icon

Ako riešiť výživné na 16-ročnú dcéru?

simonassss
22. nov 2024

Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným

kavasmliekom
22. nov 2024

@caramellka neodpovedala. Autor je zvýraznený zltou farbou 🙂

caramellka
22. nov 2024

@jajka257 Ja tomuto úúplne rozumiem, ja som tiež sama s dcérou, len som sa chcela autorky spýtať, ako sa vlastne veci majú, lebo som nezaregistrovala odpoveď na niektoré viacnásobné otázky a ona tvrdila, že pomaly všetci len na ňu útočia.... (A písala, že jej dcéra vraj brigáduje)

tamitamitami
22. nov 2024

@kavasmliekom Tu nejde o ten vodičák, tu ide o ten princíp. Autorka platí smiešnych 90€ a nemá pre dcéru nič našetrené.

Každý proste máme to zmýšľanie inde. Ja si neviem predstaviť mať 3 deti a nemať nič odložené, tak isto si neviem predstaviť na dieťa dávať 90€.
Áno, veď sú situácie kedy naozaj človek nemá a sám za to nemôže....je ťažko chorý a nemôže pracovať alebo má ťažko choré dieťa. Ináč je to len výhovorka, vždy sa dá spraviť niečo preto aby sa mal lepšie.

jajka257
22. nov 2024

@simonassss nemusíš sa každej jednej. Ale bolo by vhodné aspoň objasniť situáciu. Aký máš vzťah s dcérou? Aké máte spoločné aktivity? Čo s ňou robíš okrem zaplatenia 90€? Venuješ sa jej? Či len zaplatíš a dovidenia. Prečo je u otca? Prečo ma tvoj manžel k nej taký postoj? To sú veci, ktoré vysvetľujú iné veci.

caramellka
22. nov 2024

@kavasmliekom Ďakujem.😉 A áno, viem, že autor je zvýraznený žltou farbou, len keďže riešim aj iné veci, nebola som si istá, či mi to nejako neuniklo.🙂

kavasmliekom
22. nov 2024

@tamitamitami tak nemá...dolezite je, že nemá dlhý na výživnom nie? Je to smutné, že nemá... Ale nie je to povinnosť.
Ona vie, prečo nežije s dcérou, ona vie, aké majú vzťahy, ona vie, koľko jej zostáva peňazí na šetrenie. Niekto žije od výplaty k výplate a počíta každé euro, sú radi, že majú čo jesť, nie ešte odkladať... Nesúďme, keď nevieme.

jajka257
22. nov 2024

@caramellka pozri, poznám veľa mamičiek, ktoré sú samé s deťmi. Fandím im a držím palce. Ale vidím tam lásku a sebaobetu. Tu som zo strany autorky videla len vulgárnosť a nezáujem.

tamitamitami
22. nov 2024

@kavasmliekom Ako si kto ustelie tak bude spať. Ja osobne mám úplne iný postoj.

kavasmliekom
22. nov 2024

@simonassss a ešte si zober, že tvoj manžel nechce na tvoju dcéru platiť viac...a tvoja dcéra žije v jednej domácnosti s novou ženou, pre ktorú je tak isto cudzia... A ona ju musí živiť namiesto teba. Lebo aj z jej príjmu na ňu prispievajú.

minenkak
22. nov 2024

to naozaj si skoro všetky myslíte ,že to dieťa tak súrne potrebuje vodičský preukaz,ak jeden z rodičov na to nemá.Vsak je úplne normálne,že ak rodina na niečo nemá tak sa to nekúpi a nezaplatí

caramellka
22. nov 2024

@jajka257 Presne tak, úplne vo všetkom súhlasím. Ja som len po niekoľkých predychaniach teda chcela autorku pochopiť, keďže tvrdí, že každý na ňu útočí, ale nevidím nikde od nej žiadne odpovede na základné otázky... (A myslela som to tak, že rozumiem úplne tomu, čo píšeš, nie autorke, lebo jej zatiaľ nerozumie skutočne zatiaľ asi nikto, keďže žiadne info nepridala, napriek otázkam, jedine ju zaujíma, čo má robiť...🤦‍♀️)

kavasmliekom
22. nov 2024

@tamitamitami ale ani ja by som tak nevedela žiť, ani spať, keby som nemala nejakú istotu, že sa budem vedieť postarať, či hocičo vypadne, prídu nečakane výdavky a ja by som nemala, alebo by som minula všetko každý mesiac do posledného eura a na konci mesiaca počítala centy a hľadala, či niekde nenájdem 10centov do eura... ..len viem aj pochopiť takých, čo nemajú. A je ich dosť.

tamitamitami
22. nov 2024

@kavasmliekom 90% týchto ľudí si za svoju situáciu môžu sami. Zvyšných 10% je naozaj v situácii kedy by aj chceli ale nemôžu, tých mi je ľúto (takým aj rada pomôžem). Ale autorka tu nespomína žiadne závažné faktory prečo sú veci ako sú.

kavasmliekom
22. nov 2024

@tamitamitami ale ja nikde nepíšem, že si za to nemôže sama. Alebo že nemá dať, alebo neviem čo...len ze chápem aj takých, čo nemajú. A nemajú ani vodičak nikto v rodine, nie len 16r deti.

earlgrey
22. nov 2024

@hiro Diskusia mohla byť. Ale nie je to jedno 🤷‍♀️

earlgrey
22. nov 2024

@lienka.7 Veď áno, ja tiež. Ale ľudia sú rôzni.

vikiki29
22. nov 2024

Oteckovi očividne tie peniaze nechýbali až do doby kým si neporodila ďalšie dieťa. Ale úprimne, vôbec sa mu nečudujem, tiež by ma to na jeho mieste riadne naštvalo aj keby som zarábala 5k mesačne. Skús sa zamestnať skôr a staraj sa o dcéru. Prečo ju nemáte aspoň v striedavke?

hiro
22. nov 2024

@earlgrey Ja som tiež toho názoru že keď si muž/žena naseká ďalších 10 detí tak predošlé majú smolu a tiež sa musia uskromniť 😉

earlgrey
22. nov 2024

@hiro Akože ja nesúdim, každý nech robi tak, ako uzná za vhodné. Chválabohu ja mám len jedno a viac nechcem 😄 takže sa nikto uskromniť nemusí...

kavasmliekom
22. nov 2024

@hiro tvoj názor, že sa musia uskromniť, názor vacsiny a aj súdov je taky, ze sa ma uskromniť ten, kto deti narobí. Hlavne nie prvorodene dieťa

milovnickakvetov
22. nov 2024

@lienka.7 prečo autorku tak hrubo zavadzas a píšeš nepravdy? Súd vôbec nezaujíma, ci je na RD, ci je nezamestnaná, bude posudzovana spolu so svojím manželom v súčte príjmov a ako tu už bolo spomenuté, súd jej odporučí v prípade nedostatku financii zamestnať sa. Ona nie je na MD, ale na RD, pracovať môže.

Autorka, pracujem na súde. Takéto výživné sa v súčasnosti neschvaľuje ani na novorodencov, pri deťoch v takom veku je bežné výživne 200€ a viac a podieľanie sa polovicou na mimoriadnych výdavkoch. Ak tvoj exmanzel poda návrh na zvýšenie výživného, min. 200€ z mojich skúseností pri dieťati v takom veku súd schváli. Ak je kameňom sváru len VP (na ktorý štandardné prispievajú obaja rodičia), na tvojom mieste by som 500€ vyhrabala aj spod zeme a dala to exmanzelovi. Ak poda návrh na zvýšenie výživného, na milión percent ho súd schvali, ak s dcérou nie si v pravidelnom kontakte, ešte ti to pritazi. V konečnom dôsledku zvýšeným výživným zaplatíš tých VP oveľa viac ako jeden.

kavasmliekom
22. nov 2024

@milovnickakvetov môžem sa opýtať, ako sa "zachová" súd, ak napríklad sa žena nedokáže zamestnať? Nie ze nechce, ale proste ju nikde nechcú z nejakého dôvodu. Preukázateľne, samozrejme, že chodí na pohovory, snaží sa...A manžel je jediný živiteľ rodiny.

mirola
22. nov 2024

@kavasmliekom tak ved v manzelstve su vsetky peniaze spolocne nie? cize pravdepodobne sa bude vyzivne urcovat z vysky manzelovho prijmu.

simonassss
autor
Odpoveď bola odstránená
kavasmliekom
22. nov 2024

@mirola no áno, ale keď ta žena nemá žiaden príjem a manžel si nemôže dovolit z jedného príjmu platiť aj bývanie, aj stravu a ešte aj za ňu platiť výživné. Keď nemá ani rodičovský, ani nič.

mirola
22. nov 2024

@kavasmliekom to netusim, ale odporucane tabulky su taketo .. a viem, ze podla nich idu. Lebo som to zazila v praxi.

damian85
22. nov 2024

@simonassss Tu sa dočkáš len takejto odpovede , pretože si to stále obrátia na seba. Po prvé ak v rozsudku nemáte uvedené inak , si povinná platiť iba výživné. Áno ex môže dať návrh na zvýšenie výživného a súd bude skúmať či na to máš , alebo nie . Je pravdepodobné že ti to zvýšia. Čo ti sem píšu ženy , čo zarábajú 900 v čistom a bez výživného niektoré nevedia vyžiť si netreba všímať. Síce tvrdia že ak by dieťa nemali v svojej starostlivosti platili by z 900 eurového platu minimálne 500 eur na dieťa , ale sú to len trápne čo by bolo keby.........
Nečítal som celú diskusiu , ale pokiaľ niektoré žiadajú cca 20 % z platu na jedno dieťa , lebo ich ex zarába 1 500 eur , ty platíš úplne to isté z tvojho príjmu ako ony žiadajú.......

zuzanaam
22. nov 2024

@kavasmliekom tak obuv a oblečenie sa opotrebúvajú, treba ich na rôzne ročné obdobia, účely (iné na doma, na šport, do školy). Čiže to kľudne výjde na 1 ks niečoho do mesiaca. A áno, ja potrebujem knihy, nekupujem ich každý mesiac, ale 10-20ks do roka určite. Vzdelanie je pre nás dôležité, nekupujem beletriu, skôr odbornú literatúru, alebo knihy pre dieťa, zjednodušené čítanie v cudzích jazykoch atď.

kavasmliekom
22. nov 2024

@mirola čiže hneď prvý bod je, určenie čistého príjmu povinného rodiča. Čiže keď ma nulu, tak z čoho jej chcú vypočítať tie percenta?

mirola
22. nov 2024

tak ked je manzelov prijem zaroven aj mojim? neviem fakt.