icon

Ako riešiť výživné na 16-ročnú dcéru?

simonassss
22. nov 2024

Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným

Strana
z7
maciatkolulu
22. nov 2024

@kavasmliekom posudzujú sa spoločne,manžel a aj manželka. Spoločný príjem. A ak by bola sama,príde o deti....ak by nemala príjem a dlhodobo,lebo normálny človek si prácu nájde a keď o ňu príde,je na úrade práce. Bez príjmu sú iba socky.

draik
22. nov 2024

@maciatkolulu
@kavasmliekom
@mirola
Príjem manželov, ak jeden z nich nie je rodičom daného dieťaťa, na ktoré sa určuje výživné, sa nespočítava. Príjem manžela-nerodiča sa zohľadňuje do tej miery, ako napr. sa podieľa/má podieľať na spoločnej domácnosti s povinným rodičom, čo vlastne znižuje nevyhnutné náklady povinného rodiča. Ak povinný rodič nemá príjem bez objektívneho dôvodu v danom prípade (RD skrz iné dieťa takým dôvodom nie je), tak sa zohľadní, koľko by mohol vzhľadom na svoje postavenie, vzdelanie, prax atď zarobiť a z takto určeného príjmu by sa výživné počítalo.

@lienka.7
Dovolím si Vás požiadať, aby ste sa nevyjadrovali k odborným veciach, v ktorých ste podľa tu napísaného zjavne úplne mimo. Zbytočne popletiete tých, ktorých sa to týka a tí potom môžu byť o to viac prekvapení skutočným výsledkom.

hellionka
22. nov 2024

… súhlasím s tým že 90€ ako výživné je nič a dcéra nemá čo doplácať na súrodencov, ale nechápem načo ten vodičak … nieje to nevyhnutná vec a pokiaľ nato proste matka nemá, je jedno či s mužom žije, nežije. Veď keby aj boli rodina a spolu nato proste nemajú tak ho mať nebude… Ak nato otec má nech jej ho proste zaplatí. Ak nemá, tak nech si ho dcéra urobi tak ako napr. ja a mnoho iných keď si na neho proste zarobí. Mne teda moja mama určite nemala odkiaľ dať 500€ na vodicak. Potom čo, bude chcieť od matky polovicu z ceny auta? … zvláštne že toto Vám príde Ok.

kasssiopea
22. nov 2024

Veľmi nerada sa vyjadrujem k témam, v ktorých ide o peniaze. Nie je možné a relevantné porovnávať výdavky RODINY A z Bratislavy, kde muž pracuje v IT, žena v účtovnej kancelárii majúc jedno dieťa vo veku 7 rokov, a RODINY B z Trebišova, kde žena je na RD, majú tri deti od 2r do 18r a manžel pracuje ako zamestnanec SBS. Čiže tieto vety, ako týždenne utrácate stovky eur za svoje deti sú len vyjadrením nadutosti, nedostatku pokory a nemajú vôbec za účel pomôcť a poradiť, naopak chvastať sa a povyšovať.

Rozum sa mi zastavuje nad tou vašou drzosťou pri vetách, že si autorka nemala "robiť" ďalšie deti. Nepoznáte situáciu ani minulú ani súčasnú, nemáte najmenšie právo sa k niečomu takému vyjadrovať.

A posledné čo chcem dodať - nechápem, ako môžete napísať, že psou povinnosťou rodiča je podielať sa na nákladoch dieťaťa rovnakou mierou ako rodič, ktorý má 12násobne väčší príjem..? Nehodnotím, koľko by bolo akurát, práve preto, že nepoznám všetky okolnosti ale nie - matka s príjmom 400eur a otec s príjmom 5k eur by nemali na život dieťaťa prispievať rovnakou sumou ani náhodou. Bez ohľadu na to, či si jeden z nich dovolil "urobiť si" ďalšie deti.

earlgrey
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
22. nov 2024

Príjem 'nového' manžela na súde nikoho nezaujíma.
Ako som písala vyššie, mám druhého manžela, ex má druhú manželku, za posledný rok a pol sme sa súdili o zvýšenie výživného, riešili odvolania a dokazovania našich majetkov, pohybov na účte a nik sa ani raz neopýtal na príjem našich partnerov. Dokonca ani moje výdavky na moje druhé dieťa. Súd sa zaujímal o moje a jeho príjmy a o výdavky na spoločnú dcéru.

lienka.7
22. nov 2024

@draik a ja vás poprosím, aby ste tu zbytocne neteoretizovali. Budete asi presne takým právnikom, ktorý klientovi prečíta co a ako je teoria na papieri a keď spor v reali v konečnom dôsledku prehra, ma len trápne výhovorky, ze on za to nemôže. Uplne si stačí prečítať na internete rozsudky, aké vyzivne sa bezne z platu určuje. A to pracujúcim mužom, nie zene na RD. A ukážte mi sudcu, ktorý žene na RD vypočíta vyzivne z nejakého imaginarneho platu, len preto ze ex s nadštandardným príjmom spolu s dcérou si budú dupkat nohami, ze jej ma v 16tke zaplatit polku vodicaku. K 18tke to potom bude auto a ku svadbe byt a svadobná cesta na Havai, ze?

bonboniera
22. nov 2024

@lienka.7 keby bola súťaž o najtupsiu pizdu na MK tak vyhrávas s predstihom ❤️

olympus
22. nov 2024

@simonassss fuuuu,ako osobne mám tiež viac detí,takže toto úplne chápem,tiež občas lepíme z čoho sa dá.Takže tiež to poznám.Občas je ťažké riešiť financie s dieťaťom a otcom.Mala by sa tiež slečna posnažiť,aby si na vodičský prispela nejakou brigádou.Potom si ho bude viac vážiť a zodpovednejšie k skúškam pristupovať.Skúste ísť touto cestou.A ostatné skúste doplatiť.

lienka.7
22. nov 2024

@bonboniera až po tebe moja, až po tebe 😘

minenkak
23. nov 2024

@bonboniera bolo to naozaj nutné

tamitamitami
23. nov 2024

@kasssiopea Veď nikto nie je nútený mať 3-4-5 detí keď príjem domácnosti je 1 200€. Je úplne jasné že 5 ľuďom sa z 1 200€ bude žiť veľmi, veľmi ťažko. Každý zodpovedný človek zhodnotí svoju finančnú situáciu a podľa toho mu je hneď jasné či si vie 3-4-5 detí dovoliť.
Bohužiaľ väčšinou tým tie deti potom trpia, lebo si rodina nemôže dovoliť bežné, základné veci (nebavíme sa tu o žiakom luxuse).
Ja by som tiež chcela aj 5 detí ale je mi úplne jasné že si ich dovoliť momentálne nemôžme.

Je jasné že matka sa nemôže rovnať otcovi ktorý zarába 5 000€. Čo všetci (aj jej ex) chápu keď platí výživné 90€, to ale neznamená že teraz od nej nemôže žiadať nič navyše. Vodičák je potrebná vec do života žiadny luxus a je úplne jedno či si ho ide robiť teraz alebo o rok-dva.

@lienka.7 Byť doma 3 roky je luxus ktorý žena môže využiť, nie je to povinnosť. Je kopec žien ktoré sa vrátili do práce po 2 rokoch. Áno každá chce byť s dieťaťom doma čo najdlhšie ale ak to situácia nedovoľuje tak sa nedá nič robiť. Preto súd nebude apsolútne pozerať na to že je na RD (keby je na MD tak je to iné), bežne kopec žien popri RD pracuje.
Máš pravdu asi by jej súd neurčil že má zaplatiť polku vodičáku ale výživné jej zdvihnú určite (čo je z dlhodobého hľadiska finančne ešte náročnejšie).

hiro
23. nov 2024

@kavasmliekom "Hlavne nie prvorodene dieťa"? Len preto že sa nejaké dieťa narodí skorej ako jeho súrodenec má právo na vyšší štandard? Prvorodené si zaslúži iphone, Nike a druhorodené nejakú čínu?

earlgrey
23. nov 2024

@hiro Nie, myslím, že každé dieťa si zaslúži rovnako...veď si splodil všetky rovnako nie? a si rovnako otec prvorodenému ako aj 10tému...Ale to by museli aj obaja rodičia byť normálni a rozumní ľudia a svoje mindráky si neriešiť prostredníctvom detí.

kavasmliekom
23. nov 2024

@hiro takto, aby som zase nevyznela zle, alebo ako matka, ktorá jednému dá, druhému už nie.
To nie sú moje slová, ani "zákony"... To ti povie každý právnik, každý sudca...a podla toho sa riadia. Prvorodený nemôže za to, že má ešte súrodencov. V dôležitých veciach, samozrejme, ty píšeš o úplne iných veciach, určite sa nebude nikto súdiť kvôli iphonu, ale kvôli tomu, že nemá ani mobil, ani na výlet, ani na krúžky v škole už áno...lebo ma ešte ďalších súrodencov a rodičia to nestíhajú "kŕmiť" už ono za to nemôže.
Kto vie uživiť rovnako všetky deti aj seba, tak aj 10 deti nech má, kto na to nemá, ani povahu, ani financie, nech zostane pri jednom 🙂

hiro
23. nov 2024

@kavasmliekom "lebo ma ešte ďalších súrodencov a rodičia to nestíhajú "kŕmiť" už ono za to nemôže" - ani tie ďalšie deti za to nemôžu. Keby žili spolu tak sa každému dieťaťu ujde rovnako. Preto nevidím dôvod aby jedno dieťa bolo privilegované na úkor ostatných len preto že už s nimi nežije.

simonassss
autor
23. nov 2024

@hiro napríklad u nás to tak je..dcera chcela iphone, znackove veci ,calvin klein a otec jej to kúpil.A ja mojim dvom deťom objednávam so sheinu čiže Čína _oblecenie ,pepco a podobne..a nesťažujem sa.
Na dovolenke sme boli spolu všetci ale ,platila som ja ..ci večere ci pobyt..a pritom môj ex si to môže dovoliť zaplatiť. VYPÝTAL si odomna zato penaize.na všetko som dala keď odomna VYPÝTAL.Teraz prišiel vodicak ktorý chce on dat dcere urobiť..už som povedala ze proste nemám hneď 500e ..a už je zle..ako snažím dá dat aj mimo dávam ale vždy je mu malo.

kavasmliekom
23. nov 2024

@hiro ale ja tomu rozumiem. Len zákon to nechápe 😅
V tom myslím, že sa zhodneme...ona ma 3 deti, na jednu dcéru dá 90e +otec 90e...to je 180e. Na dve deti dá ona tiež 180e a jej súčasný manžel tiež 180e.. To ma každé dieťa po 180e. 540e len na deti dat z rozpočtu je tak akurát. Keby žili spolu všetky deti. Ale keďže to prvé potrebuje viac, to poznám podľa svojej dcéry, tak mladší súrodenci zase menej. Ani toľko nezjedia...

lienka.7
23. nov 2024

@simonassss dôvodom, prečo je dcéra sú peniaze?

maciatkolulu
23. nov 2024

@draik nuž,ale pre obyčajného človeka ...odovzdáva príjem aj manžel/manželka .... Aspoň u nás s a odovzdával,asi nie som výnimka 🙃.

maciatkolulu
23. nov 2024

Inak zase zaujímavosť. Inde sa pomaly 23rocny vysokoskola mňa sústrediť na štúdium a nie brigádovať a tu si ma 16.ricna druhá ja na strednej snažiť si zarobiť 💪

damian85
23. nov 2024

@maciatkolulu ale nie pre výpočet výživného pre dieťa. V živote som nevidel rozhodnutie , kde by príjem partnera a partnerky sa spočítaval pri výpočte výživného. Očividne , niektorý jedinci by radi potiahli aj partnerov ich bývalých partnerov a nejaké to euro. 😝 lebo veď prečo nie 😅 ja si zarobiť neviem tak nech platí

maciatkolulu
23. nov 2024

@damian85 no asi tak. Ocividne by mali aj poniektoré matky vedieť rátať,koľko detí priviesť na tento svet. Väčšina detí na život a vzdelanie potrebuje nejaké to eur.

jajka257
23. nov 2024

@maciatkolulu neries, videla si, ako má autorka otitulova. Zrejme som trafila do čierneho

Strana
z7