icon

Ako riešiť žiadosť bývalej manželky o zvýšenie výživného?

17. sep 2025

Dobrý deň, chcel by som vás v tejto skupine poprosiť o radu.
Som s bývalou manželkou rozvedený už 6 rokov a mame spolu 8 ročného syna. Pracujem v zahraničí kde aj žijem a prišlo mi od exmanželky predvolanie na súd o zvýšenie výživného.
Momentálne posielam na syna 350€, aj keď súdom mám nariadené menej, plus platím nečakane výdaje ako napr zubár, škola v prírode a tak ďalej.
S exmanželkou som sa spojil a zistil som, že očakáva odomňa výživné ešte zvýšiť o 200€ čo by bolo zhruba tých 550€ mesačne. Neviem si predstaviť koľko vyjdú mesačne výdaje na dieťa ale táto suma sa mi zda už prehnaná, nemám najmenší problém na syna platiť keď mám z čoho, ale bol by som nerád keby som posielal zbytočne veľa peňazí, ktoré by išli do vačku exmanželke a teda radšej by som posielal synovi na sporenie.
Čo si o tom myslíte vy?

abbey1
18. sep 2025
@betulinka1

@abbey1 tiez sa cudujem ako sa k tomu stavaju zeny. Proste niekde otec nezarobí a teda nemoze platit viac. Ale pokial otec zarobí, tak preco by nedoprial dietatu nejaky štandard. To dieta to bude vediet a mozno si povie, ked bude vacsi, ze Ano otec isiel do sveta ale vzdy na mna platil a mal som vsetko. Raz za nim do toho zahranicia aj pride. Moj otec z rozvedenej rodiny, doteraz spomína na to ako bol rad, ked mu mama vobec kupila topanky na zimu a nebola mu zima. Pri mori bol az ked uz bol ženatý. To su silne príbehy. Tak pokial otec moze a vie platit, nech ma to dieta vsetko na svete. Ale ked citam tie komentare niektorych zien, tak mam pocit, ze sa stráca ľudskosť. Mojmu dietatu staci 200€, tak bude aj inym. Ale to tak vobec nefunguje. Niekto sa proste moze mat lepsie, tak preco nie.

@betulinka1 Presne tak.

anonym_e04565
18. sep 2025

Nehnevajte sa na mňa, ale môj muž posiela 270€ na syna, ktorý ma detsky autizmus. Takže toto je riadne prestrelená suma že 550€ pre zdravé dieťa. Mne to skôr príde tak, že mamička to len vyuziva.

subartic
18. sep 2025
@anonym_e04565

Nehnevajte sa na mňa, ale môj muž posiela 270€ na syna, ktorý ma detsky autizmus. Takže toto je riadne prestrelená suma že 550€ pre zdravé dieťa. Mne to skôr príde tak, že mamička to len vyuziva.

@anonym_e04565 skôr 270 eur je malá suma ktorú platí na choré dieťa, nie naopak ,

mk22
18. sep 2025
@anonym_e04565

@anonym_e04565 to tak nefunguje ze tebe podiela 270 a všetko viac ako 270 bude prestrelena suma.
Je to individuálne.
Autor žije v nemecku jeho príjem je rovnaký ako príjem tvojho muža??

anonym_e04565
18. sep 2025
@mk22

@anonym_e04565 to tak nefunguje ze tebe podiela 270 a všetko viac ako 270 bude prestrelena suma.
Je to individuálne.
Autor žije v nemecku jeho príjem je rovnaký ako príjem tvojho muža??

@mk22 moj muz tiež pracuje v Nemecku

nadi7
Autor odpoveď zmazal
anonym_e04565
18. sep 2025
@subartic

@anonym_e04565 skôr 270 eur je malá suma ktorú platí na choré dieťa, nie naopak ,

@subartic to si stanovila ona 🙂

mk22
18. sep 2025
@anonym_e04565

@mk22 moj muz tiež pracuje v Nemecku

@anonym_e04565 v poriadku. Tvoj ex ma rovnaký príjem ako autor? Rovnakú prácu a pozíciu??
Tak 270e je vyzivne niekde z tabuľky???
Ty si spokojná, autorova ex zrejme nie.

subartic
18. sep 2025
@anonym_e04565

@subartic to si stanovila ona 🙂

@anonym_e04565 ale je to málo , zrejme sa jej nechcelo s vami viac naťahovať. Mne by to nestačilo ani na zdravé dieťa.

lienka.7
18. sep 2025
@maminkadeticiek

@bonboniera Aj ty splietas jablka s hruskamk.Co tontaras prosim ta.Vo vyzivnom pokial sa rodicia priatelsky nedohodnu inak a rozhoduje sud upravi cas straveny s dietatom,samozrejme a financie sa delia pol na pol.Otec ma prispievat polovicou.Hadam to nie je o tom,ze ma preplacat matke cas straveny s dietatom?!😯

@maminkadeticiek niektoré by si tu dali preplatiť aj to, ze decku utru rit 👌

abbey1
18. sep 2025
@anonym_e04565

@anonym_e04565 Nehnevaj sa, tvoj muž má aký príjem?
A nehnevaj sa, nehanbíš sa od neho brat toľko peňazí, keď niektorí chlapi posielajú napr len 80?

lenka_da
18. sep 2025
@kaktusik007

@maminkadeticiek zopakujem to, aj ked v tejto diskusii to zaznelo uz zopar krat.

vyzivne nie je fifty fifty, ako pises. Ze matka a otec rovnaka suma. Nerozumiem, preco vacsina zien vychadza z takehoto predpokladu.

otec zije v zahranici - mozno pride raz mesacne na 3 dni, kedy si dieta prevezme. Cize matka je 27 dni s dietatom, otec 3 dni. v percentualnom pomere to mame 90% casu matka, 10% otec. Matka robi na SVK, dajme jej standardny tabulkovy plat - 1300 netto. Otec robi v zahranici, nevieme kde a co, ale dajme mu 2.700 eur - menej sotva zarobi. Ak to vyjadrim percentualne, matka zarobi 32%, otec 68%.

ak chce matka 550 eur, a vezmeme to % podla prijmov, vydavky na dieta by vychadzali na 800 eur / mesiac. Pri starostlivosti 50:50. Avsak otec ma dieta iba jednu desatinu casu oproti matke -- takze kludne sud moze rozhodnut, ak su naklady na dieta 650 eur, ze 550 bude znasat otec prave pre to, ze otec nezabezpecuje osobnu starostlivost a matke akoby bolo "kompenzovane" 150 eur mesacne (do tych 800) ze sa osobne stara o dieta a zabezpecuje vsetky jeho potreby.

Zistujem, ze mnohe zeny povazuju za postacujuce, ze dieta ma co jest a nechodi hole. Uz mi je jasne, preco je Slovensko v takej prdeli. Deti treba aj vzdelavat a vzdelanie nie je lacne. Zeny, nebudte take skromne, ak si to vasi ex mozu dovolit, ziadajte, aby investovali do svojich deti, lebo vychovate nevzdelancov :( A mimochodom, aj zaklady beznych sportov patria k vseobecnemu vzdelaniu, takze rekreacne lyzovat, vlastnit bicykel a zaplatit kurz plavania, to nie je ziadny nadstandard.

bukrisek
18. sep 2025
@anonym_e04565

@anonym_e04565 ak, ti to stačí je to v poriadku ak, to jejj nestačí tiež je to v poriadku nemyslíš? A asi už to nebude tvoj muž keď platí výživné ale keďže ho tak oslovujes asi ti je blízky a nechceš ho zaťažovať finančné. Každý má právo sa rozhodnúť

mk22
18. sep 2025
@bukrisek

@anonym_e04565 ak, ti to stačí je to v poriadku ak, to jejj nestačí tiež je to v poriadku nemyslíš? A asi už to nebude tvoj muž keď platí výživné ale keďže ho tak oslovujes asi ti je blízky a nechceš ho zaťažovať finančné. Každý má právo sa rozhodnúť

@bukrisek je možné ze je to jej muž, kt platí vyzivne na svoje dieťa z predošlého vzťahu a tiež otváram oči..Zuzka od susedov poberá 100ku a sucha nohami..tak všetky zeny sa budú musieť uspokojiť so 100e, keďže Zuzka je max spokojná. Ako fajn ze o výške výživného rozhoduje súd.

katrin21
18. sep 2025
@bukrisek

@katrin21 ver ze ak ma vyšší príjem není to problém ich odklepnut. To dokladovanie co tu všetky omielaju je skôr pri takých našich klasických príjmoch. Ze sa naťahujeme a dokazujeme. Pri vyšších príjmoch to netreba.

@bukrisek ja cely zivot mam vyzivne na dieta a moj muz terajsi tiez plati na svoje..ale teda taku sumu neodklepnu len tak.

anonym_247c46
18. sep 2025
@lenka_da

Zistujem, ze mnohe zeny povazuju za postacujuce, ze dieta ma co jest a nechodi hole. Uz mi je jasne, preco je Slovensko v takej prdeli. Deti treba aj vzdelavat a vzdelanie nie je lacne. Zeny, nebudte take skromne, ak si to vasi ex mozu dovolit, ziadajte, aby investovali do svojich deti, lebo vychovate nevzdelancov :( A mimochodom, aj zaklady beznych sportov patria k vseobecnemu vzdelaniu, takze rekreacne lyzovat, vlastnit bicykel a zaplatit kurz plavania, to nie je ziadny nadstandard.

@lenka_da nie, práveže vôbec to nie je o tom, ze dieta ma co jest a piť. Ide o to znormalnit svoje financne požiadavky. A netvrdím, že ťa dieta stoji pomaly 1000e mesacne. To potom ti, co maju napr.3 deti a zarábajú priemer, potom nežijú alebo a
ako? Tými rekreačnými sportami to dúfam myslíš iba obrazne. Aj napr.taky golf je podla mňa rekreacny šport. Ale nie je nevyhnutný k životu.

lenka_da
19. sep 2025
@anonym_247c46

@lenka_da nie, práveže vôbec to nie je o tom, ze dieta ma co jest a piť. Ide o to znormalnit svoje financne požiadavky. A netvrdím, že ťa dieta stoji pomaly 1000e mesacne. To potom ti, co maju napr.3 deti a zarábajú priemer, potom nežijú alebo a
ako? Tými rekreačnými sportami to dúfam myslíš iba obrazne. Aj napr.taky golf je podla mňa rekreacny šport. Ale nie je nevyhnutný k životu.

@anonym_247c46 Predpokladam, ze si moj prispevok len preletela ocami a rychlo odpovedala, inak by som si myslela, ze necitas s porozumenim. Ano, keby sme zili v niektorych oblastiach USA alebo Velkej Britanie, tak by sa aj golf dal povazovat za bezny sport (rozumej aj dostupny sport)
😉

pipistrel13
19. sep 2025
@pribinak

Veď nech vydokladuje že minie na dieťa 550 mesačne. Ale nie že kuou tričko za 80 eur

@pribinak a hlavne sa rodičia majú podielať spoločne,čiže ona má prispievať rovnakou sumou,to akože 8ročný vyjde mesačne 1100eur?...
ja súhlasím,že muž má na dieťa platiť,ale suma 350eur a ešte výdavky navyše je úplne v poriadku za mňa

anonym_fa839a
19. sep 2025
@pipistrel13

@pribinak a hlavne sa rodičia majú podielať spoločne,čiže ona má prispievať rovnakou sumou,to akože 8ročný vyjde mesačne 1100eur?...
ja súhlasím,že muž má na dieťa platiť,ale suma 350eur a ešte výdavky navyše je úplne v poriadku za mňa

@pipistrel13 ale nie je to suma na papieri, čiže nie je narokovatelna. Nevraviac o Tom že nemôže to byť nikdy presne 50/50 keď sa na výchove a starostlivosti nepodieľajú 50/50. Samozrejme nemusí tá suma ísť celá k rukám matky.
Autor dal príliš málo informácií, v podstate len to čo platí, na otázky ako sa inak podieľa na výchove dieťaťa, ako často sa o neho stará, má ho u seba. Ani koľko má výživné na papieri alebo aký dôvod zvýšenia je uvedených v papieri zo súdu neodpovedal. Resp sa im úspešne vyhol odpovedal len na to čo mu vyhovovalo a to že dieťa nechodí na krúžky

mk22
19. sep 2025
@pipistrel13

@pipistrel13 reagujeme konkr na autora, ktorý žije a pracuje v nemecku.
Síce neodpovedal, ale nemyslím si ze riesi 50:50 všetko co sa jeho syna týka.
Keď píše vyzivne na polovicu tak k tomu patrí aj deliť si návštevy lekára, prehliadky, choroby, prázdniny.
Pýtala som sa koľko x bol on u dr so synom.
Ci ty riešiš čisto vyzivne a ostatne je uz na matke? Otec je z hry von,nemusí uz nič.
A píšem k autorovi,ako to ma on, nie akoby to malo byt.

maciatkolulu
19. sep 2025
@anonym_autor

@lenka_da nie, syn nemá ani krúžky, žiadne zdravotné problémy ani žiadne extra výdavky navyše

@anonym_eeae10 Ďakujem za typ, návrh na zvýšenie výživného mi už prišiel do schránky tak snáď sa s ňou bude dať nejako dohodnúť

@anonym_autor aký máš príjem? To je dosť podstatné. Ostatné sú zbytočne keci a vyrieši to súd.

maciatkolulu
19. sep 2025
@lenka_da

@lenka_da považujú,čo im vyhovuje. Ak má otec vyšší príjem,je logické že bude platiť viac,bodka. Či sa má autorka uspokojiť,lebo však Anča má 75....ja ziram a navyše,treba mať na papieri. V iných témach nevadí,že ženská mamziadat aj na seba oribdva a viacrocnom dietatizlebo však do jaslí,škôlky uboziatko nemôže ...

augustinka1
19. sep 2025

@anonym_autor 350€ sú krásné výživné. Až nad rámec.

anonym_247c46
20. sep 2025
@maciatkolulu

@lenka_da považujú,čo im vyhovuje. Ak má otec vyšší príjem,je logické že bude platiť viac,bodka. Či sa má autorka uspokojiť,lebo však Anča má 75....ja ziram a navyše,treba mať na papieri. V iných témach nevadí,že ženská mamziadat aj na seba oribdva a viacrocnom dietatizlebo však do jaslí,škôlky uboziatko nemôže ...

@maciatkolulu ak má otec vyšší príjem, to neznamená, že teraz bude platiť napr.1000€, lebo tak mu to vychádza z príjmu. Stále sa berú náklady na dieta. A to ze ma matka nižší prijem tiež neznamená, že ona teraz "platit" na neho nemusi nic, lebo vsak ona sa predsa o neho stara. Mnoho ex si totižto mysli, ze teraz sa ich ex zblázni a pošlem im celú jeho výplatu, lebo tak to bolo predtým.
Žiadne dieťa "nestojí" paušálne mesacne presne tak isto. Taktiež co sa tyka nákladov na bývanie, mala by ich tak ci tak. Zvalovať to na dieta je ubohe. Dieta jej urobi tak možno 50€ plus k tomu. Cize deliť tieto výdavky dvoma je uplne mimo. Ako aj zararavat do toho hypo a pod.

kristiii
20. sep 2025
@anonym_247c46

@maciatkolulu ak má otec vyšší príjem, to neznamená, že teraz bude platiť napr.1000€, lebo tak mu to vychádza z príjmu. Stále sa berú náklady na dieta. A to ze ma matka nižší prijem tiež neznamená, že ona teraz "platit" na neho nemusi nic, lebo vsak ona sa predsa o neho stara. Mnoho ex si totižto mysli, ze teraz sa ich ex zblázni a pošlem im celú jeho výplatu, lebo tak to bolo predtým.
Žiadne dieťa "nestojí" paušálne mesacne presne tak isto. Taktiež co sa tyka nákladov na bývanie, mala by ich tak ci tak. Zvalovať to na dieta je ubohe. Dieta jej urobi tak možno 50€ plus k tomu. Cize deliť tieto výdavky dvoma je uplne mimo. Ako aj zararavat do toho hypo a pod.

@anonym_247c46 "Taktiež co sa tyka nákladov na bývanie, mala by ich tak ci tak. Zvalovať to na dieta je ubohe."
S týmto tvrdením celkom nesúhlasím. Ja som napríklad hlavne kvôli synovi kupovala väčší byt, aby mal s nástupom do školy svoju izbu. Predtým sme bývali na garsónke a úplne nám stačila a mne samej by stačila doteraz, no školák už potrebuje nejaké to súkromie.
Ale teda osobne si myslím, že výživné 350 je na 8 rokov fajn, pokiaľ je dieťa zdravé. Len by malo byť aj na papieri, keď už túto výšku autor uvádza.

mira0611
20. sep 2025
@kristiii

@anonym_247c46 "Taktiež co sa tyka nákladov na bývanie, mala by ich tak ci tak. Zvalovať to na dieta je ubohe."
S týmto tvrdením celkom nesúhlasím. Ja som napríklad hlavne kvôli synovi kupovala väčší byt, aby mal s nástupom do školy svoju izbu. Predtým sme bývali na garsónke a úplne nám stačila a mne samej by stačila doteraz, no školák už potrebuje nejaké to súkromie.
Ale teda osobne si myslím, že výživné 350 je na 8 rokov fajn, pokiaľ je dieťa zdravé. Len by malo byť aj na papieri, keď už túto výšku autor uvádza.

@kristiii ahoj, mas pravdu co sa tyka byvania, ale tych 350 euro na to, ze otec pracuje v DE a neriesi choroby, lekarov, neide na OČR, nekupuje lieky je malo.
Ja mam stastie mam taku pracu, ze Home office je mozny, a ako matka samozivitelka si ani nemozem dovolit PN ani OČR, moj syn mal slabu imunitu z 1nadchy mal hned zapal stredneho ucha, mali sme rok ked mal 12x do roka zapal stredneho ucha (ockovanie proti pneumokokom, mu sposobilo tento chronicky stav od 1,5roka) a na 90% som s nim bola ja, alebo moja mama.
Ono to vyzeralo tak, ze prve 3dni som s nim bola ja ked mal 39stupnove horucky a potom uz moja mama. Taky vypadok prijmu, su tie choroby u deti..., okrem toho ona sa s nim uci, ona s nim chodi na ihrisko...to je vela energie a casu, otec si po praci oddychne a pojde niekam von s kamaratmi si trochu vyvetrat hlavu.
Zena po praci sa stara o dieta a ten volny cas pre seba je nulovy. Muz zoberie dajme tomu 2x dieta na tyzdenny vylet, to je jedina "dovolenka" matky.

mira0611
20. sep 2025
@mira0611

@kristiii ahoj, mas pravdu co sa tyka byvania, ale tych 350 euro na to, ze otec pracuje v DE a neriesi choroby, lekarov, neide na OČR, nekupuje lieky je malo.
Ja mam stastie mam taku pracu, ze Home office je mozny, a ako matka samozivitelka si ani nemozem dovolit PN ani OČR, moj syn mal slabu imunitu z 1nadchy mal hned zapal stredneho ucha, mali sme rok ked mal 12x do roka zapal stredneho ucha (ockovanie proti pneumokokom, mu sposobilo tento chronicky stav od 1,5roka) a na 90% som s nim bola ja, alebo moja mama.
Ono to vyzeralo tak, ze prve 3dni som s nim bola ja ked mal 39stupnove horucky a potom uz moja mama. Taky vypadok prijmu, su tie choroby u deti..., okrem toho ona sa s nim uci, ona s nim chodi na ihrisko...to je vela energie a casu, otec si po praci oddychne a pojde niekam von s kamaratmi si trochu vyvetrat hlavu.
Zena po praci sa stara o dieta a ten volny cas pre seba je nulovy. Muz zoberie dajme tomu 2x dieta na tyzdenny vylet, to je jedina "dovolenka" matky.

Este o tom nerozpravam, ze sem tam som aj ja ochorela, dostala som chorobu od syna.
Aj takto je tych 350 euro vela?
Ak zoberiem len samotnu sumu, ano 350 euro je vela penazi, ale za to, co da ta matka to nie je vysoka suma.

kristiii
20. sep 2025
@mira0611

@mira0611 mne to nemusíš vysvetľovať, ja som sama so synom od jeho dvoch rokov, jeho otec žije tiež v zahraničí a absolútne sa nestará. Ale aj tak si myslím, že 350 je fajn, zdôrazňujem na zdravé dieťa, nie také, ktoré je choré 12x do roka, tam už záleží od diagnoz. Môj mával sopel tak 1-2 krát do roka. To je za mňa zdravé dieťa. Keď prispeje matka aj menej, dajme tomu 200, tak je to stále 550 na náklady na 8rocne dieťa, čo je za mňa teda dosť. Ale tiež by ma zaujímal autorov príjem, tuším ho neuviedol. A jeho náklady napríklad na bývanie či stravu v zahraničí, kde žije.

maciatkolulu
20. sep 2025
@anonym_247c46

@anonym_247c46 sa mýliš,ak otec zarába viac aj bude platiť viac,je úplne jedno aké príjmy má matka,nemusí mať žiadne. Ale vravím,toto bude riešiť súd. Pokiaľ má otec cez 3000 eur tak ma smolu a bude platiť

mira0611
20. sep 2025
@kristiii

@mira0611 mne to nemusíš vysvetľovať, ja som sama so synom od jeho dvoch rokov, jeho otec žije tiež v zahraničí a absolútne sa nestará. Ale aj tak si myslím, že 350 je fajn, zdôrazňujem na zdravé dieťa, nie také, ktoré je choré 12x do roka, tam už záleží od diagnoz. Môj mával sopel tak 1-2 krát do roka. To je za mňa zdravé dieťa. Keď prispeje matka aj menej, dajme tomu 200, tak je to stále 550 na náklady na 8rocne dieťa, čo je za mňa teda dosť. Ale tiež by ma zaujímal autorov príjem, tuším ho neuviedol. A jeho náklady napríklad na bývanie či stravu v zahraničí, kde žije.

@kristiii vzdy som zavidela, tym ktory mali 2x sopel do roka. Moj chodil aj na terapie, lebo skoro ochluchol. Vzdy som nad tym rozmyslala, co robim zle, ze moj je nonstop chory.