icon

Ako zvládnuť rozvod a problémy s BSM?

13. mar 2025

Dobrú chuť k obedu ak už máte. Som tu na MK nová a rada by som sa spýtala pár vecí.... rozvádzame sa a rozvod je z mojej iniciatívy, manžel mal bokovku a skrátka celé zle aj po finančnej stránke oddelené účty a ďalších xy vecí. Podala som o rozvod a pojednávanie máme na konci júna ☝️ + máme len 1 dieťa, avšak tu mám otázky na BSM. Sme manželia 4 roky. Nehnuteľnosť je manželova, avšak bez hypotéky.
Žijeme - žili sme ako keby sme boli každý za seba : on sám a ja+dieťa.
Momentálne sa udialo to, že počas hádky ma udrel.vykricali sme si komplet všetko. Mám vypadnúť a snažím sa to riešiť s chladnou hlavou. Vraj dostanem 50 eur na dieťa a môžem ísť.

Manžel pracuje ako zamestnanec vo Volkswagene tam má zárobok 1600 eur a popri zamestnaní pracuje po stavbách,ale nemá to oficiálne ako druhé zamestnanie.
Našla som faktúry nákupu materiálu aj na jeho meno, všetko a tam cement atď skrátka materiál a suma na zaplatenie 3 450€
Ďalšie faktúry 1500€, 2300€ atď atď atď a všetky na jeho meno
Čiže cena za materiál plus navyše k tej sume cena za prácu napríklad 1400€
A napríklad ja som z tých peňazí nevidela nič ani neviem kde ich dal/má.....
Počas riešenia BSM mi vykričal, že nemám na nič nárok. Keď sme manželia a on si ulial mesačne 4500 euro,pritom tiež sa finančne podieľam na chode domácnosti.
Budú mi k niečomu tie faktúry? Nevie že ich mám, každopádne je to nelegálna práca či?

slavka1988
13. mar 2025

Faktúrou mu to nedokážeš proste co nemá priznané je ťažko vymahatelne

lauruska_sumienka
13. mar 2025

@mk22 ja som v tom prispevku s tebou suhlasila co si pisala vyssie, a len dodala ze co navyse jej este urobi

mk22
13. mar 2025

@lauruska_sumienka aha, ja ze sa ma pýtaš.. No ak ho ona udanim dostane do problémov, že sa, všetko prevali..pisem, že ktovie čoho je schopný. Bude trpieť ona aj dueta..

macatt
13. mar 2025

Povieš mu pred pojednávaním, že chceš 500€ výživné a pokiaľ nebude súhlasiť máš dôkazy o jeho nelegálnej práci atď
Nie je to pekné, ale pekné tiež nie je, aby ťa fackal a vysmieval sa ti s výživným 50€
Držím palce
Kamarátke to vyšlo s niečim podobným..
A úplne bežne sa cena materiálu rovná zárobku, teda 1000€ materiál, 1000€ za robotu☝️

ismarela
13. mar 2025

Je to hajzel. Fuj. Našla by som si fakt dobrého právnika. A ako to tu už niekto napísal, sudca presne vie ako to chodí, neboj sa, nie je blby.

maximiliana
13. mar 2025

To, ze nakupil naradie neznamena,ze ti vyplati polku sumy... povie, ze sa pokazilo, vyhodil, znicil... hotovo... hotovost doma zataji ako nic... proste na tvojom mieste by som si zobrala pravnika, ale radsej nepocitala s inou sumou ako s vyzivnym zo mzdy...a priprav sa, ze dokazovanie tychto vsetkych veci bude na dlho a vobec nie jednoduche

3petka
13. mar 2025

@mk22 zrejme tam bude veľa peňazí, a pochybujem že by to urobil lebo by peniaze už nikdy nedostal naspäť a samozrejme aj súd by sa na to pozeral inak. Ak by ma muž udrel, zbalila by som si všetko čo mám doma aj s tou jeho skrýšou a už by ma viac nevidel jedine na súde.

mk22
13. mar 2025

@3petka možno autorka nemá kde ísť.. Zbaliť sa a odísť..to nie je také ľahké.
Nespomína, ze ma kam ísť, a kde pôjde po rozvode.
Nevieme.

kristinka92
13. mar 2025

Nie je to úplne tak že tie faktúry sú k nicomu! Áno, on sa bude tvarit že kupovaný material bol pre kamaráta, aby z toho nemal problém, ale sud si o ňom vytvorí celkový obraz a sudca nie je hlupák-bude mu jasne že robí na čierno a teda zarobí viac ako oficiálny príjem. Takze aj vyzivne dá vyššie. Okrem toho je vlastníkom bytu bez hypotéky, takze ako chudobného ho brat nebudú.

puklica13
13. mar 2025

Delezite je kde tie peniaze z fudiek ma, neverim ze doma v ponozke.. sud si pri podozreni moze vyziadat v akych bankach ma ucty a odkial tam daval peniaze… plus je mat dobre svedka ktori dosvedci ze ho videl pracovat na stavbe

lauruska_sumienka
13. mar 2025

@puklica13 autorka pisala ze on ich ma doma v obalke aby nezanechal ziadnu digitalnu stopu, aj spolupracovnikov vyplaca v hotovosti. ale autorka ma aspon zoznam ludi u ktorych robil, vdaka fakturam

kristinka92
13. mar 2025

@puklica13 autorka písala že našla doma obálku s hotovosťou a aj denník s popisom komu koľko vyplácal na ruku…

maminkadeticiek
13. mar 2025

Vsetko si fot.Kazdu jednu fakturu,blocek,vsetko.Pravnik/cka ti s tym poradi.Takychto pseudotatkov beha po svete vies kolko???Vsetci si otvaraju hubu na zenu ako nic nedostanu a podobne.Toto neries,o yom rizhidnu iny a tie faktury ti vyznamne pomozu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
13. mar 2025

Inak toto by si nemala riesit tu na MK,ved hadam mas pravnika,toto ti on poradi ako postupovat ale vsetko si nafot naozaj ze uplne uplne vsetko.Pripadne vies spravit kopie?Ak mas priestor sprav.Vsetko naj zdokumentovane.A nepocuvaj tu pocitove nazory cudzich zien!A ak ta udrie hned volaj policiu,policajny zaznam ti treba.

petronelag
13. mar 2025

No neviem, ja keby som sa aj rozvádzala, tak sa nebudem starať do toho, čo si muž privyrobí (bezo mňa), to je jeho chuť pracovať, keď popri normálnej práci dokáže ešte si niečo privyrobiť. A tieto doklady o nákupoch stav.materiálov alebo náradia, to nič neznamená, môže povedať, že robil sebe, rodičom, známym.
Aj naďalej sa budete musieť stretávať kvoli dieťaťu a preto je lepšie sa rozísť v dobrom,

ika02
13. mar 2025

Ahoj, Ty na súde len tvrď, že vieš o jeho fuškách, že zarába oveľa viac ako má oficiálny príjem. Tie fotky z mobilu si niekde ešte stiahni, alebo dať vytlačiť na papier (a schovaj mimo domu), aby Ti náhodou nepozrel do mobilu a nevymazal, alebo neroztĺkol celý mobil.

alenka58
13. mar 2025

ja by som tie bočné príjmy nechala na právnika, on ti najlepšie povie ako to použiť a čo použiť, nikto ti tu neporadí bez toho aby to videl

oblecenie99
13. mar 2025

Autorka, len opatrne. Všetko si ale nafoť. Nájdi si prosím advokáta, ak ešte nemáš. To je fajn, že sa chceš radiť aj na fóre, ale vo vašom prípade nejde o ľahký rozvod, sú tu citlivé veci, ty epotrebuješ odborné usmernenie, kedy, čo a ako. Aby ti právnik pomáhal tie dôkazy zhromaždiť a poradil tak, aby to bolo v poriadku. Sama rozvody nerobím, preto si napr. tu nebudem radiť, na to sú kolegovia, kolegyne, ktoré sa tomu venujú. Drž sa.

janababana
13. mar 2025

Faktury su vystavene na jeho meno? Hmmm mne to pride divne. Ved ak robi nacierno pre firmu, firma si nakup matrosa da do nakladov, ale faktura musi byt na nazov firmy predsa. Skor pozri zivnostensky register/orsr ze ci nema nahodou zivnost alebo firmu na seba. Sorry ak som neprecitala vsetky komenty a uz si to tu spominala

autor
13. mar 2025

@janababana nerobí pre žiadnu firmu načierno. On skrátka robí u druhých ľudí, napríklad stavbu prístrešku. Chápeme sa už?

autor
13. mar 2025

@janababana a áno faktúry sú na jeho meno/ trvalý pobyt tam má
A ešte jeho meno ako odberateľ
Na papieri je napísané faktúra - daňový doklad

mk22
13. mar 2025

Autorka, sustred sa na rozvod, výživné.. Oslov si profíka kt sa zaoberá rodinným právom.. Nechaj si poradiť čo vieš s týmito info urobiť.
Z jeho príjmu nebudeš mať 50e, avšak uvažuj, že aj po rozvode ostávate v kontakte, rodičmi vášho dieťaťa.
On sa nevypari, koľko rokov ma dieťa?

natalka13
13. mar 2025

On moze nakupovat co chce a komu chce.
Co s fa za cement pre joza mrkvicku urobi sudca?
Ze ti nedava peniaze musis dokazat.
Inak je to tvrdenie proti tvrdeniu.
50e vyzivne nebude platit, nema hypo ma byt bude to cca 300e.

lapersefona
13. mar 2025

@alickapusinka facku nevidno co by jej dr osetril to by musela mat podliatiny alebo nieco okom viditelne

autor
13. mar 2025

@natalka13 vieš,ja mu mám dokázať, že mi neplatil a on ako dokáže, že mi platil?

janababana
13. mar 2025

Chapem. V takom pripade maju tie faktury zmysel, pretoze on by mal mat zalozenu minimalne zivnost na tu cinnost co robi, pretoze mas dokaz, ze to robi pravidelne a istotne to nerobi za dobre slovo. Takto okrada stat o dane. Ci to pri rozvode zavazi Ti poradi pravnik

natalka13
13. mar 2025

Pisem tvrdenie proti tvrdeniu. Ani jeden nedokazete kto komu co dal.

fairyy
13. mar 2025

tie faktury su ti na nic fakt... aj tie peniaze ze si si odfotila ti je na nic ...aj ze niekam chodi na fusky je ti na nic... proste na vsetko existuje vyhovorka ...dokonca aj na tie prachy...to mi dal kamarat nech mu idem kupit material na stavbu lebo on nevie aky... ver mi presla som si tym ...toto nemas jak dokazat.... a hlavne co ti to pomoze dokazovat to ? nedostanes viac ako 300 eur aj tak... a tych 300 dostanes aj z jeho tpp...

autor
13. mar 2025

@fairyy ale prosím ťa. Robí nelegálne? Robí. A ešte aké prašule má za to, odloží si, kúpi si čo chce a je vysmiaty. Čo je viac? Ale že si jeho vlastná žena počíta z rodičovského príspevku každé euro a rozmýšľa, čo si môže a čo už nemôže kúpiť,je do neba volajúce chrapúnstvo najhrubšieho zrna