Boj o dieťa - testy
Dobry den.som vydata a pocas manzelstva som sa zacala stretavat s jednym muzom a otehotnela som...dieta je jeho...manzel mi neveru odpustil a od zaciatku vedel ze dieta ktore cakam nie...berie ho ako svoje a dal mu svoje meno...biologicky otec ma vsak dal na sud a dozaduje sa priezviska a stretavania sa s dietatom.ma na to pravo ak my s manzelom s tym nebudeme suhlasit? Musim dat malu podrobit testom DNA ak svtym nesuhladime?.dakujem
Poznám prípad z okolia, kedy má vydatá dieťa počas trvania manželstva dieťa s iným mužom, ktorý je uvedený ako otec aj v RL dieťaťa. Predpokladom tohto stavu však bolo, že manžel sa otcovstva vzdal. Ak by sa nevzdal, otcom by bol on.
@zooeynka Ty by si sa necitila oklamana, keby ti (nastastie nie) tvoja mama vykonala ? Cely zivot klamat dieta ? To je v poriadku ? Nie je to v poriadku. Ani zo zakona, ani z moralneho hladiska. Len aby jej to dieta raz nenaplulo do tvare, ked to nebude vediet spravne spracovat. Toho by som sa najviac obavala. Hoc ako dobry rodic bude nebiol. otec, moze sa to proti nim obratit a malo by to byt zakonom osetrene. Ze to dieta na to pravo ma.
@charlie1980 áno dieťa má právo na to aby poznalo svojho biologického otca , ale má aj právo na to aby prežilo svoje detstvo v kľude. Záleží na tom aký ten bio otec je . Ak je to nejaký hajzlík , ktorý bude robiť len problémy , tak je lepšie ak je tam manžel , ktorý ho prijme. Ak už takáto situácia nastane, tak kultúrni ľudia by sa mali v trojici dohodnúť. No len často k dohode neprichádza. Ak by ten muž stál za niečo , ta žena sa rozvedie , zaprie otcovstvo a žije s biootcom. Pre niečo s tým manželom ostáva.
@mixichroch Tento status quo môžu zvrátiť len traja ľudia: ty môžeš dať návrh na zapretie otcovstva (čo nechceš), tvoj manžel (tiež to nechce), a ešte dieťa keď dospeje. Dieťa môže dať návrh bez časového obmedzenia. Bývalý milenec, ktorý tvrdí, že je otcom, bude na súde neúspešný, žaloba bude zamietnutá.
Keby to tak nebolo, tak by hociktorý chlap mohol dávať žaloby kde-kade a deti by museli podstupovať genetické testy... Keď medzi troma ľudmi, ktorých sa to týka, existuje zhoda, čiže manžel-manželka-dieťa, nikto tretí, hoci aj biologicky otec, to nedokáže zvrátiť. Z hľadiska práva je dieťa chránené, v RL ma zapísaného otca, čo je rozhodujuce. Aj tie 3 domnienky otcovstva nemajú za úlohu určiť, kto je biologicky otec, ale kto je otec z právneho hľadiska, to z hľadiska práv a povinnosti voči dieťaťu.
Takze môžeš byt pokojná, pokial manžel nechce svoje otcovstvo zaprieť.
a já poznám z okolí prípad kdy se manžel dozvedel, že ani jeden syn není jeho až pri rozvode s manželkou ( synové jsou už vysokoškoláci ) celý život si myslel, že jsou jeho, vzorne se o ne staral, pri rozvode se synové postavily na stranu matky a svého "otce" nechtejí ani videt, na pozdrav k narozeninám mu syn poslal akorát číslo učtu kam má poslat alimenty, protože po tech letech už je jedno jestli je nebo není bio otec, ale platit musí i tak, tak toto je taky velmi smutné
@mixichroch pozri si Zakon o rodine c.36/2005 Z.z. §40-42 o priezvisku dietata a §84-96 o otcovstve na http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-36. Milenec ako otec ma bohuzial smolu kedze tvoj manzel prijal dieta ako za svoje...
@sense myslela som to všeobecne. Žena , ktorej za to ten milenec stojí sa jednoducho rozvedie a zaprie otcovstvo . Potom ten druhý muž môže byt otcom. Ale ak poklzla lebo kríza a manžel jej to odpustil , tak jednoducho ten druhý muž má smolu . Ako ja chápem ,že môže byt aj kombinácia kríza v manželstve milenec ktorý sa chce starať o svoje dieťa. Lenže predstav si situáciu , kedy ti do domu neustále prichádza objekt tvojho poklesu a manželovho poníženia. Myslím že nie je v ľudských silách ustáť takúto situáciu a kto ju ustojí v kombinácii , zachovanie manželstva + zapísanie milenca ako otca má môj obdiv. Na druhej strane milenec môže byt čistý pako , ktorý bude zapísaný v rodnom liste, bude komplikovať rodine život a neplatiť výživné . S mojim bratrancom frajerka riadne s prepáčením vydrbala, pomstila sa mu za neveru krutým ale bohužiaľ účinným spôsobom. Nemá prístup k vlastnému dieťaťu a nebude mať až do dospelosti . Možno ako partner by stál za nič, ale ako otec mohol byť fajn.
Ked to tu čitam, tak človeku fakt do plaču. V dobe, kedy sa vo velkom riešia ludské práva, ženy bojuju za ochranu proti nasiliu, za rovnocennosť. A to všetko je super, ale na druhej strane im vôbec nevadí pripraviť muža, ktorý stojí o kontakt so svojim dieťaťom o akukolvek možnosť byť s ním. A reči typu darca spermii, ako nemam slov. Bohužial čím dalej sa presviedčam o tom, že ženy vedia byť tiež paradne mrchy a spravodlivosť zo strany štátu nula bodov..
@maminuska dovodov moze byt milion a nie len to ze je milenec neschopny al nehodny toho aby si svoje dieta vychovaval kedze pohlad z druhej strany nepozname a autorks sa tiez neozyva....a bohvie ako to presne v tomto pripade bude ked ma autorka male dieta a este stihla byt aj tehotna s milecom a neviem kt msnzel by ochotne sihlasil s vychovavanim cudzieho dietata kt bolo pocate pocas manzelstvsa...
Ono aby sa jedneho dna nestalo ze ked manzelstvo krachne tak zraxu nevlacili biootca po sudoch za alimenty ze ma syna...lebo manzel sa bude chciet vzdat otcovstva zraxu
Ahojte, nejdem sa velmi vyjadrovat k autorkinej situacii, ja len na prispevok od
@sense Vies, zeny su muktitasking a poniektore maju (aj ked tvrdia, ze nie) more casu.
ja poznam (velmi dobre, kedze to je rodina) taky pripad. Zena muzovi tiez uhybala, a to dost dlho. Kde mala ten cas, tiez nechapem. Doma tri male deti, to najmladsie malo ca. rok, ked si nasla milenca. A trvalo to, podla rozpravanie v rodine, minimalne rok, pokym jej na to muz prisiel. Uz su davno rozvedeni, ona ma uz nejakeho 5teho chlapa, deti vlaci z jednej strany republiky na druhu, stale sa od ex vzdaluje a tym narusuje aj kontakt deti-otec.
Otec sa zaujima, chcel ich dokonca k sebe, ale zial, ziakony su take ake su.
Viac neviem. Ale stale sa cudujem, kde tie zenske chodia na tych milencov. A hlavne pri troch (ako ona) malych detoch (ani jedno dieta este nechodilo do skoly) maju este cas na milenca.
Ja mam len jedno, robim, mame vela aktivit, cez den cas nemam, poobede/vecer je doma dieta, cez vikendy taky tak. Tak kedy to stihaju?
@bambulka2015 neviem ani ja...a tiez mam len jedno a pracu a rodinu....ale isobne nechapem tie zeny takmer kazda nadava na chlapov ale ako tak sledujemokolie a aj tu mk tak zeny niekt nie su o nic lepsie...
@sense Presne tak. Takto to bolo ale vzdy. Len zeny -mrchy sa tak nedavaju do popredia, ved predsa zena je nieco viac, vynosila a porodila dieta atd.
Ked muz zene zachyba, je to takmer celosvetova katastrofa, ale ked zena zahyba, tak je vsetko OK, lebo ved, muz stale v robote, na zenu nema cas, doma nepomoze, atd. Hm
No a este dnesna doba mobilnej komunikacie. To sa zahyba velmi lahko.
@sense
Ad "Ono aby sa jedneho dna nestalo ze ked manzelstvo krachne tak zraxu nevlacili biootca po sudoch za alimenty ze ma syna...lebo manzel sa bude chciet vzdat otcovstva zraxu"
Manzel moze zapriet otcovstvo len do 3 rokov, potom uz nebude moct ani on.... Len dieta - bez casoveho obmedzenia...
§ 86
(1) Manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom.
Velmi zaujimavy pripad... dajme tomu ze manzel zmeni nazor a do troch rokov moze dieta zapriet. Ako je uvedene v zakone. Prestat platit vyzivne prestat sa starat. Zrazu bude bio otec dobry.... co ked z manzela by sa stal nezarabsjuci invalid a z milenca nadpriemerne zarabajuci? Co ak dieta by po milencovi zdedilo viac ako po otcovi a po otcovi len dlhy?
Co ak dieta vazne ochorie a prave bio otec by bol vhodnym darcom napr oblicky alebo kostnej drene????? Co ak bio otec bude mat dalsie deti a co cert nechce bio dieta takto v puberte stretne polovlastnu sestru a zamiluje sa a dipusti sa incestu bez toho ze by o tom malo tu najmensiu vedomost? Nie je to sci fi. Je dokazane ze rodinni prislusnici ktori spolu nevyrastali mozu k sebe pocitovat priam osudovu pritazlivost... atd atd. Toto nie je vobec lahka situacia..... nejde len o pravnu stranku veci ale aj o moralnu socialnu ekonomicku biologicku.... myslim si ze klamat takto dieta lebo pravo to umoznuje v poriadku nie je. Postavte sa tomu celom a pripustite tohi tretieho tak bola tato rodina de facto vyrobena.... nehovoriac o tom ze zeny ktorych manzelia su neplodni mozu legalne zviest myza ktoreho povazuju za vhodneho darca bio materialu a dieta si nechat!!!! Nemusia ist ani na reprodukcnu kliniku ani na ivf ak su neplodni... usetria peniaze a cas 😁
Nuz, ale vy tu stale motate dokopy dve rozdielne veci. Jedno je moralka, druhe pravna situacia. Pravna stranka je jasna a je aka je. Dieta je manzelovo a bodka. Moralne to take jednoznacne nie je. Ale v kazdom pripade by mal byt o situacii informovany manzel a casom dieta. Vsetko ostatne uz nie je o moralke ale o hre s ohnom. Zakon vsak nemoze byt strazcom moralky, moze len jasne definovat situaciu a to v tomto pripade cini.
@liv1 a pri umelom oplodneni sa nevie kto je otec (bavim sa o darcovstve spermii)? Ci to deci dve spermii hodime do sejkra a zamiesame a nezistime ktora spermia oplodnila vajicko? Muz pri IVF podpisuje, ze suhlasi, ze dieta je jeho. A neda sa to spochybnik, aj ked je jasne, ze dieta jeho nie je. Detto pri nevere, ak je zena vydata a obaja suhlasia, ze dieta je spolocne, tak je to nad prava biotata. Ci tento prietrtnik plodil s vydatou zenou s umyslom stat sa otcom? Pochybujem.
Dobrý večer prosím vás čo mám robiť? Nežijem už s ex. Keďže má psychicky týral. Ponizoval. Žijem s dieťatom sama... Priznal otcovstvo, manželia sme chvalabohu neboli. Všetko sa riešit bude súd.cestou. Dnes som obdržala neodkladne opatrenie od jeho právnika... Ze si ma dieťa prevziať každú nedeľu od 10 do 16tej. Bez mojej prítomnosti :( ja som taktiež poslala min.piatok neodkladne opatrenie na súd. Len on bol rýchlejší :D co mam robiť???? Musím mu to dieťa dat??? Dieťa má 8 mes. A je na mňa veľmi naviazané, keďže od narodenia sa mu venujem len ja.

@liv1, nuz, @zooeynka to podala trochu jadrne, ale trefne. Manzel si tu pani vzal, vyjadril tak isty zavazny (aj ked nie neodvolatelny) slub a akceptuje aj manzelkin, ehm... preslap. Takze podla mna ma aj moralnu aj pravnu prednost. Ak chce deti, nech si najde vhodnu partnerku, tam niekde zacina rodina a nie pri vymene telesnych tekutin.