BSM a nehnuteľnosti

4. aug 2023

Minule sme s priateľom mali takú debatu a ja ako dievča z rozvedenej rodiny som si čo to užila ohľadom sudov súvisiacich s rozvodom vysporiadania majetku atd. Zmienila som sa priateľovi že už by som to nechcela zažiť lebo v našom prípade to bolo na dlhé roky a dopadlo to veľmi neférovo. Keďže sa zamýšľame na budúcim našim domovom on si z toho vyvodil že keď nechcem nikdy riešiť BSM cela réžia ohľadom realizácie stavby je na ňom (pritom som to vravela ako nepríjemnú skúsenosť z detstva).. a teda neviem ako si to vysvetliť ,či teraz preventívne chce byt on vlastníkom nehnuteľnosti a ak by niečo ja odídem s holým zadkom alebo čo.. proste z mojej strany neprišlo take vyjadrenie bola to len jeho dedukcia že tak to bude. Je toto normálne sa nad tým takto zamýšľať ako on? Resp ako sa k tomu postaviť.

zmrzlinka2021
4. aug 2023

Určite by som nešla do toho, že vlastník bude len manžel. Buď ideme do vzťahu na celý život alebo sa zbytočne netrapme a ukončime tu frašku.

melanta
4. aug 2023

A čo tak položiť tieto otázky jemu? Opýtať sa ho, že máš pocit, že to nepochopil tak, ako to malo byť pochopené a že sa chceš uistiť, že ste v tomto na rovnakom názore. A teda ak plánujete spoločný život a ide sa stavať dom, tak hovoriť s ním o tom, že vlastníci budete obaja a obaja ho budete financovať. Tam je potom dôležité, ak sa investujú peniaze pred manželstvom a pred BSM, aby bolo na papieri dokázateľné, kto koľko investoval. Ušetríte si v prípade rozchodu ťahanice, pretože čísla nepustia. Ale ak nie ste manželia a ide stavať on za svoje peniaze, tak nevidím dôvod, aby bol dom v BSM.

melanta
4. aug 2023

@zmrzlinka2021 lenže ona píše o priateľovi. A nepíše, že ide ten dom financovať. Takže pokým nenapíše, že financovať dom bude aj ona ako priateľka, tak nie je dôvod aby bola vlastníkom. Ak by boli manželia, tak áno, to je iná vec.

zmrzlinka2021
4. aug 2023

@melanta píše BSM a to sa týka len manželov, či nie?

melanta
4. aug 2023

@zmrzlinka2021 viac krát píše priateľ a potom píše o rodičoch a o tom, že on si vyvodil, že v budúcnosti nebude chcieť BSM. Takže podľa mňa iba rieši budúce možné manželstvo.

h2
4. aug 2023

Postav sa k tomu tak, že mu ešte raz vysvetli, ako si to myslela. Ale predtým si to musíš sama ujasniť, ako to vlastne chceš.

sasa1310
4. aug 2023

tak dôležité je kto to akou časťou bude financovať.

lucylaw
4. aug 2023

A ako si to ty teda predstavuješ pokiaľ ide o financovanie pozemku/stavby domu/nákladov na bývanie už po dostavaní? Ak do toho pôjdu aj tvoje peniaze, tak samozrejme požadovať, aby si bola spoluvlastníčkou aj ty, normálne si s frajerom sadni a povedz mu, že asi to zle pochopil a ty nechceš, aby bol jediným vlastníkom len on a financoval to celé sám, ale chceš sa na tom podieľať a samozrejme chceš byť spoluvlastníčkou..Ale ak to má byť tak, že reálne bude financovať všetko tvoj frajer, tak by bol hlúpy, keby ťa zapísal ako spoluvlastníka, teda aspoň ja osobne by som to nikdy neurobila..

sense
4. aug 2023

A kto ma ten domov financovat? Spolocne alebo len on. Treba sa s nim porozpravat a vysvetlit si , ako ste to obaja mysleli

stanulienkat
4. aug 2023

@sense podľa koníčkarok je najlepšie ak to financuje výlučne chlap, ale potom sa férovo rozdelí aj so ženou. Aby náhodou neodišla s holou riťou.😁🤣
@zmrzlinka2021 Nechcem ťa uraziť, ale ty budeš asi veľmi veľká romantička. Asi máš zatvorené oči a nesleduješ, čo sa deje vo svete okolo teba. V každej diskusii píšeš, ako sa všetci idú zobrať na večné veky a navždy. Bohužiaľ, je to iba v predstavách Rosamunde Pilcherovej. V realite to takto nefunguje ako si si všimla.
Je 50 percentná rozvodovosť a oveľa vyššia rozchodovosť je vo vzťahoch, kde ženy "zostali" tehotné po pár týždňoch známosti.

tehulka2011
4. aug 2023

a ty si to pritom myslela tak, aby si preventivne bola vlastnickou ty, ze? 🙂 blbe

stanulienkat
4. aug 2023

Autorka a aký model financovania si ponúkla partnerovi? Budete to hradiť 50:50? Je ešte alternatíva, že zacvakaš celý dom ty a partner odíde s holou riťou.

mandarinka555
4. aug 2023

@stanulienkat Autorka sa odmlčala...Asi už rieši rozchod, lebo nebude výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti😝

sheila121
4. aug 2023

Riešiš niečo, čo ešte nenastalo. A keď chces byť vlastníkom tak sa na tom tiež podieľaj finančne.

zmrzlinka2021
5. aug 2023

@stanulienkat
Praveze nie som romanticka, v podstate ani nesledujem / necitam veci takeho charakteru, a ani si nemyslim, ze clovek ma byt najivny, ak to tak ty vnimas. Len ak mam ist do niečoho a ratat s 50 % sancou na rozvod, tak načo si komplikovat zivot? A hlavne detmi. Tak nech take pary ziju tzv. "nadivoko", kazdy robi vlastny biznis, buduje "svoje", vsetko platia na polovicu a uzivaju si taky zivot. Kazdy budem mat blocky od toho co kupi, vsetko zdokumentovane, vlastny sanon.. a ked sa rozidu, budu presne vediet kto a kolko a pravdaze tym, ze nebudu mat deti, zene nebude hrozit zivot opustenej matky, ktora ma vsetko na krku.

Ja som clovek, co robi veci celým srdcom, ak to tak nema byt, nemam zaujem stracat cas s niekym, komu v podstate nedoverujem a uz sa musim nastavovat na rozchod. Pre mna by to bolo strasne psychicky vycerpavajuce.

stanulienkat
5. aug 2023

@zmrzlinka2021 každý ide do vzťahu naplno, ale rozumný človek vždy ráta aj s možnosťou, že niekedy niečo nevyjde, potom ten človek nie je prekvapený. Podľa mňa je nezodpovedné spoliehať sa vždy len na partnera aj čo sa týka financií a nehnuteľností a potom zostaneš naozaj s holou riťou. Život je taký aký je. Aj dobry, aj zly. A keby sme sa teraz preventívne nebrali do vzťahov, neuzatvárali manželstvá a nerobili deti, to by bolo načo dobré? A pritom stačí len rozmýšľať -aj tak sa dá ísť do vzťahu naplno. A ver mi že to nie je psychicky vyčerpávajúce. Viem, že keby sa čokoľvek stalo, nezostanem s holou riťou na ulici, ako drvivá väčšina žien z diskusii. Rovnocenný vzťah nie je o deleni bločkov.
Pretože ten tvoj romantický model v reálnom živote zlyháva. Stačí si prečítať každý deň niekoľko príspevkov od žien, ktoré tiež čakali život ala Rosamunde Pilcherová. Taký zivot je bohužiaľ iba v televízii.

sense
5. aug 2023

@zmrzlinka2021 99% ľudí idú do vzťahu na plno, len časť rozmýšľa aj celý svojim telom a časť len od krku dolu

zmrzlinka2021
5. aug 2023

@stanulienkat
Lenze tie prispevky tych zien ked dalej citas, zistujes, ze uz davno pred svadbou alebo detmi ten chlap vydaval jasne signaly rizik vztahu s nim. Vacsina tych tem je o tom, ze tie zeny proste tie signaly ignorovali. Uz ked tu zena napise "varim mu, upratujem, bla bla bla... vykaslala som sa na kamosky" je mi jasne, ze od zaciatku ten vztah bol patologicky, baba nepozna svoju hodnotu, ale zial vela zien je z patologickych rodin (otec sa upil k smrti, mama zije s frajerom v garzonke) a nevedome sa lepia a na ne sa lepia podobni exoti.
Ano, aj fakt tzv. ideal vztah moze skoncit smutne, ale som presvedcena, ze 9 z 10 vzathov bolo evidentnych uz pred akymikolvek zavazkami.

Ja fakt niekedy zasnem co tu zeny pisu, co su schopne tolerovat a to mnohe len chodia s frajeri a su take cele zamotane same do seba.

Ja som silne racionalny clovek praveze a uvedomujem si, ze pri takom racionalnom zmyslani je vysoke riziko, ze clovek ostane single. Preto coraz viac je ludi, ktori nie su ochotni zakazdu cenu mat rodinu a deti "iba s niekym".

stanulienkat
5. aug 2023

@zmrzlinka2021 súhlasím s tebou, ale zase zostaneme len pri tom, že sa žena nemôže spoliehať len na muža, čo sa týka financií a nehnuteľnosti. Takže skončili sme zase pri tom, že treba myslieť na zadné vrátka. To, že tie ženy ignorovali tie varovné signály, to je už ich problém.
Ideálne vzťahy neexistujú. A to ti hovorím ja, ktorá mám naozaj dobrého muža, ktorý robí v domácnosti, pekne sa k nám správa, stará sa o nás aj o dieťa, berie nás na výlety, sme spolu naozaj veľmi veľmi veľmi dlho. Aj napriek tomu si myslím, že aj žena sa musí podieľať v domácnosti financiami a pre prípad núdze má mať odložené peniaze A kedy sa čokoľvek stalo, tá žena sa má vedieť postarať o seba a dieťa. A nezostať na ulici bez financií len preto, lebo si myslela, že to bude s manželom navždy. Nikto totiž nevie ako dopadne a stať sa môže naozaj hocičo.

zmrzlinka2021
5. aug 2023

@stanulienkat Som toho nazoru, ze vzdy je dobre, ked clovek vie uzivit sam seba. FAktom je, ze pri takomto modely zmyslania proste musis mat za sebou aj vlastnu rodinu (keby nieco) a pravdaze max 2 deti...
Je vsak vela vztahov, rodin, kde zena nema "v zakulisi" rodinu, spravi si ucnovku, robí v miestnej jednote v hornom dolnom predavacku a s muzom (dnes uz casto len s priatelom) ma 3-4 deti...
Idealny stav nebude nikdy, preto by aj dnes mali byt dievčatá vychovávané k tomu, aby mali vzdelanie, vedeli sa o seba postarat a hlavne nemali deti v 21 lebo aj jej kamaratky to tak robia.