icon

Byt a darovacia zmluva

megynka8820
15. sep 2020

Mam narok na polku bytu,ked byt je napisany na manzela vo forme darovc.zmluvy od svojej matky?Ziskali sme ho v manzelstve,pod podmienkou,ze ak budeme so svokrou v byte zit spolu 4 roky,budeme mat dieta...Presne za tychto podmienok mohla svokra ziskat byt pre dochodcu od magistratu .Byt ziskala,dopomohli sme jej este splatennim bytu vo vyske vtedy 250.000SK.Tych 250 tisic sme jej splacali po splatkach.Ked sme si zacali zariadovat a prerabat byt,tak do toho som vlozila vsetke moje uspory,ktoresom nasetrila s mojimi rodicmi za slobodna.Svokra po tom vsetkom.chaose ohladom vybavovaciek jej a nasho byt uz pozabudla,ze mohla kludne aj mna uviest do darov.zmluvy.Co uz!Moj muz mi 20 rokov vykrikuje,ze je to jeho byt😔

janci05
15. sep 2020

Aj keď ste manželia, tak darovacou zmluvou je len manžel vlastník, ty nie.

megynka8820
autor
15. sep 2020

@janci05 aj za predpokladu,ze na magistrate vedeli,za akych podmienok moze svokra ziskat dochodc.byt od mesta?

janci05
15. sep 2020

@megynka8820 Myslím, že to je jedno. Proste darovacou zmluvou je len tvoj manžel vlastník. Inak je tu aj skupina právne poradenstvo, skús sa tam spýtať.

n_i_ka
15. sep 2020

@megynka8820 dar a dedenie nejde do BSM, museli
by ste ho rozšíriť.....je to jeho byt

basska_b
15. sep 2020

Tvoj byt to nie je, to je úplne jedno, čo na magistráte vedeli alebo nevedeli. Magistrát a kataster sú dve rôzne veci. Byt je napísaný na katastri 100% podiel na tvojho muža. Ak muž zomrie a furt budete manželia, tak ty dedís s jeho deťmi tento byt, každý rovným dielom.

maria1989
15. sep 2020

@megynka8820 napíš do skupiny právne poradenstvo

deti95060810
15. sep 2020

nájdi najlepšieho právnika akého si môžeš dovoliť... Na súde vyhráva nie pravda, ale lepší právnik.... 😉

danielahamar
15. sep 2020

Ak by si mala papier, že byt si financovala ty, šanca je.

zuzap33
15. sep 2020

@megynka8820 tým, že si si to neošetrila vtedy máš smolu. Dedičstvo a darovanie nespadá do bsm.

dilino
15. sep 2020

Nepatri ti podľa zákona nič nakoľko jemu to darovala matka dostal to darovacou zmluvou. Ked by zomrel možna áno prečo možno mam sestrnicu v rodine to iste jej urobila svokra a muž ale nemali deti.Darovala synovi byt sesternicinmu mužovi samozrejme aby sesternici nič nedala nabalachal ju muž dala tam tiež peniaze a tak ju držal v šachu celý čas ešte aj počas choroby ho doopatrovala a po smrti muža bol chorý na rakovinu a ked vedel že veľa času mu nezostava matka ho presvedčila aby jej tesne pred smrťou vrátil dar samozrejme že tak urobil ON ked zomrel tak na dedičskom ked povedal notár že pred smrťou jej syn vrátil dar byt jej nepatri nič a tiež do toho peniaze dala a ostala s holým zadkom a na ulicu ju vyhodila svokra aj to môže urobiť. Jej peniaze sú fuč jedine čo jej davajú vdovský že je vdova a to je všetko. Na sľuby by som neverila.Ked si tam vkladala peniaze svoje úspory mala si si to dať vo forme pisomnej.Ak by ti po rozvode nevyplatil čo si tam dala ak by si mala papier môžeš ho dať na súd teraz nemôžeš už nič.To že odkiaľ ho jeho matka mala to je vec druha.To súd nezaujima ak by si mala písomne môžeš to napadnuť ako piše danielahamar ale pokiaľ nemáš papier že koľko si tam dala to je ako keby si tam nič nedala žiaľ je to tak.Otázka prečo ti to muž vykrikuje že je to len jeho čo je to za muža ktorý svojej žene tak povie ako ťa môže mať rád ak spolu dvaja žiju 20 rokov tak toto ti kriči nechápem.Máš ponaučenie že zbytočne si prišla o peniaze.Na súd je zbytočné davať len čo namastiš vrecko právnikovy a ked sa na súde ťa opytaju či to môžeš dokazať a nemáš papier nič neurobiš len čo právnika zaplatiš na súd musiš ísť s papierom ináč sa na súd neoplati podavať.Jasne napišeš kto vtedy vedel ja som zastancom už neveriť ani vlastnej rodine a nie že daj peniaze potom ti prepišem polku no to jasne ked vtáčka lapajú pekné mu spievajú.Mala si trvať aby sa to stalo hned to znamena ty jemu peniaze a ON polku bytu na teba ked by ťa teraz vyhodil na ulicu to je už extrém nemôžeš nič nakoľko to nieje tvoje aj ked ste manželia.

megynka8820
autor
15. sep 2020

@danielahamar splatky co sme splacali,tak bol moj podpis...aj ja ,svokra a moj muz sme podpisali medzi sebou dohodu o splatkach,bez notara.Problem je vtom,ze moj manzel tu "dohodu" skryl aj papiere s mojimi podpismi o splacani.
A niekde som citala,ze pokial za darc.zmluvu obdarovaci pyta nejaku sumu,co v nasom pripade bola vyska 250 tisic SK,tak sa to neberie ako dar.

danielahamar
15. sep 2020

@megynka8820 nájdi ten papier, aj keď neviem ci ma hodnotu, ak nie je overeny

megynka8820
autor
15. sep 2020
megynka8820
autor
15. sep 2020

@danielahamar zial,hodne dlho sa snazim ho najst no neviem...kto vie ci to neskryl k svojmu otcovi alebo k niekomu inemu.

danielahamar
15. sep 2020

@megynka8820 toto bude chcieť ozaj dobrého pravnika

megynka8820
autor
15. sep 2020

@danielahamar zial,nanho nemam😔som na invalidnom s 2 detmi....

danielahamar
15. sep 2020

@megynka8820 peniaze boli tvoje, či si ich od niekoho dostala?

megynka8820
autor
15. sep 2020

@danielahamar ak myslis tie peniaze,zaco sme si dali dokopy byt a zariadili,tak ano,boli moje.

megynka8820
autor
15. sep 2020

@danielahamar a scasti tie peniaze odomna sme dali aj mojej svokre,aby si tiez vedela dat dokopy byt,co dostala od mesta

zuzap33
15. sep 2020

@megynka8820 darovaciu zmluvu ty nemôžeš ani napadnúť, lebo si tretia strana. To môže len darca a to do troch rokov od jej podpisu. Nepomôže ani právnik s 5hviezdami. Je to medzi ním a jeho mamou. Ja to mám tiež tak.

stela01
15. sep 2020

@megynka8820 a o čo to ide ? Chceš sa rozviesť ? Či budeš vdova ?

sasa1310
15. sep 2020

@megynka8820 byt je len manžela. Okrem toho si to sama vieš krásne pozrieť na www.katasterportal.sk na koho je vlastne napísaný byt. Aj keby bol na svokru a niečo sa jej stane, vždy bude byt len tvojho manžela. A nikoho nezaujíma koľko si do neho vrazila. Veď tam bývaš. Keby si to aj mala na papieri, koľko si investovala peňazí, tak jedine tie peniaze ti môže vrátiť. Ale vlastníčkou na základe toho nebudeš.