icon

Bývalý nemá na alimenty. Nechcem, aby šiel do väzenia

6. aug 2022

Ahojte, ex platil, no ocitol sa v situácii, keď má dlhy, osobný bankrot a keďže má istú zdravotnú závadu, nevie si nájsť prácu, tohto času je na úrade práce. Rada by som bola aspoň za tie minimálne alimenty zo socialky, čo platia miesto otcov, ktorí nemôžu, nechcú.. Každé euro je slobodnej matke dobré, zvlášť keď žije v podnájme. Ako postupovať? Exekútor či polícia? Nechcem aby išiel do väzenia.. Vodičak už nemá, vraj na ten siahajú ako prvé. Stratil ho kvôli nehode. Ako neuskodit jemu ale pomôcť deťom? Ďakujem

cocolino234
6. aug 2022

Však náhradné výživné, kvôli exekútorovi do väzenia nepôjde. 😀😀 Kvôli trestnému oznámeniu áno, takže len navštív príslušný upsvar a tam sa dozvieš ako postupovať. Exekútor mu neublíži, veď mu pravdepodobne aj tak už nemá moc na čo siahnuť a ty budeš dostávať náhradné výživné.

draik
6. aug 2022

Akonáhle pôjdete do náhradného výživného, tak trestné oznámenie podá úrad, ak tak neurobite Vy. Nedajú sa vyberať len hrozienka

anjelicek26
6. aug 2022

Nemozes si vybrat len to, co ti vyhovuje... ked dostanes nahradne vyzivne (teda od statu - teda od vsetkych danovych poplatnikov, co sa ti na to poskladaju), tak on bude za neplatenie znasat nasledky... ze prisiel o vodicak, ze si nevie najst pracu, ze ma dlhy, prosim ta ako ta mohol tak omotat, ze to neni jeho vina? Aj keby v mcdonalde dlazku vytieral, na alimenty mat bude... ale toto su presne tie "fajnove" typy, co nebudu robit to ci hento, lebo medved... ale deti jest musia.

heleninamama
6. aug 2022

Tak neplatiča ľutuješ, lebo chudáčik nemá a od cudzích ľudí (tí tvoria ten štát) by si na svoje decko veselo peniaze poberala! Fakt ste sa našli.

cocolino234
6. aug 2022

@draik úrad podá trestné oznámenie? Veď predsa úlohou upsvar nie je riešiť trestnoprávnu rovinu veci ale skúmať, či prebieha konanie vo veci vymáhania výživného buď cestou exekučného konania alebo pomocou centra pre ochranu detí a mládeže. Upsvar sa nikde neviaže, že bude vymáhať JEJ pohľadávku, podmienka schválenia náhradného výživného je ale to, že pohľadávka bude vymáhaná v tomto prípade pomocou exekútora, ktorého si zriadí autorka. A áno, stále je to jej pohľadávka, pretože ak by sa otec dieťaťa náhodou rozhodol zaplatiť, tak ona je povinná tie peniaze vrátiť upsvar a nie, že upsvar si tie peniaze vymáha samé.

heleninamama
6. aug 2022

@cocolino234 draik je právnik. 😂

cocolino234
6. aug 2022

@heleninamama to je v poriadku aj majster sa môže pomýliť. :D Ak sa mylím ja, tak budem vďačná za objasnenie.

draik
6. aug 2022

@cocolino234
Prosím, nevyjadrujte sa k veciam, v ktorých sa nevyznáte, zbytočne môžte uviesť zadávateľov otázky do omylu.
Možno Vás prekvapí, ale úrad je v danej veci podať TO povinný.
Rovnako tak sa mýlite v úvahe o vymáhaní, pretože exekútor vymožené plnenie poukáže úradu.
Procesné veci aj iné záležitosti ohľadom náhradného výživného sa výrazne zjednodušili v prospech rodiča.

zuzanalukasko
6. aug 2022

Áno, pozor, keď začne platiť, náhradné výživné sa vymáha od toho, kto o to požiadal, je tam veľa skrytých informácií. A inak, divím sa ti....

zuzanalukasko
6. aug 2022

@draik Prepáčte, ale vy sa mýlite, zjavne ste tým nebola nútená prejsť. Úrad určite nie je povinný dať TO, ani to nerobí.

zuzanalukasko
6. aug 2022

@cocolino234 Nemýliš sa 🙂

draik
6. aug 2022

@zuzanalukasko
Kedysi museli rodičia podávať TO sami, už to ale neplatí, tuším vyše dvoch rokov.
No a k Vášmu tvrdeniu si dovolím poukázať na §12 ods. 4 písm. c) zákona č. 201/2008 Z.z. o náhradnom výživnom.
Dobrú chuť k obedu.

zuzanalukasko
6. aug 2022

@draik A ani tak to nefunguje, až žiadateľ poskytuje všetky doklady úradu, musia byť splnené podmienky, teda exekútor a TO a na základe toho rozhodujú o náhradnom výživnom, ktoré žiaľ nie je náhradné, vlastne áno, náhradné - vrátite ho. Už nikdy viac by som do toho nešla, no žiaľ, nedostalo sa mi dostatok potrebných informácií a mala som vtedy pocit, že nemám na výber.

zuzanalukasko
6. aug 2022

@draik Bolo to pred 4 rokmi, možno a kiež by sa to zmenilo. Len mi to zvýšilo nervovú hladinu, keď som si na to spomenula, nič v zlom, ale bol to des. Pozerať to nejdem, ale budem veriť, že je to v prospech matiek lepšie a to myslím v ozajstných prípadoch, nie vo vykonštruovaných....

roxanna
6. aug 2022

Povinnosť štátnych orgánov podať trestné oznámenie, ak sa dozvedia o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu, vyplýva aj z Trestného poriadku.

draik
6. aug 2022

@zuzanalukasko
Práve preto je lepšie prenechať poskytovanie rád tým, ktorí sa vyznajú a nie pridávať kategorické tvrdenia. TO už rodič nemusí podávať, rovnako tak stačí dvojmesačné omeškanie s výživným.
Podľa citovaného ustanovenia úrad je povinný "bezodkladne oznámiť orgánom činným v trestnom konaní podozrenie zo spáchania trestného činu zanedbania povinnej výživy voči oprávnenej osobe."
Btw. som muž

zuzanalukasko
6. aug 2022

@draik ok, nechala som sa uniesť, ospravedlňujem sa. Vďaka za info, aj keď verím, že ju už snáď nebudem potrebovať a určite iným pomôže. 🙂

zuzanalukasko
6. aug 2022

@draik Aha a ešte, pani nepísala do právnickej poradne, ale na koníka, tak aj podľa toho moja reakcia. A teda pán, nie pani 🙂 Tak pekný deň ešte.

suzitok
6. aug 2022

@zuzanalukasko
@cocolino234 baby, @draik je pravnik, vyzna sa velmi dobre, jeho informácie su 100%, radí tu na MK aj v právnej poradni

suzitok
6. aug 2022

@heleninamama aha..az teraz citam, ze si písala 😀 mna vzdy tak zamrzi, ked jeho slova spochybnuju, ten clovek aj mne x krat pomohol

lalenka33
6. aug 2022

@suzitok to je trend modrého koníka, spochybňovať odborníka a stále si tvrdiť svoju laickú pravdu, preto tu už aj kopa odborníkov nieje

suzitok
6. aug 2022

@lalenka33 presne! Viacerí odišli, alebo už proste neradia.... a v dnešnej dobe hlavne, keď sa aj za poradenstvo platí a tu si to ľudia nevážia, že to majú zadarmo