Bývalý nemá na alimenty. Nechcem, aby šiel do väzenia
Ahojte, ex platil, no ocitol sa v situácii, keď má dlhy, osobný bankrot a keďže má istú zdravotnú závadu, nevie si nájsť prácu, tohto času je na úrade práce. Rada by som bola aspoň za tie minimálne alimenty zo socialky, čo platia miesto otcov, ktorí nemôžu, nechcú.. Každé euro je slobodnej matke dobré, zvlášť keď žije v podnájme. Ako postupovať? Exekútor či polícia? Nechcem aby išiel do väzenia.. Vodičak už nemá, vraj na ten siahajú ako prvé. Stratil ho kvôli nehode. Ako neuskodit jemu ale pomôcť deťom? Ďakujem
Akonáhle pôjdete do náhradného výživného, tak trestné oznámenie podá úrad, ak tak neurobite Vy. Nedajú sa vyberať len hrozienka
Nemozes si vybrat len to, co ti vyhovuje... ked dostanes nahradne vyzivne (teda od statu - teda od vsetkych danovych poplatnikov, co sa ti na to poskladaju), tak on bude za neplatenie znasat nasledky... ze prisiel o vodicak, ze si nevie najst pracu, ze ma dlhy, prosim ta ako ta mohol tak omotat, ze to neni jeho vina? Aj keby v mcdonalde dlazku vytieral, na alimenty mat bude... ale toto su presne tie "fajnove" typy, co nebudu robit to ci hento, lebo medved... ale deti jest musia.
Tak neplatiča ľutuješ, lebo chudáčik nemá a od cudzích ľudí (tí tvoria ten štát) by si na svoje decko veselo peniaze poberala! Fakt ste sa našli.
@draik úrad podá trestné oznámenie? Veď predsa úlohou upsvar nie je riešiť trestnoprávnu rovinu veci ale skúmať, či prebieha konanie vo veci vymáhania výživného buď cestou exekučného konania alebo pomocou centra pre ochranu detí a mládeže. Upsvar sa nikde neviaže, že bude vymáhať JEJ pohľadávku, podmienka schválenia náhradného výživného je ale to, že pohľadávka bude vymáhaná v tomto prípade pomocou exekútora, ktorého si zriadí autorka. A áno, stále je to jej pohľadávka, pretože ak by sa otec dieťaťa náhodou rozhodol zaplatiť, tak ona je povinná tie peniaze vrátiť upsvar a nie, že upsvar si tie peniaze vymáha samé.
@cocolino234 draik je právnik. 😂
@heleninamama to je v poriadku aj majster sa môže pomýliť. :D Ak sa mylím ja, tak budem vďačná za objasnenie.
@cocolino234
Prosím, nevyjadrujte sa k veciam, v ktorých sa nevyznáte, zbytočne môžte uviesť zadávateľov otázky do omylu.
Možno Vás prekvapí, ale úrad je v danej veci podať TO povinný.
Rovnako tak sa mýlite v úvahe o vymáhaní, pretože exekútor vymožené plnenie poukáže úradu.
Procesné veci aj iné záležitosti ohľadom náhradného výživného sa výrazne zjednodušili v prospech rodiča.
Áno, pozor, keď začne platiť, náhradné výživné sa vymáha od toho, kto o to požiadal, je tam veľa skrytých informácií. A inak, divím sa ti....
@draik Prepáčte, ale vy sa mýlite, zjavne ste tým nebola nútená prejsť. Úrad určite nie je povinný dať TO, ani to nerobí.
@cocolino234 Nemýliš sa 🙂
@zuzanalukasko
Kedysi museli rodičia podávať TO sami, už to ale neplatí, tuším vyše dvoch rokov.
No a k Vášmu tvrdeniu si dovolím poukázať na §12 ods. 4 písm. c) zákona č. 201/2008 Z.z. o náhradnom výživnom.
Dobrú chuť k obedu.
@draik A ani tak to nefunguje, až žiadateľ poskytuje všetky doklady úradu, musia byť splnené podmienky, teda exekútor a TO a na základe toho rozhodujú o náhradnom výživnom, ktoré žiaľ nie je náhradné, vlastne áno, náhradné - vrátite ho. Už nikdy viac by som do toho nešla, no žiaľ, nedostalo sa mi dostatok potrebných informácií a mala som vtedy pocit, že nemám na výber.
@draik Bolo to pred 4 rokmi, možno a kiež by sa to zmenilo. Len mi to zvýšilo nervovú hladinu, keď som si na to spomenula, nič v zlom, ale bol to des. Pozerať to nejdem, ale budem veriť, že je to v prospech matiek lepšie a to myslím v ozajstných prípadoch, nie vo vykonštruovaných....
Povinnosť štátnych orgánov podať trestné oznámenie, ak sa dozvedia o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu, vyplýva aj z Trestného poriadku.
@zuzanalukasko
Práve preto je lepšie prenechať poskytovanie rád tým, ktorí sa vyznajú a nie pridávať kategorické tvrdenia. TO už rodič nemusí podávať, rovnako tak stačí dvojmesačné omeškanie s výživným.
Podľa citovaného ustanovenia úrad je povinný "bezodkladne oznámiť orgánom činným v trestnom konaní podozrenie zo spáchania trestného činu zanedbania povinnej výživy voči oprávnenej osobe."
Btw. som muž
@draik ok, nechala som sa uniesť, ospravedlňujem sa. Vďaka za info, aj keď verím, že ju už snáď nebudem potrebovať a určite iným pomôže. 🙂
@draik Aha a ešte, pani nepísala do právnickej poradne, ale na koníka, tak aj podľa toho moja reakcia. A teda pán, nie pani 🙂 Tak pekný deň ešte.
@zuzanalukasko
@cocolino234 baby, @draik je pravnik, vyzna sa velmi dobre, jeho informácie su 100%, radí tu na MK aj v právnej poradni
@heleninamama aha..az teraz citam, ze si písala 😀 mna vzdy tak zamrzi, ked jeho slova spochybnuju, ten clovek aj mne x krat pomohol

Však náhradné výživné, kvôli exekútorovi do väzenia nepôjde. 😀😀 Kvôli trestnému oznámeniu áno, takže len navštív príslušný upsvar a tam sa dozvieš ako postupovať. Exekútor mu neublíži, veď mu pravdepodobne aj tak už nemá moc na čo siahnuť a ty budeš dostávať náhradné výživné.