icon

Dedičstvo

cicinkova
11. sep 2022

Dobrý deň žienky idem vás poprosiť o radu, pomoc, názor proste niečo. Môj priateľ má poprosil či by som sa tu mohla opýtať či by vedel niekto poradiť alebo tak. Ide oto, že priatelova mama vlastní nehnuteľnosť a chce po priateľovi aby zašiel k notárovi a vybavil spísanie závetu, lebo jeho mama má priateľa a ten žije snou v tej nehnuteľnosti. Sťažovala sa že jej neprispieva ale to je ich vec. Priatelova mama je už dôchodkyňa z nie veľmi dobrým zdravým. Priatelova mama sa obova teho že priateľ príde o dedičstvo po nej, lebo chlap s ktorým žije si brusy zuby na túto nehnuteľnosť aj zo svojími deťmi. Otázka znie Ako najlepšie to ošetriť aby potom neboli problémy. Je lepšie prepis,predaj, posledná vôľa, alebo je ešte niečo. Ďakujem za prečítanie a názor. Prosím vás aby ste si nemysleli že ja chcem niečo stoho dedičstva to nieje pravda. Nerada by som aby tu prišlo k nedorozumeniu. Ďakujem

pribinak
11. sep 2022

@cicinkova nebolo by najlepšie zbaviť sa toho “priateľa”

Pokial nie je manžel, a nie je ani na LV, tak nemá nárok dediť

mistymay33
11. sep 2022

@cicinkova ak ma mama iba jedineho syna a priatel zostane len priatelom a nie manzelom, tak nebude mat ziadne pravo na dom v dedicskom konani a uz vobec nie jehi deti. Ale ak chcete istotu, dajte pripisat dom za jej zivota na tvojho priatela.

sasa1310
11. sep 2022

@cicinkova ošetrovať netreba nič. Priateľova mama má jediného dediča a to svojho syna

zuzkaa1991
11. sep 2022

Tak ako vravi @mistymay33 ak nie je na katasty na LV nie je manzel matky tak nema na nehnuteľnosť ziadne pravo....najlepšie keby nemal ani trvaly pobyt....ale lepsie a istejšie je prepisat resp darovat nehnuteľnosť na syna ako pisat zavet zavet sa da napadnut a dostalo sa ki ze zavety prestali byt platne ale to info nemam naisto neriesila som to.....aale určite vybavit darovaciu zmluvu u notara a priatel matky o tom ani nemusi vediet ;)

0silvia0
11. sep 2022

@cicinkova tiez som za to, aby mama darovala za zivota nehnutelnost synovi.

stanulienkat
11. sep 2022

Skúste sa s priateľom nasťahovať k mame a vyšachovať jej frajera z domu. Vyznieva to tak, že sa ho chuderka sama nevie zbaviť a strpčuje jej život.

tykat
11. sep 2022

@cicinkova ...uplne pre istotu (aby ju priatel nejako nedonutil k sobasu alebo predaju ci darovaniu na neho)... by dom mohla darovat synovi + zriadit vecne bremeno dozitia pre nu. Najlepsie poradi pravnik.

h2
11. sep 2022

Odporúčam darovať nehnuteľnosť synovi za života s uvedením vecného bremena doživotného užívania pre mamu. Jej syn síce bude jediným dedičom tak či tak, ale z vlastnej skúsenosti: kým prebehne dedičské konanie, môže uplynúť od smrti mamy aj trištvrte roka, dovtedy syn nebude vlastníkom a nemôže s nehnuteľnosťou manipulovať (ak by bolo napríklad potrebné vysťahovať dotyčného maminho priateľa z domu).

mariet24
Autor odpoveď zmazal
cicinkova
autor
11. sep 2022

@zuzkaa1991 otom by nevedel. Ale počula som že darovacia zmluva sa dá napadnúť. Trvalý pobyt tam nemá, len priatelova mama sa obáva že to napadne. Jeho dcéra je sudkyňa preto sa toho obáva že sa také môže stať. Oni su už vo vzťahu više 10 rokov druh a družka či ako sa to dnes nazýva. A počula som už aj otom že po desiatich rokoch má právo dediť.

cicinkova
autor
11. sep 2022

@pribinak bolo by to najlepšie ale toho sa zbaviť nedá.

cicinkova
autor
11. sep 2022

@sasa1310 áno je jej jediný syn

sasa1310
11. sep 2022

@cicinkova on nie je rodinný príslušník, takže napadnúť darovaciu zmluvu nemôže.
Dedí len jej syn. Nikto iný. Nemusí robiť žiadne právne úkony. Dediť nebude aj keby veľmi chcel. Ani darovaciu zmluvu nemôže napadnúť ani závet. Závet nemá ani ako napadnúť, nakoľko k dedičskému konaniu nebude jej priateľ ani prizvaný, čiže obsah závetu nebude ani vidieť.

0silvia0
11. sep 2022

@cicinkova akoze ona ho uz nechce za priatela ale nevie sa ho zbavit? Nemaju dobre vztahy? Toto je lepsie riesitelne ako dotahovanie sa o dedicstvo, nemyslis?

cicinkova
autor
11. sep 2022

Ďakujem dievčatá žienky za rady ale neviem či darovacia zmluva bude to najlepšie. Bremeno by tam určite bolo predsa nevyhodi vlastnú mamu na ulicu.

mistymay33
11. sep 2022

@cicinkova ked nechces darovacou zmluvou, tam nech mu ten dom preda za nejaku symbolicku cenu.

bimbambim
11. sep 2022

Nech mu predá dom a bude aj na LV

viestta
11. sep 2022

@cicinkova keď sa obávate darovacej zmluvy, tak nech priateľ kúpi nehnuteľnosť od mamy za symbolickú cenu. Ale svokrin druh nemá žiaden nárok na dedičstvo, kým ju nedonuti k sobášu.

sinusoida
11. sep 2022

@cicinkova jednoducho nehnuteľnosť má darovať darovacou zmluvou synovi. To je jednoduchá a čistá vec, robí sa to často.

tulipanicek
11. sep 2022

Označím ti @draik
Je právnik

basska_b
11. sep 2022

@viestta Prave ta kupa za symbolicku cenu sa da napadnut vraj. Darovanie nevidim, preco by niekto mal napadat - svojpravna je, zavrhnutiahodne sa k nej spravat nebude, na drogy sa neda. A vecne bremeno nech si tam kludne daju.

@cicinkova
Ale inak, pozrite si prvu, druhu a tretiu dedicsku skupinu. Ak su deti a/alebo manzel(ka), nikdy nededi osoba zijuca rok v spolocnej domacnosti, ta az v dalsej skupine. Dom by pripadol druhovi len vtedy, keby za zivota mamy vas partner zomrel a rok pred smrtou mamy by tam dotycny byval a prispieval na domacnost. Toto je problem zien, ktore ziju s druhom v jeho dome, pricom druh ma deti z predosleho manzelstva. Svokrina suseda je v tejto situacii, jej druh ma leukemiu , deti otcov zdravotny stav neriesia, ona je skoro imobilna a ma nervy, ze skonci na ulici. Druha svokrina suseda zomrela. Byt pripadol detom, hoci s nou zil 10 rokov jej druh, aj ju doopatril pri alzheimerovi v domacom prostredi

draik
11. sep 2022

@cicinkova
Ak už spraviť prevod, tak pre vlastníka je lepšie darovať so zriadením vecného bremena než predať za symbolickú cenu a so zriadením vecného bremena.
Ako je už uvedené, ak nie je spísaný závet, tak po poručiteľovi, ktorý nemá manžela, dedia len potomkovia. Závetom je to možné čiastočne modifikovať.

cicinkova
autor
11. sep 2022

@draik ďakujem za radu určite poviem priateľovi.

cicinkova
autor
11. sep 2022

@basska_b on u nej žije už vyše desať rokov. Nie sobášiť sa nebudú.

malikova878
4. jún 2024

Dobri den muz zdedil po mame ciastku s domu a chcel bi ju darovat nasmu synovy je este mali . Ked mu ju daruje zdedi aj ekzekucie ktore su na tej ciastke

draik
4. jún 2024

@malikova878
Nemôže darovať niečo,čo je zaťažené exekúciou.