Dieťa túži po bývaní s otcom po rozvode?
Ahojte, co robit, ked dieta chce byt po rozvode s otcom, pretoze tam nemusi nic robit, a aj si moze robit co chce. Ma 13 rokov a stale citim zodpovednost za vychovu, este nema 18r. Mimochodom s manzelom sa rozvadzame z tych istych dovodov, nema absolutne vztah k povinnostiam, okrem teda chodenia do prace a uz mi po tych rokoch dosla trpezlivost.
Ja by som nechala 13 ročné dieťa nech sa rozhodne kde chce byť. Niekto v tej domácnosti bude musieť upratovať, variť a riešiť veci, neboj... 🙂. 13 rokov je ideálny vek, aby sú začal uvedomovať, čo je to zodpovednosť za vlastné rozhodnutia 😁. Ja mám doma 12 ročnú, viem si predstaviť, že by som ju nechala rozhodnúť sa samu, s tým, že má u mňa vždy a kedykoľvek dvere otvorené.
@ivik4 dieta nie je prostriedok vasej pomsty byvalemu, je to ziva nedospela bytost a produkt vasej vychovy.
@simca06022011 Je to určite ťažké pre matku a ťažko prijateľné. Ale v takom veku 12 plus je pre vzťah matka-dieťa určite lepšie nechať rozhodnúť dieťa. Ak pôjde k matke, bude ju mať do dospelosti za zlú, čo nerešpektuje jeho priania, otec dieťa bude ešte voči nej štvať a otec bude najlepší. Ak dá na želanie dieťaťa, je veľká pravdepodobnosť, že dieťa sa po pár mesiacoch samé uvedomí, že matka je predsa len matka a viac ako otec. A myslím, že k tomu dieťa posunie aj otec k tomu, lebo otcovia chcú deti ako pomstu matke, ale ak zistia koľko to prináša starostí, tak potom radi ich prenechajú matke.
Kludne bez hysterie a vycitiek dovolit vybat u otca... Ver mi, je to len otazka casu ked Sa dobrovolne vrati.... 100%....
Chcieť dieťa pri sebe, lebo tam nebude musieť nič robiť, vyznieva tak, akoby ti chýbala pracovná sila doma . Keby píšeš, že ti bude chýbať, tak pochopím. Poviem príklad, u nás na chalupe sa stretneme niekoľko generácii a niekoľko rodín, vždy sú ženy v domácnosti , varia a upratujú, chlapi ak robia, tak s drevom a ak treba okolo domu niečo. Sú to zaryté stereotypy, búrajú sa tazko.
A rste k tomu, že to bude vidieť, že nemusí. Môj muz tiež nerobí, radšej je v garáži. Zato chlapci si upratujú sami a dokonca aj varia.
@scorpionflower1 toto je zaujímavý pohľad a určite stojí za zamyslenie. Ak dieťa chce byť s otcom len z lenivosti, tiež si myslím, že čoskoro zisti, ze 2 leniví fungovať nevedia. Bude potrebovať veci do školy na projekt, jesť, mať čisté veci do školy, telesnú atď. Zabudne sa pripravovať na vyučovanie, dostane horšiu známku. Bude to ľahko zistítelne ako sa im darí. Nedonesie súhlas rodiča lebo otec zabudol, dat, nepôjde na akciu školy atď
Aj najlepšia pizza sa praje ak je 5xtyzdenne na večeru a mamina kuchyňa začne chýbať.
Bude si potrebné brať OCR keď dieťa ochorie, postarať sa aj o nepopulárne veci ako povinnosti.
Pokiaľ je mama OK myslím, že dieťa sa vráti. Ak je mama patologická nervacka, ostane u otca a naučí sa zodpovednosti za seba samu. Zisti, ze sa musí učiť pravidelne, že veci musí hodiť do práčky, inak nebude mať čistý ubor na telesnú atď.
@scorpionflower1 joj to nepis mne, ja by som sa na MK radit ohladne tohto vazne neprisla
@janickacrazy to som ešte nepočula aby deti takto rozdelili
@simca06022011 každý je hrdina, keď sa ho to netýka.Uz vidím tie ženy ako si piplu deti a potom sa rozhodnú zbaviť chlapa balvanu a prídu vlastne aj o dieťa a boli by s tým úplne v pohode nech dieťa v puberte a kritickom veku sa pravdepodobne spustí.aj, keď to je vo hviezdach možno sa otec spamätá a konečne prevezme zodpovednost.
Deti práve v tomto veku sú vychcane a vyberu si voľnosť.Vo veľa rodinách je mama ten ťahúň a tá "zlá", lebo naháňa sa učiť, upratať, dodržiavať nejaké pravidlá.Kolizna a psychologická tiež nie sú padnuté na hlavu a budú sledovať prečo chce ísť dieťa k otcovi o dieťa by som bojovala aspoň striedavkou.Urcite nie štýlom chces ísť k otcovi kľudne...musí to byť ťažké rozhodnúť sa aj pre dieťa vždy môže mať pocit, že akokoľvek sa rozhodne jeden rodic bude sklamaný preto by som chcela striedavku, keď už ..13 r dieťa chce zábavu, žiadne príkazy vyberie si benevolentnejšieho rodica
@dadis a kedy sa vrátil?po tom pol roku?
@negymama nemusí resp si to uvedomi, až o pár rokov.Pubertaci si fakt nevážia, že je doma navarené, že sú čistí berú to ako samozrejmosť.Moze sa zlumpacit ako otec
@janage vieš čo, ja ti tak napisem...ja keby nemam cisty ubor alebo kazdy den navarene alebo upratane alebo vyzehlene a oprate alebo by som si to musela aj robit sama mne by to v tej chvili nevadilo, ostala by som pri rodicovi, ktory je kludnejsi a nerobi sceny za kazdu debilinu, lebo je totalne nevyrovnana osoba. Decko chce byt s tym rodicom, ktory mu poskytne oporu v jeho problemoch, zachova klud. Tym ale nechcem povedat, ze otec bol ten spravnejsi, on narobil kopec zla, ale chcela som byt s nim, lebo som sa s nim vedela rozpavat normalne a nezila som v tom, ze kazdu chvilu pride zas nejaky vylev, citove vydieranie, vycitky a fnukanie nad tym ako vsetci su zli a matke ublizuju. Vsak ja som domov chodila zo skoly s tym, ze mi bolo zle od zaludka z toho "co zas bude" "co zas som spravila/nespravila" a pod. Ani otec nebol ziadna vyhra, ale v tej chvili - v tych rokoch, ked sa rozvadzali matka bolo na tom uplne zle a vesala mi svoje problemy na krk az do takej miery, ze som to nebola schopna uniest.
@ivik4 ty si napisala "ved nech ide, ocko sa nauci" co je to ak nie pomsta byvalemu? Tato veta neznie tak, ze by islo o najlepsi zaujem dietata, ktore ma 13 a je vsetko len nie psychicky zrele.
@scorpionflower1 pomsta byvalemu ? Ze bude mat vlastne dieta , to je pomsta ? Toto si si velmi zle vylozila 🫨
Ale je mi to šumak
@scorpionflower1 áno, presne tak som to pochopila. Ak je to len z lenivosti a výhod nič nerobenia, dieťa si uvedomí, že u mamy aj keď s režimom je to lepšie.
Ak je ale u mamy len krik, nervozita, zlá atmosféra, radšej ostane u otca a ak sa aj on nepamätá, zozodpovedni sa to dieťa.
@ivik4 v prvom rade, ked sa rodicia rozvadzaju maju mysliet na zaujem dietata. Autorka pise, ake je pre dieta nespravne a zle ist byvat k otcovi, lebo je lenivy. Dajme tomu, ze jej interpretacia je pravdiva a je velmi lenivy a nikdy sa o dieta nestaral. Teraz mi odpovedz na otazku ci je najlepsi zaujem dietata ist byvat k otcovi, ktory je lenivy a nikdy si o dieta nestaral.
Ty tu stale operujes len s tym ake to bude pre toho otca o tom ake to bude pre dieta si nenapisala nic ako keby to bolo cosi len pridruzene. Zameraj pozornost na dieta pls.
Ty proste chces len poučit a prevychovat leniveho byvaleho,tak, ze mu hodis do starostlivosti neplnolete dieta, aby precitol a poucil sa ake je tazke sa starat o dieta. Teda, dieta je pre teba nastroj pomsty.
@scorpionflower1 byvaly je asi otec dietata a ma pravo a povinnost sa o dieta postarat. Vy si tu fakt myslite, ze otec je len darcom spermii a banka alebo co. Vsak dieta moze zit aj s vlastnym otcom nic sa mu nestane, ani otcovi ani dietatu. A bohuzial v takomto veku sa dieta moze rozhodnut aj pre otca a nielen pre matku a nielen z lenivosti. Matka nie je vzdy ta 100% ani najlepsia a najneomylnejsia.
@scorpionflower1 ja ti rozumiem, co chces povedat. No ty sa na to pozeras svojou optikou a svojim vlastym prezitym zazitkom s rodicmi. No autorka vôbec nemusi byt taka ufnukana a negativna osoba, aka bola tvoja matka. Takze na takuto situaciu neexistuje univerzalna rada, no len zastavat si otca, mi v autorkinom pripade nepride voci nej fer, lebo ona moze byt aj ozaj dobra a vyrovnana matka
@scorpionflower1 a podla coho mame verit, ze chlap je lenivy? Lebo zena sa rozhodla, ze tu sa odlozi vsetko tak ako ona povie, sklada sa pradlo tak ako ona povie, ze mu chodila za ritou a vsetko za nim spratavala a on si nakoniec xvykol ze je vsetko urobene a ak to nahodou urobil on tak to nebolo dobre a tak nakoniec naco by niecp robil ked to nie je dobre. Pri dietati ocr si bravala len ona lebo chlap nevie - ale kolko krat mu povedala tento krat ostavas ty. Ako vyrobite z chlapa total neschopaka, ktory je ochotny a, podla vas, schopny len do roboty chodit a potom je argument - on nevie v dome nic robit a deti oriadit tiez nie. Myslim si, ze ten otec ked je nuteny tak je tiez sa schopny postarat o dieta a 12r dieta je tiez schopne byt trochu nezavixle a zodpovedne
@midori123 napis mi jedinu vetu, kde si ja zastavam autorkinho exmanzela prosim ta. Ja som pisala o svojom otcovi nie o nej a o jej byvalom. Napisala som len, ze je to jej interpretacia, ktora moze byt kludne chybna, najmä ak sa dietata ani neopytala na dôvod, preco chce ist k otcovi, iba si ho sama vyvodila.
Ale napisat na vrub svojho dietata, ktore mimochodom pise, ze vychovavala viac ona ako jej byvaly, ze ide k otcovi, lebo tam nic nemusi robit mi pride trosku nepekne a zjednodusujuce. Na take 13-rocne decko mi to pride dost vypocitavy postoj, aby islo k otcovi len preto, ze nic nemusi. Ale ja mam len obmedzenu vzorku adolescentov, ktoru mozem porovnat a takto vypocitavi nie su, ani ja som nebola a matka si to o mne tiez myslela, stale ma obvinovala z niecoho takehoto. Ale mozno autorkino dieta je, ja neviem.
@scorpionflower1 jezisi kriste litania žvastov o ktore nestojim, precitala som prvu vetu.
Nieje to moj pripad, ak chce ist dieta k ocinovi, nech ide. Nech da dietatu priestor na to aby mohlo zit podla svojej volby a neciti sa obmedzene a v konecnom dosledku uz same uvidi ci naozaj mu je u ocina lepsie. Mozno sa k mame vrati. Ja by som svoje dieta neobmedzila, pre mna je prvorade jeho stastie. Ak by sa mu nepacilo, pochopi ze u mami mu je najlepsie a vzdy sa da vratit.
Nazov pomsta ako si to nazvala je absolutne scestny , mne je to az smiesne jak si to pochopila. Neverim 😀😀
Koncim 😀
Pa
@scorpionflower1 a ako vieš, že autorka sa to dietata nespytala a sama si vyvodila tento dovod? Ako to vies?
@prasiatko30 netaraj, nic take nepisem.
Mam. Mladšiu tiež chcela byť toho roku jedného času s otcom lebo tam ma menej povinnosti. Stačili jej 3 týždne cez prázdniny výlučne s nim a pochopila veľmi rýchlo ze je to úplne inak ako keď je s ním len 2 dní v týždni a aj to je do. Polstvrtej v škole.
Navrhni striedavju, ta nemusí byť týždeň týždeň, môže byť aj v pomerne 3/4 alebo 2/5
Dieťa vie ku ktorému rodičovi si môže co dovolit
@midori123 praveze neviem a bola by to bola na autorku relevantna otazka. Preto pisem formulaciu "jej interpretacia MOZE byt chybna najma ak si dôvod vyvodila sama" ved tym jasne vyjadrujem MOŽNOSŤ nie ISTOTU, je to fakt take nejasne?
Nepostrehla som nikde v komentoch, ze by sa jej niekto opytal, ci uz sa s tym dietatom porozpravala. Lebo väcsina zien za tym vidi svoje nevyriesene spory so svojimi chlapmi, ale to je, samozrejme, len moja domnenka.
@ivik4 Mozno si to tak nemyslela, ale vyznelo to tak. Ok, papa
@prasiatko30 Ja si tiez myslim, ze tam nezomru spolu od hladu a smädu, ked pojde k nemu byvat. Ano, presne poznam aj ja take zeny, co behaju okolo riti svojmu chlapovi desiatky rokov a potom sa jedneho dna zobudia a uvedomia si, ze si premrhali zivot s blbcom, co nic doma nerobi a chcu mu to potom dobre okorenit. Ja ich nevinim za to, pravdepodobne je to vychovou, u nas su totizto zeny vychovavane tak, ze musia vsetko zvladnut robotu, domacnost, deti ...a potom sa uz lahko najde magor, ktory taku vyuzije. Ja som to mala cely zivot pred ocami, moja mama bola v podstate psychicky tyrane dieta, u nich ked neboli ucesane strapce, ked nebolo navarene dedovo oblubene jedlo alebo ked ho zobudila, ked poobede cinkla s priborom, tak sice nedostala bitku, ale tak hulakal, ze aj u susedov ho bolo pocut. Babka bola manipulator a general, ktory nekrical, ale musela si kmitat podla nej uplne. Moja mama nikdy nezazila respekt v zivote a ona to potom prenasala na mna. Ale v tej chvili, ked som mala tych 13 som proste potrebovala klud a neriesit kto komu co spravil a povedal a ublizil, chcela som sa hrat s deckami a ucit sa do skoly.
Ved on casom pride na to, ze to pohodlie nie je vsetko.

Viaceré tu odporúčate striedavku. Ale nie som si istá, či je to až taký dobrý nápad. Dieťa bude u otca rozmaznávané a mama ho potom bude nútiť doháňať resty a dodržiavať režim - tým pádom bude ešte menej obľúbená. Podľa mňa to len prehĺbi pocit, že otec je super a mama je "sekera".
Možno by fakt pomohlo nechať ho aspoň na určitý času u otca. Nech si to vyskúšajú. A kontrolovala by som otca - nie dieťa. Jeho by som bombardovala: či má dieťa úlohy, či boli u lekára, či mu dal na čas lieky, či večer umylo zuby (čokoľvek, čo potrebuješ mať pod kontrolou). Nech si aj otecko užije a vidí, čo to obnáša - hlavne, keď doma chýba "sa", ktorý navarí, operie, uprace...