Druhé manželstvo deti a BSM

morgane1975
28. okt 2022

Milé žienky,
Chcem sa poradiť či ste niektorá v takejto situácii a čo robiť… s partnerom sme styridsiatnici, obaja mame čo-to za sebou, skrachované vzťahy a deti z predchádzajúcich vzťahov. Žijeme spolu vyše roka, všetko super klape. No a ….jedného dňa pokľakol a vytiahol tu magickú krabičku s prstienkom. Skratka chceme sa zobrať. No a teraz nastáva ten problém. Keďže sme si každý svoje zažili tak by som chcela zrušiť BSM po svadbe. Mám na to svoje dôvody. Mám vlastný byt, v ktorom bývame. Obaja dobre zarábame v tom nie je problém. Lenže on je podnikateľ a keby niečo tak ručí celým svojim majetkom… A ja sa chcem vyhnúť tomu aby som musela platiť nejaké jeho dlhy. V minulosti sa už takto popálil a v podstate ku mne prišiel s dvomi kuframi…. Je šikovný a pracovitý ale ja chcem kľudne spávať… Ako mu to povedať, aby si nemyslel že na to pozerám cez peniaze? Máte s tým niekto skúsenosti? Máte niekto rozdelenú BSM? Ako to bral partner? Ďakujem za prečítanie aj za všetky rady.

tosomja
28. okt 2022

@morgane1975 jednoducho. Veľmi rada si ťa vezmem, ale keďže sme si za život niečo prežili, získali, stratili, chcem byť opatrná. Chcem, sme sa poistili do budúcnosti. 🤔

dilino
28. okt 2022

Podnikateľ po 40 nemá bývanie a kde doteraz žil. Nikdy by som nikomu žiadnemu chlapovi nedala zo svojho majetku.Nikdy v živote ani za nič.

mamusa123456789
29. okt 2022

Pokiaľ byt tvoj a nie ste manželia tak byť nepatrí do bsm alebo sa mýlim?

vevapeto
29. okt 2022

@morgane1975 veď byt je tvoj, nadobudla si ho pred manželstvom 🤷‍♀️

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
29. okt 2022

Ja som to pochopila tak, že nejde o ten byt, ale všeobecne mu neverí, že už sa nezadlží. Aby na to nedoplatila aj ona ako manželka.

vroni
29. okt 2022

@zoro9836, na tom nie je pravdy vôbec nič. Existuje síce možnosť nechať bsm vzniknúť ku dňu zániku manželstva, ale to by problém zakladateľky neriešilo (pôvodného majetku sa bsm tykať nebude, ale keď vzniknú nové dlhy, tak sa to týka oboch). Čiže jedine zrušiť bsm súdne. Ci k tomu spĺňajú podmienky, keď muž už je podnikateľ, to veru neviem, to musí posúdiť pravnik. Takže by som sa spýtala v právnickej skupine. Tu je to len dojmologia (ako napríklad moja)

slovenka753
29. okt 2022

Podnikanie je dôvod na zrusenie BSM. Tu si kukni poradňu https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/zruse...
Ale je to relatívne rýchle a jednoduché. Tiež nezabudni ze do BSM nepatrí to co manželia nadobudli pred manželstvom. Čiže byt je tvoj bez ohľadu na existenciu BSM v budúcnosti.

morgane1975
autor
29. okt 2022

@dilino on mal vlastný byt ale musel ho predať po rozchode s ex. Bol to dost masaker ten ich rozchod a veľa dlhov lebo žili nad pomery.

morgane1975
autor
29. okt 2022

@tosomja áno presne tak. A keď žena navrhne zánik BSM tak nie každý muž je s tým v pohode… tak ma zaujíma či to tak niekto ma a aká bola reakcia muža keď to žena navrhla. Lebo vo poznám pary tak sa muž trochu urazil. Inak čo tu píšu zienky čo patrí do BSM a čo nie tieto veci viem.

morgane1975
autor
29. okt 2022

@slovenka753 ďakujem to viem všetko. Mne ide skôr o to či s tým ma niekto skúsenosť a ako ten chlap reagoval keď to žena navrhla.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
29. okt 2022

@morgane1975 tak je to skúška.

qetka
29. okt 2022

ja by som rozmyslala co dalej hlavne kvoli detom. Pretoze ak by si nedajboze zomrela, manzel aj deti delia rovnym dielom. Moj otec sa takto znovu ozenil a ked zomrel, nezostalo nam skoro nic, v podstate skoro vsetko ma jeho manzelka. A su to aj majetky, ktore nadobudli s mojou mamou.

morgane1975
autor
29. okt 2022

@qetka áno to tiež. To bude ošetrené závetom.

wheel
29. okt 2022

Akonahle ma jeden z partnerov svoje deti, svadba je pase. Treba to panovi vysvetlit, ze je to vrcholne nerozumne, ano je to krute ale je to realita.

pbra40
29. okt 2022

Pri vsetkej ucte, mam pocit, ze on si je velmi dobre vedomy, ze tym sobasom moze viac ziskat ako ponuknut.
Ja by som sa uz asi nevydavala.

sterea
30. okt 2022

@morgane1975 _ byt je tvoj, v prípade rozvodu naň nemá nárok, iba v prípade tvojej smrti by dedil rovným dielom spolu s tvojimi deťmi. Pri rozvode má nárok len na majetok, ktorý ste nadobudli v manželstve. Pozor ak svoj byt v manželstve predáš lebo bedete napr. Chcieť kúpiť dom stane sa súčasťou majetku nadobudnutého v manželstve a tebe sa zaráta v prípade rozvodu len suma akú mal byt v čase predaja. Takto mňa manžel obral o peniaze po rozvode.
Pri rozvode sa nerátalo, že ja som zaplatila 85 percent bytu, že by mi po správnosti malo patriť 85 tohoto bytu a to sme ho kúpili zámenou takže som vedela ľahko dokázať koľko som zaplatila 😡