Kde odovzdať dieťa po zmene bydliska?
Ahojte, idem si po radu. Pred pol rokom sme mali s expartnerkou sud, kde sme riesili mimo ineho aj to, kde si budeme preberat a odovzdavat dceru.
Expartnerka po rozchode neustale menila podnajmy a stahovala sa z miesta na miesto (v ramci Bratislavy 3x). Kedze ex nevlastni ziadnu nehnutelnost, bolo logicke predpokladat, ze sa stahovat dobuducna este niekolkokrat bude.
Preto mame v rodicovskej dohode uvedene, ze miesto prevzatia a odovzdania dietata bude v mojom trvalom bydlisku (40km od BA), alebo v mieste bydliska matky v Bratislave. Chcel som totiz predist tomu, ak by sa matka nahodou odstahovala mimo BA, aby som musel pre dceru cestovat niekam do andela.
Nasu rodicovsku dohodu mame podpisanu a na sude bola schvalena. V rozsudku vsak je uvedena len formulacia, citujem: ... rodič, ktorý sa ujíma osobnej starostlivosti, maloletú prevezme v stanovenom čase v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča." V rozsudku teda nefiguruje to upresnenie miesta bydliska matky v BA, ktore mame v dohode. Na sude som argumentoval prave tym, ze matka casto meni bydlisko a kvoli dcere a jej dochadzaniu do skoly v case ked je u matky. Preto som chcel, aby miesto preberania ostalo aspon v BA. Sudkyna sa spytala matky, ci sa este planuje stahovat, na co matka povedala ze nie. No pol roka po pojednavani a rozhodnuti sudu sa matka zaciatkom decembra prestahovala zase.
Odisla z BA a prenajala si dom v dedine 30 km od BA. Pokial by som byval v BA, tak by som to neriesil, no ja byvam 40km od Bratislavy na opacny smer - cize prestahovanim matky sa cestovna vzdialenost predlzila na skoro 70km.
Teraz matka po mne chce, aby som si pre dceru vyzdvihol u nej v novom bydlisku. Ja vsak trvam na tom, ze preberat dceru by som si mal v Bratislave tak, ako bolo dohodnute a obaja sme to podpisali.
Co podla vaseho nazoru plati? Nasa podpisana a sudom schvalena rodicovska dohoda, alebo rozsudok, kde je uvedene len vseobecne "v mieste bydliska matky"? Mam trvat na tom, aby mi doviezla dceru do Bratislavy, alebo som povinny si dceru vyzdvihnut u nej pred barakom?
Vdaka za normalne odpovede
Ale vsak ty máš problém s dodržiavaním podpísanej dohody. Uz po x-krát, v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča. To že to bolo predtým BA, je irelevantné. Či čo čakáš od pojednávania? Tak si žiadaj dcéru do výlučnej starostlivosti a nech si ju matka vyzdvihuje v tvojom mieste bydliska 🤷🏼♀️🤦♀️
Ano, mas dvojity meter. Ty ju vyzdvihnes u nej pred brankou, ona ju vyzdvihne u teba pred brankou. Je uplne jedno ci je ta jej branka priamo v BA alebo niekde pri Samorine, tak ako je jedno, ze tvoja branka nie je v BA ale niekde v Rohozniku. Sud to napisal jasne. V mieste bydliska odovzdavajuceho rodica.
Sam si napisal, ze tu dohodu si takto vymyslel iba preto, aby si nemusel chodit pre dieta niekde mimo BA, ak by sa matka prestahovala mimo. Cize ona moze chodit po dieta k tebe 40 km od BA, ale ty uz 30 km dalej od BA nepojdes a miesto toho ma polovicku cesty prejst matka s dietatom do BA, kde si ju vyzdvihnes. Cize dvojity meter. Co plati pre teba, uz neplati pre nu. Aby neziadala ona novu dohodu, kde budete obaja dovazat dieta do BA, aby to bolo fer.
Nie je pre dieta lepsie, ked si ho budete odovzdavat v mieste bydliska? Ci kde v BA chces, aby ta cakavali?
Chápem že sa cítiš byť bezmocný.
Trpezlivosť v týchto prípadoch ruže prináša, všetko sa určite vyrieši len zachovaj chladnú hlavu.
Spísať si treba návrh, čo navrhuješ, ako navrhuješ, počkať si na pojednávanie, s ex vôbec o tom nekomunikovať keď sa správa takto. Nech Vám teda všetko určí súd keď nekomunikuje a budete sa striktne držať rozhodnutia, ktoré súd vydá. Časom sa to vykryštalizuje, a aj s ňou sa určite bude dať o pár rokov dohodnúť, dcéra bude rásť, budú sa zvyšovať nároky na jej výživu a aj na jej výchovu, ex to časom prehodnotí.
@1111sandra1111 tiež som sa nad tým pozastavila, ale to už tu na koníku tak chodí.
Ach jaj, fakt si neviem predstaviť, že robím malému dieťaťu zo života takýto chaos. Veď sťahovanie je stres, zakaždým akoby sa človek vytŕhal aj s koreňmi a presádzal sa inde. Ak je dieťaťu lepšie s tebou a má u teba lepšie zázemie, žiadaj si ju do výhradnej starostlivosti.
@sasa1310 ok, to pisal autor dodatocne s tou skolou a aj to, ze dieta je vacsinu casu u neho, necitala som to, az teraz. Blbe, ze musi dcera kvoli tomu skoro rano vstavat, ale tak matka s dcerou moze byvat, kde ona chce, aj ked to nie je v prospech dietata. Stale nevidim dovod, preco by pre nu nemohol chodit do miesta bydliska matky, aj ked je mimo BA (ale uznavam, ze to vymyslela ta matka na prd s tym byvanim na opacnu svetovu stranu). Obaja byvaju mimo BA, nemoze trvat na tom, aby zostala byvat v BA, alebo aby nosila ona dceru do BA. Ked to ma byt fer, nech nosia dieta obaja do BA, pred nejaky nakupak ako tu niekto uz pisal. Ale to snad tomu dietatu nespravia.
Len uplne neviem, co je vlastne problem - na jednej strane pises, ze ked sa rozhodla odstahovat, mala by znasat nasledky a teda ti ju doviezt do BA, aby si ty nemusel cestovat. Na druhej strane pises, ze ti ide o dobro dcery. Ale ex sa proste odstahovala, takze akym sposobom chces strazit dobro dcery? Ze si ju budete odovzdavat niekde v parku? Ako to dceru ovplyvni v jej prospech, ci ju do tej BA dovezie ex alebo ty? Takze ak chces riesit dobro dcery, musel by si ex nariadit, aby byvala blizko teba, co je nerealne. Takze nech to beriem, ako chcem, ide vlastne len o tvoje pohodlie, peniaze za benzin a cas.
@pribinak jasné, že rozhodne súd. Ale žiaden súd nikomu neprikáže, kde sa môže či nemôže sťahovať.
Myslím, ze takto to majú spravodlivo podelené, že každý ide vyzdvihnúť dieťa k odovzdávajúcemu rodičovi. Sú prípady, že stále chodí zobrať aj odviezť len 1 z rodičov. Tak isto matka by sa mohla predtým ohradiť, že musela chodiť 30 km pre dcéru, kým bývala v BA. Tam to neboli pre ňu zvýšené náklady? A voziť dcéru tam do školy tiež nie sú pre ňu náklady?
Hovoriť cudzej žene aby bola ticho tlieskam, ukazal si sám seba aký si hnup
@valikasikulova Ako prosim? Ty si si vycucala z prsta, ze ja som ex vykopol z bytu, obvinila si ma z tvojho vymyslu, ktory sa nezaklada na nicom, iba na tvojej fantazii. A ked sa ohradim, ze to nieje pravda a slusne som ta vyzval, ze pokial nemas nieco k teme, aby si bola ticho, tak zrazu ako "cudzia zena" mi napises, ze som sa ukazal ako hnup? 😂 Tak za prve vazena, na tom, ak ta niekto vyzve, aby si bola ticho nie je nic urazlive. Za druhe, ty si jedna z tych, co ked im dochadzaju argumenty, tak sa uchylis k "Ad hominem". A za tretie, nie som to ja, kto sa tu ako hnup prezentuje.🙂
Aby som tu odstranil domienky a uviedol veci na pravu mieru - dceru mame v striedavke, no v pomere ze 10 kal. dni je u mna a potom u matky 5 kal. dni, (5 dni vratane vikendu - kedy dcera nechodi do skoly a nemusi tym padom tolko cestovat). Situacia je taka, ze doterajsia striedavka v intervale tyzden / tyzden sa musela menit tento rok, pretoze dcere zaclo vadit cestovanie od matky hore dole. Ranne vstavanie + matka dcerku neskoro vyberala v SKD, ostavala tam medzi poslednymi. Skolu mame od domu par metrov, dcera tu vstava o siedmej a peso je v skole za 8 min. Poobede chodi sama zo skoly domov. Ja som doma, cize uz o pol druhej sme nauceni a moze sa hrat s kamoskami, alebo ideme von. Matka od nas pred par rokmi odisla, neustale sa stahuje, no dceru som nechcel od matky odlucit, preto je striedavka. Dcera s mamou moc byvat nechce, pretoze matka ma noveho priatela, dcera ho moc rada nema. Matka s partnerom funguju vo svojom svete, chodia si po dovolenkach, uzivaju si zivot. Dcera sa tam neciti, chcela by byt viac s mamou, no ta sa venuje svojmu priatelovi. Preto dcera preferuje mna ako primarnu osobu. Matke bolo psychologickou navrhnute, aby s dcerou travila viac casu iba ony samy dve, nepomohlo. Dcera bola niekolkokrat vypovedat na socialke, na sude takisto. V tomto pripade si matka zije svoj zivot, svoje rozhodnutia, ktore maju dopad na nasu dceru absolutne neriesi. A musim konstatovat, ze zijeme v dobe, kde -ked uz teda "dieta nepatri matke" - tak "nech je aspon striedavka". Bohuzial.
Matka moze byvat kde chce a ty nemas pravo ju obmedzovat. Dieta,ak ho chces vidiet, si prevziat vies. Moj ex chodil pre dceru 110km a tu sme ..niekedy si tak naplanoval sluzobky,aby to mal po ceste, niekedy som ju brala aspon ja naspat,kedze v okrese kse byva mam rodicov. Kde je vola , tam je cesta.
Ak ti mozem poradit,hlavne sa bavte slusne, bez ega,lebo jediny kto tym by trpel je to dieta. Ber ohlad vzdy hlavne naň a nie na to,co chces ty.
P.s. striedavka je velke zlo pre dieta. Nemaju v zivote pevny bod. Skody sa ukazu az casom.
Som velmi stastna,ze my s ex sme sa vzdy vedeli dohodnut, ci chcela byt dlhsie alebo tak, nerobili sme si prieky,ale dieta malo 1 domov.
Autor, existuje aj možnosť žiadať dcéru do svojej starostlivosti. A ver, že je to možné. Poznám nejeden taký prípad.
@huxy Kam som sa ja odstahoval? Od narodenia dcery tu byvame, odisla matka, nie ja...
@huxy Ano, existuje - lenze to je len teoria - v praxi je to tak ako som napisal. Mne ako chlapovi je ovela tazsie ziskat dceru do svojej starostlivosti, pretoze nie som zena. Minuly rok som mal podany navrh na zrusenie striedavky, prave kvoli tomu, ze dcera nechcela dochadzat tych 40 km z BA do skoly. nepacilo sa jej, ze mama stale striedala podnajmy, nikde tam nemala kamaratky rovesnicky. Matka si potom nasla priatela, prestahovali sa do dalsieho podnajmu... Myslis, ze advokatku ex zaujimal zaujem nasej dcery? Absolutne nie. Riesila iba to, aby ex nemusela platit vyzivne. Dcera absolvovala vysluchy na upsvare, psychologicku, vysluch sudkynou za pritomnosti kuratorky, sama povedala, ze chce byt viac s tatinom, aj vedela sama povedat preco. Mal som dovodnu obavu z toho, ze matka sa este stahovat bude - to ja samozrejme ovplyvnit nemozem - islo len o to, ked uz sa niekam odstahuje, tak nech si nesie aj zodpovednost za to. Sudkyna sama na pojednavani povedala, ze kedze matka odisla zo spolocnej domacnosti, tak nech si naklady na cestovne znasa sama. Preco, ked matka podpisala nejaku dohodu a zase sa prestahovala a este dalej, mam teraz ja znasat naklady na cestovanie niekam do prdele? Vsak do BA som ochcotny dosjt - rovnako ako predtym, preco matka zrazu nie?
@1111sandra1111 na to ze tu zeny vedia nalozit, som zvyknuty - to je tunajsi "folklor", cest vynimkam. Vdaka za podporu 🍀
A to dieta dochadza teraz 70 km do skoly kazdy den?
@mane01 Nie kazdy den, ale len stvrtok, piatok a v pondelok rano kazdy druhy tyzden. Teraz od januara po skonceni prazdnin. Doteraz ked byvali v BA, tak to bolo len 40km.
Autor, ja ta úplne chápem. Síce poradiť ti neviem, no máš to fakt ťažké. A tie hejty ktoré tu dostávaš... Ignoruj, zrejme sú to také isté vychcane dámy, ako tvoja bývalá. Netreba si ich všímať. Držím ti palce aby si tieto problémy čím skôr vyriešil.
Ja som tiež odišla zo spoločnej domácnosti, 55 km od ex. A pre dcéru chodí stále ex. Keďže je v mojej starostlivosti
Vy máte striedavku, takze vyzdvihnutie stále v mieste bydliska odovzdávajúceho (opakujem sa zas 🤦♀️).
Koľko krát za mesiac musíš vyzdvihnúť dcéru ty??? Úplne mám pocit, ze chceš ex len vytrestať, že si dovolila odísť, a pritom dôvod mohol byť kľudne aj závažný
@huxy To ako to mate vy zariadene s ex, je vasa vec, netyka sa to mojho pripadu. Rovnako ani statut striedavky nesuvisi s miestom preberania. To je dane dohodou schvalenou sudom. A To, kolkokrat musim ja vyzdvihnut dceru, je uplne nepodstate, rovnako ako aj tvoje domienky o nejakom vytrestani, ci pomste, nedajboh este o dovodoch odchodu ex - telenovely hladaj inde. Podstata mojho problemu je spravna interpretacia dohody a rozsudku s prihliadnutim na novu skutocnost, ktorou je nedavna zmena bydliska ex, s prihliadnutim na dalsi narast vzdialenosti. To ze ty mi tu 3x napises svoj nazor neznamena, ze je de iure spravny. Skoda ze tu nenapisal @draik - asi by som bol mudrejsi. Vlastne, tiez som to mohol radsej rovno napisat do pravnej poradne.
No cítim z tvojich príspevkov aroganciu, ironickosť a podraždenosť. Viac ti "radiť" nebudem. Veľa šťastia.
@sasa1310 a keby si skúsil dať návrh na súd, že dcéru preberies plne do svojej starostlivosti a od ex nechceš žiadne výživné?
Nenechala by ti ju takto?
Či by si mal problém finančne to utiahnuť?

pozri ako krasne ti tu nakladaju, tu si na zlom mieste😁 nevadi, ze sa tvoja ex stahuje kazdu chvilu, keby to bol chlap, tak uz je neschopny, nestaly a neviem aky este. A, samozrejme, automaticky si ju vykopol. Nikto nepozna cely pribeh, ale vsetci vedia, ze ty si proste ten zly. Nevadi, ze ex porusila to, co povedala sudkyni, ona si moze byvat, kde chce- si fuj fuj zly a ona svata.