Koľko eur prispieva otec na vaše dieťa?
Ak je tu nejaká mamina, ktorá odišla od partnera a maju spoločné dieťatko, prosim vás, koľko a kto určí výživné?Predpokladám, že súd. Nie sú manželia.
@hipuska nebolo to vždy také ružové. Rozišli sme sa lebo rodine kvôli práci nevenoval žiaden čas. Cez týždeň práca, na víkendy vždy nejaká "fuška" len aby sme mali na to a na to a na hento, na sprostosti v podstate. Preto ani nepýtam viac lebo viem, že by sa zas uhanal za peniazmi aby mal aj na "výlet aj na výživné aj na to, čo chce on" a syn by šiel bokom. Takto je to podľa mňa 1000 krát lepšie.
@naobedbuduspagety tak to si potom aj ty rozumná. Máloktorá žena sa na to pozerá skutočne tak, čo je dobré pre dieťa
@liljana prosím ťa a ty poznáš konkrétne koľko chlapov, ktorí kúpili po rozvode bývalej žene byt? Plus platia na dieťa 30-50 % z platu? Si nejak mimo realitu drvivej väčšiny rodín na Slovensku. V skutočnosti chlapi posielajú na dieťa tak 100-150, vezmú si dieťa každý druhý víkend (v tom lepšom prípade, v horšom sa prestanú zaujímať úplne) a žijú si ďalej svoj život. Česť výnimkám, aké tu pár báb spomenulo.
@kristiii Je vela zien, co ide s nulou na ucte do vztahu. Potom su x rokov doma, nechcu ist do prace. Medzitym ceny nehnutelnosti pomalicky vytrvalo stupaju, za 10 rokov o 100%. Pride rozvod a co? Pracoval jeden, uspory ziadne, nehnutelnost splatena tak napoly, ceny bytov brutalne vysoko, dvojnasobne, ona bez prace a treba po rozvode byvat obom.
Ocakavania su, ze jeden sa komplet postara o zivot a byvanie rodine, po rozvode teda o dve plus tucne vyzivne. A realita je uz uplne inde po rozvode. Taka, ako pises. Hipuska pisala o 25-30% vyzivnom.
@kristiii prepac, ale mimo realitu si ty. neexistuje ziaden pausal, ze chlap ma platit 100-150€, vyzivne zavisi od prijmu a majetkovych pomerov otca, nie od toho, kolko on platit chce.ale samozrejme, ze ak sa zeny nechcu vlacit po sudoch, tak beru, co je otec ochotny dat. nas byvaly sused plati na 3 deti 2500€/mesacne plus detom plati vsetky kruzky. mam svagra pravnika a ano, nie je nic vynimocne, ze otec da 40% svojho prijmu na vyzivne. len ako pisem, chce to volu a chut riesit to aj inak ako dohodou.
@matkahelka to, že ty poznáš pár nadpriemerne zarábajúcich rozvedenych oteckov neznamená, že to odráža bežnú realitu na Slovensku.
@kristiii ja hlavne mam v rodine pravnika, ktory na "dennom poriadku" zastupuje na sude jednu alebo druhu stranu 😉
@matkahelka akoze, a švagor ti bežné rozpráva koľko ktorá strana zarába a koľko z toho dostane?
@hipuska neviem co znamena bezne, ale pri rodinnych stretnutiach, ked sa rozpravame kazdy o svojej praci tak ano, spomenie pripad a pripad. nehovori mena, ma klientov od stredneho po zapadne slovensko. a ano, vypoculi sme si uz vela pikosiek ako oteckovia zo seba na sude urobili chudakov, prepisali byty na svojich rodicov, len aby vyzivne platit nemuseli. rovnako ako pripady, kedy chlap necha byt matke a detom a odide s "holou ritou." preto pisem, ze je hlupost, ze "vacsina" chlapov zaplati stovku, nie, zaplati tolko, kolko mu sud na zaklade jeho majetkovych pomerov urci.
Poznám dva pary, oba po dohode platia na dve deti 400€ mesačne. Stretávajú sa podľa dohody, viac menej niekoľko krat týždenne.
@daria2018 v trnavskom kraji je to podla pravnika 25-30% z životného štandardu otca..mne napríklad tam zistivali či niečo vlastní,kolko zarába atd..a takisto aj ja co vlastnim,kolko zarabam atd...ziadala som 300 euro a 100 na sporiaci účet...aj som tak dostala skoro v podstate...aj ked ten moj ex na sud ani neprišiel,ani nic nezdokladoval,lebo vraj ma zasoby do konca zivota a uz pracovat nemusí 😅
@hipuska mozem sa opytat, co vsetko sa berie u otca pri vyzivnom do uvahy? Teda na ktore jeho vydavky sa berie ohlad? My sme rozvedení, ale vyzivne je len 150 €, akurat otec byva v podnajme, co by teda nemusel, lebo jeho mama byva v 3-izbovom byte sama, mohol by si ponizit zivotne naklady. Je sam, viac deti nema, uvery nema ziadne , plat okolo 1200 € cca mat bude. Pytam sa hlavne kvoli tomu byvaniu, ako sud prihliada na to, ze na dieta zaplati 150 a za prenajom plati trebars 500 ....je to ok?
@liljana a to si kde vzala že muž musí kúpiť žene druhý byt? Prosím ta nepreháňaj a nerob z mužov obeť. Muzom je pohodlný mamahotel lebo si peniažky užívajú na svoje potešenia a mamicka sa stará. Potom takýto chlap prejde do vzťahu kde od ženy očakáva že bude pracovať, starať sa o deti a ešte aj o neho. Ideálne keď je cely majetok na neho a žena s holou prdelou pôjde kadelahsie keď sa mu znepáči. A nakoniec nechce platiť ani to výživné na vlastne deti, lebo tie sú asi jeho len dovtedy kým je s ich matkou. Poznám pary ktoré aj po rozchode dôkazu vramci deti normálne vychádzať a uvedomujú si, že rodičmi byt neprestali. A poznám chlapov, ktorí od ženy na md s jeho vlastnými deťmi pýtal polovicu všetkých nákladov na život. Po roku musela ísť do prace, kde polku výplaty dala na jasle a polku jemu. Nastatie si uvedomila s kým žije a poslala ho do teplých krajín. Takze muži nie sú takí chudáci ako o nich hovoríš. Skôr sú nevyzreti, rozmaznaní a bez zodpovednosti. Kedysi mužov take podpásovky ani nenapádali.
@bubuku to záleží od sudcu ako to bude brať. Ale, určite nebude brať do úvahy, že sa môže nasťahovať k matke a tým si znížiť náklad (iné by bolo, keby ten byť vlastnil a matku tam nechal bývať a sám si prenajímal byt. Túto možnosť na súde ani nespomínaj) Čo ale môže brať do úvahy sú ceny prenájmu v danej lokalite. Ak by v danej lokalite boli nájmy nižšie a on platil tak veľa, toto zohľadniť môže. Pozri si ponuky nájmov a na to môžeš poukázať. Neviem, čo si všetko on ešte dáva do nákladov a ani koľko rokov má tvoje dieťa
@hipuska dieta ma 12 rokov.... skor neviem co si do tych nakladov moze dat ako argument platenia tohto vyzivneho.... nehovorim, ze 150 € je malo, ale on okrem tejto sumy neprispeje nikdy ničím a na nič. Celé leto zabezpečujem prázdniny, výlety ja, nedá mu žiadne "vreckové", darčeky občas nejaké boli, ale aj to len nejaké veci, čo kúpil sebe a sám nechcel(elektronika ako slúchadlá, reproduktor a podobne, nič veľké a hodnotné)
@lucia147852 toto je zial svata pravda.....

Mi sme dohodli že bude platiť 150 € a aj platil, ale odkedy má inú ženu začal platiť po 100 €. O dcérke sa záujem nemá, príde pre ňu každý 3 týždne a zoberie ju na 2-3 hodiny. Dcérka bude mať 5 rokov a už sa teraz povedala, že nechce tam chodiť, lebo sa necíti sa tam dobre. Ja by som aj išla na súd, len sa trošku bojím.