icon

Kúpa domu a bsm - predchádzanie problémom

tristann
19. aug 2018

zdravim, ak chcem od rodicov kupit polovicu domu, je mozna nejaka "ochrana" aby tento dom nebol predmetom sporov v pripade manzelskych problemov. (BSM)

S manzelkou sme v pohode ale rodicia mozu mat pochopitelne obavy predat nam polovicu domu. (kedze ju az tak nepoznaju) - mne by ho aj darovali avsak chcem vyuzit hypoteku pre mladych.

Existuje nejaky papier ktory by manzelka podpisala ze sa pripadne vzdava prava na tento podiel ku domu? Alebo mi napadlo nejake predkupne pravo na dany podiel?

vie niekto poradit aby v buducnosti neboli problemy?

Dakujem.

Strana
z2
tristann
autor
20. aug 2018

dakujem za prispenie vsetkym...
trosku som sklamany roznymi paranoidnymi prispevkami...

Manzelku absolutne nechcem vyuzit - mame spolocne ovela viac ako tuto situaciu a ovela vaznejsie zavazky. Toto je sposob na ktorom sme sa dohodli - ja nechcem nic od jej rodicov a ona nechce nic od mojich rodicov.
Avsak nikto nepozna buducnost a pri takejto vaznejsej situacii som chcel aby aj moji rodicia sa citili v bezpeci.
Dovodov na tuto kupu je viacero - aktualne vyuzitie moznosti vyhodnej hypoteky, ako aj dohoda s mojou sestrou a rodicmi, ako aj potrebna investicia a udrzba do nehnutelnosti ako bolo spominane, ... ano ak by sme to riesili skor hodilo by sa vysporiadanie bsm avsak teraz je uz trosku neskoro.
Napadla mi este moznost predkupneho prava pre mojich rodicov na dany podiel ale asi prekonzultujeme (s manzelkou) moznosti s pravnikmi.

Len taky poznatok: ludkovia, aj ked mate negativne skusenosti ci napozerane veci, nemusite hned od zaciatku hladat v kazdej situacii podvod na niekom.

terezia1477
20. aug 2018

No len ja si napriek tomu myslím, že nejde o to, že ona nechce nič od tvojich rodičov a ty nič od jej rodičov. Nakoľko to nieje dar ale chceš to odkúpiť tak je jedno či od rodičov alebo niekoho cudzieho, ide proste o kúpu. Keby je to dar a napíšete to na oboch vtedy by to bolo, že ma niečo od tvojich rodičov a nie v prípade, že to odkúpite.

tilly
20. aug 2018

@tristann nejde o vyporiadanie bsm, ale zuzenie, ktore by sa tykalo len tej jednej nehnutelnosti (resp. podielu) a to robi notar, netrva to dlho a nie je to drahe a robi sa to pred kupou nehnutelnosti

pajinka91
20. aug 2018

"Len taky poznatok: ludkovia, aj ked mate negativne skusenosti ci napozerane veci, nemusite hned od zaciatku hladat v kazdej situacii podvod na niekom."

A prečo je tu potom táto téma? Tiež sa chceš poistiť proti manželke. Ako ja to chápem, ale spravodlivosť by chcela vyplatiť manželke polovicu z podielu.

renatik91
20. aug 2018

@pajinka91 polovicu z podielu domu, ktorý patrí jeho rodičom? Z domu, na ktorý by mohla jeho manželka mať právny nárok len z toho titulu, že si ho zobrala za manžela? To snáď nemyslíš vážne.

terezia1477
20. aug 2018

@renatik91 nie z toho ale z toho že dom bude kúpený a financovaný hypotékou, ktorá sa bude splácať a to zasiahne rodinný rozpočet. Takze je snáď jedno či dom kupia od rodičov alebo od kohokoľvek cudzieho, tak či tak bude kúpený. Keby je darovaný, tak je to samozrejme iné. Či majú spolu splácať len jeho dom, zato, že ho KÚPILI od rodičov.

renatik91
20. aug 2018

@terezia1477 Aj keby bol dom splácaný spoločnou hypotékou, v prípade zániku BSM alebo rozvodu manželstva, tieto splátky by boli započítané a vyporiadané v rámci BSM.
A vôbec, autor príspevku sa pýtal na to, aké má možnosti a nie na to, čo si o tomto kroku myslíme my. Možno majú financie absolútne oddelené, možno jeho manželka zarába viac ako on. Ťažko povedať. Ja s mojim manželom nemáme spoločné BSM a úprimne, čudujem sa každému manželstvu, ktorý ho spoločne má. A nie je to vôbec otázka dôvery, lásky a ani sociálneho statusu alebo majetkových pomerov manželov. Naozaj si nemyslím, že niekedy naše manželstvo skončí rozvodom, no obaja s manželom vykonávame právnickú profesiu a na tomto kroku sme sa absolútne zhodli.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
draik
20. aug 2018

@taskataska
Nie vždy a za každých okolností a dôležité tiež je, kto má nárok na príjem z predaja podielu.

romiada
20. aug 2018

@renatik91 my to tak tiez mame. Dokonca z BSMka sme sa vylucili navzajom (kazdy mame svoj majetok) po viacerych rokoch spoluzitia a manzelstva. A funguje nam to mozno lepsie ako inym 😉

korra
21. aug 2018

@tristann poradila by som sa s notarom, co bude vo vasej situacii najvhodnejsie riesenie. Mame s manzelom zuzene BSM koli hypo uveru, teda len za tymto ucelom (som sama ziadatel, sama posudzovana, kedze manzel je v uverovom registri). Nehnutelnost je vsak pisana len na mna, kedze som ju nadobudla pred uzavretim manzelstva. Cena u notara bola 150e (inak co som zistovala tak od 250-350e, ja som mala cenu dohodnutu, kedze mi notarka vypracovavala este aj zavet). Doba trvania cca 7dni, ale da sa aj na pockanie.

montemotherone
24. aug 2018

@tristann ako už tu bolo spomenuté, ak ho od rodičov kúpiš (kúpite), budete ho splácať zo spoločného rozpočtu. Bude mať naň nielen "papierové" ale aj morálne právo.

momkomonika
24. aug 2018

@tristann my sme si takto kúpili pozemok... právničky urobila zmluvu a boli sme to potvrdiť u notára... pozemok je iba môj a v prípade niečoho on nemá na neho právo... choďte za právnikom a on už bude vedieť ako tu zmluvu o kúpe urobiť aby to bolo iba jedného... dá sa to.

montemotherone
24. aug 2018

@renatik91 nie preto, že je jeho manželka, ale preto, že ho od jeho rodičov ODKÚPI spolu so svojím manželom (resp. bude splácať banke)

Strana
z2