icon

Mám dávať dieťa manželovi pred rozvodom?

mamicka1405
18. dec 2013

Dobrý deň,
chcela by som poznať vaše názory. S manželom sa budeme rozvádzať ale môžem o výživne požiadať až v novom roku pretože sú sviatky. Mám mu dávať dieťa keď si po neho príde alebo mám počkať kým pôjdem na sociálnu ohľadom výživného alebo počkať kým sud urči? A čo keď mu ho nedám kým nerozhodne sud? A čo keď ho dám a už mi ho nevráti? vždy sa iba vyhráža políciou ale ja sa jej nebojím pretože on nás vyhodil. Mám mu ho dávať? Nechcem mu ho dávať. čo vi na to? ☹

Strana
z2
michaela138
19. dec 2013

@mamicka1405 rozsudkom o rozvode ti bude dieťa zverené až po právoplatnosti rozsudku, pričom do toho času je dobré upraviť si aj rodičovské práva k dieťaťa aj na čas do rozvode, t. znamená, že sa dieťa zverí na čas do rozvodu jednému z rodičov a určí sa výživné. Prípade, ak je potrebné, aby boli dočasne upravené pomery účastníkov, napr. pre dôvodnú obavu, že ti vezme dieťa, môžeš si podať aj návrh na vydanie predbežného opatrenia na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti o ktorom musí súd rozhodnúť bezodkladne.

Čo sa týka stretávania otca s dieťaťom, určite by som ti odporučila otcovi umožňovať kontakt s dieťaťom- radšej častejšie v kratších intervaloch (ak je dieťa malé). V tomto smere je dobré udržiavať aspoň aký taký konštruktívny dialóg, aby dieťa rozvod nepociťovalo ako stratu rodiča. Súdy pri úprave stretávania neobmedzujú styk rodiča s dieťaťom bez vážnych dôvodov, (vážny dôvod nie je, že dieťa je malé). ale napr. ak má dieťa zdravotné problémy a otec nie je adekvátne schopný zabezpečiť starostlivosť a pod....

sissy27
19. dec 2013

@kaktusik007 ja viem, že sú aj takí chlapi, ktorí si pomenovanie otec nezaslúžia a boli by schopní dieťa uniesť, resp. si riešiť svoje komplexy cez dieťa - a ver mi, že viem o čom píšem, s jedným takým mám totiž dieťa ja 🙄 a ako vidíš, napriek tomu som nezanevrela na všetkých chlapov sveta, pretože poznám aj takých, ktorí sa o svoje deti príkladne starajú a aj po rozvode sú pre nich deti na prvom mieste... a čo sa týka tej nenahraditeľnosti matky do veku X dieťaťa - takisto poznám vo svojom okolí nie jedného chlapa, ktorý zvláda zastúpiť matku na 100% (ok, kojiť samozrejme nemôžu, ale to je tiež v dnešnej dobe riešiteľné a nie nenahraditeľné) od narodenia dieťaťa...

sisaha
19. dec 2013

@kaktusik007 nemyslim si, ze by jej to pohorsilo.. Ved nakoniec on ich vyhodil...
keby boli sudy a socialka na takej urovni, ze matka sa vie k svojmu dietatu dostat bez problemov po takomto unose, tak by som otcovi ten styk umoznila.. Ale toto co si prezila ta kocka, by zamavalo kazdou.. A v ich pripade islo vyslovene iba o pomstu matke.. dieta bolo s otcom u svokry.. udania za tyranie dietata na dennom poriadku.. napr. dieta sa ucilo chodit a malo malu modrinku od padu - otec to nafotil a isiel udat matku za tyranie.. a to su len ceresnicky na torte.. bohuzial je to realny pripad.., ktory sa vyriesil az po mesiaci.. Matka svoje dieta videla prvykrat po 2 tyzdnoch az po tom, co socialka nariadila otcovi umoznit matke styk s dietatom.. Otec dieta a matku zamkol v byte a nahraval si ich.. cisty psychopatizmus..

kaktusik007
19. dec 2013

@sisaha viem si predstavit..... zial bohu.

nymeria
19. dec 2013

@sissy27 kojenie je do jedneho roku dost dolezite...... 🙂
ja mam dve deti a stale budem tvrdit, ze tak male deti maju byt u matky. to nie je o neschopnosti muza/otca, ale o praxi. proste sa chlapi detom menej venuju v tomto veku. obvykle su totiz cely den v praci. a ked som potrebovala pomoct s dojcatom, prisla mi pomoct mama, svokra alebo kamaratka. urcite nie moj otec, svokor alebo najlepsi kamarat zo strednej skoly.
suhlasim vsak s tym, ze otec sa nema vylucovat zo zivota dietata.

kaktusik007
19. dec 2013

@nymeria a to u nas ked som bola leziaca a bolo treba riesit mladsieho ktory mal tri mesiace, vsetko okolo neho sa naucil robit dedo... moj otec... a moja mama sa zatial venovala starsiemu, ten mal rok a stvrt....

takze ono chlapi sa naucia a aj postaraju.... ved moja mama mi vravela ze to co dedo robi vnukovi, nerobil ani mne a ani mojmu bratovi, ze nas v zivote neprebaloval.... a vidis, na stare kolena ho zivot donutil sa naucit 🙂

nymeria
20. dec 2013

@kaktusik007 ved presne to hovorim. to nie je o neschopnosti muza, ale o jeho nepritomnosti doma. menej dieta vidi, menej sa mu venuje, ma menej skusenosti ako co robit. a vo vacsine pripadov je to aj vyhovorka, aby nemuseli pomahat - ja to neviem, ty to urobis lepsie, ja sa bojim tak maleho dietata aj dotknut.... vacsinou sa toho chlapi chytia, len ked su okolnostami prinuteni.
ja hovorim jedno, nech si potom pri rozvode ziadaju rovnaky podiel starostlivosti, ako pred. lebo handrkovat sa o dieta len z jesitnosti alebo napriek je ubohe, rovnako ako hodit potom vsetku starostlivost na babku alebo novu priatelku.

Strana
z2