Mám nárok na peniaze z predaja bytu, ktorý manžel nadobudol pred manželstvom?
Ahojte. Mám otázku, môj manžel nadobudol byt pred manželstvom, vzal si na ten byt hypotéku. Ja s bytom doteraz nemám nič spoločné, na koľko sa ideme rozvádzať, mam na niečo nárok? Väčšinou sme všetko kupovali spolu zo spoločných peňazí, aj keď som vlastne pobera rd, chvíľku som pracovala tiež som mala zárobok, a tiež som mala aj svoje úspory, ako sa dá vysporiadať spoločne nadobudnutý majetok? Napríklad chladničku sme ssi kupovali s peňazí zo svadby, taktiez riady, hrnce a podobne. Co sa týka detskej izby, ta bola prerobená na kompletku. Peniaze z jeho výplaty chodili na môj účet, takže to bolo všetko spoločne.
Ďakujem všetkým za názor a za radu.
@ukulela BSM mam zrušené od minulého roku t.j. 2020 september
@norikaro splacali sme všetko spolu, zo spoločných peňazí.
@bestmate ivkazba a viestta sa uz vyjadrili a ja s nimi v tomto absolutne suhlasim. Ale teda zopadkujem. Ma narok na polovicu splatok hypoteky zaplatenych pocas manzelstva plus polovicu hnutelneho majetku kupeneho pocas trvania manzelstva. A je uplne jedno kto ho pocas manzelstva kupoval a objednaval a na koho meno je faktura. Takze nie, nie je to na jeho dobrej voli.
@panda21
Platí to, čo bolo uvedené vyššie tak, ako to zhrnula @makova333. Nárok je na polovicu všetkého, čo bolo hradené z prostriedkov v BSM na výlučný majetok (ex)manžela a na polovicu majetku v BSM. Ak zadávateľka investovala do zhodnotenia manželovej nehnuteľnosti z prostriedkov získaných pred manželstvom, má nárok na kompenzáciu aj za to.
@norikaro ja viem , ze na byt ako nehnutelnost nema narok, ale splatky platene pocas manzelstva, pocas trvania BSM /kym nebolo zuzene alebo zrusene/ su platene zo splocnzch penazi, preto ma narok na polovicu splatok platenych pocas manzelstva.
ja neviem, je take tazke pochopit, ze splatky a byt nie je to iste? kto je majitel uctu z ktoreho idu splatkz nie je podstatne. To by bol kazdy potom taky mudrz ze si obstara byt tesne pred manzelstvom, pocas manzelstva si pomoze so splacanim druhou osobou, manzelom/manzelkou, a po rozvode, hups cela nehnutelnost je moja.
ďakujem za vysvetlenie všetkym.
No neviem pravnici z CPP nie su bohvieaky. Oni maju reci pred klientom,zavadzaju,ale vela toho na sude nenamutia. Hlavne si spis,do coho vsetkeho si investovala,kazdy cent vypis,nabytok,prerabku,hrnce cokolvek.
@marca12 mala som právnika a bol skvelý, teda viac než skvelý

@bestmate vobec nie je podstatne kto objednaval alebo koho je meno na fakture, vsetko nadobudnute pocas trvania manzelstva je v bsm