Mám to nahlásiť?
Dobrý večer,
Momentálne ma môj muž totálne "naštartoval".
Situácia je taka, že máme 3 ročného syna (škôlkar). Ja mám 17 ročného syna z prvého manželstva. Muž ma tiež 10ročného syna. Momentálne má druhý týždeň ovčie kiahne. Vraj má už aj chrasty, ale aj nové ešte nevyschnute kiahne. Tento víkend ma prísť k nám. Ten môj starší (17r) je momentálne chorý (kiahne ešte nemal), ani ten (3r) nemal kiahne tak som mužovi vravela, že v prípade toho 17 r je to nebezpečné ak by sa nakazil. Aj ten 3r sa môže nakaziť. Ja som teraz nastúpila do práce takže doma s drobcom veľmi nemôžem ostať. Muž nemôže tiež. Zvada medzi nami nastala, lebo mužova ex trvá na tom, aby k nám chlapec na vikend prišiel. Muž je ako slaboch nepovie ani pol slova, lebo ona by chlapcovi nahučala, že otec ho nechce. Ak ho pošle ešte infekčného ja ju normálne nahlasim že ohrozuje zdravie deti. Veď pre toho 17r je to sakra nebezpečné. Myslíte, že je to ok?
Chapem tvoj hned,ale je to muzov syn,musis pochopit aj ty jeho. Podla mna prejanas. Ale to si musis doma vyriesit s muzom. Mal zavolat synovi a vysvetlit mu situaciu a dohodnut sa na nahradnom vikende.
@thoughtfulweirdo veď ja toto nechápem, keď má ešte pupaky ako to, že ona ho s pokojným svedomím chce poslať k nám. Deti su choré to neriešim nikdy, keď k nam prišiel chorý a nakazil nás neriešila som, lebo aj naše decka boli choré a nakazili jeho. Ale toto ma fakt naštartovalo. To dieťa je ešte infekčné tak nech sa dolieci doma.
Kiahne má už druhý týždeň - pochybujem, že je ešte infekčný .....
Ak sa to nebude dat riesit nemozu ist tvoje deti napr na vikend k babke, ak pride jeho syn asi jedina moznost, ze ustupis ty a deti niekam spratas. Samozrejme, ze mas strach ak je starsi choru…ale myslim, ze aj keby sa nakaxil tak by to zvladol neboj sa.
Baby a vy by ste poslali svoje dieťa s kiahnami niekde medzi ľudí nech ich veselo roznáša ďalej?
@monika185243 zrejme áno. Podľa odpovedí 😅
Ja nechapem tie komentare hore 🤦♀️
Jasne, clovek sa moze nakazit kadecim hocikde, ale naco to silit?
Sadni si s muzom a povedz mu ako to je, ze to ma svojej ex vysvetlit. Aj ked... Tu predsa nie je co vysvetlovat kazdy normalny clovek snad chape situaciu.
A ak by to neslo po dobrom, tak by som to urobila po zlom. To co je tiez za napad. Kym nie je zdravy tak ma ostat pekne na jednom mieste. Ex nema ocividne vsetkych pokope...
Tiež som na to hakliva, aj keď viem, že deti prídu do styku s chorobami všade, ...ale ja svoje deti nedám do škôlky, školy, ani k otcovi nechodí dcéra, keď je chorá...tak tiež si neprajem, aby tu prišli priateľove deti, keď sú choré.
Tiež som jej už svoje písala.
Je infekčný a má zostať doma. Aj keby už vaše deti kiahne mali.
@patka06 nie je to nereálne predovšetkým u starších ľudí že majú kiahne dlhší priebeh. A ako matka určite by som sa radšej ja starala o choré dieťa a nechala ho v kľude doliečiť ako ho silou mocou pchala k otcovi a jeho druhej manželke a jej chorému dieťaťu, aby mi syn došiel hneď po kiahňach domov s ďalším vírusom a ďalším otrasením imunity - len aby som mala voľný víkend.
@patka06 Pokial je dieta chore, ano ma sa o neho postarat rodic, u ktoreho sa prave nachadza, ma sa doliecit a nebehat z jednej domacnosti do druhej. Sedlacky rozum, ze neposlem potencionalne infekcne dieta do rodiny ex, nie som taky sebec. Ale postaram sa o neho, i ked ma byt zrovna ten vikend s otcom, su situacie, kedy sa to neda a vynadradi mu to inokedy. Ci ked mi ochorie dieta a mat byt s durhym rodicom ho tam za kazdu cenu poslem bez ohladu na diganozu? Zaujimavy pristup
A co ked uz aj ta matka potrebuje ist do prace? Kiahne su na dlhu OCR a ak si ju nemoze dovolit autorka, preco by si ju mala dovolit nejaka ina zena. Moze sa predsa vystriedat s otcom. Po dvoch tyzdnoch uz chlapec nelezi bezvladne doma, infekcny je minimalne. Pokial by dostal kiahne u autorky, urcite si ho tam nenechaju mesiac, aby sa chory nepresuval. Je to dieta jej partnera, ma sa o neho starat a nie len vtedy, ked je zdravy. S takymito vecami treba ratat, ked si berie muza s dietatom. Keby ochorelo jej mladsie dieta, tiez ho posle prec, aby nenakazilo starsieho?
@klara351 tak hádam pri 17 ročnom nemusí brať matka OČR :D
@zuzanapjat Chore dieta ma 10, nie 17. S takym snad doma zostanes.
@mircalla Mozno potrebuje. Mozno si chce oddychnut po dvach tyzdnoch s dietatom doma. Nema to fungovat tak, ze matka sa bude starat, ked je dieta chore a otec zabavat so zdravym.
@elizabet173 tak určite je väčšia pravdepodobnosť že ťa kiahňami nakazí chlapec s potvrdenou diagnózou a novými pupákmi v jednej domácnosti, ako človek ktorý okolo teba prejde na ulici
Ja len žasnem, aké ste mnohé tolerantné voči tomu, že veď sa môže nakaziť hocikde. Podľa tejto logiky môžu teda choré deti chodiť do škôlky, do školy, lebo veď ostatné sa môžu nakaziť aj v obchode 🙈
Inak rozumiem tvojej obave a ja osobne by som trvala na tom, že s týmto nesúhlasím a navrhla by som iný víkend, kedy by mohlo dieťa s kiahňami prísť a vynahradiť si to. Asi trochu zbytočne sa obávaš nebezpečenstva pre staršieho syna a aj zbytočne chceš niečo nahlasovať, možno si to stačí len poriadne vysvetliť, možno aj s jeho ex ako mamy detí… a ak manžel nechce rušiť víkend so synom, čo aj chápem, mohol by vymyslieť program len pre nich mimo vášho domova. A takto by to bolo riešenie pre všetky strany.
@klara351 aha, tak 10 ročný... tak ho treba po dlhom priebehu kiahní s oslabenou imunitou poslať k otcovi do domácnosti k chorému 17 ročnému, lebo matka si chce oddýchnuť? V skutočnosti to s imunitou je tak, že sa zviecha aj 2x dlhšie než sme boli chorí. Už to je tragédia keď deti ledva prekonajú chorobu a už idú do školy/škôlky medzi ďalšie infekčné... ale že to ľudia berú tak, že chcem si oddýchnuť tak choď k otcovi - nie je správne. Autorka tiež nepošle svoje deti k manželovej ex, keď bude s nimi dva týždne s chorobou doma.
@elizabet173 v dopravnom prostriedku najskôr.
Druhy tyzden by uz nemal byt infekcny.
zavolala by som rovno ex ak sa da a normalne jej vysvetlila, ze sa obavas toho, ze ked je teraz stale infekcny, ze sa mozu nakazit aj tvoje deti a nerada by si to riskovala, kedze si teraz nedavno nastupila do prace. Toto je argument aj pre tvojho manzela/partnera. Ci potom s chorym dietatom ostane doma on. A pokial som pochopila z prveho manzelstva nema malicke dieta, zeby mama vedela hocico nahodit do hlavy. Tak nech mu tatik rovno zavola, ze sa na neho tesi a bude rad, ked pride, len to musite o tyzden vymenit. Skus sa porozpravat s partnerom/manzelom, ze nemas nic proti ich stretnutiu a ani tomu chlapcovi- len potrebujes znizit co najviac riziko aby sa tvoje deti momentalne nakazili lebo ak prides o pracu, bude to o to horsie s prijmom....
No v prvom rade je syn z prveho vztahu tiez muzov syn a nemal by ho mat cez vikend len vtedy, ked je“neinfekcny“. Preco by ho mala mat v takom case len matka? Vzala si si muza s „balikom“ a toto patri k tomu. Ak by to bolo tvoje tretie dieta, tiez by si neriesila…
Ja keby som bola na mieste tvojho muža, tak chcem určite vidieť svoje dieťa. Keďže ty jeho syna odmietaš pustiť k vám domov (mimochodom byt je aj mužov?), tak by som išla na mieste muža na ten čas, ktorý má stráviť syn u vás k ex a vec vybavená. A máš ochránené obe deti a aj seba 🤭
Je mi ľúto toho chlapca. Ako sa môže doliečiť keď si ho takto pohadzajú.🤦. Matka myslí na seba, macocha na seba a otec medzi nimi. Nevie si dať rady ani s jednou.
Nemyslim si ze je este infekcny... chrastz moze mat este tyzden dva... narpiklad u nas bez debaty lekarka dava karantenu a OCR len na 10 dni od prvej vyrazky....
@klara351 Mala som 2 krat covid aj s detmi. Bola som s nimi doma zavreta celu povinnu karantenu. Prvy raz deltu, nebola to ziadna vyhra.
Ich otec, ktory s nami byva v spolocnej domacnosti som mu rovno povedala, ked sa nechce nakazit, nech ostane vo svojom druhom byte (s detmi nebol v kontakte v case ked sme to zistili). Podla tejto tvojej logiky som mala uvazovat, nech sa stara aj on a vsak si chcem aj oddychnut predsa.

Chapem tvoje obavy, no na druhej strane tvoje deti sa mozu nakazit kdekolvek. A je tu aj pohlad druhej strany - chlapec ma 2 rodicov, preco by sa pri starostlivosti onho v chorobe nemali striedat? A napokon, rovnako sa on moze hocikedy nakazit u vas - kludne aj o tyzden, ked bude mat oslabenu imunitu po kiahnach a tvoje deti prinesu nejaku chorobu. Je to o uhle pohladu a predovsetkym o dohode a kompromisoch.