Menili ste si priezvisko po rozvode?
Ak ano preco, ak nie preco? Musel exmanzel suhlasit? Dakujem
Áno, zmenila som sebe aj synovi na moje dievčenské priezvisko. Druhé dieťa mám s druhým partnerom, priezvisko má po ňom. Ak by náhodou prišlo niekedy k svadbe, nechám si aj svoje pôvodné priezvisko a aj nové, aby syn neostal jediný s týmto priezviskom. Partnerove meno by som mu po prípadnej svadbe a osvojeni určite dať nechcela.
@bmolko nie. Len nie som ďalšia ovca co sa opiči po ostatných
Najprv som nechcela menit, kvoli detom, nech mame rovnake priezviska..ale kedze rozvod trval 3 roky a deti su uz medzitym velke a je im sumafuk, ci sa volam rovnako, tak som sa rozhodla k povodnemu priezvisku vratit. V pondelok idem do toho prave 💪, po 18 rokoch budem opat dievcenska 🙂
na toto podla mna ta spravna odpoved neexituje. je to hlavne o tvojom pocite, ci ti nebude vadit, aby si mala rovnake priezvisko, alebo chces za tym vsetkym spravit proste az taku hrubu ciarku, ze sa vratis k svojmu dievcenskemu
@bmolko ja som po veľmi ťažkom rozvode, kedy mi muž hádzal polená pod nohy, podala som na neho 2 trestné oznámenia, rozvádzali sme sa 14 mesiacov, lebo chcel 2 dcérky do svojej výlučnej starostlivosti..
Tiež som bola presvedčená, že si hneď po rozvode zmením priezvisko a jeho priezvisko nebudem nosiť za to, ako veľmi ublížil mne aj deťom, ale moja právnička ma trošku odradila od toho...
Vraj deti sa potom nebudú cítiť dobre, že oni majú iné priezvisko ako ja a budú s otcom viacej spojené... 😕
No neviem, ale ja som bola už tak nastavená na to, že po rozvode sa určite vrátim k svojmu rodnému priezvisku, lebo on si nezaslúži, aby som nosila jeho priezvisko...
Ešte ma jeden známy varoval pred tým, že ak pôjdem s deťmi do zahraničia, tak tiež to nemusí dobre vyzerať, že deti majú iné priezvisko ako ja, tak ale v rodnom liste je všetko napísané...
@janulka291 mas malicke deti, pokojne si priezvisko nechaj, to je najmenej. Hlavne, ze uz nie ste manzelia.
@janulka291 zaujimave, že moje dcery nikdy nemali problem s tym, že maju ine priezvisko nez ja. V zahranici sme boli 5x do roka a nikdy sa na to nikto nepytal. V zahranici, je to relativne caste, ze manzelia maju svoje mena. Resp. žiju ako partnery a deti sa volaju po jednom z nich. A kanzervatívní, zakomplexovaní ludia, ktorí sa čuduju, sú mi vieš kde. Lebo Slovensko je tak 50 rokov v porovnaní s inými krajinami a to aj v takýchto nepodstatných veciach.
@bmolko inac to ako to "bravurne" vyriesila moja segra tu este nebolo, to je maximalna topka ked citam komentare - daco inovativne 🙂
Rozvedena si nechala priezvisko po muzovi - jednalo sa o zahranicneho partnera, nase dievcenske je madarske meno. Samozrejme ze anglicke uputa viac ako to madarske povodne. Ziadne deti nemali, takze pricina nechat si meno podla mna neexistuje (duplom ked spominany anglan je zenaty a ma uz aj deti s tymto menom), cisto z vypocitavosti - teraz sa vydava druhy krat a prida k tomu anglickemu ceske priezvisko ktore chce ale dat v tvare muzskom (aby nemala ova). To je podla mojho nazoru taka hovadina ako hrom, ja sa len a len na tom bavim.
@bmolko super, ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoju skúsenosť a Tvoj názor, pomohla si mi 😉
Mám ešte necelý mesiac na bezplatnú zmenu priezviska po rozvode, tak to zrejme urobím, lebo ten človek si nezaslúži, aby som nosila jeho priezvisko, aj po rozvode mi stále robí naprieky, lebo je jeho mužské ego ohrdnuté 🙈😄
@janulka291 dcery sa ti raz vydaju a mozno si zmenia priezvisko, potom vas nebude s ex uz spajat ani meno;)

Zmenit si priezvisko po rozvode je pravo zeny, ale nie povinnost. Pokial by chcela menit meno spolocnych deti, tam.musi suhlasit i exmanzel. Muzova ex si nemenila, podla mna si uz na to meno zvykla... ani ja by som si nezmenila, som uz zvyknuta na to :D to by som ho musela nejako strssne znenavidiet, ale stale mame spolocne deti, tak take zabomysie vojny niekedy nikam nevedu