icon

Môže partner dostať dieťa do striedavej starostlivosti?

pawvla
4. feb 2025

Ahojte. Som rozhodnutá odísť od partnera. Máme 1.5 ročného syna. Môže ho dostať do striedavej starostlivosti, ak často pije, stalo sa, že sme sa 2x pobili, bil ma päsťami do tváre. Priznám sa, ja som ho prvá šturila, lebo som už nezvládla ten tlak z jeho strany. Nezvládla som, keď mi povedal, že aj jeho mama povedala, že si mal nájsť lepšiu. Pritom jeho mama sa o nich nestarala, je vyliečená alkoholička, ja sa vzorne starám, jediný problém je, že nevychádzam so švagrinou a odmietam jej aj dať svoje dieťa, pretože manipuluje s celou rodinou, štve ju proti mne a aj môjho partnera. A vlastne aj pre toto od neho odchádzam, pretože už tento tlak nezvládam, aby sa ku mne správali zle. A práve ona sa chce starať a hlavne miešať do nášho vzťahu.

huxy
4. feb 2025

2x ste sa pobili, ty si ho prvá udrela... 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

cacianka
4. feb 2025

využi že je dieťa dosť malé a súd vysoko pravdepodobne striedavku nenariadi. predbehni biootca, kým on nepredbehne teba. podaj návrh, ak sú dôvody aj neodkladné opatrenie, vo veci určenie výživného a termíny stretnutí otca s dieťaťom, odíď do vhodného prostredia a všetko tam uprav tak, aby malo dieťa dobré prostredie. využiť môžeš aj príspevok od biootca aj na seba (je to ako výživné pre nevydatú matku a matku starajúcu sa o maloleté dieťa.
kolízna bude zisťovať vhodnosť prostredia v ktorom dieťa bude vyrastať, a ak otec bude trvať na striedavke, tak aj jeho prosredie a podmienky. alkohol - no ak máš nejaké dôkazy, svedkov, tak použi aj tento argument, inak to veľmi nevyťahuj. len spomeň ako bežne konzumuje alkohol aj ty aj on a ako sa on prejavuje.
švagriná nech si vychováva svoje deti, ty nie si povinná jej to svoje ani len ukázať, nieže dať do rúk.
tu na MK je veľmi veľa príspevkov na túto tému, čítaj.

pawvla
autor
4. feb 2025

@huxy nie strčila som doňho... on je kľudnej povahy všetko to spravila jeho rodina tým, že som nechcela aby bol malý v blízkosti švagrinej, pretože to je zákerný zlý človek, viem že ma čaká že ho budú štvať proti mne, aj si ho kupovať lebo sú z bohatej rodiny. Ale to ako sa partner ku mne správa, to už nechcem tolerovať.

pawvla
autor
4. feb 2025

@cacianka čítala som veľa. Ale partner stojí za svojou rodinou, my sme preňho rodina není. Raz to všetko možno pochopí.

pawvla
autor
4. feb 2025

@cacianka a hlavný problém je že ona ešte deti nemá, keby mala by videla, čo to obnáša. Aj kvoli malému sme sa vlastne rozhádali so švagrinou, už keď som bola tehotná svojho brata podporovala v alkohole a ja som celé tehotenstvo bola na všetko sama. Ťažké nákupy, vyšetrenia, na všetko som bola sama.

nin12345
4. feb 2025

@pawvla zozen si hned advokatku a ries to. Dieta je tak male a tvoj byvaly ma problem s alkoholom do striedavej mu urcite nedaju.. len treba konat cim skor

mogaa
4. feb 2025

teraz zrejme starostlivosť zveria tebe, ale to neznamená, ýe keď bude dieťa staršie tak ho nezveria otcovi alebo nenariadia striedavku....a ty zrejme tiež nejaká ukážková matka nie si keďže " pobili sme sa a ja som začala"....

pawvla
autor
4. feb 2025

@mogaa nechcem tu opisovat celu situaciu... v skratke ked vam pride chlap opity domov a vy mu poviete ze uz by sa mal spamatat ze ma rodinu a on na to reagoval tak, ze uz sa mi prelial pohar trpezlivosti... tiez uz mam dost urazok, jeho chodenia a to sa uz nedalo vydrzat ten tlak. Ale neobvinujem ani seba ani v podstate jeho. Keby sa do nas nemiesala rodina nic by sa podla mna nestalo a ani on by tolko nepil. Len bohuzial.

pawvla
autor
4. feb 2025

@mogaa a ja som sa pytala ci by ho mohol dostat teraz ako 1.5rocneho ... na nejake skusenosti... nie na moralizovanie a takisto viem ze ked su deti starsie daju aj striedavu ak sa poziada... a nie som ten typ co by som nechcela aby si budoval on s nim vztah... preto som s nim doteraz zostavala.

zabka79
4. feb 2025

@pawvla pokial viem striedavu starostivost musia odsuhlasit obaja rodicia a 1,5 rocny je hrozne nizky vek

aaadkaaa
4. feb 2025

@zabka79 striedavu starostlivost nemusia odsuhlasit obaja rodicia

pawvla
autor
4. feb 2025

@zabka79 ved prave aj mne to pride ze je malinky... preto sa tu pytam na skusenosti...

zabka79
5. feb 2025

@aaadkaaa ano ak ma dieta 10+ a vyjadri sa

cacianka
24. feb 2025

@zabka79 dieťa má 1,5 roka,