Môže syn dediť, ak sa zriekame dedičstva?
Ahojte, viete mi poradiť prosím. Mužovi zomrel otec, muž má brata ktorý sa spolu s mojim mužom zriekaju dedičstva kvôli otcovim dlhom. Mame ale syna, bude on automaticky dediť? Ak áno, stačí ak my ako jeho zákonný zástupcovia povieme, že sa zriekame? Riešili ste niekto niečo podobné? Vďaka.
ako ti radi luciab28 - ak nechceš aby syn dedil, musíte sa zrieknuť dedičstva za neho…
Ja tento názor nezdielam...
Vďaka za rady.
U nás to bolo po matke tak, my deti sme sa chceli všetky vzdať,no bolo nám povedané, že po nás nastúpi ďalšia dedičské skupina a tým boli naše deti. Keďže väčšina z nich bola neplnoleta,nakoniec sme to urobili tak, že majetok sa prepísal na jednu sestru, bola veľmi nízka suma majetku a dlhy vieš dediť len do výšky majetku. Ona tú sumu vyplatila a tým sa aj dlhy ukončili. Keby to takto nebolo, presne by boli na rade naše deti.
Je tu skupina právne poradenstvo, napíš tam, tam ti odpovie právnik a budeš vedieť na istotu
Vidíš ako sa tu líšia rady. Zavolaj si do právnej poradne či priamo nejakému právnikovi pre relevantne a pravdivé informacie 🙂 niekedy konik nieje najlepší zdroj
Dedič odmieta dedičstvo predovšetkým za seba. Ak teda odmietne dedičstvo syn poručiteľa, namiesto syna nastupujú na jeho miesto ako dedičia deti tohto syna, teda vnuci poručiteľa. Rovnaký postup platí aj v prípade, že niektoré dieťa poručiteľa už nežije. Aj vtedy si podiel, ktorý by mu inak pripadol, rozdelia jeho deti (vnuci) poručiteľa. Je teda jedno, z akého dôvodu dieťa poručiteľa nededí.
Ak chce rodič odmietnuť dedičstvo za svoje maloleté dieťa, tak to podlieha súhlasu súdu, pretože záujmy rodiča sa dostávajú do kolízie so záujmami dieťaťa. Ak dlhy poručiteľa prevyšujú hodnotu dedičstva, súd odmietnutie samozrejme schváli.
@hsara99 samozrejme, že sa budeme radit s právnikmi. Stalo sa to dnes, nečakane. Myslela som, že tu bude jednostranný názor, a nie 50/50 v podstate.
@draik ďakujem pekne za vysvetlenie.
Ano bude dediť váš si ale vy a váš muž sa toho vzdate tak to pojde dalej na zosnulého súrodencov my sme to tak sice mali pred 7 rokmi ale je to tak
Dedia len deti a manželka po zomretom ďalej nikto nededí
@andrejka1974 ale dedí .ak odmietnu deti dedičstvo ,dedia vnúčatá .vyššie to vysvetlil pán ,ktorý je právnik . U nás to tiež tak bolo . Tento rok sme to riešili
@huginko to tiež nieje celkom tak. Prišli nám papiere pre deti. Keďže ja som odmietla.....tiež po starých rodičoch. Za deti som samozrejme odmietla tiež. Ale jasné tam bolo napísané,že musím doplniť a poslať rodné listy detí ako potencionálni dediči.
Ak odmietne manžel, prestáva byť dedičom a do jeho práv vstupuje jeho syn a vy ako zákonní dediča zaňho odmietnete celé dedičstvo, lebo sú tam dlhy.. Potom sa postupuje do ďalšej dedičskej skupiny. Robila som u notára, takže takto je to správne.
Takže takto. Riešim dedičské po otcovi, ktorý zanechal viac dlhov ako majetku. Notárka povedala, ze ak sa dedičstva zriekneme,dedia naši najbližší po nás. Sme dvaja súrodenci,obaja už mame deti, čiže naše deti su nasledujúce v poradí. Poradila nám,aby sme sa nezriekli dedičstva,ale dali ho na likvidáciu notárke. To znamená, že všetok plusový majetok pôjde do dražby a z utrzenych peňazí za dražbu sa vyplácajú dlhy po zosnulom. A zvysne dlhy,ktore nepokryju € z drazby, proste "prepadnu" a veritelia maju smolu. Ale toto sa treba pytat notara,ktory ma na starost dedicske konanie. Mal by vam ponúknuť všetky alternatívy...
Tak som sa bavila s právnikom. Keď muž odmietne dedičstvo po jeho otcovi, a aj jeho brat, ďalší dedič je náš syn.
Keď sme sa my zriekli (súrodenci) tak dedili deti,bol súd a za deti zastupovali kurátori

Ja som som odmietla dedičstvo po otcovi,prešlo to na moju dcéru (vtedy mala 3mes.) ,otec malej nemohol za ňu odmietnut, takže súd najal koliznu,ktorá sa v jej mene mohla odmietnuť (ale to bolo 14r.dozadu)