Môžem donútiť bývalého manžela k starostlivosti o dieťa?
Žienky prosím a radu alebo vaše skúsenosti, ako riešiť nasledovnú situáciu. Som rozvedená s 2 deťmi, 10 a 5 rokov, môj ex má súdom upravený styk s deťmi každý druhý týždeň + prázdniny. Ja som zamestnaná na TPP. Mladší syn býva často chorý, teraz v zimnom období aj 2 x do mesiaca. Problém je ten, že si nemôžem dovoliť byť každý mesiac na OČR, dovolenku si takisto nemôžem brať každú chvíľu. Zohnala som si aj opatrovateľku, ale taktiež si nemôžem dovoliť platiť jej každý mesiac cca 200 eur za týždeň, čo by mi bola so synom. Ex je SZČO, častokrát je doma už o 12 na obed, stáva sa, že piatky alebo pondelky je hocikedy doma a nikdy nie je ochotný byť s malým. Keď sa ho opýtam, povie, že sa mu nedá alebo ma ignoruje. Ja tu žiadnu rodinu nemám, kto by sa mi o malého postaral. A môj dotaz: je možné ho cez sociálku alebo súdom nejako "donútiť", aby aj on sčasti prevzal zodpovednosť za syna, keď je tak často chorý? Riešili ste niekto oficiálne takúto situáciu? Ďakujem.
Oprava: každý druhý víkend

@tina18 nie, starostlivost o dieta si nevies vynutit, on totiz ma len PRAVO na kontakt s dietatom a nie povinnost. Jeho povinnostou je platit vyzivne.
Co mozes spravit - ziadat striedavu starostlivost alebo ziadat zvysenie vyzivneho (toto je presne ten pripad, preco sa vyzivne nema nikdy vypocitavat len ako polovica financnych nakladov na dieta).