icon

Môžem so synom presťahovať do inej krajiny?

kristen1999
2. feb 2025

Ahojte, neviem koho sa mám opýtať. Skúsim to tu, možno niekto bude mať skúsenosti. Som Slovenka, mám 6 ročne dieťa z predošlého vzťahu. S jeho otcom nemáme dobrý vzťah, syna má rád ale nejako sa nejde pretrhnúť. Chcela by som sa so synom presťahovať do inej krajiny. Moj manžel je z Alžírska, a chcela by som žiť v jeho krajine aj so synom. Moj syn je namna citovo naviazaný tak ako aj ja na neho. Sme proste dvojka, všade spolu. Aké mam možnosti, aký je postup a šanca. Ďakujem za prípadné odpovede

lenkakravcova
3. feb 2025

@prasiatko30 aha, čiže sex aj bez spoznania sa 🤣

Nevieš ako autorka žije. Možno žije v nejakej osade a počíta centy na rožky do mesiaca. Možno tam sa bude mať oveľa lepšie a dieťa sa naučí jazyk v prípravnej triede.. nevieme nič takmer o tom ako to autorka alebo jej manžel majú.

lusyyy36
3. feb 2025

V alzirsku som bola 2x. Na dovolenku fajn , žiť neviem ci by som tam zvladla. A to rodina môjho muza je na tom financne veľmi dobre. V škole toho majú deti veľmi vela, ale zas mamy sú doma, tak sa robia ulohy. To,že tam máš prácu ti neverim, žeby tam robia ale nie vela, viacmenej mlade, bezdetne, po škole. Vieš arabsky keď tvrdis, že tam máš prácu?
Inak pre ostane- necitila som sa tam nebezpecne, v obchodoch kupis všetko, majú tam až prebytok si myslim. Ale zavisi, kde presne by šla, rodená môjho muza je z velkeho mesta, kde funguje normálne MHD, univerzity, velke firmy...

janagem
3. feb 2025

@lenkakravcova no na základe jej predchádzajúcich prispevkov v auguste ešte žila s rodinou svojho bývalého. V septembri sa začala liečiť takže ho možno pozná 4 mesiace. V januári už bola vydatá, tak to dajme na tri. Obaja sú moslimovia, to znamená, že sa osamote nemohli stretávať - a ak sa stretávali, tak on ju za stredobod spoločnosti mať nebude. Moslimskou nebola, stala sa ňou len aby sa mohla vydať zaňho - keďže s inou vierou sa on oženiť nesmie, nech by ju akokoľvek miloval, ak teda ide podľa moslimskej viery. Takze žena sa za 3 mesiace isto nenaucila korán, pochybujem, že ho vôbec prečítala.

lusyyy36
3. feb 2025

@janagem samozrejme, že sa môže zenith s krestankou ci zidovkou. Ja tiež niesom moslimka a mam muza moslima

janagem
3. feb 2025

@lusyyy36 tak to nie je podľa tej echt povodnej moslimskej viery. Je to jedna z tých ďalších odrôd (nehovorím že zle! Len to nie je to pôvodne s milión pravidlami - myslím že teraz je to tá že moslimka žena si Non muslim zobrať nesmie ale muž už áno?) - čo tak či tak nie je autorkin prípad, keďže ona zrazu moslimka je - a stále si myslim, že korán nevidela.

lusyyy36
3. feb 2025

@janagem zena nesmie, muž môže, tak to je tuším aj v korane (necitala som ho,takže neviem isto).

janagem
3. feb 2025

@lusyyy36 ďakujem 🙂 v každom prípade neviem či o Tom vedela autorka :D

vikiki29
3. feb 2025

Len dúfam, že súd a aj otec budú mať aspoň nejaké zvyšky zdravého rozumu a nedovolia tej chorej žene zničiť dieťaťu detstvo, život. Ak by môjmu ex takto preplo, išla by som proti celému svetu, aby dieťa nevzal niekde do riti sveta medzi takýchto. Hádam sa otec spamätá a bude bojovať za syna 😒

lenkakravcova
3. feb 2025

@janagem
1. Muslim si môže vziať kresťanku a Židovku, takže tento tvoj argument padá. (Korán 5:5)
2. Ak si ju vzal za manželku, tak si ju váži - inak by si ju za manželku nevzal.
3. Za tri mesiace sa dá stihnúť toho veľmi veľa. Korán zvyčajne muslimovia prečítajú celý počas ramadánu - to máš mesiac. Čiže tri mesiace sú času viac než dosť, ak ide len o čítanie.

janagem
3. feb 2025

@lenkakravcova oni ho ale čítajú pravidelne, však ? 🙂 ak niekto prechádza na cudziu vieru, tak by mal o nej niečo vedieť. 3 mesiace spoznávania partnera - čo stále nemali byť spolu osamote, ak si ju teda on váži - a pochopenie koránu(keď už prechádzam na ich vieru) nebude dosť.

zazka666
3. feb 2025

@abbey1 toto je už aká investigácia...😃

lenkakravcova
3. feb 2025

@janagem má na to celý život. 🙂 ak súhlasí so základnými princípmi a majú podobný pohľad na život, tak tam nevidím problém. Poznám takých, čo sa vzali po 2 týždňoch a sú spolu cez 14 rokov.

janagem
3. feb 2025

@lenkakravcova s tým súhlasím, len ni v prípade autorky. Kde si vezmeš aké mala problémy, že všetko toto sa udialo počas toho keď riešila AD, závislosť na liekoch, nepovedala či má psychológa alebo psychiatra zabezpečeného v novej krajine. V prípade autorky mi to príde len nepremyslené.

cacianka
3. feb 2025

@janagem nie je aj nejaký taký akože sobáš, dočasný, len v podstate na oko, nedá sa evidovať na slovenskej matrike, a potom je sobáš ktorý má určité pravidlá a je riadny, oficiálne platný ? niektoré moslimské komunity ten fejkový sobáš používajú na dočasný život, sex a najviac mimo rodnej krajiny. možno autorka ani nemá právoplatný sobáš, ktovie ako stihli tak rýchlo vybaviť všetky povolenia na sobáš s cudzincom z krajiny 3.sveta, špeciálnu matriku a už sa chce sťahovať.
Silne pochybuje, že súd povolí vysťahovanie, susedovej žene nedovolili ani ČR, lebo deti 4 a 6 mali obvyklý pobyt a väzby na Slovensku. Ona ich zobrala len tak, že veď je občianka ČR, tak môže, no nie, musela sa behom pár dní vrátiť s deťmi , lebo otec podal TO za pokus o únos. Hrozili jej sakra opletačky, aj niečo mala, nepýtam sa, už nie sme v kontakte.

janagem
3. feb 2025

@cacianka toto úprimne až tak neviem ale ak áno, och.

Podľa tohto sa vzali v instabule a asi sa mu tu snažila vybavit víza ale asi to nešlo dosť rýchlo:

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/ako-ziskat-rodinne-viza-po-svadbe-v-turecku/

Tak dúfam, že ani túto nedovolí. Lebo si ozaj nemyslím, že by to bolo v záujme dietata

prasiatko30
3. feb 2025

@janagem boze tak to chlapec fakt isiel tvrdo za vizami de eu/🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ este uvidi ako sa zatvari stastny mladomanzel ked namiesto viz sa mu zjavi manzelka aj s cudzim deckom pri dverach baraku a bez love€€€🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

janagem
3. feb 2025

@prasiatko30 nad tým tiež rozmýšľam, xD či on vôbec tuší, keďže chceli pôvode (ešte 29/01) bývať na Slovensku (dočasne) xD

lenkakravcova
3. feb 2025

@cacianka fejkový sobáš v mešite neexistuje. Ale existuje možnosť sobáša, ktorý je evidovaný iba v mešite a nie na úrade. V islamských krajinách sa to zvyčajne spája (tak ako kresťanské sobáše na Slovensku). Ale napr v slovenskej mešite ak sa vzali (ak tu bol), tak ten nie je úradne evidovaný. Je platný pred Bohom. Neplatný pred štátom.

cacianka
3. feb 2025

@janagem toto fakt nevymyslíš... pýta sa či musí byť úradný papier z turecka preložený do slovenčiny, mammamia, čo je turečtina platný úradný jazyk na Slovensku ?! úradníci na matrike ovládajú všetky jazyky sveta. ona zbúcha svadbu/sobáš niekde na inom kontinente, s cudzincom zase z inej krajiny, a ani si nezistí postupy, povolenia a všetky náležitosti. dúfam že štát bude tvrdo hájiť záujmy slovenského dieťaťa, nášho občana, aby ho matka (hmmm) vláčila ako mača kadetade.

cacianka
3. feb 2025

@cacianka prečítala som si tú inú diskusiu, má papiere v angličtine, OK,
@lenkakravcova sobáš bol v Turecku, ale nepíše na ako mieste ten sobáš bol, kancelária imáma, mešita, veľvyslanectvo, záhrada...

bosorkabb
3. feb 2025

@lenkakravcova len autorka nie je bežný prípad.
Mala problémy keď si pozrieš jej staršie diskusie. Taký človek sa má liečiť a primárne tam kde má poistenie a ovláda jazyk a nie zobrať dieťa mimo krajinu. Okrem toho aj otec dieťaťa a jej bývalý je moslim. A podla tejto viery má na syna nárok. Teda aj podľa slovenského práva.

janagem
3. feb 2025

@bosorkabb aj bývalý je? Toto som si nevšimla v jej diskusiách.

julish
3. feb 2025

@prasiatko30 toto uz je iny kontext, co uvadzas. Ja na samotnom Alzirsku ci islame - ako to tu hned mnohe vnimaju - nic zle nevidim.

prasiatko30
3. feb 2025

@julish hmm ty naozaj vidis ok, ze zena sa zosobasi v turecku s niekym koho pravdepodobne videla par krat - kedze chlap nema ani viza aby sa mohol dostavit na sk, a ona sa chce prestahovat aj s maloletym dietatom niekde do alzirska ? Obdibujem ta, ze toto povazujes za nieco normalne - dufam, ze ked ti pride dcera a oznami ti, ze sa vydala v turecku za alzircana/peruanca/malzijca/mexicana a stretla sa s nim na dovolenke/na pokeci a berie aj jej dieta a ide k nemu byvat tak ju potlapkas po pleci, podporis a pomozes jej zbalit kufre

bosorkabb
3. feb 2025

@janagem v jednej diskusii to spomínala ak sa nemýlim. Som to včera čítala. Aj o tých liekoch.

julish
3. feb 2025

@prasiatko30 prepac, ale ja mam asi menej casu na studium profilov uzivateliek konika.

prasiatko30
3. feb 2025

@julish ja tiez nestudujem profily ale baby to tu uz rozpisali dost detailne

jesenzima
3. feb 2025

@lenkakravcova prečo stále všetko takto obhajujes 🙄..vzhľadom na to, čo chce autorka urobiť, je to krátky čas, a je to šialené, aj keby korán prečítala 45x a muža poznala rok .... Hlavne, ak sa to týka už aj dieťaťa. ...

lenkakravcova
3. feb 2025

@jesenzima ženy tu píšu, že aj jej exmanžel bol myslím. Takže toto je asi vec, ktorú má prezistenu aj životom.
Niekedy človek natrafí na človeka, ktorý je normálny a vie to už po týždni a niekedy ani roky nestačia a aj tak je to na nič. Nič tu neobhajujem, ale príde mi scestné ju odsudzovať, pritom nikto z nás netuší ako to reálne má. Nevieme kopu kopu informácií, ktoré by mohli byť podstatnejsie než tie, ktoré napísala.

abbey1
3. feb 2025

@lenkakravcova My s predsudkami, ty zaslepena vierou.
To isté by som jej napísala, keby takto vliekla dieťa s cudzím chlapom do Poľska. Ale to by bolo aspoň o niečo lepšie, lebo predsa len by kontakt so Slovenskom dieťa mohlo mať.
Ja neviem, či ti skutočne teraz viera zatemnuje racionálne uvažovanie.
Za 6 mesiacov stihla odchod od ex, rozvod, spoznať Alžírčana, zamilovať sa, zoznámiť ho so synom vydať sa a rozhodnúť sa radikálne zmeniť život sebe i dieťaťu.
Do foto psychické problémy.
Áno, presne podľa romána z červenej knižnice. Vieš, keby išlo len o ňu, čert to ber, môže skúšať šťastie. Ale má dieťa, čiže ma eliminovať potencionálne riziká. S dieťaťom predsa nemôžem si povedať, že možno.