Možnosti priezviska dieťaťa pri rozvode
Ahojte, chcem sa opýtať. Ja som v rozvodovom konaní. Čoskoro rodím a bojom sa že sa nestihnem do pôrodu rozviesť. Je šanca, že bábätko bude mať priezvisko po priateľovi? Máte s tým niekto skúsenosť? Ďakujem.
@versum bude mať priezvisko o manzelovi. Tuším až 300 dní od porodu
Tak ako pisu Zuzky. A ano poznam presne taky pripad, u kamosky. Vsetko potom islo sudom, dokazovanie aj vyjadrenie ze (ex)manzel nie je otcom dietata.
Nie, nebude mat priezvisko po priateľovi. Ale po exovi
Ten po narodení dieťaťa bude musieť požiadať o zapretie otcovstva a až potom bude môcť byt tvoj priateľ zapísaný do rodného listu ako otec
Poznám osobne podobný prípad a nech robili čo chceli dieťa aj tak získalo priezvisko po manželovi, hoci všetkým bolo jasno, že to nie je neho. Až po pár mesiacoch bolo možné ho zmeniť na priezvisko toho lumpa čo ju nabúchal
@versum Keby išlo len o priezvisko. Ale v rodnom liste bude mať dieťa ako otca tvojho exmanžela. Budete to musieť riešiť potom súdne. Iba ak by si sa stihla do pôrodu rozviesť a znova vydať.
Veru šanca je nulová. Dieťa bude mať priezvisko tvojho manžela aj v prípade, že sa narodí po rozvode. A ako otec bude uvedený v jeho rodnom liste tiež tvoj terajší manžel.
Potom buď manžel (exmanžel) alebo ty podáte návrh na súd na zapretie otcovstva. A až keď súd potvrdí, že dieťa nie je manželovo, tak až vtedy bude môcť mať priezvisko svojho biologického otca.
@minenkaa dieta evidentne nie je muzove
@veronikaszabova myslela som tak,že pri podpisovaní papierov pred sobášom si zeny berú mužovi priezvisko a aj súhlasia ,že deti budú mať mení po otcovi a táto chce dieťaťu dať ešte aj po priateľovi .
@zuzanockamt preco
@minenkaa Autorka otázky sa rozvádza a dieťa čaká s priateľom. Takže na výber, čo sa otcovstva nemá.
@minenkaa Autorka otázky sa rozvádza a dieťa čaká s priateľom. Takže na výber, čo sa otcovstva nemá.
@zuzanockamt pýta sa na priezvisko nie otcovstvo ,či ale čítam .Priezvisko a otcovstvo sú dve rozdielne veci
@zuzanockamt pýta sa na priezvisko nie otcovstvo ,či ale čítam .Priezvisko a otcovstvo sú dve rozdielne veci
@minenkaa ona je však ešte stále vydatá,čiže ako otec bude automaticky vedený jej stále ešte manžel a aj priezvisko bude mať dieťa po ňom,ak mali takú dohodu pred sobášom o spoločnom priezvisku.
Autorka, pokiaľ si vydatá,ako otec je stále vedený tvoj manžel, aj meno bude mať dieťa po ňom. Ešte 300 dní po pôrode sa to tá ráta. Jedine že by si sa stihla rozviesť a hneď sa vydať, vtedy už otcom bude automaticky tvoj nový manžel aj meno bude mať dieťa jeho. Inak nie.
@minenkaa V jej prípade nie, priezvisko bude podľa toho, ako sa dohodli pri uzatváraní manželstva, predokladám po manželovi, otcovstvo tiež.
@minenkaa V jej prípade nie, priezvisko bude podľa toho, ako sa dohodli pri uzatváraní manželstva, predokladám po manželovi, otcovstvo tiež.
@zuzanockamt veď som písala,že to nechapem prečo zeny dovolia dať priezvisko po otcovi
@zuzanockamt veď som písala,že to nechapem prečo zeny dovolia dať priezvisko po otcovi
@minenkaa To je už ich vec, ty si urob, ako chceš.
@minenkaa tak asi kvôli tomu,že keď si pri sobáši berú aj ony jeho priezvisko,tak aj dieťaťu ho dajú...alebo neviem,ako to myslís,že si má žena nechať svoje aj dieťaťu dať svoje? Myslím po svadbe,ako tu v tomto prípade
Pytam sa tak všeobecne ,prečo je stále zvyk brat si priezvisko po mužovi a deťom dávať priezvisko po otcovi a hlavne mimo manželstva ,chápem ,že sú ľudia zaľúbenie ,chceme byt rodina a bla bla bla ,rovnaké priezvisko ,ale tak prakticky je lepšie mať cely život svoje priezvisko a deti pi matke
Pytam sa tak všeobecne ,prečo je stále zvyk brat si priezvisko po mužovi a deťom dávať priezvisko po otcovi a hlavne mimo manželstva ,chápem ,že sú ľudia zaľúbenie ,chceme byt rodina a bla bla bla ,rovnaké priezvisko ,ale tak prakticky je lepšie mať cely život svoje priezvisko a deti pi matke
@minenkaa mne by bolo divné,aby sme sa volali inak,ja s deťmi mojím menom a muž svojim. Kamoška napríklad to urobili tak,že muž si vzal jej priezvisko,ale volajú sa všetci rovnako. Proste vzniká nová rodina a má spoločné rovnaké meno.
Zase na druhej strane,ak nie sú dvaja zobrati,tak tam by som nechala meno po matke. No pri sobáši si musia dvaja vybrať,ako sa budú volať ich spoločné deti a tak (keďže obvykle si žena berie tiež mužove meno) to isté už teda budú automaticky mať aj deti. To je riadne kolónka na žiadosti o sobáš,čiže to musia vypísať,a je to aj na sobášnom liste potom uvedené
Kamoska mala tuto istu situaciu. Ked dobre chapem, si tehotna, v procese rozvodu s manzelom, ale dieta nie je jeho, je to priatelovo. Dieta zial bude mat priezvisko po manzelovi, potom súdnou cestou mu budete priezvisko meniť a je tam naozaj také to, že dostavia sa na súd, jeden chlap povie to neni moje, druhy to je moje a tak sa to vyriesi 😃
Toto ti spravne pise @jaskolka
"Jedine že by si sa stihla rozviesť a hneď sa vydať, vtedy už otcom bude automaticky tvoj nový manžel aj meno bude mať dieťa jeho. Inak nie."
@minenkaa Je to potom nespravodlivé voči mužovi, že deti sú s priezviskom po matke, on sa stará, maká platí a deti bez jeho priezviska. V opačnom prípade je to zase nespravodlivé voči matke. Ideálne by bolo, keby mali deti obidve priezviská.

Aj keby ta rovziedli pred porodom- dieta bude mat priezvisko po manzelovi. Az 9 mesiacov od rozvodu. Musela by si sa rychlo opat vydat este pred porodom. Inak ako suxnou cestou to nepojde.