Náboženský sobáš s Moslimom. Čo to vlastne je?

lucky7
20. feb 2017

Neviem ci mi niekdo bude moct poradit a ci ma s tymto skusenost...opisem situaciu. Jedna zena s detmi s predchadzajuceho manzelstva (este nie je rozvedena) sa zacala zaujimat o Islam a urobila konverziu v Nemecku. Spoznala sa s jednym nabozenskym muslimom povodom z Maroka a ten ju poziadal o ruku. O tyzden sa ide brat, zosobasi ich iman v byte. To co ma zaujima je co je to vlastne za sobas? Pocula som o tych muslimskych sobasoch na kratku dobu ak ten par chce mat sex, ale vraj sa nejedna o toto. To co ma zaujima je, do coho to vlastne ide ta dotycna? Ake prava bude mat? Je tam nieco coho sa obavat? A rozvod ako funguje u tohto manzelstva?

namornicka
20. feb 2017

Pokiaľ budú žiť v Nemecku, rozvod funguje ako klasický rozvod v európskych krajinách, čiže podľa európskeho právneho systému. Ak odídu do moslimskej krajiny tam bude mať dievča smolu, bude tancovať ako "moslim" píska.

namornicka
20. feb 2017

Až teraz som si všimla ..... ona ešte nie je rozvedená? A ide sa znovu vydávať, myslíš, že tá žena je psychicky v poriadku?

tenerifka
20. feb 2017

@lucky7 Dotycna asi ani sama nevie do coho ide.....

emelidia
20. feb 2017

K tomu len jedine, chudak tie deti, ked preskocilo jej, tak nech sa ruti do zahuby, ale dufam, ze deti dostane este sucasny manzel. Asi je z toho jasny aj dovod rozvodu.

bienennest
20. feb 2017

@lucky7 Ahoj, nabozensky sobas vykonany imanom nieje v Nemecku pravne zavezny, na to by sa museli brat aj civilne na urade. Je to skor nieco ako zaslubenie pred bohom, takze pred zakonom budu nadalej slobodny. Netusim ako to vidia urady v Maroku ak by sa tam odstahovali.

chtoura_ba
20. feb 2017

@lucky7 ahoj.povedz kamaratke ze nestaci ze pride imam k nim do bytu. Musia tam byt aj dvaja svedkovia plys nevesta by mala mat svpjho waliho - poručnika, ktory v jej mene bude riesit v buducnosti napriklad nezhody,rozvod a ine veci. Castokrat to byva kamarat zenicha co neodporucam kedze ten vzdy bude drzat s nim. Mala by si ho ona vybrat sama co ale vacsinou zeny neriesi v zamilovanosti a ani nikoho nepoznaju..potom to tak vyzera. .. tiez treba do manzelskej zmluvy uviest mahr-veno! Nech si pyta hodnotny dar akebo aspon 1000 eur.musi to tam byt napisane dokedy jej tk ma vyplatit a ona tomu v tom papieri musi rozumiet.ne ze len v arabcibe. Bez vena je svadba neplatna- z nabozenskeho hladiska samozrejme. Niejeto to uradny sobas. Ale podla toho ako sa zatvari buduci manzel na to ze si bude pytat veno, podla toho bude vidiet na co si ju vlastne berie...

chtoura_ba
20. feb 2017

Ospravedlnujem sa za chyby.pisem rychlo na mobile😁

meusicka
20. feb 2017

@lucky7 a onedlho tu budes vypisovat, ze tvoja kamaratka potrebuje püomoct, lebo si zvala Muslima z Maroka ktory ju tam odviedol a nevie sa teraz dostat nazad do civilizovaneho sveta.
nech si najprv vyriesi svoje momentalne trvajuce manzelstvo a potom nech riesi to druhe.
a co pise tu nado mnou
@chtoura_ba tak by som urcite nesla do manzelstva, kde mi v buducnosti niekto 3. bude muesit robit hovorcu, uz to svedci o tom, ze zena tu je povazovana od prvej chvile za nesvojpravnu. 😠

lucky7
autor
20. feb 2017

@chtoura_ba dakujem za vysvetlenie 🙂. Ona dostane veno i ked nie 1000 eur, menej. Ja neviem nic o tychto sobasoch, ak Ti nevadi, mozem sa Ta opytat, co sa obycajne deje ked su tam nezhody (a o ake sa zvycajne jedna) a ake su podmienky na rozvod? Ake prava a povinnosti bude mat ako nabozensky vydana zena? A platnost toho vydaja, bude len v Nemecku u toho imana alebo ako to funguje? Keby sa rozhodli ist do Maroka alebo inej muslimskej krajiny, tento typ sobasu bude platny alebo musia mat uradny? A preco sa zvycajne robia tieto nabozenske sobase a nie uradne (ako motivacia)?

namornicka
20. feb 2017

@lucky7 Zdá sa mi to ako sci-fi. Čo na to jej (terajší) manžel? Je vydatá, tak neviem či by jej druhý civilný sobáš v Európe prešiel. Neviem, či existuje nejaká databáza, alebo sa môžeme de facto vydať v každej krajine. To je podľa mňa trestný čin, nech si dá na to pozor, pretože podľa toho čo píšeš, je to dosť jednoduchá žena a neuvedomuje si súvislosti. Deti si len tak do inej krajiny zobrať nemôže bez súhlasu ich vlastného otca. Okrem toho nezdá sa mi ten jej moslim, moslimovia dosť dbajú na to aby bola ich žena "panna" a "veriaca", Vie on vôbec o tom že má manžela?

f333
20. feb 2017

@lucky7 je uplne zbytocne debatovat o moslimskych obradoch a ich pravnych dopadoch v nemecku. pretoze v bnemecku nie je platny ziaden moslimsky sobas. imam nema pravne opravnenie sobasit a to ani partnerov slobodnych. tro maju pravo len krwestanski duchovni. pretoze v de nie je islam registrovanym nabozenstvo. ated anema ani ziadn pravnne oprvnenia. takyto obrad nema ziadnu pravnu subjektivitu a tedan ezakladaz iadne prava ani povinosti.tam,kde nie je platny sobas,nemoze byt ani rozvod.ani ziadne majetkove vysporiadanie manzelov pri rozvode.

a mimochodom, ani v moslimskom prave vydatu zenu neoze islamsky duchovny zosobasit.muz moze byt uz zenaty a mat aj 4 manzelky. a to aj v maroku. ale zena nie. zena ak sa tam chce vydavat,musi byt nevydata...
to ten jej ´marocky habibi´ jej nahovoril, ze budu mat v de cirkevny sobas? ten imam nesmie pravne ich ani sobasi.. takze preto do bytu.pretoze to ma taky ucinok,ako ked sa male deti hraju na svadbu.
ta dotycna musi byt velmi chtiva milenca,ked so seba ide robit hlupanu pri nejakom divadelnom predstaveni v hre na sobas v ideologii,ktora robi so zeny nesvojpravnu bytost.
tej zene by mali odnat urady deti zo starostlivosti.pretoze viditelne ako opisujes jej chovanie, posobi ako nesvojpravna .

lucky7
autor
20. feb 2017

@meusicka nejedna sa o moju kamaratku ale o sestru. Pred zhruba rokom sa zacala zaujimat o Islam a zacala sa menit do bodu, ked sme sa prestali kompletne rozpravat. Co sa s nou deje, viem len od mami. Jej konverzia, o tom ako posiela deti ucit sa arabsky, ako nosi hijab, teraz ten sobas. Mne sa zda velmi naivna, nekriticka, velmi tazko sa mi s nou komunikovalo. Osobne som poznala zenu, ktora tak prisla skoro o svoje dieta (jej muz ho zobral na dovolenke) a ona skoncila na psychiatri po navrate do Talianska. Ci dalsia ktora skoncila bita, izolovana, sluzka svojho muza. Rozpravala som sa s Muslimami, ktori sa vyjadrovali strasne o europskych zenach - ako o opitych slapkach v minisukniach atd....ale tiez som poznala normalnych Muslimov, decentnych muzov (v Anglicku som poznala jeden stastny par, ale neboli nabozensky zalozeni). Ale mam obavy o sestru, aky koniec ju caka. A nic nemozem robit.

vevesh
20. feb 2017

@lucky7 huuu tak to je silne kafe - miesaju sa tu rôzne pravne prvky eu prava, prava arabskej krajiny a nabozenskeho prava. Faktom je, ze nabozensky obrad nebude uznany oficialne pred nemeckymi uradmi. S nabozenskeho hladiska ano, moze byt uznany (pokial uplatnia to, ze kedze ona nebyva v moslimskej krajine a prvy sobas nie je moslimsky, tak defacto je slobodna- ale to je fakt argumentacia pritiahnuta za vlasy)- to nech si vyduskutuje s imamom medzi 4 ocami+ v nemecku ti nevydaju ziadnych papier na nabozensky sobas (takze ani veno ani nic si tam nemozes dat/napisat/ziadat...) - toto sa robi pri uznavani resp. Registracii sobasa v domovskej krajine....
Z nabozenskeho hladiska mozete zit ako manzelia,mozete spolu byvat, mozete splodit deti a rozvod je tiez jednoduchy (tri krat povies muzovi talach a ste rozvedeni...) Oficialny registrovany rozvod ma uz ine pravidla...

pillipilli
20. feb 2017

@lucky7 bude jej snim dobre dokym vsetko bude ako on chce. Nech si uvedomi ze v moslimskom svete je zena menej cenna a tak sa aj berie. Deti automaticky idu otcovi ked im to nebude klapat ,to znamena ze tri krat staci ked povie "rozvadzam sa s tebou" a je to. K tomu venu... moslimovia robia okazale svadby co stoja nehorazne love. Cize mi to pride ,ze za tym bude nieco ine. Potom nech si uvedomi hlavnu vec ze chalanisko bude pocuvat svoju rodinu a financie minat na nich(to je na dlho) ...
ziadny moslim si nezoberie nerozvedenu zenu s detmi,to som este nikdy nepocula.!!! Najdi si skupinu moslimske mamicky ci tak nejak,tam su sultanove nevesty tie ti konkretne vysvetlia vsetko co potrebujes vediet. Samozrejme ze to bude vsetko o super zivote ,lebo ziadna predsa nenapise pravdu. Urcite niesu vsetci kreteni ale je tam velmi podstatny rozdiel v kulture a vlastne vo vsetkom. Ak je ochotna sa prisposobit ok ,ale najskvor o tom prt vie,lebo to je druhy svet. A zalezi aky bude jej manzel,ci hovado alebo este vacsie hovado ...

vevesh
20. feb 2017

@pillipilli vsak ona sa uz prisposobila- hijab, deti na hodiny arabciny a Koranu, moslimsky sobas.....

emelidia
20. feb 2017

@lucky7 No neviem, ale kde je biologicky otec deti? Jemu neprekaza co ona robi s detmi? Ja za tym vidim jeden ciel, a to, ze jej moslimsky priatel si ju akoze chce poistit nabozenskym sobasom, potom ked sa rozvedie s terajsim manzelom, tak si ju vezme oficialne pred uradom v nemecku a tym chce ziskat europske obcianstvo. Pokym dosiahne svoj ciel, bude mily, laskavy, akonahle sa dostane kam chce, potom pride peklo. Kedze deti nie su jeho, neviem ako by mohol ohrozit ich, no minimalne by som sa obavala o ich psychiku. Kolko rokov maju deti?

pillipilli
20. feb 2017

@vevesh hej akurat som to docitala.... no chalanisko je nabeton manipulator ako svina. Ona zalubena s ruzovymi okuliarmy.. Problemy este len pridu,jeho rodina nebude nou nadsena lebo tam vyberaju manzelky rodicia. Teda ked su echt moslimovia. Tam musi byt zena panna do sobasa!!!
No uvidime mozno je s nim fakt stastna a vyhovuje jej to...

f333
20. feb 2017

@vevesh z nabozenskeho hladiska islamu nemoze byt ten sobas tiez uznany.. pretoze vi slame len muz moze mat viac manzeliek.zena manzelov nie.. teda sucasne.takze ak jet eraz ta jej sestra vydata , ten obrad nemoze byt ani podla islamu platny. a v maroku uz vonec nie, pretoze tam na platnost manzelstva musi byt aj uradna registracia a hlavne ak jeden partner je cuzinec
takze je to zo stany toho moslima len divadlo na oklamanie hlupej zeny.
prave takyto zeny,co maju nejaky prloem ako tato dotycna sestra pisatelky su castymi obetami tychto orientalnych moslimov.
a stale nachadzaju ako vidiet hlupe zeny,co im sadnu na tie ich orientalne ´tlachanice´..

vevesh
20. feb 2017

@pillipilli su aj vynimky, ale je ich velmi malo....najednej strane dufam (pre jej dobro), ze je to vynimka a je to dobry chlap, ale na druhej strane si myslim, ze tomu chlapovi o nieco ide (a nemusi to byt len pas...)- kedze slovenky dobre meno v zahranici nemaju...

chtoura_ba
20. feb 2017

@lucky7 no ja som v tom neni zas taka vzdelana a je to na dlho ale pozri si web stranku koran.sk Tam su dole publikacie od Abdulwahaba al sbenatyho.jednou z nich je aj Manzelstvo a rozvod v islamskom nabozenstve. Tam su popisane vsetky tri mozne formy rozvodu v statom neevidovanom manzelstve. No a ake mozu byt nezhody? 🙂 no rozne ako aj v kazdom inom manzelstve len zosilnene rozdielnymi kulturami a je jedno ci ona konvertovala na Islam. Inak by som poopravila:muz nemoze tri krat za sebou povedat "talaq" a zena je rozvedena. Muz ked vyslovi talaq zacne bezat obdobie troch mesiacov pocas ktorych sa mozu k sebe kedykolvek vratit. Co je fajn kedze v hneve a hadke moze muz toto vykriknut ale potom sa ukludni a so zenou dalej chce po case byt. Lenze ked toto spravi treti krat v inom obdobi tak uz sa to neda vratit spät a rozvod nadobuda platnost.

vevesh
20. feb 2017

@f333 z nabozenskeho moze byt uznany, pokial nie je zena vydata a teda podla hore danej argumentacie (ktora je fakt pritiahnuta do extremu) by to slo ....moslimsky sobas a uradna registracia su 2 rozdielne veci (prirovnanim na europske pomery je moslimsky sobas zasnubenie a registracia klasicky uradny sobas) a teda zasnubit sa da aj tu aj tam bez ohladu na oficialne urady (s uz duplom, ked nabozensky moslimsky rozvod sa vykona vyslovenim 3 slov....- znova pritiahnem do extremu , ked zavola exovi a povie 3 talach, tak je rozvedena...)

pillipilli
20. feb 2017

@chtoura_ba ano mas pravdu ale realita je trosku ina ... vies oni uz v poslednej dobe ani sami nevdia co v tom islame je ... buchaju sa do prs ked im to vyhovuje a ked nie tak su skoro krestania.
Mala som kolegov straaasne velkí moslimovia,az kym neboli rezne na obed vtedy na to nejak zabudli a ked som sa ich spytala tak ze "oni predsa nebudu hladni " ... tak ze tak...

chtoura_ba
20. feb 2017

Ale v tomto pripade mi to pride cele divne kedze sa este nerozviedla a vrha sa do tohto...a ze jemu je to jedno...no neviem. Nevyzera to cele uplne idylicky. No ved nechaj ju...ona zisti...

vevesh
20. feb 2017

@pillipilli ale vedia- mas vela smerov islamu s rôznymi typmi vykladania koranu- od najliberalnejsiej (takmer vsetko dovolene) po najextremnejsiu (islamsky stat)- a este je rozdiel medzi Napr. Ako vnimaju Islam albanci, perzania, albanci, marokanci ci saudi atd.... do ktorej zony patri, to musi vediet dana dama...

f333
20. feb 2017

@vevesh nemas pravdu. posdla islamu terda koranu zena nemoze byt vydata v den sobasa.. len muz mozte byt uz zenaty s 3 zenami..akze dotycna ak v den toho sobas abud evydata, tak sobas je neplatny aj podla islmskeho rpava... a co s atyka registracie vmoslimskych krjinach, tak ak zena che aby jej sobas bol aj prvne uznany a teda mala aj istwe islamske zabezpecneie v prpad ededenie aci rozvodu,tak musi byt aj uradne take manzelstvo uzatvorene podla islamskeho cir.prava saria registrovane..
toto by si ty ale mala vediet.....
takzew netreba miast sestu dotycnej nadejnej ´nevesty´.ze to je vcetko o.k.ak mohl aby byt aj prvne zabezpoecena podla islamskeho prava vtom ´sobasi´.. a uz vobec by som jej na tovjom mieste nepisala,ze moze byt stastna... ked ju klam ten jej habibi uz na zaciatk tu nejd eo rozod podla islamskeho prava s troma slovami.. preoze to jej nenanic vediet. pisatelka chela vediet,ci je nejak pravne chranena aj finacne vprpad enejakeho ´rovvodu´.
a to ty dobr evie,ze nie je.. ani ten narok odicialny na veno by nemala pri tom nelegitinmom obrade ani z hladiska islamskeho prava..
preco jejj nnanapise sna rovbvinu,ze ako zena je v islamskom svete menejcenna ,nerovna muzovi a to sad zrkadluje aj v pravach co sa tyka sobasa..muz moze saozenit zenaty, zena NIKDY vydata... ta nemoze mat ineho manzela predchadzajuceho v trvajucom manzelstve, ked vztupuje do islamskeho manzelstva
o tom,ako koncia taketo zväzky vseobecne medzi europankami a orientalcami hlavne moslimami ani nemusime debatovat. je jasne,ze zle pre zenu....

vevesh
20. feb 2017

@f333 ak by si citala aj moje prispevky, tak som jej napisala, ze mozne to je- ale nie je to normalne, zauzivane, a mozu prist velke problemy a ani mne osobne sa to nepozdava...(ja si skor myslim, ze mu ide o peniaze ako o pas, i ked aj to moze byt velka motivacia) avsak nepoznam detaily, nepoznam ich, takze nevyriekam hned ortiel - poznam par, ktory mal podobny scenar a su stastni uz 20 rokov- vynimka, ktora potvrdzuje pravidlo...

stardust
20. feb 2017

@vevesh ked je zena konvertitka vydata za inoverca a tento po dobu troch mesiacov nekonvertoval na Islam, tak sa zena zosobasit islamsky moze.

Sestra zakladatelky temy sa asi nechce a nemusi uradne sobasit...mozno jej stacilo jedno oficialne manzelstvo a dalej si uz neprosi. Napokon, nechapem, ako to moze niekoho vzrusovat....kolko europskych parov nezije vo zvazku manzelskom a maju na to svoje dobre dovody.

petrag25
21. feb 2017

Ja neviem, znie to uplne nezmyselne. Nechapem co od neho caka, no kiez by sa jej dobre darilo a bol iny..ale aby sa jej to nevymklo z pod kontroly a neublizil detom, jej...je to chora viera a este chorsa mentalita..

meusicka
21. feb 2017

@lucky7 chapem ta, ja teraz zijem tiez v AT a je tu strasne vela Muslimov, pozanm aj naozaj slusnych a milych ludi ale veru su tu aj taky co su v jednej bytovke so mnou a sa ani nepozdravia, moja dcerka chodi do skoly a sa stale stazuje prave na moslimskych chlapcov, proste ziaden respekt. ked uz nic ine, tak by som sa pokusila nejakou pravnou cestou zabranit jej, aby nemohla deti vziat. a co je s otcom deti??? nemoze ten tomu aspon nejako zabranit??? ja prave preto, ze ich je tu tolko a novopriselci su este horsi, tak ani neuvazujem tu ostat. chceme sa vratit na SVK lebo tam je to aspon bezpecnejsie.

ja islam neodsudzujem, ziadna viera zla nie je, len sa zle interpretuje zial moslimovia, a hlavne radikalni sa pozeraju na svet bez nasich skusenosti s emancipaciou, rovnopravnostou a feminizmom. takze zena ma zivot tazky.

meusicka
21. feb 2017

@emelidia presne si napisala co aj mna trapi, kde je otec deti, ja by som jej deti hned vzala, sla na sud a poziadala a zverenie do opatery.