Názor na výživné
Neviem ako túto tému nazvať, celé je to hypotetická situácia. Nejak sme sa bavili s mužom o Tom, že keby nám to nevyjde tak si sľubme že budeme stále dobrými rodičmi a nebudeme si robiť zle. S tým súhlasil, že je to samozrejmosť. A potom som len tak zo srandy povedala že ak mi nebude na deti platiť, tak sa s ním nebudem určite baviť v rukavičkach a normálne ho budem ťahať po súdoch. A čo ma zarazilo bola jeho reakcia. Že čo ak by nemal, čo ak by sa dostal do situácie, že by nemal prácu a bývanie. Že jeho kolegovi sa to stalo. Mal dlh, prišiel o prácu a žena ho dotiahla až do exekúcii, takže mu vlastne prihoršila. Neviem, mne to príde také alibistické, povedať že keď budem na tom zle nebudem živiť vlastne dieťa. Veď to by si aj ten druhý rodič mohol povedať a dieťa by mohli rovno odložiť do decaku, lebo maju finančné problémy. Aký máte na toto názor?
Ked by ma moj EX docasne financne problemy - rozumej prisiel by o pracu, mal problem zaplatit aj byvanie - tak by som "docasne - s tym, ze to doplati casom - a viem si to dovolit" pozastavila vyzivne...nech sa da doporiadku a najde rychlo pracu a potom zacne zasa normalne platit... exekucia by nepomohla ani jednej strane (ano bavime sa o koreknych medziludskych vztahoch a konkretne tejto situacii nezavinenej - prijst o pracu).
@anjelicek26 to samozrejme áno. To by som dokázala akceptovať. Ale v prípade, že by som sama nemala, fakt by mi bolo jedno do akých pruserov sa dostane. Proste máme spolu dieťa, keď kvôli tomu máme padnúť na hubu, tak obaja rovnako.
Len predpokladam, ze to nechcel pocut no... prave, ked pocul od kolegu, ze bol v problemoch a zena si este "kopla" financne, ked bol uplne dole a mat exekuciu znamena do buducna nedostat hypoteku ci uver a mnoho inych veci... nie je to len tak... ten rozhovor ho vnutorne asi proste moc nepotesil.
A ked ty nebudes mat pracu z coho sa budes o to dieta starat? Je to presne rovnaka situacia ako ked sa muz docasne ostane bez prijmu.
Si riadny sebec. Ale teda treba muzovi pozelat vela stastia a nech sa do takeho stavu nedostane. Na to mame poistky, sporenie atd.
V dobe ked je na tom niekto docasne zle, a viem ze nie je ziadny flakac, riesit exekutorov a podobne somariny, je naozaj iba klinec do rakvy a nedokazala by si tym NIC. Lebo ked raz nema, tak nema. A pre teba tiez plati to iste ako pre neho, ze aj pre tento pripad mas mat rezervu 🙂 lebo ano OBAJA mate deti. A obaja sa viete dostat do problemov. Nech sa deje co sa deje... robit si zle, nikomu nepomoze. Dokonca taky stav ako opisujes, ze by si konala nekompromisne a nech padnete obaja na hubu, vas dostane do vojnoveho stavu a je dost mozne, ze od neho nedostanes viac nic len tak... ani na deti. Vyzivne si vydupe najmensie, nekupi im ani zuvacku.. presne opak toho co by si asi chcela. Aj on vie hrotit situacie.
@anjelicek26 no ale ten jeho kolega bol človek, ktorý sa nedostal sa do zlej finančnej situácie nedopatrením, ale postupne sériou nesprávnych rozhodnutí. Ako normálny človek by si s ním decko nerobil ani vo sne. A tá žena asi nemala, musela to riešiť. Ja neviem čo bude v budúcnosti, asi by som zvládla nejaký čas živit dieťa sama, ale dlhodobo určite nie
@viestta presne toto som mu povedala akosi sme sa nedostali k riešeniu takejto situácie :D
Len ty sa nebavis o kolegovi, ale o nom - clovekovi, ktoreho si si vzala, ktoreho poznas a ktoremu doverujes, ze nie je flakac a zodpovedny clovek dnes a aj do buducna, co sa tyka vasich deti...tie slova proste boli dost tvrde, pretoze skutocne do docasnych problemov sa vie clovek dostat raz-dva...
@anjelicek26 asi máš pravdu. Už ma to aj mrzí, reagovala som príliš ostro, pretože som si nedokázala predstaviť ako niekto nemôže platiť výživné na dieťa. Ale je pravda, že keby sa niečo také stalo asi by to nemalo spád ako s tým kolegom. Stále verím, že som si nevzala hlúpeho človeka. A napríklad by ma zaujímalo, koľkým ženám v prípade potreby muž po rozvode dával peniaze nad rámec výživného, keď mali problémy. Myslím, že opačne je tých prípadov menej.
Do situacie ked budete docasne bez prijmu (ktorykolvek z vas alebo aj obaja) sa mozete dostat aj bez rozvodu, co bude potom? Ako mate vyriesene peniaze v case, ked budes na rodicaku a budete zit len z jeho vyplaty a tych par stoviek co dostanes RP a pridavky?
Je fajn mat tieto veci vyriesene skor ako sa dieta narodi, je dobre mysliet aj na situacie, ktore vedia prekvapit, ale zas netreba z toho robit teato.
Vidis ja taky pripad poznam, kamoska je tri roky rozvedena, ma dieta s novym, neklape to, musela ho dat vyviest policiou pred par tyzdnami, EX - otec jej dvoch starsich deti - jej ponukol byt, ktory vlastni jeho sestra na docasne byvanie, kym sa postavi na vlastne nohy a pre malickeho jasle a pracu, s cisto len umyslom, aby jeho deti neostali nedaj boze na ulici alebo nemuseli ist prec od maminy...
@viestta myslím, že toto máme vyriešene fajn. Už som mala obdobie, kedy som menej zarobila, vypadla mi část prijmu a potrebovala som aj viac voľného času na rekonvalescenciu. Neboli sme ani manželia ešte, bola som tesne po škole takže rezerva žiadna. Navrhla som mu, že požiadam o pomoc rodičov, ale on odmietol a celé to ťahal, takže verím že keby som na rodicaku, tak to zvládneme. Aj keď teda ja sa na tom rodičaku asi příliš neohrejem
@anjelicek26 to je naozaj šlachetne. Toto sa ale veľmi zriedka vidí
@ruzovakobyla1 poznám bohužiaľ aj také extrémy, ako píšeš. Manželov bývalý kolega, nechcem zase extra rýpať, lebo presne neviem čo a ako, ale viem, že nemal robotu a nevedel jej platiť výživné, furt ho udávala a stále mu brali vodičák /nepýtajte sa čo to má spoločné, ja to tiež nechápem/, len teda to bolo nelogické, že živnostníkovi, ktorý sa potrebuje proste presúvať po stavbách, zobrali vodičák. Ale napriek tomu, že ich extra nepoznám, ona musí byť dobrá harpia, lebo už ani vlastné deti sa s ňou nebavia a pomaly budujú opäť vzťahy s otcom, takže....
Ja som napríklad strašný frfľoš, za všetko, ale nikdy by som pred deťmi nekydala na ich otca nejak škaredo, vedieť som si ho vybrala za otca svojich detí, takže až taký zlý byť nemôže.
Keďže je to hypotetická situácia ok. Ale keby sa reálne dostaneš do tejto situácie , nik ti nemôže garatnovať že dieťa / deti by ostali u teba , respektíve že by nechcel striedavú starostlivosť a nakoniec by si výživné mohla platiť ty / čiže byť presne v jeho sitúacii , respektíve by ste si výživné neplatili. Takže človek mieni ale okolnosti a súd v čase rozvodu - menia.
no ak by taká situácia nastala, požiadal by o zníženie výživného a je možné že by mu odklepli minimálne čo je tuším cca 33eur....záleží od situácie , dôkazov a sudcovi....
Takto. V prvom rade by som sa snažila zvládnuť postarať sa o dieťa/deti aj bez jeho výživného.
Lebo presne ako píšeš pri plodeni ste boli dvaja.
Tak ako matke vypadne príjem a častokrát ťahá domácnosť len chlap (lebo dieťa) , tak by to malo byť aj opačne a ak by normálnemu chlapovi vypadol príjem, tak potiahne žena. Toto beriem v prípade normálnych vzťahov aj po rozvode. Lebo najdôležitejšie pre dieťa je mať normálnych rodičov, ktorí vedia fungovať aj po rozvode. A hovorím to z vlastnej skúsenosti, kedy v manželstve boli exekúcie a obrovské problémy s peniazmi (nie na mojej strane), výživné dostávam, ale už od začiatku som nastavená tak, že musím to zvládnuť zo svojho príjmu bez zarátania výživného, lebo ...
A nie... Nešla by som udávať na políciu, pretože nemám záujem , aby sa dieťa rozprávalo s vlastným otcom cez nejakú mrežu. Klop klop zatiaľ máme stále normálne vzťahy a dostanem občas aj viac, podľa toho či dieťaťu nevyskocia nejaké vyššie výdavky, tak prispeje aj nad rámec výživného.
Nuz asi sa trocha nudis, ked riesis hypoteticke veci tak ostro a potrebujes sa na tom pohadat.
Ked to zoberies z druhej strany. Ex taha vsetko sam x rokov (hypo, najom, jedlo, dovolenky,...), kym si na materskej. Ty dostavas prispevok od statu, pripadne sa da privyrobit. Ked sa rozidete, zvysia sa vam vydavky, lebo musite zrazu platit dve byvania, co je asi najvacsia zivotna polozka. Nova hypo priklad 400 eur plus najom 250 eur plus jedlo 300 eur, spolu je hned 1000 eur. V tom nie je cestovne, oblecenie,... Preto je casto nerealne, ak zena caka ako vyzivne 30% z platu z priemerneho platu 1200-1500 eur = 400-500 eur na dieta, ale plati sa bezne medzi 100-300 eur na dieta. Z bezneho platu 1200-1500 eur jedneho cloveka by sa to nedali pokryt zivotne naklady na dve domacnosti , ako to bolo doteraz. Preto po rozvode zeny idu do prace, maju noveho partnera, pripadne pomahaju casto financne rodicia, aby sa financny deficit byvania dvojice po rozvode vykryl. A ak vyzivne partnera vypadne z na nejaky cas z dovodu problemov, tak ti nepomoze prilis toho cloveka dorazit na zemi, lebo viac penazi z neho aj tak nedostanes. Treba pockat, kym sa zase pozbiera. Ak teda neplati schvalne. Je tu potom institut nahradneho vyzivneho. Vzdy je to o tom, kolko rozumu a zodpovednosti maju obaja.
Myslim si, ze zeny, co riesia vyzivne TO alebo exekutorom nemaju na vyber..ja som sa tiez chcela po dobrom rozviest, ale zivot to napisal inak. Kazda zena bojuje za svoje deti.

Mňa tá jeho reakcia dosť zarazila, v podstate si ospravedlnil to, že sa môže stať že by neplatil a vnímal by to ako v pohode a ja by som bola zlá, keby som chcela peniaze pre dieťa. Na druhú stranu asi sme to príliš vyhrotili do hypotéz, ktoré verím že sa nikdy nestanú a že tak hlboko neklesne ani keby sa náhodou niekedy rozvedieme. Budem veriť tomu, že som partnera na plodenie deti vyberala svedomito a že nikdy neotupje tak, že by sa dostal do dlhov a exekúcii kvôli pár stovkam na dieťa.