icon

Neuvedenie otca v rodnom liste a testy otcovstva

jankanelka
1. máj 2012

Mile mamicky,
Prosim o radu... Dozvedela som sa, ze otec mojej dcerky chodi po sudoch a zrejme chce poziadat o testy otcovstva... 😠 Som z toho nestastna, neuviedla som ho do RL a ani o to nemam zaujem, neplati mi vyzivne ani nechcem, ale zaroven nechcem aby sa s malou stretaval... Dodnes o nu nemal zaujem a teraz ano? Da sa to vobec? Ak mate s tym niektora skusenosti, prosim, piste len IP, ak by sa k tomuto nahodou dostal... Nahoda je blbec... Dakujem

simi251
3. máj 2012

@jankanelka Nie si povinna sa tu obhajovat a vysvetlovat co vsetko ti urobil a aky je. Nevsimaj si osocovanie. Nikto tu nema dovod sudit tvoj postoj voci otcovi dietata. Je to tvoje rozhodnutie. Drzim ti palce.

maminuska
3. máj 2012

@zajaciq vieš jedna vec sa mi nepáči a to že z mužov robíš zámerne nesvojprávnych tupcov a ešte ich aj pri tom ospravedlnuješ. Sú svojprávny a zodpovedný za svoje konania. Ak konám ako konám , musím zákonite prijať aj dôsledky.
Jej partner konal ako konal , nezodpovedne a egoisticky, je jedno aké mal dôvody, tie si mal riešit na inom poli a neprenášať ich do takejto podoby.

"sa s detmi nestretavaju, pretoze sa braniaa, je to pre nich moznost, ako sa citovo neznicit." Je to pre nich predovšetkým možnos´t ako si svoj život uľahčit a nekomplikovať.

kveta
3. máj 2012

@jankanelka Zachovala by som sa rovnako ako Ty.. zjavne to dieta chce jeho matka, proti jej nesuhlasu by to nepodnikal.. drzat dieta daleko od nich je sposob ako zabranit, aby Ti ta stara zenska neodlakala dalsieho muza Tvojho zivota, teda Tvojho syna.. Ta osoba bola schopna odlakat tehotnej snubenca.. nebude mat teda vycitky odlakat matke syna.. Vela stastia..

kvetinka211
3. máj 2012

@jankanelka fakt nechapem zeny co tu riesia a zastavaju sa takeho cloveka ako je otec tvojho dietata ... asi maju nejaky vlastny problem a takto si ho ventiluju ...

POMOZTE tu uz niekto konecne Janke, bud niekto kto ma dobre znalosti prava alebo niekto kto mal v zivote podobnu situaciu.

A priklanam sa k nazoru, ze je za tym obehavanim sudov jeho mama ... zrazu sa jej zachcelo po vnucati ... davaj si pozor a drzim palce, aby to dopadlo v tvoj prospech.

maminuska
3. máj 2012

@maminuska opravujem svojprávni a zodpovední je s mäkkým i.

alice107
3. máj 2012

@jankanelka domnely otec tvojho dieta moze kedykolvek podat navrh na urcenie otcovstva sudnou cestou.nie je obmedzeny ziadnou lehotou.s konanim je spojene aj konanie o urcenie prav a povinnosti k dietatu.ak sud rozhodne,ze navrhovatel je otcom tvojho dietata bude automaticky prevedeny zapis na matricnom urade a on bude zapisany ako otec.ty nemozes zabranit takemuto konaniu,ak sa domnely otec tento navrh rozhodne podat.sucastou konania su aj dokazy medicinskeho razu,ktorym sa musia ucastnici na ziadost sudu podrobit.

tanja61
3. máj 2012

@jankanelka ziadna sanca mal na to tri cele roky......za 3 roky ho to nezaujimalo tak preco zrazu?nie ty si s malou sama ona pozna len teba a uz je vo veku kedy ju to moze zmiest kto je ten pan ktory sa o nu doteraz nezaujimal?robis dobre schvalujem.....nedaj sa 😉

kveta
3. máj 2012

@alice107 Ake su pokuty za ignorovanie pojednavani alebo neodovzdanie biologickej vzorky? Jednej celebrite sa roky darilo vyhybat odberu biomaterialu.. ako to robil, ze mu to preslo? Iste existuje sposob..

adrika25
3. máj 2012

Nestíham čítať pri malej ale len opravujem dezinformácie, návrh na určenie otcovstva sa môže podať kedykoľvek nie je tam určená lehota. Nemýliť si to so zaprením otcovstva! Podáva sa v mieste trvalého bydliska dieťaťa. Ak matka poprie, že otcom je navrhovateľ, vykonajú sa DNA testy v prípade, že určia, že otcom je navrhovateľ, náklady s dokazovaním hradí matka. Spätné výživné sa môže žiadať najviac 3 roky spätne avšak pozor - skúma sa aj prečo matka výživné nepýtala skôr a je to na posúdení daného sudcu ako k tomu pristúpi a rozhodne. Nie vždy sa vracajú 3 roky spätne. Čo sa týka stretávania sa s otcom už to nie je ako kedysi teraz úž sa prikláňajú aj súdy tomu aby sa otec stretával s dieťaťom. To píšem len preto, že neobstojí s tým, že bude žiadať zákaz styku nato musia byť veľmi vážne dôvody(otec kriminálnik, alkoholik, atd.) Skôr by som navrhla mediátora ako súd.

alice107
3. máj 2012

@kveta moze dostat pokutu aj opakovane za pohrdanie sudom a to 175 eur a opakovane sa sumy zvysuju. nakoniec pre zabezpecenie dokazov moze byt ucastnik konania predvedeny za ucelom ziskania vzorky .pre potreby dokazovania v sudnom konani.

adrika25
3. máj 2012

@jankanelka Tu sú dve možnosti. Bud počkáš či to myslel vážne a počkáš na predvolanie zo súdu, predtým by ťa však mal kontaktovať a žiadať o zápis dieťaťa do RL súhlasným vyhlásením rodičov resp. ísť na matriku kde uzná otcovstvo . Alebo ho predbehni a navrhni zápis do RL ty. Potom hneď podať na súd návrh na určenie práv a povinnosti k dieťaťu t.z., že určíte si výživné, komu bude dieťa zverené do osobnej starostlivosti + kedy sa otec bude s malou stretávať + žiadaj aby sa stretávanie konalo v tvojej prítomnosti z dôvodu, že otec dieťaťa nejavil záujem o dieťa a dieťa ho nepozná + daj si vypracovať posudok psychológa ako dieťa vníma otca. Žiadaj 3 roky spätne ale či ti bude priznané záleží od sudcu. Alebo navrhni mediátora ktorý vám spíše dohodu a následne si ju dáte potvrdiť súdom. Jedine dohoda potvrdená súdom má aj právne účinky resp. ak by neplatil môžeš sa obrátiť na exekútora.

alice107
3. máj 2012

@adrika25 v tomto pripade by islo o urcenie otcovstva muzom,ktory sa domnieva,ze je otcom dietata.naklady na naqvvrh a ukony s tym spojenych znasa navrhovatel.toto je konkretny pripade havrhovatelky
to co ty pises dalej je uz o zapreti otcovstva matkou dietata
dna testy sa vykonaju tak ci tak,na zabezpecenie dokazu v konani o otcovstve.a hradi ich navrhovatel.teda domnely otec dietata v tomto pripade
zidost o spätne vyzivne si musi potom uplatnit odpokyna v konani ,ak otcovstvo navrhovatela bude uspesne urcene.mediator v tomto pripade ani nepichadza do uvahy.sud bude sucasne rozhodovat o uprave prav a povinnosti k dietatu.

alice107
3. máj 2012

@adrika25 v tomto pripade by islo o urcenie otcovstva muzom ktory sa domnieva ,ze je otcom dietata.naklady na navrh a ukony s tym spojene znasa navrhovatel.
to, co ty pises dalej je uz o zapreti otcovstva matkou dietata.
dna testy sa vykonaju tak ci tak.na zabezpecenie dokazu v konani o otcovstve.a hradi ich navrhovatel.teda domnely otec dietata v tomto pripade.
ziadost o spätne vyzivne si musi potom uplatnit odporkyna v konani ,ak otcovstvo navrhovatela bude uspesne urcene.mediator v tomto pripade ani neprichadza do uvahy.sud bude sucasne rozhodovat o uprave prav a povinnosti k dietatu.a stanovi aj vyzivovaciu povinnost k dietatu.

adrika25
3. máj 2012

@alice107 Tu sme sa asi nepochopili. Až keď je právoplatný rozsudok až potom môže žiadať v inom konaní spätné výživné to mi je jasné ja som reagovala, že nie vždy sa odklepnú 3 roky spätne ako si to každá maminka mysli. A mediátora so myslela ako možnosť vyhnúť sa súdu. Čiže ísť na matriku uznať otcovstvo a potom sa obrátiť na mediátora ktorý im spíše dohodu a následne si ju dať schváliť súdom.

alice107
3. máj 2012

@adrika25 tie 3 roky neurci sud automaticky.ako si spravne napisala.mediator ale je len pre tych,ktori sa chcu dohodnut.alebo nechcu ist s navrhom na sud. ale v tomto danom pripade nepojde o 2 domnienku otcovstva.takze ani o mediaciu nie.len som chcela toto zdoraznit,aby zakladatelka nebola dezorientovana v jej situacii.

sashabb
3. máj 2012

@adrika25 Len si pozabudla na jednu dôležitú vec. @jankanelka píše hneď v prvom príspevku, že nechce mať s dotyčným nič spoločné, nechce od neho peniaze ...

Takže rada, aby dotyčného predbehla a dala návrh na zápis do RL asi nieje dobrý nápad. Už pri narodení dcéry ho z nejakého dôvodu neurčila ako otca 🙄

aduskatt
3. máj 2012

@adrika25 az na to, ze ona nechce uvadzat otca v RL

jankanelka
autor
3. máj 2012

Baby, konecne nejaka rozumna rec, i ked nie v moj prospech 😠
Urcite nenavrhnem zapis jeho mena do RL dobrovolne, nestojim o to, aby tam figurovalo jeho meno len preto, ze je "bio otec". Ak by to doslo tak daleko, ze bude uzanany za otca, ja MUSIM suhlasit a dat ho zapisat do RL aj proti mojej voli? To sa da donutit ma k tomu?????????????
Ja len dufam, ze ked si spocita, kolko by ho stali testy, doplatenie vyzivneho apod. tak sa toho vzda (dost mu zalezi na peniazoch-je zgrlos)

sissy27
3. máj 2012

@anjelicek26 výživné sa vypláca spätne len ku dňu podania žiadosti o výživné, nie k dátumu narodenia dieťaťa...

6mia6
3. máj 2012

@jankanelka tiež nevidím dôvod prečo by ta mal niekto napádať a divim sa aké konspiracne teorie sa daju vyludit.
Ja som to pochopila aj bez napoved. Bohužiaľ neovládam zákony. Ked neviem pomôcť neriesim.
No hlavne som ti chcela popriat veľa šťastia. Určite si nájdete otecka ktorý nim aj naozaj bude.

zajaciq
4. máj 2012

@jankanelka jasne, ze sa skuma aj to, preco matka neziadala alimenty skor... ved hovorim, pozeras sa na celu vec len zo svojho uhla, nehladis ani na dieta, ani na jeho (ok ublizil ti po citovej stranke). @adrika25 ti len cituje/interpretuje zakony, na tie si sa mohla pozriet aj sama a nehladat "nepertinentne" nazory matiek na celu vec.
v tvojich prispevkoch citit nenavist voci nemu, tj. nejake city (hoc negativne) tam su. pokial by ti bol ukradnuty, tak takto nereagujes 🙂 😀
myslim, ze kazdy ti v dobrom praje, aby sa to co najlepsie skoncilo (hlavne pre dieta). kazda korunka sa dnes zide, ak ich nebudes chciet od neho minut a si sebestacna, moze jej sporit, potom sa urcite vyuziju 🙂
@maminuska len sa pozeram na veci z roznych uhlov a roznymi ocami. nezalezi mi na tom, ako bude moj nick vnimany na MK, muzi prezivaju tehotenstvo a rodicovstvo uplne inak ako my, to, ze vacsina si zenu vezme, alebo to dieta splodia povedzme po svadbe, este nemusi nic vypovedat o ich stastnom prezivani ci nebodaj zodpovednom pristupe k veci. realita je ale tiez taka, ze velmi vela parov sa berie z donutenia kvoli decku, alebo sa nevezme vobec a buduci otcovia su vsemozne dotlacovani sa spravat ako otcovia. to, ako to vyzera rok dva po narodeni v mladych rodinach, mladych vztahoch... na to si dokaze snad kazdy sam odpovedat (ako rodinny zivot doserie partnersky vztah) - tak kto kedy ako preco je svina .. snad o tom nerozhodne jedna vypoved na MK ? pozeram sa na vec vseobecne, nie teraz tento konkretny pripad, lebo ich je tu ako maku. toto nie je sud, pretoze na sude ma pravo vypovede vzdy aj ten druhy, tu je absentujuci, tak preco kazda zena identifikaciou len sudi? ...

maminuska
4. máj 2012

@zajaciq nebudem už písat prečo s tebou nesúhlasím , z môjho pohľadu je tvoja odpoveď absolutne neakceptovatelná. 🙂.
" buduci otcovia su vsemozne dotlacovani sa spravat ako otcovia" - budúci otcovia nemali byť otcovia ked sa tak nevedia správať, hovorí sa tomu zrelosť a zodpovednosť.

adrika25
4. máj 2012

@jankanelka Len ešte doplním , že áno dá sa aby bol bez tvojej vôle zapísaný do RL dieťaťa a to po právoplatnosti rozsudku. Ak teda ho teda súd uzná za biologického otca tvojej dcéry bude prevedení zápis do RL na matričnom úrade aj bez tvojho súhlasu.Resp. ak sa obráti na súd. Preto som navrhovala sa dohodnúť alebo máš ešte možnosť počkať či to otec dieťaťa myslel vážne a počkať si kým ti príde predvolanie ale len doplním, na súde ti moc nepomôže ak budeš trvať na tom, aby za otca nebol aj právne uznaný. Akurát si priťažíš. Ja tu píšem veci po právnej stránke nie po morálnej, tak tu prosím na mňa neútočne.! Po právnej stránke majú rodičia dieťaťa obaja rovnaké práva ako povinnosti a ako tu už bolo písané, môžeš si nárokovať spätne výživné. Za aké obdobie ti bude priznané, záleží na sudcovi. Čiže ak trváš na tom, že ho do RL nezapíšeš, čakaj na predvolanie. Bez zápisu do RL nemá po právnej stráne žiadne práva ani povinnosti ako rodič.

zajaciq
4. máj 2012

@maminuska ja tvoj postoj celkom chapem, len jednoducho vacsina deti sa na tomto svete stale plodi nechcene, nahodou, neplanovane, nazvime ako chceme...a na to treba cas, a myslim, ze kazdy ma svoj subjektivny cas na prijatie toho, ze raz bude naozaj otcom/matkou. spolocnost to potom zamiena so zodpovednostou za svoje ciny, atd. a k alimentom.. takmer kazdeho chlapa k tomu treba dotlacit 😎 a je to aspon financna zodpovednost..
mozno keby sme nemali tak striktne nastavene "moralne" pravidla nasej konzumnej kapitalistickej spolocnosti na "rodicovstvo", a veci by sa brali ovela volnejsie a nenutenejsie, deti by sa nevychovavali v dogme, ze len otec+mama+dieta je ta spravna rovnica .. tak by bolo vsetko inaaaac

zajaciq
4. máj 2012

@adrika25 ahoj , ja som na teba neutocila, ak narazas na mna, pises uplne k veci a rozumne 🙂

zuzanocka
4. máj 2012

@jankanelka pozor este na jednu vec. ako bude uznany ako otec, musi aj spätne doplatit vyzivne a nasledne ho riadne platit

blueberry21
4. máj 2012

@tanja61 velmi dobry názor, otec nie je ten čo dá spermiu , ale ten čo má aj uprimný záujem sa starať o toho drobca a aj sa od prvej chvile stará... žial veľakrát sa my ženy kopneme a potom to takto vyzerá musíme riešiť takéto veci. Keby sme rozmýšlali aj pred tym........tak by bolo omnoho menej takýchto prípadov. Od alkoholika , gemblera, drogovo závisleho, nevyrovnanej osobnosti ,klamára a keby ma bil by som uhánala na sto honov. Niektoré ženy s takymi muzmi ostávaju čo je absolutne zly priklad pre ich detičky.

sisaha
4. máj 2012

@zajaciq nesuhlasim s tebou, cize podla teba treba kazdemu jedincovi dopriat rôzne dlhy cas na to, aby "stravil", ze bude rodičom? Cize jeden sa môže adaptovat na rolu rodica 10 rokov a je to v poriadku? Co ak by sa k tomu takto stavali aj zeny?
Deti nevychovavame v dogme, iba otec, mama a dieta.. Velakrat je spravna kombinacia iba mama a dieta, pokial otec je blb. Suhlasim so zakladatelkou. Mal dost casu,aby si uvedomil, ze ma dieta a ci ho vobec chce vychovavat.. Byt otcom treba umoznit tomu, kto o to ma zaujem a nie kto spi ako šipova ruzenka, potom sa zobudi a vsetci zo mna padnite na riť..

zajaciq
4. máj 2012

@sisaha nikde nie je napisane, ze so mnou mas suhlasit.

alice107
4. máj 2012

@jankanelka ak chces prisupit na druhu domnienku otcovstva,teda suhlasne vyhlasenie rodicov,je to lepsie ako sudny spor.vzdy sa ma pozerat na zaujmy dietata.a nie na tvoje zaujmy.tu nejde o teba vobec. tak to berie aj sud.a preto nie je vobec rozhodujuce,ci ty suhlasis aby tvoje dieta malo aj pravne uvedeneho otca.dieta ma pravo na oboch rodicov a j na ich starostlivost.tak sa na to aj pozeraj.a otec ma pravo na svoje dieta.tak ako ty matka.
je dolezite,aby ste sa ty a otec dietata dohodli pre jeho dobro.otec dietata sa na zaciatku rozhodol ako nezrely jedinec.ale ty si s nim to dieta spolusplodila.vedela si ,aky je.tak mas na situacii tiez svoj podiel.aj ked pasivny.ak otec dietata naozaj chce prevziat teraz zodpovednost za svoje rodicovstvo,je to len dobre.to nema nic spolocne s vasim vztahom.mysli na dieta a nie na seba.teraz je to na vas dvoch,aby ste svojmu dietatu vytvorili dobre prostredie pre jeho vyvoj a zivot.aj ked nebudete zit spolu.
ver mi,ze cesta nevedie tadial,aby si branila otcovi stretavat sa s dietatom.nevybavujte si vy dvaja svoje problemy a frustracie na ukor dietata.dohodnite sa ako najlepsie viete v jeho prospech.vela stastia.