icon

Otcovstvo a stretávanie dieťaťa

misulka1906
29. okt 2022

Ahojte potrebovala by som radu mám syna ktorého som sa rozhodla vychovávať sama a nasla som tak potencionálneho otca (darcu spermií) s ktorým sme sa dohodli že dieťa môže navštevovať mat zapísané otcovstvo ale nebude si naň nárokovať no po pár týždňoch po narodení prišlo to ze ho chce sám na jeden deň od rána do večera raz za dva týždne no dohoda bola ešte na začiatku ze keď tak len spoločný výlet alebo návšteva atak že malý sám nepôjde každý máme svoj život a obávam sa že keď malý bude väčší otec bude vymýšľať niečo viac ešte na začiatku bolo ze on si nebude nárokovať na nič a ani ja stým ze ešte na začiatku povedal ze pomáhať chce mam fb komunikáciu mam nejakú nádej ak by niečo začal vymýšľať ako mozem postupovať je to trosku zložitejšie prosím neodsudzovat

Strana
z2
rachel36a
29. okt 2022

@misulka1906 nie , nemas nadej...otec ma pravo na dieta, tak ako aj matka...je kedno na com ste sa dohodli...sud to zaujimat nebude, ak by si otec sudnou cestou narokoval na cas s dietatom

pribinak
29. okt 2022

To je dieťa. Nie vec. A dieťa má právo na oboch rodičov.
Čiže nejaká facebookova dohoda o darovaných spermiách = 0 bodov

sissy27
29. okt 2022

@misulka1906 nijako. Raz je jeho biologický otec, tak má právo s ním tráviť čas. Ak si chcela len darcu spermií bez záväzkov, tak si si to mala zariadiť inak. Ale môžeš byť sviňa, klamať, zatajovať sa, presťahovať sa s dieťaťom na opačný koniec sveta - nebudeš prvá ani posledná. A keby si mala niekedy v živote pocit, že je k tebe niekto nespravodlivý alebo sebecký, tak sa najprv pozri do zrkadla.

misulka1906
autor
29. okt 2022

@sissy27 práveže už od začiatku bolo také ze ja nechcem brániť styku dieťaťa a otca to bola aj dohoda ze kľudne aj každý deň môže byť sním ale za mojej prítomnosti dieťa potrebuje aj otcao ale dieťa má zatiaľ len 2 mesiace

vlado818
29. okt 2022

Ja len dufam ze bude vymyslat. Pokial je normalny bude chciet byt sucastou zivota syna. A strasne som sa dobre zasmial nad info" mate spravy z FB"🤣.
Ako vam tu pisali pokial ste chceli len " vyrobok" tak to sa robi inak a nie hen tak este aj s papiermi...
Preco ste nesli najpr za pravnikom pre info?

misulka1906
autor
29. okt 2022

@vlado818 nikto mu nebráni byt súčasťou ani ho nikto nezaťažuje ani nič ale malý ma 2 mesiace a je to trosku blbé aby si ho braval pripadne si naň začal nárokovať ze ho chce sám pripadne na víkend a podobne

rachel36a
29. okt 2022

@misulka1906 tak jasne ze dvojmesacne kojene dieta mu nik neda na cele dni...ale dieta porastie...teraz mu ho daju na poobedie, o rok na vikend...nie je dovod aby stretavanie prebiehalo za tvojej pritomnosti

misulka1906
autor
29. okt 2022

@rachel36a nieje kojene ma UM ale dohoda znela od začiatku ze nemá čas je pracovné vyťažený veľa cestuje atď a keby ze chce tak si dá dieťa vynosit no zrazu sa narodil malý a času je nejako veľa keď je s ným chvíľku tak je taky ze ani nechce jedine keď tak ze na ten jeden deň

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
rachel36a
29. okt 2022

@misulka1906 je uplne jedno aka bola dohoda, raz je jeho otec a ma uplne rovnake prava ako ty

misulka1906
autor
29. okt 2022

@elizabet173 nikto mu ho neberie ja ho vychovávam a nejako extra záujem nebol počas tehotenstva ale po pôrode to prišlo ze aby ho mohol mať sam je iné keď ma dieťa 3 roky alebo 2 mesiace aby šiel niekam na celý deň sám

bluka2
29. okt 2022

Však keď nie je kojene, nie je v tom až taký rozdiel a môže ho mať stále viac a viac. Dohoda bola úplná blbosť, keďže to nemá oporu v zákone

lalala94
29. okt 2022

Sama si si to skomplikovala, keď si ho dala zapísať do rodného listu. Keď si to chcela vyriešiť takto, mal ti dieťa urobiť a komunikáciu si mala hneď po potvrdení tehotenstva ukončiť. Teraz už neurobíš nič. On je rodič ako ty a právne má na dieťa rovnaký nárok.

sissy27
29. okt 2022

@misulka1906 no a že nebol záujem počas tehotenstva? Veď o teba záujem nemá, to je snáď jasné. O dieťa áno. Nekojíš, tak fľašu mu môže naozaj dať aj on. V čom si ty lepší rodič ako on? Vynosila si a porodila, tam tvoja jedinečnosť končí, všetko ostatné zvládne rovnako dobre ako ty. Ešte aby ťa neprekvapil striedavkou o tri roky. Toto si nedomyslela a len žneš čo si zasiala…

misulka1906
autor
29. okt 2022

@sissy27 ja nevravím ze o mňa záujem ale dieťa vníma aj v bruchu hlas otca plus nevravím o problémoch ktoré počas tehotenstva boli

persephina
29. okt 2022

Zenske citajte. Ona mu nebrani a ani branit nechce. Ale to babo ma 2 mesiace, nemoze ho od nej brat na dely den ci nebodaj vikend! Nijakomu v stretavani nebrani a ked bude vacsi, tak snad mu ho da aj na dlhsie. Ale take miminko by ktora z Vas dala kludne na den prec?!

misulka1906
autor
30. okt 2022

@persephina ďakujem za porozumenie ❤️

veronikaszabova
30. okt 2022

@misulka1906 neboj, aj keby to dal na sud, ziadny sudca mu neda dieta ani na jeden den. Povolia mu stretavanie za tvojej pritomnosti.

jaskolka
30. okt 2022

Nie, 2 mesacne babatko ti nemôže vziať na víkend ci neviem koľko. Ale staršie už kľudne ano, pokial by to dal na súd, a ten si overí, že je schopný sa adekvátne postarať, tak to dosiahne. Bude mať čas určený na stretávanie v tvojej prítomnosti, neskôr už aj sám.
Dohoda ti nebude nič platna, je v RL, má všetky práva aj povinnosti otca.
Dokonca si neskôr môže nárokovať striedavku.

misulka1906
autor
30. okt 2022

@veronikaszabova ďakujem ❤️

misulka1906
autor
30. okt 2022

@jaskolka streidavky sa až tak neobávam keďže pracovne by to nestíhal

mogaa
30. okt 2022

@misulka1906 pokiaľ sa oficiálne nezriekol otcovstva, tak má rovnaké práva ako ty...facebooková komunikácia je na 2veci....ako dokážeš že príspevok písal on? aj žena ktorá chce dať dieťa na adopciu sa môže po pôrode rozmyslieť...aj žena ktorá dá dieťa do inkubátora sa preň môže vrátiť a stále je matka...daj si zveriť dieťa do svojej starostlivosti a daj súdne určiť styk otca s dieťaťom....otcom bude aj tak, ale budeš mať presne vymedzené časy kedy mu ho musíš dať....

misulka1906
autor
30. okt 2022

@mogaa príspevok, to sú súkromné správy kde ma normálne meno aj fotku aj všetko čo sa riešilo

mogaa
30. okt 2022

@misulka1906 má tam podpis? asi nie.....ono ide o to, že ak niekto vie tvoje prístupové údaje alebo sa z FB neodhlásiš, tak hocikto tam môže pod tebou prispievať...a naozaj pri dieťati je jedna vec čo sa dohodneš s otcom dieťaťa a čo je následne schválené súdne....aj mamička mohla pred pôrodom chcieť ísť na interupuciu ale po pôrode je stále matka dieťaťa...je zapísaný v RL dieťaťa?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sissy27
30. okt 2022

@mogaa otcovstva sa nemôže vzdať, nič také neexistuje 🙄🙄🙄 a hlavne ak je zapísaný v RL.
@misulka1906 ešte raz - vaša fb komunikácia alebo akákoľvek iná dohoda je ti na nič. Ak to vytiahneš na súde, tak ešte sa to môže otočiť proti tebe. Dieťa má právo na oboch rodičov. A prekvapenie - on je rovnako zákonným zástupcom dieťaťa ako ty. Kým nemáte súdom určené stretávanie, tak úplne legálne si môže dieťa zobrať aj na mesiac a nebude to žiadny únos ani nič podobné.
A tým, že raz nepožiada o striedavku alebo dokonca zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti by som si tak úplne istá nebola - o dva roky môže byť jeho situácia úplne iná ako dnes.

misulka1906
autor
30. okt 2022

@sissy27 rodič nerodic nemôže napríklad bez môjho súhlasu si zobrať malé dieťa do zahraničia na týždeň pripadne viac podla informácií od policajtov takže neviem vsade je niečo ine

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lalala94
30. okt 2022

@misulka1906 žena, koľko máš rokov prosím ťa? Znieš veľmi naivne, nič v zlom. Mali ste nejakú divnú dohodu o tom, že na dieťa si nebude robiť extra nárok, lebo on o to aj tak nestojí a je pracovne vyťažený. Z nejakého dôvodu si ho zapísala do RL (v tomto prípade vážne nechápem na čo) a teraz, keď je dieťa na svete, si prekvapená, že on o to malé predsa len stojí a ten čas si vie nájsť. A aj napriek tomu píšeš, že sa neobávaš striedavej staroslitvosti. Nuž, napíšem ti asi toľko - otvor rýchlo oči. Neobávala si sa ani toho, že bude mať o dieťa záujem kvôli práci a očividne ten záujem má a čas si vie nájsť. Prečo by si teda nemohol nájsť o 3-4 roky viac času a mať striedavku?
Ja mám celkom pochopenie pre ženy, ktoré chcú len dieťa a o muža nestoja, no v tom prípade by som zvolila postup ako som napísala hore a nie nejakú pseudodohodu na Facebooku, ktorá nikde neobstojí.

misulka1906
autor
30. okt 2022

@lalala94 nikdy nebolo povedané ze nestojí o dieťa od začiatku o dieťa stal stým ze si nebude na neho nárokovať a zapísaný je v RL preto ze keď sa niečo stane aby dieťa neskončilo kto vie kde ale radšej u oca v prvom rade myslím aj na dieťa nechcem mu odoprieť vzťah ani nič aj preto je zapísaný len nechcem aby si začal nejako viac nárokovať

Strana
z2