Otec si chce brávať dieťa zo dňa na deň
Ahojte, idem si pre pohľady a názory nestranných ľudí. Ide o to, že s otcom dieťaťa sme si na jeho naliehanie dohodli styk s dieťaťom po vzájomnej dohode, dieťa je zverené mne (nemá ešte ani 2 roky) s tým že otec pracuje na smeny a keďže som chcela aby malo dieťa s otcom vzťah, pristúpila som na to že sa budeme prispôsobovať jeho smenám.
Smeny vie vždy na mesiac dopredu ale už niekoľko mesiacov robí problémy s tým že nie je schopný/ochotný nahlásiť ktoré dni v mesiaci chce byť s dieťaťom, preňho je úplne v pohode prijateľné, že mi zo dňa na deň napíše, že chce prísť na návštevu prípadne že ho berie k sebe.
Už neraz sa stalo aj to, že sa nahlásil že na druhý deň príde, čakali sme, dieťa sa tešilo a nakoniec otca nikde. Teraz mi už došli nervy a povedala som že pokiaľ nebude nahlásený vopred na mesiac, máme plány a na ďalší mesiac nech mi dá vedieť ktoré dni presne chce byť s dieťaťom.
Moja otázka znie, je podľa vás takéto hlásenie sa a dožadovanie stretnutia na poslednú chvíľu v poriadku?
A ešte podotázka, predpokladám že právne si môže akurát tak trhnúť, ale ak by chcel nedajbože na súde narukovať s tým že mu bránim v styku, pričom mám dôkazy o tom, ako odmietol niekoľkokrát dať dopredu vedieť, aj dôkazy o tom ako stretnutia rušil, meškal atp, nemôže tým nič dosiahnuť, však? Ďakujem za prečítanie výlevu
Vo vašom prípade odporúčam rozhodnúť súd , nakoľko po vzájomnej dohode neznamená že večer o ôsmej ti zavolá že chce dieťa druhý deň od desiatej do strnastej
Viete keď ja vôbec nemám potrebu brániť mu v styku, dieťa ho má rado a ja s tým nemám problém, nech je s ním aj od rána do večera ak chce. Ale chcem po ňom aby mi to dal vedieť včas a normálne, ja ozaj nerozumiem čo je na tom také ťažké pozrieť sa na rozpis a povedať ktoré dni príde za synom/vezme si ho k sebe. Nemám problém dohodnúť sa, len mám problém s tým sedieť celé dni na riti a čakať či sa otecko uráči prísť
Ty mu v styku nebrániš toho sa neboj.
Vypracujte si rodičovskú dohodu a dajte si ju potvrdiť súdom, u nás bola mladšia dcéra (18m) zverená do výhradnej starostlivosti mne, otec mal ale neobmedzený styk, s podmienkou, že ma musel kontaktovať 24hod dopredu, ale ak by som mala už stanovený program a jeho zrušenie by mi spôsobilo finančnú ujmu, nemusela som mu vyhovieť (napr mám zaplatený pobyt, výlet), ďaľšia vec, trvaj na písomnom oznámení kedy príde po dieťa aj keď to hlási 24 hod vopred, aby si mala v prípade, že bude s Tebou kývať dôkazy, že síce povie že príde a nakoniec sa na to vy..e. Aj to radi niektorí oteckovia robia, moja kamarátka sa takto pol roka nemohla pohnúť z domu lebo pánko zavolal ona čakala a on nedošiel no a kam sa potrepeš v sobotu na obed akurát tak na ihrisko. Nedostala sa ani k rodičom. Pomohla až právnička a dohoda potvrdená súdom.
Na rovinu mu povedz, nech si mesiac dopredu vyberie dni kedy príde alebo dohoda padá a pôjdete cez súd, kde mu určia dni. Takto sa fungovať nedá a ty s dieťaťom to nemusíte trpieť 🙂
takto... je to zmena, nie smena... prepac , musela som
ale k teme... dieta je prisudene tebe a otec ma neobmedzene pravo stretavania sa, chapem spravne?
moze zo dna na den sa dozadovat, aj v ten den sa moze dozadovat... ale minimalne by to malo byt s ohladom na dieta a jeho plan , kruzky, aktivity naplanovane...
my mame takisto , tiez tatina na tri zmeny, tiez si berie malu vikendy, plus hocikedy si zmysli... ale... s ohladom na dieta... ked mam naplanovanu aktivitu, ktora sa neda spravit v iny den, tak to respektuje... takisto ako ja, ked mame dohodnutu napriklad iba zmrzku alebo nieco nepodstatne, dcerka chce byt radsej s tatinom... mesiac dopredu sa naozaj neda planovat ... tri zmeny su tri zmeny, kolko krat zial aj mala rata, ze ide tatinovi, ale ak musi ostat v praci,lebo projekt, chybajuci ludia atd... musime sa aj my zariadit... ale tak moja ma 10 a 5 rokov fungujeme s exmanzelom super...
ak to ani po vysvetleni nepojde, co verim ze pojde... sud mu urci presne dni a vikendy, co ale je protichodne, nakolko mu kedykolvek mozu zmenit zmenu a dieta neuvidi... skuste sa o tom porozpravat, verim ze obaja chcete konat v najlepsom zaujem o dietatko... nech sa neslubuje a nedohaduje, resp. nehovorte malemu , ze pojde tatovi , lebo potom je dietatko ozaj smutne ak to nevide... a ani ty nie si opicka na gumicke...
Mesiac dopredu? A ty vieš co bude o mesiac? Podľa mňa by som sa zariadila týždenne. V piatok povie, že na víkend ho chce, zariadila by som sa tak. Ak by neprišiel do 15h v piatok, už by som ho nedala, ani v sobotu, ani v nedeľu. A tak každý piatok sa vedieť, kedy si ho presne chce vziať a na ako dlho.
A čo sa týka toho, že to môže použiť na súde, no môže, ale neuspeje, pretože nemáte nič čierne na bielom, len dohodu.
Ja by som sama dala na súd, že napríklad každý parný víkend, sobota nedeľa (bud aj na noc, alebo len cez deň od do...) a keď nebude môcť, už by bolo na tebe, ci by si mu dala náhradný termín.
Toto je taka istota, nemôže on povedať, že chce hocikedy na poslednú chvíľu a ty nemôžeš brániť.
Myslím v piatok týždeň dopredu, nie z dňa na deň
Ďalšia, čo sa pýta nás, čo ma byt v poriadku. Nie, pre teba to ma byt v poriadku. Prečo sa neporadís s právnickou a kolíznou na úrade práce?
A pri tom je to tak krásne riešiteľný problém. Advokát vypracuje návrh na súd a súd rozhodne, určí presné časy stretávania a je to. 👍
tak ako nie je v poriadku že otec sa chce stretnúť s dieťaťom zo dna na deň, tak nie je v poriadku ani to že ti má dať mesiac vopred vedieť pre dieťa príde....mal si dať styk s dieťaťom podľa dúdu teda každý druhý víkend a ak by neprišiel tak by to bolo bz vzájomných priekov, lebo prieky sú zjavne aj z tvojej strany...ak mu súd odklepne každý druhý víkend a každé druhé Vianoce a prípadne mesiac počas prázdnin, dieťa mu budeš musieť dať a on prísť nemusí lebo je to len jeho právo, nie povinnosť(takže tiež budeš s dieťaťom čakať že príde a on nemusí prísť )
baby, co pisete , ze ma si to dat na sud a urci mu ... je to s ohladom na dieta? pracoval vas manzel/partner niekedy na tri zmeny? co ked bude musiet dany vikend pracovat, dieta uvidi o mesiac? nie je vsetko take cierno biele ako by sa mohlo zdat...
baby, co pisete , ze ma si to dat na sud a urci mu ... je to s ohladom na dieta? pracoval vas manzel/partner niekedy na tri zmeny? co ked bude musiet dany vikend pracovat, dieta uvidi o mesiac? nie je vsetko take cierno biele ako by sa mohlo zdat...
@krasneleto Nebojsa, sudca má vysokú školu a sudcovské skúšky k tomu, on už riešil oteckov so zmenami a nie raz, ani dvakrát. Sudcovia robia aj omnoho, omnoho ťažšie veci ako oteckov na zmeny ( napríklad Černákov spis má 10 000 strán ) a vyriešia to ku spokojnosti minimálne jedného účastníka konania.👍😁
@krasneleto to že otecko pracuje na smeny je jeho pracovné zaradenie, ale to mu nedáva právo kývať s partnerkou, čo teraz evidentne kýva, a keď nebude po jeho, tak sa na to aj tak vyprdne. A čo má autorka z toho že sedí doma na zadku a čaká naňho, sklamané dieťa, ktorému musí niečo vysvetľovať a permanentne mať vymyslený záložný plán. Milujem tieto obhajovania oteckov, čo je nesvojprávny sprostý somár, že si nevie naplánovať týždeň? Smeny sa rozpisujú na mesiac a málokedy ak nie je nejaké chrípkové obdobie sa menia, a podľa opisu autorky otecko určite nie je projektový manažér, ktorému by "vybuchol projekt" a musel by na víkend utekať do roboty.
@krasneleto Nebojsa, sudca má vysokú školu a sudcovské skúšky k tomu, on už riešil oteckov so zmenami a nie raz, ani dvakrát. Sudcovia robia aj omnoho, omnoho ťažšie veci ako oteckov na zmeny ( napríklad Černákov spis má 10 000 strán ) a vyriešia to ku spokojnosti minimálne jedného účastníka konania.👍😁
@rejka7 dakujem za objasnenie, prave som začala žiť :D mimochodom sudca , ktorý rieši oteckov, nerieši černákov spis...
@krasneleto to že otecko pracuje na smeny je jeho pracovné zaradenie, ale to mu nedáva právo kývať s partnerkou, čo teraz evidentne kýva, a keď nebude po jeho, tak sa na to aj tak vyprdne. A čo má autorka z toho že sedí doma na zadku a čaká naňho, sklamané dieťa, ktorému musí niečo vysvetľovať a permanentne mať vymyslený záložný plán. Milujem tieto obhajovania oteckov, čo je nesvojprávny sprostý somár, že si nevie naplánovať týždeň? Smeny sa rozpisujú na mesiac a málokedy ak nie je nejaké chrípkové obdobie sa menia, a podľa opisu autorky otecko určite nie je projektový manažér, ktorému by "vybuchol projekt" a musel by na víkend utekať do roboty.
@som_realistka ja som nikde netvrdila, ze mu to dava pravo.. tvrdim len, ze určit styk pri druhom rodičovi na 3 zmeny, nie je len tak... všetko je o dohodne a preto mi pride schodnejšie nastaviť si pravidla , aby matkou nebolo kyvane a aby dieťa nečakalo na otca, ktorý nepríde
@som_realistka moj exmanzel nie je projekt manažér , ale korporáty fungujú žial aj tak, ze mu vypadne niekto z "vikendovej zmeny" a do roboty ísť musí... alebo niekoho vyhodia atd.. dostanu novy projekt, na ktorý nemaju dostatok ludi a bam zase v práci... nehovorim, ze je to často a že to "náš" život ovplyvnuje extremne, ale 15 rokov skúsenosti hovorí v neprospech naplanovania celeho mesiaca...
Ale, no, moj brat robi na smeny tiez a naposledy ho stiahli z volna asi pre rokom, odvtedy ziadne extra vykyvy, nestava sa to tak casto a ako vyhovorku to pouzivaju iba spekulanti, proste si priznajme, ze v dnesnej dobe ideme do druheho extremy a to, vyhoviet tatinkovi za kazdu cenu, len preto ze sa tvari ze chce byt s dietatom a tak ako niektore zeny vyuzivaju dieta tak aj otcovia cez dieta vlastne iba robia matke ale hlavne dietatu zle. Za mna, papier nepusti a taketo veci treba mat potvrdene sudom a vybavene. Je ex normalny a dodrziava dohody a ked sa mu zmeni program tak oznami a ospravedlni sa? Ok, pochopitelne, vyjdem v ustrety aj mimo dohody. Serie na to a chodi ako chce a este aj rype ked sa ohradim? Otrepem mu o hlavu sudnu dohodu a moze si piskat.
Vysvetli mu, ze nie je nic horsie ako ked dieta caka a otec nepride. Ze dieta je smutne, ty sa musis potom vyhovárať preco neprisiel. Robi na smeny a ty to akceptujes ale nech sa dohodnete aspon na dva tyzden dopredu a nech to dodrží. Tie ostatne dni si pripravis program ty. Kludne mu to napis do sms, ze nech ti da dni, kedy pride pre dieta. Je dolezite aby chodil pravidelne a aby si ty dieta vedela aj pripravit. Dieta nie je vec a ani pes, ze on sa rano zobudi, ze dnes je cas byt otec. Cize samozrejme dieta musi byt aj psychicky pripravene na otca, co je tvoja uloha ale otec musi prist v dohodnuty den a cas, co je jeho uloha. Vsetko ries jemne a bez hnevu.
Čo bráni otcom ktorí pracujú na 2 3 4 zmeny si urobiť harmonogram ? Teda ak sa bijú do pŕs že "som otec" tak mám práva ! Akosi však zabúdajú, že majú aj povinnosti a to veľmi radi , škoda že aj súdne rozhodnutia sa v tom vezú, "otec má právo"....
Čo teda bráni urobiť ten harmonogram podľa rozpisu zmien, dohodnúť režim s dieťaťom cez matku ako normálny chlap ktorý chce byť so svojím dieťaťom, a v prípade že sa zmení pracovný rozpis , sa môžu pekne dohodnúť aj na zmene stretnutí otec/dieťa.
Ak nedodrží termíny, kašle na dohody a slušnú komunikáciu a zmeny slušne nerieši, kašlem ako matka na jeho výsosť a pokračujem v našom programe - bez otca. Je to jeho vizitka, ako sa chce/ nechce dohodnúť a správať sa ako otec na úrovni.
@anonym_autor áno ..to riešim aj ja...milión krát mu vravím aspoň 3 dní dopredu mi daj vedieť,nie ...to je horšie ako s malým dieťaťom
@anonym_autor v ziadnom pripade by som nefungovala stylom ako si to praje pan otec. to aby si ty bola ako pajac na gumicke a aby si ty nemala ziaden svoj zivot a ziaden program, len sedela a cakala, kedy sa velkomozny ohlasi a uraci sa mu prist. otcovia, co maju sudom urceny styk, vedia rok vopred, kedy budu s detmi. a podla toho sa zariadia. moja kolegyna je rozvedena, otec ma syna kazdy parny vikend a kazdu neparnu stredu a ona si vie na cely rok urobit podla toho program. v aprili kupovala dovolenku na november, pretoze vedela, ze v ten vikend bude syn u otca. funguju takto 3 roky a spokojnost na vsetkych stranach. ak by ste s tym isli na sud, sud by otcovi urcil dni a tie ma otec dodrziavat. nic take, ze ti bude den vopred davat echo, ci sa mu to hodi alebo nie. ma urcene dni na styk a ak nepride, smola. uz je to potom na tvojej ochote mu vyjst v ustrety s inym dnom. nie je to tvojou povinnostou.

Po vzájomnej dohode funguje len ak sú obaja rodičia normálni a vedia sa dohodnúť, u vás to nefunguje. Dohodnite si stabilné časy alebo nech to porieši súd. Nie si povinná skákať ako píska.