Ovplyvní neprítomnosť na súde pojednávanie?
Dobrý večer viete mi poradiť? Za cca 2 týždne mám súd odporca ale nepríde kvôli tomu že je v práci v zahraničí je to dôvod aby nebolo pojednávanie? Keby aj nebolo hádam by mi dali písomne vedieť alebo dáko inak áno? Ďakujem za odpoveď
Odporca môže požiadať súd, aby konal a rozhodol v jeho neprítomnosti alebo sa môže ospravedlniť a požiadať o odročenie pojednávania.
Myslim že ak dá súhlas môže ho zastupovať v neprítomnosti jeho právnik? Nie som si ista ale myslím že to tak je súd ho môže následne predvolat na výsluch ale nemusí asi podľa toho o čo ide.. ak máte právnika skúste sa tam spýtať on by mal dať včas vedieť či príde alebo nie a ak sa pojednávanie odloží včas vám dajú vedieť o náhradnom termíne
@melissa_19 nemá právnika... toto není prvé pojednávanie ale asi už tretie jedna sa o zmenu priezviska
Odporca môže požiadať súd, aby konal a rozhodol v jeho neprítomnosti alebo sa môže ospravedlniť a požiadať o odročenie pojednávania.
@maranco dobre ale to musí byť vážny dôvod nie aby neprišiel nie? Nie ze je odcestovaný?
Tak pokiaľ sa nedostaví ak sa neospravedlní a nepožiada o súd v jeho neprítomnosti automaticky sudca pojednávanie znovu odloží neviem koľko krát to takto môže robiť a koľko krát sa to reálne môže naťahovať.. skôr by sa asi naozaj trebalo obrátiť na advokáta stačí sa poradiť to je väčšinou zadarmo oni to vedia najlepšie s najlepšie vám aj pomôžu
Pojednávanie môže byť aj bez jeho prítomnosti. Niekedy je možné dať niekoho aj predviesť. Pokiaľ sa bezdôvodne vyhýba vypovedať. Sudca alebo sudkyňa môže dať taký príkaz.
Pokiaľ predvolanie prevzal, ale nedostaví sa a ani sa neospravedlní, môže súd na návrh protistrany rozhodnúť rozsudkom pre zmeškanie.
V predvolaní môže byť napísané: ".....Predvolávame Vás na pojednávanie na deň......Súd považuje za potrebné Vás v tomto konaní vypočuť. Dostavte sa preto v určený čas na pojednávanie. Ak sa bez osprvedlnenia nedostavíte, môže Vás súd dať predviesť a uložiť Vám, aby ste uhradili trovy predvedenia (§ 101 CSP)."
Ale samozrejme, že sa môže nechať zastupovať v neprítomnosti, ospravedlniť sa a pod.
V predvolaní môže byť napísané: ".....Predvolávame Vás na pojednávanie na deň......Súd považuje za potrebné Vás v tomto konaní vypočuť. Dostavte sa preto v určený čas na pojednávanie. Ak sa bez osprvedlnenia nedostavíte, môže Vás súd dať predviesť a uložiť Vám, aby ste uhradili trovy predvedenia (§ 101 CSP)."
Ale samozrejme, že sa môže nechať zastupovať v neprítomnosti, ospravedlniť sa a pod.
@kubkatka Ďakujem za odpoveď už to je jedno preložili nam súd
Tak to je sila…
Tak to je sila…
@melissa_19 už to riešim viac ako rok.. Maju čas no ale to že dieťa trpí nikto nevidí
Extrém

Myslim že ak dá súhlas môže ho zastupovať v neprítomnosti jeho právnik? Nie som si ista ale myslím že to tak je súd ho môže následne predvolat na výsluch ale nemusí asi podľa toho o čo ide.. ak máte právnika skúste sa tam spýtať on by mal dať včas vedieť či príde alebo nie a ak sa pojednávanie odloží včas vám dajú vedieť o náhradnom termíne