icon

Povinnosť matky voziť dieťa otcovi

18. feb 2025

Prosím vás, hlavne zo skúseností, ako to býva ak sa matka rozhodne opustiť "spoločné" mesto oboch rodičov, budem mať povinnosť nosiť dieťa otcovi? Chystám sa odsťahovať do mesta cca hodinu od pôvodného spoločného bydliska, v ktorom otec dieťaťa naďalej aj ostáva, on nemá vodičský ani auto, ja mám vodičský ale auto nie, vozí nás môj terajší partner. Súd ohľadom starostlivosti a výživného nám prebieha, navrhovala som neobmedzený styk po dohode, ktorý ale chcem zmeniť na pravidelný interval, hlavne preto aby dieťa malo rutinu a nebolo prehadzované ako hračka podľa nálady. Viem, že súd nemôže určiť povinnosť môjmu partnerovi dieťa niekam voziť, bojím sa však toho, že mi bude uložená povinnosť nahradiť náklady na prepravu, ex je schopný viesť sa hodinu taxíkom a vydokladovať mi to ako náklady...

tairyx
18. feb 2025

Otec bude mať právo stretávať sa s dieťaťom, nie povinnosť, čiže je na ňom, či si pre dieťa príde a akým spôsobom. O aké veľké dieťa ide? Čo je dôvodom vášho rozchodu/rozvodu? Ty si si našla iného partnera počas trvania vzťahu s otcom dieťaťa? Súd môže urobiť kompromis, napríklad že sa stretnete a odovzdáte si dieťa na "polceste", alebo že raz donesie dieťa matka, druhýkrát otec. Záleží od toho, ako si to vykomunikujete na súde, v zásase preplatiť ti náklady na to, že si on príde pre dieťa, ti dať nemôže. Bolo by ale fér vzhľadom na skutočnosti ktoré uvádzaš aby ste sa dohodli tak aby to pre oboch bolo prijateľné

melanta
18. feb 2025

Ex môjho muža súd stanovil, že dieťa musí ona priviesť aj odviesť. Odsťahovala sa vyše 300 km. Súd tak rozhodol z dôvodu, že ona sa rozhodla odsťahovať dieťa od otca.

sense
18. feb 2025

Ak sa nedohodne súd rozhodne. A áno ti môže stanoviť povinnosť dieťa voziť k otcovi. , rovnako môže nariadiť že ty dovezies ku nemu a on k tebe zas naspäť dovezie

mogaa
18. feb 2025

Všetko záleží od rozhodnutia súdu, lebo ten môže pri starostlivosti určiť aj akým spôsobom a kde sa predáva dieťa....čiže ano, môže rozhodnúť aj tak že otec si dieťa vyzdvihne v bydlisku matky a matka si ho musí následne prevziať v bydlisku otca.....všetko záleží od príjmov oboch rodičov a ako to na súde vykomunikujú.....

rachel36a
18. feb 2025

Aj mojej kamoske súd určil, že fdeta odovzdáva v mieste bydliska otca, keďže sa ona odstahovala....nemala auto, chodila vlakom...nastadtie sa po roku vrátila do pôvodného mesta, lebo sa s nou frajer kvôli ktorému odišla rozišiel...bolo to podstatné lepšie pre dieta

veronikaszabova
18. feb 2025

Kamaratka dieta musi vozit kazdy druhy vikend k otcovi. Plus si ho tam aj vyzdvihuje.
Najprv chodila hore dole.. teraz ide na vikend k rodicom do toho isteho mesta - bolo nakladne malu stale vozit.

luccija
18. feb 2025

To je individuálne ešte sa môže stať, že s dieťaťom nebude chcieť byť a vy budete doma čakať, že príde a nepríde ..kolegyňa sa odsťahovala a muž si chodil pre dieťa , alebo v piatok po škole a v nedeľu ho vrátil vozil ho kamarát.V prvom rade mysli na dieťa, aby ho ťahal niekde autobusmi, vlakom nie je lepšie mu ho zaniesť?máš istotu, že snáď ho bude čakať a budú spolu.

tamitamitami
18. feb 2025

Ideálne bude keď sa dohodnete. Ale teda ak vieš že ex nemá auto ani vodičák tak je ideálne riešenie aby si mu dieťa vozila (vzhľadom k tomu že ty sa sťahuješ preč). Je dosť možné že by tak rozhodol aj súd.
Skús mu ale navrhnúť v rámci dohody že náklady na palivo si budete deliť na polovicu.

ukgirls
18. feb 2025

vsetko zalezi ako sa dohodnete...ak bude dohoda,ze mu preplatis naklady tak istie nie taxik .. to by si chodili muzi ako pani po deti.. naklady su realne za bus ci vlak pripadne benzin... ale ak suhlasit nebudes budes pravdepodobne vozit dieta ty=kedze ty si ta,co opusta mesto

autor
18. feb 2025

@tairyx dieťa má rok a pol, partnera som si našla až po odlúčení a dôvodom bol alkohol a zanedbávanie rodičovských ako aj partnerských povinností, viac detailov by som si radšej nechala pre seba

melanta
18. feb 2025

Autorka, dôvod je v tomto prípade irelevantný. Z vlastného rozhodnutia si si urobila dieťa s alkoholikom, čiže je malá pravdepodobnosť, že toto u sudcu zaváži. Ak aj áno, minimálne jednu cestu budeš určite dieťa nosiť ty. Ale pre istotu čakaj, že tak budeš musieť robiť cestu k otcovi aj naspäť.

kavasmliekom
18. feb 2025

Hodina nie je taká diaľka, aby nemohol sadnúť na autobus a prísť pre dieťa. Zase môže určiť tak, že ty ho donesieš a on ho privezie. Nie je povinný mat auto, ani ty nie si povinná mat auto, toto podľa mňa nezaváži.
Ale ak je dieťa také malé, ani neviem ci by som ho pustila na víkend, už vôbec nie k alkoholikovi.cize v takom prípade by som išla bud ja za ním, nech sa s dieťatom pohra, a vezmem ho domov. Alebo príde on na par hodín... A tak.

charlotte911
18. feb 2025

ja som sa odstahovala 350km a socialka mi povedala, ze otec ak chce deti ma si prísť, ja mu v tom branit nemôžem, že je to na ňom a to on je sakra povaha co vie narobiť problémy a verte neverte, chodil si sám pre ne, takže na sociálke nepochodil, lebo pevne verim, že tam určite bol a už bolo potom na ňom, či bude chodiť kazde dva týždne, alebo podľa dohody, keďže to sú 3 hodiny autom, tak si deti brával na prázdniny a Vianoce na striedačku, pre mňa to bolo super, nie preto, že deti nemal často, ale on mi robil napriek, keď sme byvali v jednom meste, pritom sme sa rozviedli, že on mal druhú, robil zlo....tak som sa bola informovať na socialke, či sa môžem odsťahovať, či nebude ex vystrajat, tak mi povedala, ze vystrajat môže, ale nemá nato dosah mi to zakázať, v rámci SK som mohla, tak som odišla a veru som urobila dobre, nevystrajal ale dokonca sa jeho správanie voči mne zmenilo, pre deti chodil po dohode a ja som konečne mala kľud od jeho podrypavania, ešte dodám, že ked som požiadala o vyssie výživné, sud bol v meste bydliska deti

melanta
18. feb 2025

@charlotte911 názor pani zo sociálky je úplne irelevantný, ak sa uvedené rieši na súde. Súd nerozhoduje na základe názoru pani zo sociálky. Rozhoduje na základe toho, ktorý rodič sa rozhodol odsťahovať.

autor
18. feb 2025

@melanta "milujem" toto večné obviňovanie obete. Nie, nerozhodla som sa spraviť si dieťa s alkoholikom, zato otec môjho dieťaťa sa rozhodol dať prednosť alkoholu pred rodinou. Z jeho vlastného rozhodnutia a presvedčenia. Ja som sa rozhodla od alkoholika uchrániť seba aj svoje dieťa v najvyššej možnej miere.

melanta
18. feb 2025

Ale to je v poriadku, že si odišla od alkoholika. To je správne. Ale neverím, že začal piť až po narodení dieťaťa. Neverím na tieto keci, keď tu ženy píšu, že do svadby či narodenia dieťaťa to bol ideálny partner a potom zrazu zmena o 180 stupňov. Ale bez ohľadu na to, ty si sa rozhodla odsťahovať sa z miesta, kde žije otec dieťaťa (aj keď je aký je). Takže súd nariadi, aby si minimálne jednu cestu riešila ty, vo vlastnej réžii. Že nemáš auto je irelevantné. A záležať bude na sudcovi, či ti nariadi nosiť dieťa iba jednu alebo obe cesty.

Môj muž navrhoval, že jeho ex dieťa dovezie a on ho odvezie. Sudkyňa napriek tomu vyhlásila, že matka sa rozhodla odsťahovať a preto rozhodnutie súdu je také, že voziť dieťa bude matka. A ak on chce, môže jej vyjsť v ústrety nad rámec súdneho rozhodnutia.

szdan
18. feb 2025

Dieťa má rok a pol. Priateľa som si našla až po odlúčení. A otec dieťaťa alkoholik nebol, keď som si s ním dieťa robila.
Ešte mi povedz,že s priateľom už spolu bývate...
Pre mňa nereálne stihnúť toto všetko za 2 roky života. Ale to som ja asi nejaká divná

charlotte911
18. feb 2025

@melanta napísala som svoju vlastnú skúsenosť a predstav si že vyjadrenie sudu bolo to isté