icon

Požiadať o viac peňazí: Leto a rozvedené deti

17. júl 2024

Deti po rozvode zverené matke, otec platí výživné a berie si ich keď sa dohodneme. Počas šk. roka sú počas týždňa u matky a víkendy približne pol na pol (podľa okolností). Prišlo však leto, kde deti sú stále u matky (mám dovolenku) a k otcovi idú počas víkendu. Pre upresnenie je 17.7. tak 5 dní boli s otcom (2 víkendy + jeden pol deň v pondelok) ostatné u matky. Náklady sa zvýšili (každodenné varenie, viac nakupujeme potraviny, chodíme na kupko, zmrzka, výlety- proste program). Pýtali by ste od ex viac peňazí?
Uvediem ešte priklad: deti idú na dovolenku so svojou krstnou (matkinou sestrou). Dovolenku celú hradí sestra, avšak náklady na "výbavu" (kufre, topánky do vody, plavky s dlhým rukávom, cesta na letisko a späť) je všetko na mne ako matke. Ex o tom vie, ale nenúka sa, že by prispel.
Je podľa Vás na mieste, pýtať viac peňazí?

leo2019
18. júl 2024

Ja totálne žasnem coho su schopne niektoré ženy...ved ho daj zmraziť a môže ti ešte aj chladiť drinky...normálne ma napína z teba...

autor
18. júl 2024

@kristiii no a? V Brne smr boli 4 dní. Z toho jeden celý deň na kupku - Riviéra. Vo Viedni 3 dní a posledný deň sme boli v Schönbrunne sa kúpať. Svoj program usposobujem, aby boli deti spokojné- do laserovej arény nemám potrebu ísť, ale ich to baví tak ideme. Chodíme do ZOO, akvária, planetária, na kolotoče. Proste skôr taký detský program. Ex ide po zrúcaninách, lesoch, parkoch a podobne. Jeho výlet neberie ohľad na záujem detí, chce všetko vidieť za krátky čas. Jeho nebaví ležať pri mori či bazéne. Radšej pôjde na nejaký zápas napríklad. Proste je to viac dospelacky program.

autor
18. júl 2024

@tramtada31 sú školopovinné. Opakujem, nevarím keď sme preč (ak z domu odchádzame okolo 9 a prídeme večer. Tak obedujeme v reštaurácii) a nevarím počas školského týždňa, lebo deti jedia v škole. Večer máme bud bežnú večeru- pečivo, prípadne palacinky, puding a podobne. Ak sme doma normálne varím, aspoň na 2 dni (ale aj toto je vyšší náklad, lebo to nerobím bežne...)

kristiii
18. júl 2024

Sama si písala, že aj on ich bráva na výlety, keď je s nimi, tak vtedy sa im asi tiež prispôsobuje, sama si spomínala aquapark. Ty sa im prispôsobuješ, keď si s nimi, ešte idú aj so sestrou na dovolenku, ktorú im platí, môj brat bral môjho syna na dovolenku a som mu ju aj platila a teda po ex som na to príspevok nechcela, lebo to nebol jeho nápad, ale my sme to tak vymysleli, ty máš problém s blbym kufrom.
Predpokladám, že sama si ich chcela zveriť do svojej starostlivosti, tak je logické, že s nimi tráviš toho času viac. Ako ho s nimi stráviš ty a ako ho s nimi strávi ich otec je už na každom z vás. Ak ty máš pocit, že potrebujú mať cez prázdniny vyplnený každý boží deň nejakým výletom, tak to aj financuj, ex výživné platí. Alebo trvaj na striedavke, ak máš pocit, že to nie je fér.

gab1sol
18. júl 2024

@sissy27 áno, výživné nie je pol na pol (preto by išlo o účet matky, kde si vie vyčleniť a kumulovať financie), ale ak má matka v danom mesiaci na dieťa nižšie vyživovacie výdavky, tiež otcovi nevráti ten rozdiel z výživného. Ak chce matka brať svoje deti na 3-dňové výlety do Viedne, tak nech na to šetrí… Ako tu už viackrát bolo napísané, program sa dá vymyslieť aj lacnejší… Ale sama autorka písala, LEBO CHCE ONA. Keby otec zobral deti na dovolenku, tiež by mu bez váhania poslala peniaze? Alebo, keď ich otec berie na výlety, to by sa matka tiež mala finančne na ne podielať. A súhlasila by matka napr. so striedavou starostlivosťou?
Tu mi to skôr príde, že problém je v tom, že autorka nevie dobré hospodáriť s financiami.

senta_sofia
18. júl 2024

Na to, ze pises, ze nie ste socialne pripady, mas rozratane kazde euro, ide ti hlavne o peniaze. Neviem, ako by si na sude obhajila zvysenie vyzivneho na leto, lebo ty cez tyzden nevaris a idete do mekaca. Keby si musela detom platit tabory, aby si polepila leto s dovolenkou, tak by ta to vyslo ovela viac.

maciatkolulu
18. júl 2024

Úprimne....tvoje deti baví obyčajný bazén v schonbrunne? Žiadna atrakcia,nič. Si si istá,že decka nebaví s otcom loziť po hradoch,lese a parkoch .. mať nejaké dobrodružstvo? Vyznieva to zvláštne. Ale ak toto deti doma počúvajú,tak verím tomu,že tebou láskyplné podporené to radšej nechcú. Veď opakujem,chces,choď s nimi kam uznas,máš na to zjavne prácu uspôsobené,inak zaujímavý fakt. Že vlastne si doma celé dni a robíš deckam program. A nechaj otca,nech robí on ten svoj. Myslim,že by to deti aj bavilo😉,keby...

sissy27
18. júl 2024

mňa stále fascinuje, ako varenie považuješ za zvýšený výdavok... normálne sa mi rozum zastavuje vyčítať vlastným deckám jedlo... 10 mesiacov v roku žgrlíš na jedle keď do nich pcháš len cukor a múku, tak hádam máš našetrené na to, aby si im v lete dala normálne najesť.
Ty ťaháš decká po výletoch a reštikách, lebo to chceš ty, otec zas uprednostňuje prírodu, kultúru, históriu... a som si istá, že to by dalo deťom viac do života ako aquaparky a laser arény, len ich treba trošku usmerniť.
Ako prepáč, ale tu som fakt "team otec" - vyberaj aktivity, kde nemusíš toľko utrácať a začni viac variť doma, za jeden obed v mekáči máš navarené aspoň na tri dni.
@gab1sol v príncípe s tebou súhlasím, len proste výživné nikdy nie je 50:50, ak má deti zverené jeden z rodičov. A ako matka aj otec v jednom ti viem s absolútnou istotou povedať, že poslať peniaze, nech je to akákoľvek čiastka, je to najmenej...

maciatkolulu
18. júl 2024

@sissy27 ja tiež s tebou súhlasím,len priadam,že matka má aj daňový bonus a prídavky. A zjavne 10mesiacov žiadne krúžky,deti sedia v družine ,zjedia všetko na obed a večere teda riadne ušetrí,cez rok proste nic.
Autorka ako to máš s prácou? Veď to máš 5pracovnych dní a dve deti,tábory nič,tak kde máš deti?

a_da99
18. júl 2024

Podľa mna dosť záleží aj koľko na ne dostávaš. Ak je to viac ako bezne cez školský rok minieš na ich opateru. Ak dostavas dajme tomu 500€ mesacne, doma nevaris a ostatne veci ako krúžky atd znášate napol, tak silno pochybujem že tých 500€ musíš celých minút 🤷🏻‍♀️ keby si z toho odložila tak možno by ti to vykrylo zvýšené výdavky v lete. Ale chápem, toez si myslím že by mala byt spravodlivosť, každopádne nepoznáme tvoju finančnú situáciu ale štandard máš vysoky takze tak 🤷🏻‍♀️ nikto p sebe predsa nenapíše že “mám veľa, ale chcem viac” 😂

sissy27
18. júl 2024

@maciatkolulu čo ja viem, ja zas DB a prídavky neberiem ako niečo, čo jedného rodiča zvýhodňuje, alebo prečo by sa mal ten druhý rodič oháňať tým, že "veď on/ona berie DB+P" ... veď ten jeden na to splnil podmienky a ten druhý sa o to nijako nepričinil... to ako keby sa niekto oháňal tým, že veď "babka mu posiela na sporenie, tak ja nemusím" ... Takisto keď sa vláda zajtra rozhodne, že toto zruší, tak ten druhý nebude zrazu platiť vyššie výživné. Takže toto by som ja osobne nezohľadňovala v súvislosti s výživným.

vierockamatkova
18. júl 2024

Čo spravíš ak si ex nájde partnerku budú mať deti a tiež bude taká náročná lebo toto je dosť čo chces

danielahamar
18. júl 2024

Prečo si rozvedené matky myslia, že aj otec musí robiť to isté, čo ona, aj míňať toľko? Ak ich mal mať viac cez prázdniny, bolo potrebné dať na súd, že kt. týždeň ich bude mať. Nie čakať, že si ich zoberie len tak,alebo keď sa to matke hodí. Treba prehodnotit svoje prvé naroky na súde a potom začať konať, ak je teda malo. A súd myslím,že hneď ukáže, kde je sever, či matka preháňa, alebo otec zgrlossi

gab1sol
18. júl 2024

@sissy27 ale ja nikde netvrdím, že je to 50:50 a inak nie, ani viac, ani menej, len som navrhla, ako by to mohla poňať, lebo stále to bude o tom, že 400e pošle otec. Ak chce matka nadštandard, tak potom musí k nemu prispieť aj ona. Súd stanovil na základe niečoho tých 200e na dieťa. Proste, ak chcem niečo viac, napr. drahé výlety a s tým spojené stravovanie v reštauráciach, tak si na to šetrím. Ak na to nemám, tak to neabsolvujem. Pretože dovolenky, výlety, predĺžené víkendy, to nie je nevyhnutnosť (aj keď človek chce deťom dopriať).

basska_b
18. júl 2024

Necitala som vsetko, ale zachytila som na konikovi v minulosti diskusiu, ze dieta je podla sudneho rozhodnutia (aj v realite) polku prazdnin u otca (2x vzdy od 16.-31.), vtedy otec plati vsetky mozne vydavky, vylety a nakupy, a ze preco teda ex manzelka nedostane len polovicu vyzivneho za jul a august. Tak to bola buuurkaaa... ze ako ona musi kupit to i to cely rok, oblecenie atd, a drzy a nanichodny otec, ze toto vobec nadhodi...

sissy27
18. júl 2024

@gab1sol s tým ja úplne súhlasím od začiatku. 200e na jedno dieťa nie je úplne málo, dá sa s tým pekne pracovať. Okrem toho autorka sa niekoľkokrát pochválila tým, že zarábajú slušne, takže pokiaľ si chce chodiť po výletoch a stravovať sa v reštauráciách, tak by to pre ňu nemal byť problém. Ale otec nie je povinný prispievať nad rámec výživného (v tomto prípade celkom slušného) a nad rámec rozsudku (neplánované výdavky) len preto, že niekomu sa nechce variť a aktivity zadarmo nie sú dosť dobré.

leo2019
18. júl 2024

@sissy27 veď čistá pijavica...ja by som bol zvedaví ze ak by zobral dieťa otec na 4 tisicovu dovolenku ci by prispela...hanba....

diablikovci
18. júl 2024

A keby si vzal deti na celý mesiac (1-31). Dala by si mu vyzivne späť?

marsmykkok
18. júl 2024

@april171 No a ak budem zlá zoberieme to z druhej strany tie obedy za 10ečiek, no ona dostane 400 ečiek mesačne a deti majú obedy za 20 eur mesačne na celý mesiac ak je škola, ráno im dá nejaký jogurt za 50 centov, večer za 50 centov nejakých chlieb s maslom, kúskom šunky a kúskom paradajky a do 100 vky ich má prestravované za mesiac... A čo robí z 300 ečkami alebo respektíve 700 ked ona by mala prispievať rovnakým dielom ako otec detí? Ja píšem o tom, že autorka ak ide na meníčko ak pracuje, 8 eur a viac je fuč a to môže použiť teraz na navarenie obedu pre všetkých. A chápem aj, že sama si platiť bývanie a tak je horšie ako ked sú dvaja, nehovorím, že to rozvedené matky majú ľahké. Ale aj tak, to výživné má slušné a proste musí sa aj ona naučiť hospodáriť tak, aby jej to to vychádzalo. Otec detí nezarobí asi 5000 eur mesačne aby dal 400 eur výživné, dalších 200 eur minul na víkendy ak sú deti u neho a ešte prispieval napríklad 300 eur mesačne v lete na výlety, v septembri na školské pomôcky, na Vianoce na Vianoce, potom na okuliare, zuby a neviem čo a ešte popri tom si platil tiež bývanie svoje, stravu a tak.

letfenixa
18. júl 2024

@autorka tak buď máš peniaze na dennodenný super program, alebo nemáš. Viackrát si sa oháňala výborným zárobkom.
Vrátila som sa práve so synom z campu tuto u nás za rohom. Dovezieme sa tam MHD, ktoré on má zadarmo. Vstupné je, že si niečo kúpiš v bufete. A okrem bazéna je tam super malý potok na brodenie. Obedovali sme doma, išli sme poobede. Pre nás oboch výborné poobedie.

daniela1911
18. júl 2024

Autorka, ja ťa chápem ako to myslíš, ale toto je málokedy spravodlivé - starostlivosť, peniaze, čas..
Vždy sú zvyšné výdavky v lete, pokiaľ človek “nesedí doma”, a pri dnešných cenách ani nejde o žiaden luxus.
A ohľadom vreckového, za spýtanie nedáš nič, ale áno, čakala by som od muža, ktorému niekto vezme deti na dovolenku, aspoň vreckové pre deti na zmrzlinu a nejaké atrakcie pri mori.

maciatkolulu
18. júl 2024

@sissy27 to nie,ale má to ten rodič,ktoremu bolo dieťa zverené a sú to peniaze plus. Prídavky zrušené nebudú.
Mňa naozaj zaujíma,kde autorka pracuje,keď môže byť na výletoch teda často,častejšie ako víkendy....plus nepotrebuje tábory.

letfenixa
18. júl 2024

@maciatkolulu tak ja ako učiteľka na ZŠ som okrem 2 dní v auguste doma celé prázdniny.

maciatkolulu
18. júl 2024

@letfenixa však preto sa pýtam...ale super,keď som robila ja,tak sa bolo v škole prvý týždeň a aj posledný. Ale tak potom je snáď logické,že je doma žena s deťmi ,keďže asi otec ťažko a keď tak sotva bude mať mesiac v lete voľno a keď by aj chcel dva týždne tak na poznávaciu deti nepôjde. Tak hold.

sissy27
18. júl 2024

@maciatkolulu ako jasne, ze su to peniaze do plusu, ale za mna nie je dovod ich zohladnovat pri urcovani vyzivneho. To ako keby zdedim po babke zlaty poklad, alebo mi zvysia plat, pripadne krstna supne detom kazdy mesiac stovku a ex mi zahlasi, ze on by mal teda platit menej, lebo ved mam aj ine zdroje 😅 ale tak to je moj subjektivny nazor.
A co sa tyka zamestnania autorky - tolko volna maju cez leto ucitelia alebo este napr ludia vo vyskume (niektori) ale to zas vylucuje s nadstandardnym prijmom. Pripadne este mozno vojsko alebo policia, neviem.

letfenixa
18. júl 2024

@maciatkolulu náš zriaďovateľ má názor, že učitelia majú byť cez prázdniny doma, takže sme len 2 dni na najnutnejšie porady a nachystanie tried.

maciatkolulu
18. júl 2024

@sissy27 pri určovaní výživného samozrejme nie,ale má proste plus. Kebyže nemaDB,čo asi ma,tak ma plus k výplate,nadštandardnej 520...ale naozaj si myslím,že je úplne fuk,čo si myslíme, to treba komunikovať s ex a toho si pozná iba ona. Súd to riesit nebude. To sa zohľadňovalo pri určovaní výživného. To sa snažím napísať.

eliska13
18. júl 2024

@maciatkolulu prečo ťa zaujíma kde pracuje?možno z domu, po nociach.Tebe sa vždy zdvíha tlak v každej téme o vyciciavani štátu, DB, OCR a výživnom.Mas nejaký komplex, alebo prečo, keď teda vôbec existuje logické odôvodnenie.Moja sestra je školský psychológ predstav si, že je 2m doma.Druha robí večer z domu, keď deti zaspia.

maciatkolulu
18. júl 2024

@eliska13 jejda,ja som nevedela,že mám sledovatela🤣👍Vôbec sa mi nedvíha tlak. Kde píšem,že vyciciava systém ? Nedostáva DB a prídavky? Asi áno,sú to peniaze plus? Podľa mňa su. Môže ich použiť ,podľa mňa hej. Si nejaká vzťahovacna a precitlivela🤣🤣🤣. Tak kľud,zapni klímu. Neviem ako mám napísať,že toto nech si odkomunikuje s ex. So súdom absolútne zbytočne. Nuž a na prácu som sa opýtala iba z dôvodu,že teda každodenné vyrábanie programu a nezáujem o tábory-je doma,ťažko HO pri výletoch. Nuž a keď je teda zamestnanec,kde má dva mesiace voľno,je logické,že je s deťmi ,tiež som to písala,pri Tom zavzdusnovani,čítaj a pošli averziu preč ,bude sa lepšie dýchať😉👍

sense
18. júl 2024

Nie nie je na mieste. Skúsiť môžes, ale on ti noc dat nemusí.
Rovnako dovolenka byt nemusí len pri mori. Koľko majú deti rokov? Aj poznávací zájazd môže byť zaujímavy. Rovnako ani ti nie so povinná robiť len drahé výlety.