icon

Práva a povinnosti exmanžela a exsvokry

lianka2
8. jún 2014

Ahojte žienky. Neviem ani ako začať. Sme takmer rok rozvedení, máme spolu dvaapolročné dieťa. Rozvod nastal aj kvôli svokre. Keby som to mala všetko popísať, bolo by to nadlho, v skratke, celé manželstvo sa točilo okolo svokry a toho, že exmanžel ju vždy poslúchal, vždy robil, čo ona chcela a robí to aj doteraz. Po dieťa si chodil vždy s matkou, ako im to vyhovovalo. Problém nastal, keď dcéra prestala k nim chcieť chodiť. Poslednú dobu vždy išla s plačom a krikom, až som mu ju raz nedala. Samozrejme som povedala, že môže ju vídať kedy chce, ale bez jeho matky a v mojej prítomnosti. Odvtedy nastalo peklo. Vláči ma po úradoch, že mu nechcem dávať dieťa. V jeho rodine sú psychické problémy ako alkoholizmus, depresie, samovraždy, aj ex mal také myšlienky. On od rozvodu vôbec so mnou nekomunikuje, nikdy sa neopýtal, či dcéra niečo nepotrebuje, či je v poriadku, ani na jej zdravotný stav. Pritom ja by som nemala problém mu na čokoľvek odpovedať, ale na všetkých úradoch on hovorí, že on nebude so mnou komunikovať, ani nebude tam, kde som ja, nebude dcéru vídavať v mojej prítomnosti (má neobmedzené stretávanie). No a náhodou som sa dozvedela, že jeho matka volala k detskej lekárke mojej dcéry, že sa tam ona s ex alebo len ex zastavia a že to je na dlhšie. Je mi to dosť proti vôli, že stále pchá nos, kde nemá, neviem, či má ona právo sa vôbec informovať o dcérin zdravotný stav (pritom nemá žiadne problémy, ide podľa mňa len o to, aby ma naštvali, lebo keby sa ma ex opýtal, tak mu poviem, ale on nekomunikuje so mnou vôbec a radšej mi robia takúto "reklamu" pri dr.). No a potom som mu napísala sms, že nech nám už jeho matka dá kľudne pokoj. A on mi odpísal, že nech sa zamyslím, kto má aké práva a povinnosti. Tak ja sa pýtam, aké práva a nároky a povinnosti má vôbec exsvokra na dieťa, ktorá mu nič nedala ani materiálne, ani ako stará mama. A aké práva a povinnosti má vôbec exmanžel, keďže on už pred rozvodom mne povedal, že on bude platiť a ja sa mám starať, on nepohne pri výchove a starostlivosti dcéry ani prstom, jeho záväzky končia odoslaním výživného. Ale právo ju brávať, podotýkam čisto preto, lebo jeho matka si to tak praje, chce využívať dokonca proti vôli dcéry. Je mu jedno, že ona nechce ísť, on má na to právo, tak nemieni brať ohľad na dcéru. Fakt neviem, čo robiť. Ja viem, že dieťa potrebuje aj otca a nikdy som mu v stretávaní nebránila, ale keď si za rok nedokázal s ňou vybudovať vzťah, aby sa k nemu, resp. k ním tešila, tak je to jeho vizitka. Na druhej strane, čo je to za otec, keď neberie do úvahy, že dieťaťu to nerobí dobre a ísť nechce (nikdy som ju proti nemu nehuckala) a takisto pri výchove a starostlivosti nemieni pohnúť ani prstom? Napr. bola chorá a on prišiel po ňu a povedala som mu, nech ju ide pozrieť, ale brať ju nebude, tak on neprišiel, pritom bol pár metrov od nášho domu, ani sa neopýtal čo jej je a to je otec?

Strana
z3
lianka2
autor
21. jún 2014

@mamulka211 ja si nemyslim ze svokra ublizila mne. Ublizila v prvom rade mojej dcere. Jej vnucke. Ja chapemco hovoris a dokonca zdielam tvoj nazor ale naozaj je tam vela veci a to by bolo na dlho ylto tu dopodrobna vusvetlovat. Ex malu nechcel ani pocas manzelstva k nej nemal vztah aky by mal mat. Keby dcera chcela k nemu iet tak nebranim. Tak ako doteraz. On vobec nekomunikuje a to na dceru hude ako posobot? Keby ho do toho netlacila svokra tak viem ze o malu by ani nezakopol. A dovolim si tvrdit ze exsvokra to tiez robi len preto aby mi ukazala ze dosiahla svoje a ziskala nielenze spat jeho ake ma aj moje dieta. Ona je chora ake hovorim je to na dlho a nechce sa mi to tu rozpusovat no ex za nedal doteraz dcere nic nielen materialne ale aj ako clovek a svokra detto.

lianka2
autor
21. jún 2014

@mamulka211 ja som mu inac povedala presne to iste ze ked ju vidi parkrat do roka na par hodin je to maly zaujem a nemohol si s nou vybudovat vztah. A vacsi zaujem nemal. Tak cia je to chyba? Moja? Co som mu ju mala nukat aby si prisiel po nu? ked to zratam tak s dietatom za rok stravil cca 42 hodin. Mal by sa hanbit. A znovu opakujem ze som mu ju davala kedy chcel a na ako dlho chcel.

mamulka211
21. jún 2014

@lianka2 ja neviem, ci tvoj ex niekde pracuje, ci nerobi niekde na turnusy, tym padom nemoze malu castejsie navstevovat, ty si myslis, ze ju chce vidiet len kvoli svoje mame? Tvoj ex je jedinacik?

mamulka211
21. jún 2014

@lianka2 mozno sa budem opakovat, ale ty si nevedela, ked si s nim sla plodit dieta, ze su cela rodina na hlavu? Ak to maju, ako diagnozu, ako pises, nebojis sa, ze aj tvoja dcera to zdedi? Mne sa nepaci, ked zeny az po vstupe do manzelstva a po narodeni dietata zacnu kydat na manzelov a ich rodiny.Ved si s nim chodila, preco si si o nom nezistila viac pred manzelstvom?JA jeho, ani teba nepoznam, nemozem ti pritakavat, ani jeho odcudzovat, lebo mozno, keby on pisal tu, tak napise nieco uplne ine, jeho mama ma realne papiere na hlavu? alebo len ty ju nazyvas chorou na hlavu, lebo to je dost velky rozdiel.

kaktusik007
16. apr 2015

@mamulka211 po bitke je kazdy general...
@lianka2 stale mas s nim problemy, je to este aktualne? Lebo akoby som o sebe citala.... Akurat ja som si uz tymi udavackami na uradoch, po lekaroch za to, ze tyram deti a obdobnymi kravinami presla a relativne je klud... Ktovie dokedy.

lianka2
autor
16. apr 2015

@kaktusik007 ahoj. no hej, stále. chodí si raz za mesiac, raz za dva, potom každé dva týždne, raz cez víkend, raz cez týždeň, keď mám ja program, že nemôžem, tak ide na sociálne sa sťažovať a vyhráža sa políciou a dna testami a dokola. jemu sa ani nechce chodiť, dcéru má na háku, vlastne ako vidím, ani nevie, či je jeho, pritom akože nemá dôvod ma podozrievať a malá akoby mu z oka vypadla. len ho baví strpčovať mi život.

kaktusik007
16. apr 2015

@lianka2 musis sa obrnit. Ignoracia najlepsie zabera. Komunikovat s nim iba o dietati a vyhradne pisomne, aby si mala dokaz, ako to bolo... Ak ma zaujem ist za malou, je povinny ti to dat 24 hodin dopredu minimalne vediet, a ak mate program, tak normalne ho posli na strom ze mate program (ty absolutne nic jemu nepodriaduj) ale daj mu zaroven na vyber dva terminy, ze kedy prist moze ( ci uz to vyuzije alebo nie, jeho vec).

lianka2
autor
18. apr 2015

@kaktusik007 málokedy som mu povedala, že nemôžme, keď on chcel, aj keď sa ozval po mesiaci, dvoch, ale vždy som mu dala náhradný termín a nikdy naň nijako nereagoval...škoda rečí, ale už sa nad nim až tolko nestresujem ako na zaciatku...

taralea1982
14. máj 2016

Dobrý večer, prosím vás mám jednu otázku. Súd zveril moje dcérky ex manželovi. Ja mu platím výživné. Bývam vo Viedni a on na Slovensku.Pre deti si chodím stále ak majú voľno. Potrebovala by som zistiť či má on musí informovať o zdravotnom stave dcérky a tiež o tom že ich chce dať do tábora. Smiem sa na to ohradit že má neinformoval?A ešte ak sa ho moja sestra opýtala či mi o tom zdravotnom stave povedal tak jej zahlásil ,,načo jej to budem hovoriť. Ak by mi sestra nedala vedieť že dcérka v skole odpadla a vraj má epylepsiu tak nič neviem.a po každé ak volám dcérka tak pri nich sedí a musia mať reprak. Dakujem za rady

sarlota19
15. júl 2016

@lianka2 tak toto je presne môj prípad .....len ex svokra mojho ex navádza aby chodil

Strana
z3