Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
@kikushka2386 Ahoj Kikushka ja som omylom na tvoju otazku odpovedala zukne:( 😒
Takze este raz: K tvojej veci, podla par. 203 ods.2. Exekucneho poriadku ak sa exekucia zastavi z dovodu,ze majetok povinneho nestaci ani na urhadu trov exekucie tak trovy znasa opravneny. To vsak neplati ak ide o vykonanie exekucie na vymozenie pohladavky na vyzivnom.v takom pripade znasa trovy exekucie sud a sud nema pravo na nahradu trov exekucie,ktore platil. Podla toho co si pisala,myslilm,ze toto je presne tvoj pripad. A kedze nemozu nic od tvojho ex vymoct, a kedze ide o vymahanie vyzivneho, keby od teba exekutor nieco ziada,tak sa ohrad tymto ustanovenim. Drzim palceky
@odbornicka som sa normalne lakla... 😀 😀 😀 ...
@tajik ahoj, tu nehnutelnost mate v BSM? Alebo ste podielovi spoluvlastnici,teda ako ste ju nAdobudli a pred alebo pocas manzelstva?
Dobrý deň…po 3rokoch RD mám nastúpiť do zamestnania,zamestnavatelka už moje povodne miesto zrušila,navrhla mi prácu v jej prevádzke v inom meste.Ako mám ďalej postupovať?
Ďakujem.
Dobry den, Zakonnik prace sice garantuje mamickam po navrate z RD zachovanie rovnakych prac.podmienok ako pred nastupom na RD, no vo vasom pripade je to zlozitejsie,nakolko zamenatavatel vase miesto zrusil. Vy sa chcete do prace vratit, on ma povinnost vas zamestnat,no vase miesto uz neexistuje,tak vam musi ponuknut kvalitativne a kvanitativne obdobne miesto.zrejme take vo vasom meste nema. skuste si to vsak preverit,ci tam naozaj nejake vam vyovuce miesto nie je volne, Ani na kratsi prac. Cas, ci ako delene miesto. pokial vsak vo vasom povodniom mieste vykonu prace ziadne pre vas vhodne miesto nema, ponukol vam miesto v inom meste. Teraz je rad na vas, aby ste sa vyjadrili,ci na toto miesto nastupite. Ak To miesto nie je pre vas akcdptovatelne, záestnavatel vas moze podla par.63 ods.1 pism.b) Zakonika prace bohuzial prepustit.
nehnutelnost mame v BSM ,cize 2 listy vlastnictva.a nadobudli sme ju pocas manzelstva,s tym ze on dal z hruba polovicu hodnoty,ja tiez,ale peniaze sme si kazdy sam zarobil pred manzelstvom.
@tajik kedze ste nie ste rozvedeni, z Vyporiadanim BSM nemozes zatial robit nic.Jedine ak by ste chceli tu nehnutelnost predat, to mozetesamozrejme aj teraz a kedze ste bezpodielovi spoluvlastnici, kupnu cenu si rozdelite na polovicu, nakolko vase podiely sunzo zakona rovnake,pokial sa nedoidnete inak.
Potom co rozhodnutie sudu o rozvode nadobudne pravoplatnost, BSM zo zakona zanika a nastava ca na jeho vyporiadnie. Ma sa tak urobit do 3rokov od pravoplatnosti rozhodnutia o rozvode,inak dojde k vyporiadaniu zo zakona, kde pri nehnutelnostiach plati, ze sa stavate podielovi spoluvlastnici,kazdy v podiele 1/2.
Pokial sa neviete dohodnut a nechces cakat tri roky na vyporiadnie, tak po nadobudnuti pravoplatnosti rozsudku o rozvode mozes podadt navrh na sud na vyporiadnie BSM. Poplatok je 66 €. Tym sa vsak poplatky nekoncia, pretoze sa pomskomceni kanania plati nasledovne:
za vyporiadanie bsm z predmetu konania - ak sa konanie skončilo rozsudkom 3 %, ak sa konanie skončilo súdnym zmierom 1 %, najmenej 66 €, najviac 16 596,50 €.
Aj kvoli tymto hodne vysokym poplatkom by bolo lepsie sa dohodnut na predaji nehnutelnosti a rozdeleni si kupnej ceny.
Kazdopadne mas narok na polovicu nehnutelnosti a teda aj na polovicu sumy, ktoru za nu dostanete.
J
dobrý deň! mňa by zaujímalo ako je to ked máme s manželom dve deti- 6 a 4. Máme hypotéku na dom v Slov. sporiteľni 700 000sk, ktorú sme brali pred sobášom. splácame ju 5 rokov a ešte dalších 30 máme. Pôžička je na manžela ale dom s ktorým ručíme je na polovicu. mňa zaujíma, či po rozvode súd rozhodne že budem aj ja musieť platiť polovicu výdavkov? aj ked prácu nemám, dostávam od štátu len prídavky na deti. dakujem za odpoved!
Dobrý deň. Chcela som aj ja poprosiť o radu. Bývala som spolu aj so synom v manželovom dome (kedže mu ho rodičia kupili ešte dávno dávno pred svadbou), ale neustále zasahovali do súkromia, resp. kritizovali iba mňa, neustále mi vyhadzovali na oči že to je JEHO dom a ja musím počúvať ich. Nejako som to ignorovala všetko, vyhýbala som sa im ako sa len dalo,ale pri poslednej zdvorilostnej návšteve u nich- oslava- zašlo to až tak ďaleko že mi svokor povedal pred celou rodinou že už som dávno mala byť vyhodená z domu ICH syna, a že nech sme už čím skôr preč aj s malým za kopcami aby bol svätý pokoj s nami aj s celou našou rodinou, oplzlo mi vynadal do sprostých neschopných atd, popritom celá domácnosť bola výlučne len na mne keďže muž nevedel nič robiť..
MUSELA som sa odsťahovať s malým k rodičom, tí museli kupiť malému aj skriňu aj posteľ, keďže z rodičovského sa mi to nedalo. A teraz otazka: Podala som si žiadosť o zverenie do osobnej starostlivosti a o výživné. Prišlo mi predvolanie na súd, a žiadajú odomna okrem iného aj predložiť POTVRDENIE o príjmoch všetkých osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. TOTO som akosi nepochopila. To mám akože predložiť potvrdenie o príjmoch MOJICH rodičov? - ich dôchodky? Veď moji rodičia predsa nie sú povinní starať sa o mňa a moje dieťa, či áno? A muž ktorý sa topí v čiernych príjmoch, ktoré samozrejme zatají, tak ten si predloží len svoju oficiálnu 400 Eur výplatu? Tak len to som chcela vedieť či ozaj treba potvrdenie o príjmoch mojich rodičov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
@kristina14 dobr den,nie je mi celkom jasne ake vydavky mate na mysli. Tiez neviem,ci ten dom mate v BSM alebo ste ho nadobudli este pred sobasom? predpokladam ze vy vobec nefigurujete na hypoteké,ktoru zobral vas manzel,je tak? V Liste vlastvoctva cast C tarchy mate uvedene zriedene zalozne pravo v prospech Sl.sporitelne na cely dom alebo len na polovicu?
@armica152 dobry den,pokial planujete zostat byvat u vasich rodicov tak predpokladam,ze butete nejako spolocne s nimi sa podielat na uhrade nahkladovna byvanie a preto sudu dolozte vysku prijmu vasich rodicov, teda ich dochodkov. Pokial ide o vyskumprijmov vasho muza navrhnite sudu aby prelozil vas muz napr.vypisy z uctu,kde by mohli byt zrejme jeho prijmy.
@odbornicka hypotéka je na manžela, a dom je na polovicu. Mna zaujíma či by som musela po rozvode platiť polovicu z výdavkov na dom?
@kristina14 ako manzelia ste povinni spocne sa podielat a zielat naklady na spolocnu domacnost,tym myslim bezne vydavky na vodu,elektrinu, nakupy a pod. Po rozvode by vasmu muzovi ostala hypoteka, a bezne vydavky na jeho polovicu domu.Kedze mate dom na polovicu, ostane vam polovica domu aj po rozvode, a ak v nom budete aj byvat a teda spotrebucat vodu, elektrinu,plyn a td,tak ste povinna si svoju cast tychto vydavkov uhradzat.
Treba si vsak pozriet na liste vlastnictva , ako je zriadene hypotekRne zalozne pravo k domu.Pretoze ak vas muz prestane platit hypoteku,banka moze pristupit k predaju domu na drazbe aby si uspokojila nesplacanu hypoteku. a moze sa stat,ze po vyplateni hypoteky uz nezostanu ziadne peniaze a vy z toho domu nebudete mat nic,zalezi aku hodnotu ma dom v pomere k vyske hypoteky.
dobry den,zaujimalo by ma:ak prerusim rozvodove konanie na1 rok,ako sa nase manzelstvo bude brat?to budeme stale akoze v rozvod.konani alebo manzelia ako predtym?lebo manzel povedal,ze mi bude davat len polovicu na inkaso a nejake Eura pre dieta a nic viac,ale chce odo mna dokladovat vsetky vydavky na dieta.je to tak spravne?to som akoze povinna mu vsetko dokladovat,ak bude konanie prerusene?ako dalej?dakujem za odpoved
@tajik do momentu pravoplatnosti rozhodnutia sudu o rozvode, vase manzelstvo stale trva,cize aj ked konanie o rozvode prerusite, vase manzelatvo stale trva a preto ste obaja povinni a zaroven opravneni spolocne zdielat naklady s tym spojene,tj domacnost,deti a pod.Podla zakona o rodine plati,ze manzelia maju mat/zdielat rovnaku zivotnu uroven a detimmaju uroven rodicov zdielat. Myslimsa tym najma pripad zjavnehomenpomeru prijmov manzelov, alebo pripady ked je zena doma na materskej alebo rodicovskej a teda jej prijem je nizky. Z tohto by som vychadzala ako zaklad pre urcenie, kolko vam ma vas este stale manzel davat penazi a keby vam daval malo,tak si mozete este pocas manzlestva poziadat na sude o urcenie vyzivneho na manzelku a vyzivneho na dieta.Robi sa to hlavne v pripadoch ked manzelia nezdielaju spolocnu domacnost.( Manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť. Ak jeden z manželov túto povinnosť neplní, súd na návrh niektorého z nich určí jej rozsah tak, aby životná úroveň oboch manželov bola v zásade rovnaká. Pri rozhodovaní o určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliadne na starostlivosť o domácnosť). Neviem ake mate prijmy vy a vas muz ani ake mate vydavky,ale podla toho co som vyssie napisala budete vediet urcit aku sumu od vasho muza mozete pozadovat. S dokladovanim vydavkov je to tak, ze by si mala mat aspon odhadom prehlad kolko davas na stravu,satstvo,lieky, skolu, kruzky, atd u deti... Lebo keby prislo k sudu,tak aj tak to budes musiet zdokladovat. Fakt je vsak ten , ze neexistuje ziadny predpis, na zaklade ktoreho by si mala predkladat blocky svojmu manzelovi.
ano dakujem.ale on to berie tak,ze su to jeho peniaze a vzdy boli lebo on ich zaraba a ze ja som zila z jeho penazi pocas manzelstva.ja si myslim ze ak sme manzelia tak sa to nedeli na moje a tvoje,ale spolocne.ved je to BSM,je to tak?
@tajik ahoj,je to tak ako pises,mate BSM a teda vsetko co on zarobi je sucastou BSM a tym padom vase spolocne. podla zakona o rodine : 1) O uspokojovanie potrieb rodiny založenej manželstvom sú povinní starať sa obidvaja manželia podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Uspokojovaním potrieb rodiny je aj osobná starostlivosť o deti a domácnosť.
Takze ak ti nebude dostatocne prispievat ,mozes podat navrh na sud na urcenie vyzivneho na deti a na manzelku.
Drzkaj sa,j
Ahoj, potrebovala by som právnu radu. S manželom žijeme oddelene. Máme dve deti dcéru -6 rokov, syna 8 rokov. Požiadala som o UPP ku deťom, kde súd určil výživné a styk s deťmi. Rozsudok ešte nie je právoplatný, lebo sa manžel odvolal kvôli výške výživného. V súčasnosti sme v rozvodovom konaní. Styk, ktorý súd určil dodržiavame. Naposledy sa stalo, že dcérka ku manželovi nechcela ísť. Mala spolu so synom zbalené veci, naložené u manžela v aute a potom povedala, že ku nemu nejde. Syn ku otcovi išiel bez problémov. Boli sme na ulici, takže mal voľný prístup ku dcérke a mohol si to s ňou vydiskutovať. Manžel sa mi začal vyhrážať, že dieťa nie je dostatočne pripravené. Že jej mám prikázať, aby išla ku nemu. Že mám odísť a on si to s ňou vybaví. Že môže zavolať políciu a nakonie to skončilo tak, že ma údá na sociálku. Viem, že ešte nie je právoplatný rozsudok a teda asi by mu polícia nič nepomohla. Ale keď bude právoplatný rozsudok, ako obrániť dieťa i seba? Môže vziať dieťa i bez jeho súhlasu? Deti sa s otcom stretávajú každú stredu a keždý druhý víkend.
ahoj.poprosila by som Ta o radu zijem v anglicku z partnerom uz 4 roky mam 2 deti svoje a s nim cakam jedno moj problem je v tom ze on je zadlzeny na slovensku okrem toho plati i vyzivne na svoje deti ale co ma trapi on ocakava ze tu v nasej domacnosti vsetko mam platit sama robim za minimum a on co zarobi vysiela vsetko na slovensko ja neviem na koho sa mam uz obratit za kazdu radu dakujem.
@mentolka16 ahoj, je nejaký dôvod prečo nechce dcérka k otcovi? možno by bolo dobré zájsť za psychologičkou, aby ti dala posudok či je vhodné aby sa dcéra stretávala s otcom. V prípade negatívneho posudku, dať návrh na súd o úpravu styku.
@sara232 ahoj, pokial ide o bezne vydavky na domacnost, pokial nie ste manzelia, neni sa o co opriet, je to jedine na vasej divide. Ako tehotna Zena mas vsak narok aby ti muz,s ktorym dieta cakas prispel na na uhradu nakladov spojenych s tehote porodom. Ak ti Neda peniaze dobrovolne,tak s tozes jedine sudnou cestou. Po porode mas narok na vyzivne na dieta.Znova ak sa nedohodnete, tak to musis riesit iba cez Sud. Drz sa.
potrebujem poradit, mame na sude upravu rodicovskych prav a povinnosti...moj ex ziadal malu do svojej opatery, co zdovodnil tym, ze mu ju odmietam davat domov...sud sa odrocil...raz som si vybehla vonku blizko bydliska, a s dcerou ostala moja mama, bola som vonku cca hodinu, on ked sa to dozvedel zacal vystrajat ako blazon, na druhy den bol na sude "anonym", ze sa nestaram o dceru, flakam sa povonku a ine nezmyselne veci,ktore sa nezakladaju na pravde...predvcerom mi prisli papiere, a mojej advokatke jeho vyjdarenie, ze suhlasi s tym aby mala bola zverena mne, s tym, ze mi bude platit 70 eur, a ze ziadne vyzivne mi nieje pozadu dlzny, lebo jej sem tam donesie sunar alebo plienky, my sme ziadali vyzivne od podania navrhu (august), on chce platit az od vynesenia rozsudku (december)...a este trva na tom, aby si mohol malu bravat kazdu stredu od 14-00 do 18-00, a kazdu druhu sobotu na cely den, dcerka ma iba necelych 5 mesiacov...malu sa mu bojim davat, on ju hodi svojej matke...jeho matka mi od narodenia dcery zasahovala do vychovy, odstrkovala ma od nej, vsetko chcela robit len ona, ucila ju na ruky, nenechala ju pokojne spat, kazdu minutu do nej babrala ked spala, vybrala jej cumlik, lebo ona povedala, ze nebude mat, tak nebude, malu som nevedela 2 hodiny upokojit, stale ju chceli prenasat, trvali na tom, aby sme tyzden byvali u nas, a tyzden u nich, mala nemala rezim bola z toho blazon...placliva, nespala...teraz som ju konecne naucila na jeden rezim, a on mi to tym, ak mu sud dovoli ju bravat domov, riadne narusi...je mozne aby pri takom malom babtku to bolo schvalene?...a co sa tyka vyzivneho, ma prijem cca 500-600eur, v navrhu uviedol 790!...na sude tvrdil 500-600, nema ziadne vydavky, len do roboty na naftu, co robi na smeny, cize to nie je kazdy den, ma zivotnu poistku a plati si pausal, a raz za pol roka skolu, ktoru ukonci v maji...(100eur)...v navrhu uviedol ze naklady na domacnost platia jeho rodicia, a na sude tvrdil ze matke prispieva 100eur...co nie je pravda, byva u rodicov, nema ziadne vydavky...a este ak by sa odvolal, tak kolkokrat sa moze? uz chcem aby sa to peklo skoncilo
@odbornicka možte mi prosim poradit ohladom nahradneho vyživneho? byvali je v base posielaju mi odtial necelu polovicu z vysudeneho vyživneho mne už skončila rodičovska dovolenka robim na dohody mala som tam aj podporu a prave som sa dozvedela že musim dokladovat uradu všetok moj prijem aby vedeli či mi to nepresiahlo a toto bi ma zaujimalo za akych okolnosti ked matka zaraba možu stopnut vyplacanie nahradneho vyživneho a ako to rataju z toho životneho minima polročne ... skratka aku sumu toho polroka nesmiem prekročit aby mi to nezastavili a čo všetko sa tam zahrna ... moc bi ste mi pomohla
@ashlee_13
Ahoj, take male babatko podla mojho si nemoze brat muz bez pritomnosti matky. Minimalne by som ziadala urcit styk otca s dietatom vzdy za pritomnosti matky, napr. v tvojom byte, resp. ked pojdete von na prechadzku, tak nech ju kocikuje, tak si skus tak dohodnut casy ako to tebe vyhovuje. Zajdi na Socialku, ktora zastupuje dieta, a vysvetli im situaciu a snad si ich naklonis na svoju stranu.
Pokial ide o to. ze odkedy ma otec dietata platit vyzivne, tak to urci sud, dobre si navrhla, ze ma platit od podania navrhu, a na tom trvaj. Aj tak o tom rozhodne sud. Ako, to neviem.
Odvolat sa moze v zasade jedenkrat a to voci rozhodnutiu okresneho sudu. S tym odvolanim je to vsak zlozitejsie, lebo to m oze ist na Krajsky sud, potom opat na Okresny, voci comu sa zas da odvolat atd. Ale myslim, ze tvoj pripad to nebude, ak sa odvola, tak len raz voci rozsudku Okres.sudu.
Nuz, ked on sam uvadza rozne sumy prijmu, je to dobre pre teba, lebo sud si sam o nom urobi dojem, ze klame a to je vyborne pre teba. Pokial je zamestnany, bude musiet doniest doklad od zamestnavetela, o vyske jeho prijmu, a toto bude brat sud ako zaklad. vsetky dalsie vydavky bude musiet tiez zdokladovat. Ak si ich neobhaji, ma smolu. Samozrejme moze tvrdit, ze prispieva matke na domacnost, a to mu sud zrejme uzna, lebo je to logicke a suma sa nezda byt prehnana, neviem vsak co to vsetko obnasa, ci je to za energie, najom, alebo aj potraviny, drogeriu a pod.
Drzkaj sa a neboj sa dieta je tvoje a to je to hlavne.
J
Ahoj.Mám známeho,ktorý je v podmienke kvoli výživnému a teraz jeho bývalá naňho podala trestné oznámenie.Ale on nemá z čoho platiť lebo má manželku nezamestnanú a nepoberajú nič a majú dve deti s ktorými žijú v spoločnej domácnosti.Co sa bude diať teraz prosim o odpoved.Vopred dakujem.
a este nieco zakazuje sa mu stretávať so svojimi detmi ale od sudu zakaz nema a ma sa podla rozsudku stretávať s nimi kazdý druhy týžden kam sa má obrátiť s takýmto problémom.
ahoj. Ja by som sa tiež chcela spýtať ohladom toho styku otca s dieťaťom. čaká ma rozvodový súd, . muž nás vyhodil spolu so svokrovcami z domu-(písala som tie detaily vyššie tak to už nebudem popisovať), Ja som si podala žiadosť o zverenie do starostlivosti a o výživné (nedostavil sa tam, nakoľko si ani neuráčil prebrať ten doporučený list zo súdu). Ale ten rozvodový súd si podal on, dal si že zverenie do jeho starostlivosti, nakoľko on má vo výlučnom vlastníctve dom a majetkové pomery. O dieťa sa nikdy nestaral a ani nevie postarať, malý je citovo naviazaný iba na mňa. Kolízna mi oznámila že vraj teda nakoniec cúvol z tej blbosti, a povedal že súhlasí zo zverením do mojej starostlivosti, ale dal si upravu styku- každý nepárny víkend piatok od 17h do nedele 17h. Ja s tým ale nesúhlasím, nakoľko z toho domu surovo vyhodili mňa aj dieťa, teraz sme 2mesiace u mojich rodičov, dieťa je šťastné, a on by ho tam zasa išiel nasilu brať do toho JEHO domu, ktorý nám neustále vyhadzoval na oči, že je len Jeho. Ledva čakal kedy vypadneme z domu, . Malý je chorý, ja som s ním na predlženej rodičovskej, pravidelne má lieky, rok sme chodili aj psychologičke. A viem že on by sa o neho nepostaral, za prvé -lebo nevie nič urobiť, starala sa o neho jeho matka, varila,prala mu,žehlila. A za druhé-celé víkendy trávil preč, soboty v práci, a nedele svoje koníčky. On by mu ani nič nekupil, lieky už vôbec nie, lebo dieťa podla jeho a jeho rodičov nemá byť čo choré, nemajú sa čo vyhadzovať peniaze za lieky. ALE hlavne to, že ozaj malý nikdy v živote nezaspal bezomňa. Tak ako si to mám presadiť na súde aby bol styk s dieťaťom iba za mojej prítomnosti. Ja nemám problém, nech malého príde pozrieť kedykoľvek, ale nechcem aby mi malý skončil na psychiatrii, keby ho znova dostala do rúk svokra. Viem že on bude mať určite právnika na súde, ja peniaze na právnika nemám, no a bojím sa aby nemali niekoho aj podplateného. ČO robiť??? som zúfalá z toho. Ďakujem

dobry den.chcem sa opytat na vyporiadanie BSM po rozvode.v novembri mame pojednavanie ohladom rozvodu.kedy podat navrh na vyporiadanie BSM?kedze mame nehnutelnost na polovicu a on nesuhlasi s predajom a na vyplatenie ma nema eura.a nechce sa ani dohodnut tak to musim sudom riesit.ake su poplatky?som na rodicovskom a dieta ma Dmo.Mam sancu ziskat moju polovicu nehnutelnosti ak som na nu aj tak prispela?diky