icon

Prečo súdy pri striedavej starostlivosti nadržujú otcom?

11. jan 2025

Preco sudy v tejto krajine nadrziavaju stranu otcom? Preco ma otec len prava a okrem vyzivneho nema ziadne povinnosti? Preco ak chce zrusit zena striedavku, tak si na sude vypocuje nekonecne monology od sudcu ako skodi dietatu, ked otec nema pravidelny styk s dietatom a ked otec poziada o zrusenie striedavky, tak sudca len skonstatuje, ze otca nemozno donutit k pravidelnej starostlivosti o dieta. Co je toto za pravny stat? Matky sa musia starat o deti vzdy, otcovia len vtedy, ked sa im to hodi?
V nasom pripade chodilo dieta do skoly nonstop nepripravene, nenaucne, nenosilo si pomocky na vyucovanie, zaspavalo na hodinach, pretoze otec nedodrziaval vecierku. Triedna ucitelka, riaditelka vypovedali, ze dietatu neprospieva otcov rezim. Od sudcu som si vypocula monology, ako idem skodit dietatu zrusenim striedavky, streiedavka zostala. Ked si ex nasiel mladu pipku, ktorej nas syn nevyhovoval, ex poziadal o zrusenie striedavky - dovod bol, ze dieta si s partnerkou nerozumie, vznikaju konflikty a on nechce skodit dietatu, tak chce striedavku zrusit. Bez sudcovych monologov smerom k ex, striedavka zrusena.
Presne o iste sa stalo dcere mojej kolegyne na konci minuleho roka. Ked chcela zrusit striedavku pred 2 rokmi okna, lebo ex bol nezodpovedny, dieta do skoly nepripravene, casto na prve hodiny na vyucovanie ani neprislo, pretoze zaspali, pohoda jahoda, otec ma dolezitu funkciu pri vychove syna, striedavka zostala. Ked ju v decembri chcel chlap zrusit, pretoze udajne je jeho matka tazko chora a musi sa k nej prestahovat a starat sa o nu, sud bez akychkolvek otazok a hladania rieseni striedavku zrusil. Uz ta udajne dolezita funkcia role otca nebude chybat... Preco to tak je? Preco ked su otcovia udajne rovnako doleziti ako matky, preco sa k nim pristupuje inak? Preco im staci povedat, ze im dieta uz nepasuje do ich zivota a sudu to staci?

Strana
z5
damian85
14. jan 2025

@vroni v tomto sa 99% zhodneme a plne s tebou súhlasím kľudne som za kastráciu podobných mužov a žien 🤣. Len stále si myslím , keďže sám dieťa mám , že najštastnejšie sa dieťa cíti tak kde ho chcú. A ak ho nechcú , súd musí k tomu prihliadať ( a neskôr to kompenzovať napr.výživným ). Tu záujem niekto stratil , lebo sa našla volná dierka , súd rozhodol správne. Ale záujem stratil , nie o záujem prišiel kvoli chceniu druhej strany.

venusa85
14. jan 2025

@twinflame s vetou "súd prihliada na záujem dieťaťa " teda súhlasiť nemôžem ani ja. Môj ex mal tiež obdobie kedy na dieta z vysoka kaslal, vraj on už dieťa nemá a je mu ukradnuté...povedal dietatu, ze uz pren nepride ( lebo nezvladol plac)! a zrazu, hop. Musí ku mne chodiť. Decko ho neoslovi "titulom otec", nedá mu ruku, žiadne prejavy citu. Ale otecko chce, tak dieťa musí. Aj na úkor krúžkov v škole, aj napriek tomu, že stále opakuje, že nechce a aj napriek lekárskym správam, že dietatu to neprospieva. A ja sa môžem snažiť akokoľvek, nepomáha. Takže tako súdy aj príslušné organy "prihliadaju" na dieta. My, čo sme zažili, žiaľ, vieme svoje

ismarela
6. feb 2025

Pretože nikoho nemôže súd nútiť aby sa staral o dieťa keď nechce? 🤦‍♀️ ani teba, kľudne ho odlož do detského domova, nie je to tvoja právna povinnosť. Avšak keď chce, prečo by mu v tom mal ten druhý rodič brániť? Pletieš dve rôzne veci.

foox23
28. sep 2025
@jakubrianka

Si sa mala spýtať milého sudcu či videl ako detské psychiatrie praskajú vo švíkoch kvôli ich striedavým starostlivostiam. By som milého sudcu nabalila a by pendloval čo týždeň po celom Slovensku, nech je to adekvátna záťaž tomu, čo robia deťom.

@jakubrianka maš dôkazy, že striedavka je škodlivá?Ak nie, opusti skupinu a nešír nezmysly.

jakubrianka
29. sep 2025
@foox23

@jakubrianka maš dôkazy, že striedavka je škodlivá?Ak nie, opusti skupinu a nešír nezmysly.

@foox23 dobre, je prospešná a vidíme v praxi a odborníci tiež. Dôkazy si treba naštudovať, je toho všade dosť.

Strana
z5