icon

Problém s vysporiadaním pozemku

11. nov 2022

Ahojte,keďže sa v tomto nevyznám,pýtam si tuna radu ako to riešiť.Moja mama má po rodičoch dom,dvor a záhradu 10 árov.Za záhradou je jarok a z jednej strany má susedov,z druhej strany vedľa je lúka so stromami.Mamu vyhľadali ludia,že na tej lúke idú stavať niečo a jej záhrada není vyriešená,že budú stavať aj tam.Bola dnes u notára to overiť a je to pravda.Stary rodičia keď kupovali pozemok v roku 1950,tam kde je teraz záhrada to bola lúka vždy zatopená vodou,tak to neodkupili.Po rokoch ostalo sucho a začali tam sadiť,plus pozemok oplotili.Len zabudli na to že není to ich.Mama nevie ako to ďalej riešiť.Teoreticky kde má záhradu je to majetok obci a môžu tam robotníci stavať.Keby chcela záhradu odkúpiť,za tie roky môže to stáť aj vyše 60 tisíc odhadujem.Tolko peňazí nemá.Takze môže prísť o záhradu.?

loginexistuje
11. nov 2022

a inak to nefunguje tak ze nemala penize na vyplatenie z dedicstva tak nevyplati 😉 ktovie ako to vobec je kolko vobec a coho vlastni

wheel
Autor odpoveď zmazal
autor
11. nov 2022

@maranco Jaj už rozumiem,ďakujem za vysvetlenie.Poviem jej nech to vyrieši,ja jej s tým neviem pomôcť.

loginexistuje
11. nov 2022

no hlavne nech si pripravi dost penazi na pravnika a na vysporiadanie sa s ostatnymi vlastnikmi

maranco
11. nov 2022

@loginexistuje oficiálne tam ani dom neexistuje nie je nikde zapísaný, je to len trvalý trávnatý porast
Neviem či taký "dom/nedom" poisťovňa vôbec poistila.

Kedysi sa dalo nadobudnúť vlastníctvo vydržaním, stačilo prehlásiť že to užíva xx rokov. A minimálne z tých neidentifikovateľných vlastníkov čo to zdedili v roku 1924 by sa nik neozval že je to ich, prípadne sa dalo aj lacno odkúpiť od pozemkového fondu.

veronikaszabova
11. nov 2022

@maranco vies co nechapem? Ako sa mohli na dedicskom rozpravat o dome a pozemkoch, ked ziadny dom ani neexistuje podla katastra. To si ten pravnik neoveril?

maranco
11. nov 2022

@veronikaszabova použiteľná parcela je len 192, tam bolo dedičstvo v 2019 a 1997. Zvyšok je mix chaosu a v roku 2022 tam tiež prebiehali nejaké zápisy do katastra.

missdiva
11. nov 2022

@loginexistuje nepozerala som na tie LV ale zial casto to nie je len o peniazoch.
Ak je vlastnikov vela a niektori uz zomreli, trebalo by na to zacat dodatocne dedicske konania a to je na cele roky ak ich je viac a cele to moze stroskotat na tom, ze sa dedicia nedohodnu.

maranco
11. nov 2022

Tam sa ani stavať nedá, dostanú stavebné povolenie keď nie sú vlastníkom pozemku?
Jediný priestor na stavbu je západná časť parcela 192 ak s tým súhlasilo 7 vlastníkov.

nelca84
11. nov 2022

@veronikaszabova co na dedicskom, ale dnes u notara... ved cely pribeh nesedi podla tej fotky z katastra

wheel
11. nov 2022

Ak je to parcela E "bez vlastnikov", tak si viem predstavit ze tam dokazu stavat. Uzemny plan a starosta dokazu divy v pripade nezistenych vlastnikov. Mozno tam casom nejaky vlastnik pribudne.

Ale pravne som este dom a ani pozemok v takomto stave nevidel, to sa snad ani vysporiadat neda a ak tak to bude trvat roky rokuce. Je zazrak ze v tom dome vobec niekto byva.

h2
11. nov 2022

Ahoj autorka, som geodetka a už som sa s podobnými prípadmi nie raz stretla. Bohužiaľ, je to tak, ako ti tu napísali. Tvoja mama má záhradu na cudzom pozemku a bude ho musieť uvoľniť právoplatným vlastníkom.

h2
11. nov 2022

@wheel Parcely E nie sú bez vlastníkov.

autor
11. nov 2022

Ospravedlňujem sa,pridám ešte jedno foto,možno som to ja zle pozrela.Ja som vychádzala z toho že mama má číslo domu 7 tak som myslela že to je jej.No dosol manžel domov a pozrel sa on na to že jej dom bude ten vedľajší aj keď číslo tam nesedí.Na fotke číslo 896 by malo byť teda jej.No aj na tom je písané 7 vlastníkov a medzi nimi není ani jeden koho by som poznala.

wheel
11. nov 2022

@h2 Ja viem co je parcela E a C 🙂 Len som pisal, ze som sa stretol s tym, ze starosta poprideloval pozemky bez vlastnikov cez restitucie a kadejake finty sebe a kamaratom.

nelca84
11. nov 2022

@autorka zartujes? ty ani nevies aky tvar ma dom tvojej mamy?

veronikaszabova
11. nov 2022

Takze ta zadna cast za domom oznacena ako 200, nie je jej. Ano?

veronikaszabova
11. nov 2022

@nelca84 tiez som sa nad tym pozastavila, ved dispozicne su tie dva domy uplne rozdielne 🙂

nelca84
11. nov 2022

@veronikaszabova hlavne, ze tu vyse hodiny riesime cudzi pozemok 🙈 ved aj tak nemam lepsie na praci

autor
11. nov 2022

@nelca84 Ja som sa riadila podľa čísla domu,potom na foto nesedia čísla.Pisala som že nerozumiem do toho,tak som sa sekla.
@veronikaszabova Áno číslo 200 je záhrada.

veronikaszabova
11. nov 2022

Ked pozries tam, kto je vlastnik?

h2
11. nov 2022

@wheel Starosta??? Na základe čoho? Každá zmena v katastri sa musí robiť na základe právoplatnej zmluvy.

veronikaszabova
11. nov 2022

Inak to su 2/3 celeho pozemku. To ako mohli len tak zabrat....

wheel
11. nov 2022

No pozemok c 200 ma svojich vlastnikov a ak tam chce niekto stavat tak ich musi vysporiadat. Ak nikoho z vlastnikov "Vasho" domu a pozemkov nepoznate, to je velmi zvlastna situacia.

maranco
11. nov 2022

Parcela 192, 200, 201 a 202 aj s domom je rovnakých 7 vlastníkov, ktorých nepoznáš ani jedného tak mama býva naozaj v cudzom a keď na parcele 200 idú stavať tak to jej už môžu obsadiť aj dom.
Ešte mama by mala na obecnom úrade žiadať opraviť adresu aby to orientačné číslo 7 presunuli doľava. Zavolá si sanitku na 112 a tá príde k susedom.

h2
11. nov 2022

@maranco Odkiaľ si zistil katastrálne územie?

nelca84
11. nov 2022

@autorka si si ista, ze toto je uz spravna fotka?

maranco
11. nov 2022

@h2 podľa adresy mi našlo zopár obcí s rovnakou adresou a podľa leteckej fotky som našiel správnu obec

h2
11. nov 2022

@maranco Fíha, ty si iný detektív! 😃