Problém s vysporiadaním pozemku
Ahojte,keďže sa v tomto nevyznám,pýtam si tuna radu ako to riešiť.Moja mama má po rodičoch dom,dvor a záhradu 10 árov.Za záhradou je jarok a z jednej strany má susedov,z druhej strany vedľa je lúka so stromami.Mamu vyhľadali ludia,že na tej lúke idú stavať niečo a jej záhrada není vyriešená,že budú stavať aj tam.Bola dnes u notára to overiť a je to pravda.Stary rodičia keď kupovali pozemok v roku 1950,tam kde je teraz záhrada to bola lúka vždy zatopená vodou,tak to neodkupili.Po rokoch ostalo sucho a začali tam sadiť,plus pozemok oplotili.Len zabudli na to že není to ich.Mama nevie ako to ďalej riešiť.Teoreticky kde má záhradu je to majetok obci a môžu tam robotníci stavať.Keby chcela záhradu odkúpiť,za tie roky môže to stáť aj vyše 60 tisíc odhadujem.Tolko peňazí nemá.Takze môže prísť o záhradu.?
cize mama tam nema uplne ze nic? ziaden podiel?
Pozrel som Google Street View naozaj na dome má adresu 7, tak tú už nemusí riešiť v pondelok/utorok bude opravená na ZBGIS.
A co teda zdedila na dedickom, ked nic nie je jej???
Idu tam asi stavať robotníci, ale najati majiteľmi. Ti zrejme záhradu odkúpili zo susedným pozemkom a mamke nezostáva nič, len dat záhrade papa ✋keby si sdaa tu námahu pred 10,.20...
rokmi preveriť právny stav, mohla to odkúpiť ona za hubicku. Žiaľ, je to takto, ako to je.
@veronikaszabova este rozmyslam, ze ak nikoho nevyplatila, tak nedoslo ani k prepisu... no ale ak ani nikoho z tych vlastnikov nepoznaju, to je naozaj zvlastne a asi by som sa zacala bat o strechu nad hlavou
Pozemok vlastnici nadobudli dedenim v roku 97 a niektori kupnou zmluvou v roku 2021. Takcitak si neviem predstavit ako sa da stavat na pozemku s tolkymi vlastnikmi a ziadne plomby tam nie su, cize ziadna zmena vlastnikov neprebieha.
Prva vec, mama nech zisti co vlastne zdedila. Mozno bude najmensi problem zahrada, ktora jej nepatri, tu nie je o com diskutovat a mala by ju uvolnit. Horsie je, ze neriesila to dedicske ani ohladom domu.
Babka zomrela keď som mala 12 rokov,vtedy bola mama privolaná k notarovi a hovorila že zdedila dom aj so záhradou ona.Ja som to vtedy neriešila,bola som ešte dieťa.Len teraz došla s tým že chcú jej na záhrade stavať,tak teraz riešime ako ten dom aj ostatné je vysporiadané.Ja ani neviem čo vlastne po babkinej smrti riešila mama u notára.
@wheel lebo pred 80 timi rokmi boli autá bežné... no to asi ťažko.... 🙄
pred 80timi rokmi bola vojna, tak neviem o akom aute tu píšeš historku...😉
Vytlač jej tých 7 vlastníkov domu, celý list vlastníctva, možno ona bude poznať kto to je.
Cele je to velmi divne, ak chcu stavat na jej zahrade to znamena ze stavat idu na parcele 200 ktora ma rovnakych vlastnikov ako parcela 192. A toto ma zaroven rovnakych vlastnikov ako dom na parcele 201. Autorka tvrdi, ze ani jedno meno nepozna. Ak chce niekto stavat musi mat stavba pristupovu cestu co znamena, ze autorka ma vaznejsi problem ako to, ze " pride o zahradu". Ona zrejme pride o cely dom, kedze majitelia parcely pod domom a parcely kde sa ma stavat su rovnaki.
Pristup k parcelam 200 a 192 sa da este riesit aj cez parcely 189 a 191. To ale nedava logiku kedze vlastnici parciel 189,191 su uplne ini. Ale aj tak nerozumiem tomu ako moze niekto stavat na pozemku kde je xy vlastnikov.
@deti95060810 Ja neviem ake boli presne roky, rozpraval mi to moj stary otec a napisal som to len preto aby som ukazal ako sa kedysi "riesili" pozemky. Ak mi neveris, je mi luto ;)
@maranco Napísala som na papier tie mená a večer mi bude mama volať,opýtam sa jej či ich pozná.Lebo ja tich ľudí nepoznám podľa mena.
daj si do katastra hľadať svoju mamu, lebo podľa tohto to vyzerá, že jej nepatrí nič
Už som to objavil, dom je zapísaný na samostatnom LV, tam je jediný majiteľ domu Alžbeta, zdedila ho v 1999.
Ale pozemok pod domom, dvor a celú záhradu majú 7 vlastníci a Alžbeta tam nie je.
Takže jej stavebné stroje budú chodiť cez dvor.
@maranco takze zdedila len dom?
@maranco Áno to sedí čo píšeš aj rok aj meno.Som nevedela že dom je zapísané zvlášť na LV.Keby to chcela predať tak nemôže lebo pozemok není jej ,iba dom?
@veronikaszabova zdedila len dom a dohoda o vysporiadaní so súrodencami je z roku 2001.
Predať dom môže, ale kto rozumný kúpi dom bez pozemku a prístupu k nemu? Skôr by ho kúpil niekto z tých 7 vlastníkov pozemkov, ale bude tlačiť na cenu lebo pre iného je dom nepredajný.
Takže stavba na cudzom pozemku.? Bude rada aj vykúpi pod pôdorysom domu a kúsok dvora. 🙏
Sú vseliaki "umelci". Jedni takí bývajú v RD... Roky 60.,70.,80.,90.,00.,10 majiteľ tam ma 1/4,súrodenca po smrti neprededene na 4 deti,,stryca a akúsi "čarobnú" zmluvu😂neriešil, nestaral sa, celý život velikasske reči a nemožný jeden trulo co býva v cudzom.
Skor si myslim ,ze to bola dohoda surodencov, ze samotny dom nechaju tu dotycnej a pozemok si nechaju oni ak nahodou nemali na vyplatenie alebo tam bola ina zapletka. Medzi tym sa stalo ktovie co, podiely mozno popredali alebo znovu podedili atd. Mozno matka ani netusila co to v praxi znamena , ze jej bude len dom a pozemok nie. Dost neprijemna situacia, idealne by bolo odkupit aspon cast pozemku a rozparcelovat to aby k domu prinalezala aspon cast, ale s tym asi uz nebudu suhlasit.
Stale mi vsak nedava logiku, ako a preco by staval niekto na takomto pozemku ktory ma xy majitelov. Aj keby mu kazdy z tych majitelov udelil suhlas na vystavbu tak z ekonomickeho hladiska je to hlupost, lebo taky dom bude opat nepredajny. Jedine ak buduci stavitel uz vyriesil spoluvlastnicke podiely, je dohodnuty na ich odkupeni a zatial sa bol len pozriet na to kde vlastne bude stavat a majetkopravne sa to da na poriadok az niekedy teraz.
Neviem urcite sa treba spytat matky v akom vztahu je s terajsimi vlastnikmi a idealne nech zisti ci predali niekomu svoj podiel. Ak nie, mozno to su len daki spekulanti, ono nikto tam nic nepostavi ak nebude mat suhlas alebo odkupeny pozemok od vsetkych vlastnikov.
Volala som s mamou,pohladala list vlastníctva a je tam písané tich 7 vlastníkov pozemku a záhrady.Mama ich pozná a hovorí že väčšina z nich už nežije.Ze len traja žijú,neviem či tí čo zomreli to zdedili po nich ich deti alebo ako to je.O dva týždne sa má stretnúť s notárom a geodetom a bude sa to ďalej riešiť.Ona by chcela odkúpiť len nemá toľko peňazí na to,tak neviem ako sa to vyrieši.
Vyriesi sa ti tak ze mama ma dom, a pravo prechodu do svojbo domu. Chodi po cudzom. Cize v realite ma len nehnutelnost a ziadny pozemok. Bude ju to stat kopec casu, uradov a penazi
Toto je dost blba situacia na riesenie, sanca ze matka odkupi cely pozemok je takmer nulova. Taktiez je takmer nulova sanca aby to niekto iny odkupil cele.
Tvojej matke teoreticky staci vlastnit akukolvek cast pozemku a nikto jej tam nic nepostavi.
Takze ak niektory z majitelov toho pozemku je starsi bezdetny clovek bolo by fajn aby jej tu svoju cast predal alebo daroval aby tvoja matka aspon zabranila tomu ze tam niekto bude stavat. (ak sa to este da)
To je najlacnejsie a najrychlejsie riesenie toho ako zabranit tomu aby tam niekto nieco staval. Proste odkupit nejaky podiel na tych pozemkoch a je jedno od koho.

@veronikaszabova Na dom dvor aj záhradu je písané 7 vlastníkov nepoznám z mien nikoho.
@nelca84 Áno správna
@maranco Prosím údaje si nechaj pre seba keď si to uz vypatral.Dosla som sa sem len poradiť,nechcem nikomu zle.