Problém s vysporiadaním pozemku
Ahojte,keďže sa v tomto nevyznám,pýtam si tuna radu ako to riešiť.Moja mama má po rodičoch dom,dvor a záhradu 10 árov.Za záhradou je jarok a z jednej strany má susedov,z druhej strany vedľa je lúka so stromami.Mamu vyhľadali ludia,že na tej lúke idú stavať niečo a jej záhrada není vyriešená,že budú stavať aj tam.Bola dnes u notára to overiť a je to pravda.Stary rodičia keď kupovali pozemok v roku 1950,tam kde je teraz záhrada to bola lúka vždy zatopená vodou,tak to neodkupili.Po rokoch ostalo sucho a začali tam sadiť,plus pozemok oplotili.Len zabudli na to že není to ich.Mama nevie ako to ďalej riešiť.Teoreticky kde má záhradu je to majetok obci a môžu tam robotníci stavať.Keby chcela záhradu odkúpiť,za tie roky môže to stáť aj vyše 60 tisíc odhadujem.Tolko peňazí nemá.Takze môže prísť o záhradu.?
@nelca84 Chápem,no spravili chybu starý rodičia že nevysporiadali vtedy pozemok až potom mali postaviť dom.Teraz už neviem ako sa to vyrieši.Este mi hovorila že sa boji aby jej nezhodili dom,hádam k tomu nedôjde.
Kto tam ide stavať? Ako dostal stavebné povolenie na pozemku 7-mich vlastníkov?
Aj pri dedicskom sa to dalo poriesit, no ale ked mama nemala na vyplatenie, tak teraz s tym bude mat omnoho viac starosti.
@koniarova Neviem či tam chcú obchod postaviť alebo bytové domy,no boli za ňou ľudia a informovali ju že budú tam stavať a že jej to pôjde aj na jej záhradu a pozemok.Len odvtedy som sa dozvedela že pozemok ani záhrada není jej.A čo ja viem keby tam chcel obec obchod alebo bytovku tak odkúpi pozemok aj keby malo x majiteľov,by mali na to peniaze .
V takomto stave,ako je to teraz zapísané na LV sa stavať nedá. Nepochopila to mama zle? Kontaktovala by som tých ľudí opätovne.
Píšeš,že traja už nežijú. To nie je také jednoduché,takto rýchlo doriešiť .
@koniarova Hovorí že nie nepochopila to zle.Ze zatiaľ ju len informovali že chcú tam stavať.Najprv aj tak musia odkúpiť pozemky až potom začať so stavbou
Mozno to su len nejaki snilkovia, ktori absolutne netusia na akom pozemku mozu stavat. A kym neodkupia vsetko co asi neodkupia ked uz 3ja neziju tak tam stavat nebudu.
Takcitak by som na mieste tvojej mami urychlene kontaktoval hocikoho kto zije a ak je to vasa rodina riesil to aby podiely nepredavali alebo predali tvojej mame. Problem vsak je to predkupne pravo ako tu bolo spomenute. No daj vediet casom ako ste to poriesili, zaujima ma to. Drzim palce.
S tých 7 všetci žijú?
Bud cez google vyhladaj geodeta v okoli,objednavate si ho vy,nie obec ani nikto iny. Ak nevies najst cislo,staci zavolat na kataster a poskytnu ti cisla na geodetov.
@wheel Práveže není to naša rodina tí čo sú medzi vlastníkmi pozemku a záhrady,aj preto nechápem ako mohli starý rodičia postaviť dom na cudzom pozemku.Dam vedieť ako to dopadlo,no asi to bude nadlho.
S tym predkupnym pravom to nemusi byt take easy:
Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117).
Ak je niektory vlastnik jej surodenec atd tak sa to mozno da riesit. Kontaktoval by som urcite aj pravnika,mozno to nie je uplne stratene.
//aha uz vidim odpoved, tak nic.
Podla tohto ona nema pozemky ani pod domom vysporiadane. Ma vobec dom vysporiadany? Co jej povedal notar? Skoda,ze to nerobila skor vydrzanim. Teraz to uz bude velmi nakladne. Pokial su tam vlastnici neznamy,treba robit dodatocne dedicske konanie,oslovit dedicov,prededit,spisat kupnu zmluvu a poodkupovat podiely od kazdeho. Chod s nou za notarom a nech vam vysvetli ako to riesit. Keby sa jej podarilo aspon jeden podiel odkupit a postupne si doriesi ostatne podiely. Necakajte a konajte. Ona tam nevlastni ziadny pozemok.
@marca12 Áno dom je písané len na ňu.No pozemok pod domom nie.Ja som ani nevedela že takáto situácia môže nastať.Mozno ani mama to nevedela,ktovie.Notar jej povedal dnes len to že pozemok a záhrada není na ňu písané.A bude sa to musieť vyriešiť,dostala termín o dva týždne.
@katarinaba ale pri vydrzani musi byt vlastnik dobromyseľný v tom, ze mu pozemok patri. Oni vedeli, ze obrabali cudzi pozemok. Cize vydrzanie neprichádza do úvahy.
* Este mi hovorila že sa boji aby jej nezhodili dom,hádam k tomu nedôjde. *
Dom jej nemôžu zhodiť, môžu pýtať nájomné za pozemok pod domom, nájomné za dvor a záhradu. Znepríjemňovať život hlukom, bordelom. Nemá tam ani vecné bremeno na právo prechodu k domu, takže môžu jej uzavrieť dvor a nedostane sa von ani dnu z domu.
@maranco Čo píšeš to znie dosť zle
Ale stále je tam 7 vlastníkov tak žiaden z nich si nemôže ohradiť kus pozemku a povedať, že toto je tá moja čiastka a nikoho tam nepustiť. Kým si to medzi sebou nerozdelia tak každý vlastní podiel v celom pozemku.
Od tých 4 žijúcich treba pozisťovať, oni budú vedieť či niekomu niečo predali, alebo dohadovali.
Ten dvor je aj tak úzky 4m na prístupovú cestu k bytovke, skôr by sa im oplatilo urobiť prístup na výstavbu medzi domom a obchodom parcela 191 a 192 a budú jej chodiť "len do záhrady".
@nelca84 da sa to riesit. Len na to treba sikovneho notara,advokata,ktory sa zaobera pozemkovym pravom a vie v tom chodit. Ona tam ma dom,takze je to riesitelne. Len treba co najskor zacat konat. Neviem odkial je. Vedela by som jej pomoct s kontaktom na dobrych advokatov,zaoberajucich sa tymto.
Napis mi spravu.
ahoj, toto je problém na dlhšiu debatu, tu na modrom koníkovi Ti nikto kvalifikovane neodpovie, najlepšia rada je nájsť si odborníka z pozemkového práva, ktorý si daný prípad naštuduje a povie Ti možnosti....tých možnosti ako vec riešiť je väčšinou viac, viem to, lebo takéto prípady riešim denno denne.

No s tym pozemkom to nebude take jednoduche. V prvom rade musi byt na predaj, co asi nie je a v druhom rade, mama nie je ani spoluvlastnicka a ak by aj bol nejaky podiel na predaj, plati predkupne pravo spoluvlastnikov... takze sanca nulova podla mna.
Po tychto zisteniach mama potrebuje skor pravnika, nie notara a geodeta, tu neni co vymeriavat, kedze vlastne nema ziadny pozemok.