icon

Rozvod a dom so spoločnou hypotékou

8. jan 2026

Prosím vás budeme riešiť rozvod keďže manžel uprednostnil kurvy pred rodinou. Doteraz sme bývali aj z deťmi obe vo veku 1rok v byte ktorý si on kúpil pred manzelstvom. Odtiaľ nás však už vysťahoval do domu ktorý sme kúpili spoločne v manželstve a brali spoločnú hypotéku. Dom sa stále rekonštruuje a už pohltil všetky peniaze ktoré som mala s predaja môjho bytu kúpeného pred manželstvom. Rekonštrukciu celú robil môj ocko bohužiaľ nedávno náhle umrel.. aj to je dôvod prečo si dom chcem nechať, okrem toho deťom sa tu páči a budú tu mať dobrý život, ale som na rodicaku z dvoma maličkými deťmi a pri vyporiadaní BSM ako to rieši banka posúdia že rodicak nieje príjem prijateľný na splácanie hypo takže si dom nebudem môcť nechať a budem musieť predať napriek tomu že nemám kam inam z deťmi ísť alebo je šanca že mi budú ochotný ďalej držať túto hypotéku aj samej? Samozrejme že hneď ako nájdem prácu budem musieť dať deti do jasliciek ale to je ďalšia položka 400€x2 mínus s príjmu takže zas budem pre banku riziková a nebudú mi ju chcieť dať samej. Prosím vás kto má podobnú skúsenosť podarilo sa vám to vyriešiť tak že ste dom nemuseli predať? Ja viem že splátky utiahnem v tom mi rodina pomôže ak nebudem vládať sama

anonym_3b49ca
Včera o 12:06

@anonym_autor spýtaj sa tu, ak by som mala roky mať problém s peniazmi dom by som predala.mama by nechceš ísť k tebe bývať a predať byt a časť peňazí ti darovať?

roxana280
Včera o 12:09
@anonym_autor

@roxana280 ja si to vyplatim, nechcem aby ma niekto videl ako prizivnika len sa bojím aby ma to banka nenutila predať keďže mám príjem v tomto momente len rodicak

@anonym_autor škoda, že hypo nie je na neho len☹ To bola dosť veľká chyba. Ak by ste požiadali o hypo refinancovanie na seba na materskej vám určite neschvália. Budú k vám počítať aj malé deti a musíte mať životné min.na všetkých 3.A to nemáte isto, jedine že by vám kráľovské výživné platil, ale požiadala by som o výživné súd plus vyživovaciu povinnosť na vás, keďže ste na materskej .Nie ste príživník je to vaše právo.

maskapadla
@anonym_autor

@maskapadla no nejde o to on povedal že dom mu nechá. Bojím sa že zmenu názor keď zistí teraz jeho hodnotu mne ide len o tu dohodu s bankou kvôli hypo, in má svoj byt ktorý kúpil pred svadbou takže on je zapojený môj byt sa predal aby sme mali na rekonštrukciu takže ja si musím vyriešiť pre mňa a deti

@anonym_autor Tak plán B ako som napísala hore vyššie

autor
@anonym_3b49ca

@anonym_autor spýtaj sa tu, ak by som mala roky mať problém s peniazmi dom by som predala.mama by nechceš ísť k tebe bývať a predať byt a časť peňazí ti darovať?

@anonym_3b49ca mám dôvody prečo si ho nechať , deti tu majú domov ktorý im postavil starký.. nimoto ak by som predala a musela vyplatiť hypo aj otca deti neostane mi na kúpu bytu a nájom sama matka z deťmi ťažko nájdem. Ak dodrží slovo že nebude chcieť vyplatiť keďže som to financovala ja tak je pre nás toto najlacnejšie bývanie aké teraz zohname

anonym_d5a48b
Včera o 12:12
@anonym_autor

@anonym_d5a48b dom chcel on ja som len naletela sladkým rečiam ako si ho na dôchodky spolu užijeme mali sme každý svoju nehnuteľnosť pred svadbou

@anonym_autor ked sa budete financne delit a ty budes vediet preukazat, ze si pouzila financie z nehnutelnosti, ktora patrila len tebe, tak o to by si mu mala dat mensiu hodnotu. To plati samozrejme aj z jeho strany.

autor
Včera o 12:15
@anonym_d5a48b

@anonym_autor ked sa budete financne delit a ty budes vediet preukazat, ze si pouzila financie z nehnutelnosti, ktora patrila len tebe, tak o to by si mu mala dat mensiu hodnotu. To plati samozrejme aj z jeho strany.

@anonym_d5a48b áno to preukázať samozrejme viem ale stále hodnota domu nieje len materiál a práca ale tým že je opravený má vyššiu hodnotu ako do neho slo a na to by som si už netrúfla brať ďalšiu hypo, túto viem že by som sama vkladala platiť, môj príjem v zamestnaní to umožňuje, síce skromný život bez dovoleniek ale vyšli by sme

drianaa
Včera o 12:16

Nepomohlo by, keby sa k vám do domu dočasne presťahovala mamina? Ak je teda na dôchodku a nemá prácu? Prajem veľa síl a držím palce hlavne

anonym_d5a48b
Včera o 12:17
@anonym_autor

@anonym_d5a48b áno to preukázať samozrejme viem ale stále hodnota domu nieje len materiál a práca ale tým že je opravený má vyššiu hodnotu ako do neho slo a na to by som si už netrúfla brať ďalšiu hypo, túto viem že by som sama vkladala platiť, môj príjem v zamestnaní to umožňuje, síce skromný život bez dovoleniek ale vyšli by sme

@anonym_autor nezabudni si vybavit vyzivne na manzelku.

autor
Včera o 12:18
@drianaa

Nepomohlo by, keby sa k vám do domu dočasne presťahovala mamina? Ak je teda na dôchodku a nemá prácu? Prajem veľa síl a držím palce hlavne

@drianaa tak ako ja aj ona potrebuje vlastný kľud. Okrem toho chová hydinu má psa . Takže potrebuje byť aj doma

anonym_3b49ca
Včera o 12:30

@anonym_autor on teraz tvrdí, že nechce nič z domu, ale aby sa mu to nerozlezalo v hlave.Pokym sa bude deliť BSM ubehne čas veď to treba do 3 r po rozvode môžeš naťahovať rozvod ...a to už môžeš byť v práci.Hlavne si zaobstaraj právnika, aby prispieval deťom na jasle, škôlku...

autor
Včera o 12:34
@anonym_3b49ca

@anonym_autor on teraz tvrdí, že nechce nič z domu, ale aby sa mu to nerozlezalo v hlave.Pokym sa bude deliť BSM ubehne čas veď to treba do 3 r po rozvode môžeš naťahovať rozvod ...a to už môžeš byť v práci.Hlavne si zaobstaraj právnika, aby prispieval deťom na jasle, škôlku...

@anonym_3b49ca áno tiež si myslím že keď zistí hodnotu bude chamtivy, príspevok na jasle už riešim s právnikom ako zahnutý a aj súkromnú opatrovateľku pred jaslami je podľa neho achodne

autor
Včera o 12:36
@anonym_3b49ca

@anonym_3b49ca a áno keď som si tieto veci tu ujasnili tak už som pokojnejšia že to už budem v práci a bude to lepšie s platenim

anonym_dff95e
Včera o 12:39

Treba to všetko predýchať, dohodnite sa na výživnom a u notára si spíšte, že ku dňu 1.1.ste oddelene a nie je naďalej užívateľom nehnuteľnosti a z toho dovodu mu budeš preplácať výšku splátky hypo, vlastne by si mu z výživného určitú časť len vracala na účet)
Tým pádom tebe nebude narastať dlh voči nemu aspoň.
Treba sa poradiť, ale snáď nejaká dohoda by mohla existovať mimo banky pre takéto prípady, veď by tu bolo x bezdomovkýň s deťmi.
Držím palce

anonym_3b49ca
Včera o 12:40
@anonym_dff95e

Treba to všetko predýchať, dohodnite sa na výživnom a u notára si spíšte, že ku dňu 1.1.ste oddelene a nie je naďalej užívateľom nehnuteľnosti a z toho dovodu mu budeš preplácať výšku splátky hypo, vlastne by si mu z výživného určitú časť len vracala na účet)
Tým pádom tebe nebude narastať dlh voči nemu aspoň.
Treba sa poradiť, ale snáď nejaká dohoda by mohla existovať mimo banky pre takéto prípady, veď by tu bolo x bezdomovkýň s deťmi.
Držím palce

@anonym_autor zatiaľ hraj mŕtveho chrobáka, keď má novú frajerku nebude teraz riešiť BSM a banku.Rozvod sa dá naťahovať dlho pri malých deťoch môžeš tvrdiť, že rozvod nechceš, ale manželskú poradňu atď právnik vie ako na to.tym oddialis BSM.
@anonym_dff95e tak to určite nie

anonym_dff95e
Včera o 12:43
@anonym_3b49ca

@anonym_autor zatiaľ hraj mŕtveho chrobáka, keď má novú frajerku nebude teraz riešiť BSM a banku.Rozvod sa dá naťahovať dlho pri malých deťoch môžeš tvrdiť, že rozvod nechceš, ale manželskú poradňu atď právnik vie ako na to.tym oddialis BSM.

@anonym_3b49ca škoda
Najprv som chcela napísať nech nechá vychladnúť hlavu a nehrnúť sa do rozvodu, pokiaľ je na rodičáku

autor
Včera o 12:44
@anonym_3b49ca

@anonym_3b49ca rozvod naťahovať nejdem , nechcem s tým človekom už mať nič spoločné veľmi ma sklamal ale ak stačí nám nám do 3rokov po tak to budem určite pracovať a banka bude ok, zatiaľ si poriesime len výživné a budem radcej kludnou mamkou akú si deti zaslúžia ako sa min stresovať to len asi včera na mňa tak doľahlo keď sme sa bavili o všetkom s tým právnikom.

autor
Včera o 12:45
@anonym_dff95e

@anonym_3b49ca škoda
Najprv som chcela napísať nech nechá vychladnúť hlavu a nehrnúť sa do rozvodu, pokiaľ je na rodičáku

@anonym_dff95e do rozvodu sa hrnie on ja len potrebujem čo najlepšie zabezpečiť deťom budúcnosť s kartami aké mám rozdané

anonym_dff95e
Včera o 12:52
@anonym_autor

@anonym_dff95e do rozvodu sa hrnie on ja len potrebujem čo najlepšie zabezpečiť deťom budúcnosť s kartami aké mám rozdané

@anonym_autor ok, tak nech si ho aj podá degeš, netreba mu to uľahčovať

anonym_3b49ca
Včera o 13:03
@anonym_autor

@anonym_3b49ca rozvod naťahovať nejdem , nechcem s tým človekom už mať nič spoločné veľmi ma sklamal ale ak stačí nám nám do 3rokov po tak to budem určite pracovať a banka bude ok, zatiaľ si poriesime len výživné a budem radcej kludnou mamkou akú si deti zaslúžia ako sa min stresovať to len asi včera na mňa tak doľahlo keď sme sa bavili o všetkom s tým právnikom.

@anonym_autor teraz kto platí hypo?Rozvod môže byť o 4 m hneď poda o BSM ty nevieš či deti nebudú viac doma ako v jasliach, ja by som to nasťahovala, pokým sa dá.Budes mať zmluvu na dobu neurčitú?

autor
Včera o 14:46
@anonym_3b49ca

@anonym_autor teraz kto platí hypo?Rozvod môže byť o 4 m hneď poda o BSM ty nevieš či deti nebudú viac doma ako v jasliach, ja by som to nasťahovala, pokým sa dá.Budes mať zmluvu na dobu neurčitú?

@anonym_3b49ca môj ptacovny pomer strán Eva mám zmluvu na dobu neurčitú, a nebudú viac doma ako v jaslickach to ich nemám v pláne nechať ak myslíš kvôli chorobám to mi zas mamka pomôže, v tomto sa určite môžem spolahnut

anonym_54b160
Včera o 16:00
@anonym_autor

@anonym_3b49ca môj ptacovny pomer strán Eva mám zmluvu na dobu neurčitú, a nebudú viac doma ako v jaslickach to ich nemám v pláne nechať ak myslíš kvôli chorobám to mi zas mamka pomôže, v tomto sa určite môžem spolahnut

@anonym_autor Nic v zlom, ale prosim ta vypni si tu automaticku klavesnicu. Fakt niekedy ani srnka netusi, co to tu pises. Nedava to obcas absolutne zmysel.

domkakvet
Včera o 16:02

@anonym_autor dohodnut sa s nim neda?

anonym_39a63d
Včera o 16:10
@hajnalka17

@anonym_autor neda sa vynat,musite zobrat nove hypo,vyplatit to stare spolocne,viem ,riesila som to 3 roky dozadu.ten moj ex to este aj zaklincoval s tym,ze okrem toho ze som na seba prebrala 100 percentne hypo,nakolko sa zvysila hodnota domu,ziadal aj doplatit rozdiel.Bohuzial som s tym musela suhlasit,inak by sme museli predat.Jedine riesenie vidim,ked je v rodine niekto kto vie postrazit deti,vy sa zamestnate a dokazete si zobrat hypo na seba.Staci par mesiacov,potom sa vratit na matersku,a ked splacate dplatky,banka uz potom neskuma odkial.

@hajnalka17 V Unicredit banke sa dal vynat, nemusela byt nova hypo (minuly rok som to riesila), ale musi ti na to vyjst prijem.

anonym_cdade2
Včera o 16:33
@anonym_autor

@anonym_126a0e no takto že sa kurvi mu nikdy neodpustím ja som bola verná.. a že mi povedal že som mu zničila život tým že som otehotnela lebo on chcel so svojou krvou parchanta a teraz už nemôže lebo je na neho nasrtata to nejdem rozoberať ako má urazilo a že povedal že si ma bral z rozumu lebo už mal na to vek a videl že ho ľúbim tak ho neodmietne hádam už netreba slov o parovej terapii ani párom volov y ma nedonutili s ním byť. To radcej skromný ale úprimný život ako sa premáhať ostať s ním. A áno chýba je tu na dvoch stranách ako jeho tak aj jeho matky ktorá mi na to všetko povedala že mám byť skrátka tolerantnejsia veď si len užíva zivot

@anonym_autor mimo témy, ale koľko mate rokov, resp koľko ste mali, keď ste sa dali dokopy a mali deti? A po akom dlhom vzťahu? Keď chcel deti kvôli veku a je taký chrapun?

cecilia29
Včera o 16:35

Mamka nemôže svoj dom prenajímať? A prišla by k tebe aj so sliepkami a psom, na čas. Peniaze s prenájmu by vám pomohli . A neváhali by ste dva domy.

autor
Včera o 16:40
@cecilia29

Mamka nemôže svoj dom prenajímať? A prišla by k tebe aj so sliepkami a psom, na čas. Peniaze s prenájmu by vám pomohli . A neváhali by ste dva domy.

Ale ja to viem splácať s tým že mamka mi vie pomôcť my nemusíme prenajímať dom len som naozaj chcela vedieť ako je to s tou hypotekou že ak som na rodicaku a teda nemám príjem či má donútia predať. Na splátky ja mám z jej pomocou ktorú nám slubila

cecilia29
Včera o 16:43
@anonym_autor

Ale ja to viem splácať s tým že mamka mi vie pomôcť my nemusíme prenajímať dom len som naozaj chcela vedieť ako je to s tou hypotekou že ak som na rodicaku a teda nemám príjem či má donútia predať. Na splátky ja mám z jej pomocou ktorú nám slubila

@anonym_autor ale mala by si poriesene aj stráženie deti, a mohla by si ísť do práce.

autor
Včera o 16:46
@anonym_cdade2

@anonym_autor mimo témy, ale koľko mate rokov, resp koľko ste mali, keď ste sa dali dokopy a mali deti? A po akom dlhom vzťahu? Keď chcel deti kvôli veku a je taký chrapun?

@anonym_cdade2 mimo tému ale ok. Ja 35 on 42, ja som mala a mám dobrú prácu mala som vlastnú nehnuteľnosť zázemie a záujmy ktoré mu na matke jeho deti vyhovovali aspoň toľko sa mi k tomu vyjadril a teda ešte toľko mi povedal že ma považoval za dostatočne rozumnú že budem ochotná pristúpiť na to že budeme ako pár dobrý rodičia keďže máme podobné názory na veľa veci ale že on chce spávať s inými a ja ako rozumny človek mám na to pristúpiť, samozrejme mi to povedal až keď už boli deti na ceste dávno po svadbe, čo môj názor je že ak má považoval za človeka ktorý by na takúto zvrhlosť pristúpil mal to povedať pred svadbou nie sa pretvarovat a na začiatku nášho vzťahu som ho upozornila že neveru ani jednorazovú neodpustím a že keď ma raz sklame tak sa k nemu budem tak spravat

anonym_cdade2
Včera o 17:10
@anonym_autor

@anonym_cdade2 mimo tému ale ok. Ja 35 on 42, ja som mala a mám dobrú prácu mala som vlastnú nehnuteľnosť zázemie a záujmy ktoré mu na matke jeho deti vyhovovali aspoň toľko sa mi k tomu vyjadril a teda ešte toľko mi povedal že ma považoval za dostatočne rozumnú že budem ochotná pristúpiť na to že budeme ako pár dobrý rodičia keďže máme podobné názory na veľa veci ale že on chce spávať s inými a ja ako rozumny človek mám na to pristúpiť, samozrejme mi to povedal až keď už boli deti na ceste dávno po svadbe, čo môj názor je že ak má považoval za človeka ktorý by na takúto zvrhlosť pristúpil mal to povedať pred svadbou nie sa pretvarovat a na začiatku nášho vzťahu som ho upozornila že neveru ani jednorazovú neodpustím a že keď ma raz sklame tak sa k nemu budem tak spravat

@anonym_autor pekne vypočítavý chrapun

pajaci
Včera o 22:02

Pri BSM súd prihliada na dôvody rozvodu,komu boli zverené deti do výchovy a opatery a kto sa ako pričinil starostlivosťou o rodinu,bývanie atď. Treba to kurevnikovi spočítať aj s úrokmi. Banke je jedno kto splaca a súd môže rozhodnúť o ďalšom postupe aj o výlučnom vlastníctve domu po splatení hupo. Kľud zvládnete to všetko bude v poriadku hlavne aby zdravie všetkým slúžilo .