icon

Rozvod a dom so spoločnou hypotékou

8. jan 2026

Prosím vás budeme riešiť rozvod keďže manžel uprednostnil kurvy pred rodinou. Doteraz sme bývali aj z deťmi obe vo veku 1rok v byte ktorý si on kúpil pred manzelstvom. Odtiaľ nás však už vysťahoval do domu ktorý sme kúpili spoločne v manželstve a brali spoločnú hypotéku. Dom sa stále rekonštruuje a už pohltil všetky peniaze ktoré som mala s predaja môjho bytu kúpeného pred manželstvom. Rekonštrukciu celú robil môj ocko bohužiaľ nedávno náhle umrel.. aj to je dôvod prečo si dom chcem nechať, okrem toho deťom sa tu páči a budú tu mať dobrý život, ale som na rodicaku z dvoma maličkými deťmi a pri vyporiadaní BSM ako to rieši banka posúdia že rodicak nieje príjem prijateľný na splácanie hypo takže si dom nebudem môcť nechať a budem musieť predať napriek tomu že nemám kam inam z deťmi ísť alebo je šanca že mi budú ochotný ďalej držať túto hypotéku aj samej? Samozrejme že hneď ako nájdem prácu budem musieť dať deti do jasliciek ale to je ďalšia položka 400€x2 mínus s príjmu takže zas budem pre banku riziková a nebudú mi ju chcieť dať samej. Prosím vás kto má podobnú skúsenosť podarilo sa vám to vyriešiť tak že ste dom nemuseli predať? Ja viem že splátky utiahnem v tom mi rodina pomôže ak nebudem vládať sama

Strana
z3
jana005
Včera o 23:54

@anonym_autor
@anonym_autor ja by som najprv na tvojom mieste riešila, aby bol dom písaný iba na teba.
Keďže sama hovoríš, že zatiaľ nechce, aby si ho vyplatila. Čiže by nemal mať roblém s tým, že dom bude iba tvoj.
Aby si to náhodou nerozmyslel.

lea93
Dnes o 06:49

Silno ti držím palce. Si odhodlaná silná mladá žena a matka. Určite to zvládneš. Samozrejme, musíš sa vrátiť do práce. Ak som tomu správne porozumela, máš dvojičky, čiže rodičovský príspevok 625 € + prídavky na deti 120 € + keď budeš pracovať, aj daňový bonus na 2 deti. Poriešiš si aj výživné a ostatné veci. Zo začiatku to bude istotne veľmi náročné, no zvládneš to. Bude vám určite lepšie.

autor
Dnes o 08:47
@jana005

@anonym_autor
@anonym_autor ja by som najprv na tvojom mieste riešila, aby bol dom písaný iba na teba.
Keďže sama hovoríš, že zatiaľ nechce, aby si ho vyplatila. Čiže by nemal mať roblém s tým, že dom bude iba tvoj.
Aby si to náhodou nerozmyslel.

@jana005 áno v prvom rade riešiť dom aby bol na mňa bola prvá vec čo som advokátke povedala

autor
Dnes o 08:48
@lea93

Silno ti držím palce. Si odhodlaná silná mladá žena a matka. Určite to zvládneš. Samozrejme, musíš sa vrátiť do práce. Ak som tomu správne porozumela, máš dvojičky, čiže rodičovský príspevok 625 € + prídavky na deti 120 € + keď budeš pracovať, aj daňový bonus na 2 deti. Poriešiš si aj výživné a ostatné veci. Zo začiatku to bude istotne veľmi náročné, no zvládneš to. Bude vám určite lepšie.

@lea93 áno áno preto sa nebojím tých splátok popri práci to zvládneme a mám veľkú výhodu oproti niektorým ženám že mi rodina určite pomôže takže ozaj som mala stres len s tej banky ale už má tu dievčatá ukludnili

lienka.7
Dnes o 08:55

@anonym_autor ja len ze dúfam, že máš zdokladovane, kolko si z tých peňazí tam dala. Lebo to presne urobí aj on. A na toto určite advokát. Bez príjmu byt sama ručiteľa nemôžeš. Treba ďalšiu osobu. Mas niekoho?

autor
Dnes o 09:05
@lienka.7

@anonym_autor ja len ze dúfam, že máš zdokladovane, kolko si z tých peňazí tam dala. Lebo to presne urobí aj on. A na toto určite advokát. Bez príjmu byt sama ručiteľa nemôžeš. Treba ďalšiu osobu. Mas niekoho?

@lienka.7 zdokladovane mám všetko, advokát vidí jediný problém v tom že prerábky robil ocko, čo by nebol problém lebo mal živnosť ale musel by prísť na súd zdokladovať a vypovedať čo bohužiaľ nie je možné keďže umrel .. mám rodinu, už sme to prebrali, nemám sa stresovať pomôžu nám zo všetkým čo bude treba

anonym_3b49ca
Dnes o 09:31
@anonym_autor

@lienka.7 zdokladovane mám všetko, advokát vidí jediný problém v tom že prerábky robil ocko, čo by nebol problém lebo mal živnosť ale musel by prísť na súd zdokladovať a vypovedať čo bohužiaľ nie je možné keďže umrel .. mám rodinu, už sme to prebrali, nemám sa stresovať pomôžu nám zo všetkým čo bude treba

@anonym_autor nechcem ti brať ilúzie, alebo byť negatívna,,ale vieš si predstaviť nechávať dve mini deti choré s mamou?Ochorie aj ona a už nemá nizky vek.Mama pomôže s deťmi, platením mama toho musí dosť zvládnuť.Nikdy nemajú pokoj tie mamy😂muž je chrapun v tom veku naozaj super priority

jaja1008
Dnes o 09:50
@roxana280

@anonym_autor banke je jedno kto jej zaplatí, bude naďalej strhávať z účtu, ktorý je vedený na hypo na splácanie, ak sa nebude splácať, bude chcieť exekúciu. Vysporiadanie súdne majetku ak oň požiadate po rozvode tam sa rozhodne kto bude platiť hypo. Známa vyhodila chlapa z domu, hypo bolo na neho, ona zostala bývať s dieťaťom, hypo musel platiť dovtedy, kým súd nerozhodol, že dom si necháva ona a až odvtedy začala platoť ona, min.2 roky to trvalo.

@roxana280
@roxana280 a čo ak by neplatil platila by iba jedna strana

autor
Dnes o 10:21
@anonym_3b49ca

@anonym_autor nechcem ti brať ilúzie, alebo byť negatívna,,ale vieš si predstaviť nechávať dve mini deti choré s mamou?Ochorie aj ona a už nemá nizky vek.Mama pomôže s deťmi, platením mama toho musí dosť zvládnuť.Nikdy nemajú pokoj tie mamy😂muž je chrapun v tom veku naozaj super priority

@anonym_3b49ca tak a bude lepšie ak budem bez práce? Pardon ja sa chcem postarať o moje deti a na to potrebujem zarábať, a nikde není napísané že budú často chory

anonym_b0eb1f
Dnes o 20:00

@anonym_autor v prvom rade si čo najskôr požiadaj o výživné. Potom sa čo najskôr rozveď. Banka neskúma tvoje platby okrem tých overiteľných. Čiže to že deti by chodili do súkromnej škôlky sa nezapočítava ako náklad pre banku. Banka overuje registre a odpočíta povinné sumy na osoby. Takže ak nemáš iné úvery ako len hypo, banka si odpočíta sumu hypo, životné minimá na teba a deti a taktiež potom aký máš príjem pripočíta 2% k úroku (aby si ho dokázala splácať aj v prípade zvýšenia) a z toho ti vyjde suma, ktorou môžeš platiť hypo. Toto všetko by ti poradil šikovný finančný poradca.

Strana
z3