icon

Rozvod - nesúhlas s výškou výživného

andika10
26. apr 2022

Dobrý deň, s manželom mame o 3 týždne rozvod, podával ho on s tým že zo všetkým súhlasím, aj to tak bolo, aj so sumou výživného som súhlasila, keďže som nevedela ako to chodí, ale keď som sa rozprávala a inými pri jeho plate 1200 eu je 70 eu na dieťa, málo mame dve deti , len teraz neviem ako postupovať, či stačí len na súde povedať že stým nesúhlasím, alebo ako to je ďakujem za odpovede

andika10
autor
26. apr 2022

@luccija mi sme teraz začali vybavovať strojček na zuby, čo tiež nie je lacná záležitosť, obaja majú 14, keby ich občas zobral na nákupy alebo na zmrzlinu, ale nič, úplný nezáujem,

matabb73
26. apr 2022

@andika10 príde ti výzva, aby si sa k návrhu na rozvod vyjadrila písomne a tam napíšeš všetko, čo treba. Ja som napísala, že v návrhom na rozvod súhlasím, aj so zverením dcéry do mojej opatery, ale nesúhlasím s výškou výživného, lebo náklady na dieťa sú omnoho vyššie. On chcel platiť 80 Eur, ja som žiadala 170 a nakoniec sme sa dohodli na 150. Už kolízna mu povedala, že minimum je 90 Eur keď pracuje. Ja som si všetky výdavky napísala do excelovej tabuľky, spočítala a z toho žiadala polovicu. Keď si to všetko napíšeš, sama budeš prekvapená koľko dieťa stojí. Nezabudni zarátať aj podiel na nákladoch na bývanie, drogériu a iné spoločné veci.

soldi
26. apr 2022

@modry1985 rodicia sa maju starat. to co je za argument ze pridavky budu o par eur vyssie, tak ma ziadat menej?
a ano, ak Ta mesacne stoji dieta - byvanie, energie, strava, kruzky, rozvoz, lieky, oblecenie, atd... vsetko kompletne iba 150€, tak daj mi prosim navod ako na to.
mna mesacne len byvanie pre nas piatich stoji takmer 500€ a to nemam hypo.

matabb73
26. apr 2022

@modry1985 dieťa ťa stojí 150 Eur mesačne, to si robíš srandu? Zarátal si tam aj podiel na bývaní, spotrebu vody, elektriny, poplatky za odpad? Moja dcéra má 13 a len na potraviny miniem na ňu cez 100 Eur, obedy v škole som platila 39 Eur. Takže 150 Eur mám len stravu. Keď začnem rátať oblečenie, obuv, volejbal, čo chodí, strojček na zuby, lieky, keď je chorá (posledne som platila 28 Eur), sem tam kino, kúpalisko, vreckové, mobil a ďalšie drobnosti, tak tá suma je 350-400 Eur a to nijak nepreháňam, ale sú to výdavky, ktoré viem zdokladovať. Dieťa nie je len strava a poplatok v škôlke, škole.

modry1985
26. apr 2022

@soldi nuž hypotéku som platil dávno pred tým ako bola dcéra na svete tým že sa narodila mi úrok nezvýšili ( naopak je menši ako pred 10 rokmi ) ....ak idem na nákup 16 kg mojho dieťata nedvihne spotrebu....platím 70 eur elektriku / plyn kým dcéra nebola na svete platil som 60 eur plyn / elektriku ( ale mám bývanie v A triede ) .....stravu kým dcéra nebola na svete som platil cca 250 eur tento rok je to 400 eur otázka je o koľko šli hore potraviny a koľko v tom robí dcéra.....neplatil som síce školku a ani stravné ale zato som nemal rodinne prídavky a nemal som ani daňový bonus na dieťa.......oblečenie ma stojí cca 40 eur mesačne....zubára nemá dioptrie nenosí a je zdravá ......platím jej aj záujmový krúžok 250 eur ročne .....hračky do toho nerátam tie na život nepotrebuje tak isto dovolenky na tie chodiť nemusí......chodí tam preto pretože si to môžeme dovoliť nie preto že je to náklad na dieťa....od roku 1.1.2023 na dcéru budem dostávať 40 eur prídavok a 100 eur vo forme daňového bonusu.....áno ak si to zrátam dcéra ma stojí mimo školky a stravného v nej 150 eur ....školku a stravné mi plati štat ak by som dieťa nemal daňový bonus ani prídavok nemám

oblecenie99
26. apr 2022

Mal by ti prísť návrh spolu s výzvou súdu na vyjadrenie, tam to môžeš uviesť. Aj na pojednávaní samozrejme. Čo mám ja skúsenosť z rodinnoprávnych pojednávaní, tak súdy išli vždy do hĺbky, riešili všetko bod po bode - dokonca aj vtedy, ak tí manželia komunikovali medzi sebou v pohode a manželka sa vyjadrila v tom smere, že súhlasí s výživným - často nie malým. Sú to osobitné konania, kde sa má prihliadať na záujem maloletých, preto účastníci konania tu nie sú až tak ponechaní "sami na seba".

modry1985
26. apr 2022

@matabb73 dcéra ma 5 rokov vreckové nemá...3 eura mesačne za smeti som nerátal to je fakt.....bývanie mám také isté ako som mal pred tým ako bola na svete.....elektriku a plyn zo 70 eur sa podiela len na vode / doma kúrim ma 22 stupňov dlhodobo odkedy bývam s ňou či bez nej.....keby bývame 10 ti nebudem na kurenie platiť ani o cent viac na vode áno....o zaujmovom krúžku som sa vyjadril ...nakupujem v pepcu / daichman mesačne za cca 40 eur ...mam uplne všetky bločky za posledný rok....do kina nechodí / nechodil som ani ja a žijem....kúpalisko nie je náklad / ak tam nepojde lebo by som nato nemal svet sa nezrúti / aj ja som chodil iba keď sme si to mohli dovoliť mobil v 5 rokoch nepotrebuje.....atď...

matabb73
26. apr 2022

@modry1985 Aj veci, ktoré nie sú nevyhnutne nutné pre život sú náklad na dieťa, lebo to dieťa predsa musí mať aj hodnotný život, nie len prežívať, čiže aj náklady na kúpalisko sú náklady na dieťa, aj keď ty ich za ne nepovažuješ. Aj náklady na hračky, lebo by si ich nekupoval keby že dieťa nemáš. To nekupujete ani športové potreby, bicykel, korčule, kolobežka, odrážadlo? Možno ešte teraz dokážeš dieťa držať takto skromne, ale keď pôjde do školy, náklady o dosť stúpnu. Teraz je nutnosť mať už aj notebook alebo počítač pre dieťa, v škole robia rôzne projekty. Pre mňa vždy bolo dôležité, aby moje deti mali aj zážitky. Takže aj keď sme nemali moc peňazí, do toho kina, na kúpalisko, na krúžok mi nikdy nebolo ľúto investovať. Tak isto športové potreby.

ariesi
26. apr 2022

@modry1985 koľko má rokov tvoje dieťa? Ja mam vyčíslené náklady nie velmi presne, ale len poplatky mesačne sú 100. Plus ďalšie poplatky ročne, keď ich prerátam na mesiac, sú cca 40. A to ešte nejedol. A kde je oblečenie, obuv, zubár? Nehovorím, že aj knihy, našťastie rad číta, občas nejaký výlet, kultúra. Len strava vychádza okolo 150-keď chcem, aby jedol zdravo, teda aj ovocie, zelenina, ryby, kvalitnejšie mäso, syr, vajíčka..... A len tak na okraj, ta matka poskytuje aj osobnú starostlivost a strechu nad hlavou a aj na tom sa ma druhý rodič podieľať. Moje náklady na oboch keď priemerujem rok sú okolo 850 mesačne na dve deti

modry1985
26. apr 2022

@ariesi V tom prípade treba od druhého rodiča žiadať 850 eur , a ak na to má - možno ti to súd schváli. Rodič ktorý zarobí 800 eur v čistom a druhý je na materskej dovolenke - z vysokou pravdepodobnosťou pri týchto prepočtoch umrie od hladu, o hypotéke snívať ani nemôžu a jedine na kolobežke na nákup , pretože pri náklade 850 eur na dve deti im na to nezvýši. Zamestnávam ľudí ktorý majú rodiny , plat majú 900 až 1100 eur , nepociťujem u nich podvýživu majú autá platia hypotéky - kúzelníci. Niektorý majú ženy na materskej , dvaja majú deti v osobnej starostlivosti ( jeden dostáva výživné 170 eur na 1 dieťa ( jeho exmanželka však zarába 1400 eur ) druhý 240 eur na 2 deti ) a žijú.....logické je pred tým ako si dieťa urobiť je mať zabezpečené bývanie / narodením dieťaťa , hypotéka nezdražie .

modry1985
26. apr 2022

@matabb73 Bicykel dcéra dostala za 130 eur pevne verím že najbližšie 3 roky jej nebude treba ak to rozrátam na mesiac bude to pár eur. Korčule nemáme / nemá sa k tomu odrážadlo tiež.....je pravda že rada pláva / bazén však máme súkromný - a 5 eur za rukavníky ktoré už aj tak viac nepoužíva ako používa nie je až taká čiastka. Topánky kupujeme 4x ročne / za 24.90 v DEICHMANNE. Dcéru nerozmaznávam mimo pobytov / na tie som chodil viac krát ročne či som dcéru mal alebo nie .....Ak by som nešiel s dcérou ale sám / zaplatil by som podobnú cenu ....rozdiel pociťujem len pri leteckých dovolenkách.......
@soldi Ak je pre teba zvýšenie nezdaniteľnej čiastky a prídavkov o 53 eur + 15 eur t,j 68 eur / dieťa - len pri 3 ks je to 204 eur. Iba pár eur ? Tak to klobúk dole.

zuzanka.zuzu
26. apr 2022

@modry1985 strasne smutny zivot ☹

modry1985
26. apr 2022

@zuzanka.zuzu Tak si ho trošku rozvesel

kingstonka
26. apr 2022

@modry1985 na 5 ročne dieťa naozaj nemusia byť veľké náklady, ale uvidíš o pár rokov. Už len oblečenie pre tinedzera ( ktorý stále rastie) stojí dosť, 11 ročnému synovi topánky pod 50 eur už nekúpim a 4 pary do roka mu nestačia.

luccija
26. apr 2022

@modry1985 nemôžeš porovnávať 5 r dieťa a autorka má teenegerov, ktor určite rastu ako z vody.Cestovne do školy, takému už nekupis v Pepcu legíny a tričko za 5 eur.Porovnavas neporovnateľne...

modry1985
26. apr 2022

@kingstonka Ja to nepopieram , suma ako 850 eur na 2 deti sa mi však zdá úplne pomimo. To že dieťa zoberiem raz mesačne na pobyt , to že dieťa zoberiem do detského centra , do že dieťa zoberiem do aquaparku však by som sa hanbil pýtať - od expartnera. To že dieťa niečo zje , to že dieťa niečo zdrie , to že dieťa niečo vody minie a to že dieťa chodí do školky / školy , rozvíjam jeho talent v záujmovom krúžku je už ale niečo iné.
@luccija Ja som sa jasne vyjadril že 70 eur je na dieťa málo a na 2 deti 200 až 250 eur je podľa mna optimum / s tým že od 1.7 si k tomu može prirátať 100 Eur dieťa v podobe príspevkov t.j. 400 až 450 eur na 2 deti od " iných " a mimo svojho rozpočtu je optimálne.
Niekto sa ma pýtal ako vyživým dieťa zo 150 eur tak som odpovedal. Ja nemám 17 ročnú ale 5 ročnú , tak som odpovedal na to ako vyživým 5 ročnu.

ariesi
26. apr 2022

@modry1985 bývanie som mala zabezpečené dávno pred tým, ako prišli deti. A paradoxne, rozchodom som príjem mojej domácnosti neznizil a to aj napriek tomu, že ex platí na obe deti spolu 150. Ale áno, uvedomujem si, že keby som nemala svoj na ženu celkom slušný príjem, splátku hypo pomerne nízku, tak by sme žili úplne inak a asi ťažko by deti aj napriek tomu, že majú talent, mohli chodiť na ZUŠ, lebo nie len poplatky, ale aj kúpa nástroja, nemohli by chodiť na športovy krúžok..... A nie, nemôžem od neho žiadať 850,kedze na nákladoch sa predsa musím podieľať aj ja. Takže suma okolo 60%nakladov by mala, byť ôk aj pred sudcu, keďže príjem ex je už nadpriemer. Ale on nerád ani na vlastné deti minie co len euro

modry1985
26. apr 2022

@ariesi Tak nič ti nebráni v tom dať návrh na zvýšenie výživného vo výške 60% nákladov z 850 eur. Nie je nič jednoduchšie ako odniesť jeden papier trojmo.... Ak skutočne je to tak , súd ti s radosťou vyhovie a odklepne výživné 500 eur.

ariesi
26. apr 2022

@modry1985 už sa na tom pracuje a sama, som zvedavá, ako dopadnem.

modry1985
26. apr 2022

@ariesi Potom daj nám vedieť koľko zo 60% z 850 eur si aj dostala. Držím prsty 😉
Nie je mi jasné ako viete o zárobkoch ex keďže to nie je voľne dostupná informácia ale je to možné že mňa nikdy nezaujímalo koľko ex zarobí....

soldi
26. apr 2022

@modry1985 sud pri rozhodovani o vyzivnom skuma prijmy oboch partnerov.
My sme si robili 4 deti s tym, ze im vieme zabezpecit nadstandartnu zivotnu uroven. Takze osobne nevidim dovod na to, aby som s nimi musela prezivat a ziadat minimalne vyzivne, ked viem, ze moj ex tie peniaze ma.

modry1985
26. apr 2022

@soldi Držím palce aby si sa posnažila im životnú úroveň čo najviac udržať. Síce v tvojich odpovediach je určitá nenávisť voči ex , ale hádam 1000 eur pre 4 deti ktoré žiadaš dostaneš.....😉

soldi
26. apr 2022

@modry1985 nenavist voci ex? To vobec nie 🙂
Viac ako rok som zivila tie styri deti uplne sama bez akejkolvek pomoci od hocikoho, odpustila som mu potom viac ako polovicu dlzneho vyzivneho a som ochotna sa s nim aj dohodnut na sume, ktoru bude platit po rozvode. Som voci nemu velmi ustretova 🙂
A teda, podotykam, ze napriek tomu, ze na deti mi dlhe mesiace nedaval ani euro, tak som jeho kontakt s detmi aktivne udrzovala a nerobila mu prieky obmedzovanim styku. Dokonca som mu odpustila aj to, ze mi zobral auto a bolo mu jedno, ze on ma auta dve a mna nechal bez auta zabezpecovat detom rozvoz do skol, skolok a na kruzky.
To, ze som sa rozhodla s nim rozviest bol dobry krok, a preto nemam dovod voci nemu citit nenavist. Je mi teraz ovela lepsie. Aj detom 🙂

lnocka
27. apr 2022

Ahojte vyjadrim sa tu aj ja ja sa tiez idem rozvadzat a tiez idem riesit vyzivne byvali tiez zaraba priblizne okolo 1200-1300 v cistom mame dve deti 11 a 14 rokov a tiez idem ziadat vyzivne 300- 350 + deti maju kruzky a z nich chodia pravidelne na sutaze myslite ze sa da dat dohodnut ze budu musiet prispievat na tieto vydaje este navyse k vyzivnemu?

modry1985
27. apr 2022

@lnocka 30% z čistého prijmu je max ....či si to rozdelíš do výživného alebo to budeš kombinovať je úplne jedno.....ak to majú byť náklady 400 eur + ťažko ti to prejde.....Budú sa zisťovať príjem tvoj , jeho , náklady.....ale z 30% + čistého prijmu ak je na HPP nerátaj

lnocka
27. apr 2022

@modry1985 sutaze byvaju tak 7 do roka a jedna sutaz stoji minimalne 60€ to sa nevie kolko bude presne stat sutaz to je podla toho na aku idu a kam vswtko sa tam plati cize minimalne 1 sutaz stoji 60€ ked je to dalej a spia tam aj cez 100 eur stoji jedna
A co si tym myslel ale z 30%+ cisteho prijmu ak je na HPPnerataj?

modry1985
27. apr 2022

@lnocka pri klasickom zamestnaneckom pomere je možnosť " upraviť " si mzdu menšia.....ak zarobí 1200 eur v čistom maximálne výživné je 1/3 jeho príjmu t.j 400 eur ( to je však maximálne neznamená vôbec že aj toľko ti schvália , reálne výživné na 2 deti v takom veku sa pohybuje rádovo v menších čiastkach ) .....náklady ktoré predpokladáš si spočitaš...ak ti to nevychádza - možnosť striedavej starostlivosti kde si náklady podelíte presne 50 na 50........a už bude záležať od každého ako si to zariadi.....

lnocka
27. apr 2022

@modry1985 no so striedavou starostlivostou moc nesuhlasim nie je to pre deti podla mna a mojich deti vhodne proste musia vediet kde maju svoj domov a ked chcu ist k tatovi mozu ist hocikedy ale nie ze tyzden tam a tyzden tam ved to aj koli skole vsetkemu nie je pre tie deti dobre

modry1985
27. apr 2022

@lnocka domov nie je miesto ale ľudia...ale ak nesúhlasiš ty a nesúhlasí muž - a on zarobí 1200 eur a náklady na detí maš vysoké maš len 2 možnosti utiahnúť opasok alebo zarábať viac....45,50% jeho čistého príjmu prispievať na deti mu neschvália....20 - 30 % ano.....takže buď sa do toho zmestíš alebo vyškrtneš niektoré veci ....alebo si deti zoberie do starostlivosti on pošleš mu 300 - 350 eur a bude musieť nejak vyžiť...iné možnosti nie sú

matabb73
27. apr 2022

@lnocka ja by som to zahrnula do výživného a pýtala 400 Eur. To by mu mohli schváliť, 200 Eur na dieťa je normálna suma a je to do 30% jeho príjmu.