icon

Rozvod - nesúhlas s výškou výživného

andika10
26. apr 2022

Dobrý deň, s manželom mame o 3 týždne rozvod, podával ho on s tým že zo všetkým súhlasím, aj to tak bolo, aj so sumou výživného som súhlasila, keďže som nevedela ako to chodí, ale keď som sa rozprávala a inými pri jeho plate 1200 eu je 70 eu na dieťa, málo mame dve deti , len teraz neviem ako postupovať, či stačí len na súde povedať že stým nesúhlasím, alebo ako to je ďakujem za odpovede

Strana
z3
matabb73
27. apr 2022

@modry1985 tak vidíš. Nakoniec to nie je len strava a poplatok za škôlku. Tu 5 Eur mesačne na bicykel, tam 5 Eur na odpad a mnoho drobných súm, ktoré sa nakoniec nazbierajú. Predpokladám, že dcére aj periete, to je spotreba vody, čistiace prostriedky, predpokladám, že sa aj kúpe, umýva, to je zas spotreba vody, kozmetika. Keď píšeš, že na pobyt by si išiel aj tak, tak predpokladám, že keď tam ideš s dcérou, tak za ňu platíš. Takže to sú tiež výdavky navyše na dieťa, lebo ak by si ju nemal, platil by si menej. Nechápem prečo sa tak brániš uznať, že dieťa niečo stojí a nie je to len strava a poplatok za škôlku. Keby si sa na to pozrel objektívne a napísal si všetko, čo za ňu platíš a neplatil by si keby si bol sám, možno by si bol aj sám prekvapený. Mne oči otvoril až rozvod, keď som spísala všetky výdavky a potom som si začala zapisovať všetky bločky a platby. Tiež som bola prekvapená koľko to bolo. Mne to vyšlo na 9-ročné dieťa 340 Eur mesačne a to bolo pred 4-mi rokmi. A to som tam mala napísané reálne sumy, nič prehnané, lebo to išlo na súd. Odvtedy narástla, viac zje, oblečenie a obuv pre ňu kupujem už dospelácke a to je drahšie ako detské a ceny potravín idú stále hore. Dieťa nie je lacný špás a na jeho výdavkoch by sa mali podielať obaja rodičia. Dokonca ten u koho býva by mal prispievať menej, lebo tomu dieťaťu venuje viac času. To je rada od právničky. Aj čas niečo stojí.

meminka
27. apr 2022

@modry1985 ano, máte pravdu...dá sa žiť aj skromne...ale ak otec dobre zarába, tak prečo nie? Dieťa sa má podieľať na životnej úrovni oboch rodičov.

modry1985
27. apr 2022

@matabb73 Nuž zrátané to mám a ako píšem náklad na dcéru mám 150 eur. Ak platím 70 eur poplatky , dcéra z nich netrvorí polovicu / kúrim či s nou či bez nej , voda a kúpanie je minimálne . Ale ako hovorím to je moje dieťa , niekoho iné možno stojí viac. S dieťaťom chodím na dovolenky , výlety preto pretože si to môžeme dovoliť , robil som všetko pre to aby som nebol závislí na cudzom príjme a nikdy by ma ani nenapadlo požadovať od expartnera " náhradu " za čas ktorý strávim s dieťaťom , pretože ak si zrátam svoju hodinovú mzdu , asi by sa nedoplatila. Pre mňa je starostlivosť o dieťa , výsada , nie trest. Každopádne každý to má inak , mne sa výživné na 1 dieťa na ZŠ , strednej škole vo výške 300 eur plus , a to čo mi štát dá na dieťa + starostlivosť aj druhého rodiča , pretože dieťa má rodičov dvoch , zdá - smiešna......V živote by som neparazitoval na niekom , bolo by mi to proti srsti doprosovať sa či hádať o peniaze. Nik netvrdí že 100 eurové výživne v roku 2022 je dosť , ale niektoré požiadavky ktoré čítam sú úsmevné......
@meminka Dieťa by malo mať s oboma rodičmi vyvážené vzťahy , tráviť s nimi rovnaký čas , mali by mať rovnaké povinnosti a práva , a áno obaja by sa mali primeraným sposobom podielať aj na vyživovacej povinnosti. Matka nie je slúžka otec bankomat.

matabb73
27. apr 2022

@modry1985 nechápeš, lebo nechceš pochopiť. Viac k tomu nemám čo dodať.

modry1985
27. apr 2022

@matabb73 Je to možné že nechápem a 24 dní v mesiaci ktoré s dcérou v mesiaci strávim , nie sú dostatočné na " pochopenie " nákladov na dieťa vo výške 500 eur +....

matabb73
27. apr 2022

@modry1985 Ja som nikde nepísala o nákladoch 500 Eur, ale oponovala som ti , že dieťa stojí 150 Eur, čo je nezmysel. Matky samoživiteľky rozhodne neparazitujú na svojich bývalých, možno len pár výnimiek. Väčšina má problém slušne vyžiť aj keď pracuje. Týmto výrokom urážaš každú jednu ženu, ktorá sa sama stará s svoje deti a robí pre ne všetko, čo dokáže. Z jedného platu sa nedá dovoliť si toľko ako z dvoch +smiešne výživné. Tvoje dieťa sa kúpe bez spotreby vody, periete jej bez spotreby energie, vody a prášku, na dovolenke za ňu neplatíte, tak potom áno, stačí ti 150 Eur na stravu a škôlku. Zaplatený čas pre mňa ako SZČO znamená, že keď je dcéra chorá, ja s ňou behám po lekároch, ja som s ňou doma a nikto mi ten čas nepreplatí. Keď nerobím, nezarobím. Otec sa s ňou stretáva raz za mesiac, pritom môže kedykoľvek, ale nechce sa mu. Ja mu ju doslova vnucujem. Ja mám moju dcéru rada, od malička jej venujem čas. Ale prečo by sme my mali živoriť a jej otec si užíval svoj plat len pre seba. Tiež je rodič. O tom tu stále píšem. Ale ty pochopiť nechceš, lebo si takú situáciu asi nikdy nezažil. Ja som vždy bola sebestačná a tak je to aj teraz. Ale na nákladoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia rovnako.

meminka
27. apr 2022

@modry1985 aj v tomto vám musí dať za pravdu..obaja rodičia by sa mali rovnako podieľať na výchove svojich detí. Len vo veľa prípadoch to tak nefunguje. Vy ste možno zrovna ten, ktorý sa dokáže príkladne postarať o svoju dcéru. Lenže poznám aj xy otcov (naopak aj matiek), ktorí sa postarať nevedia a vydierajú matky (otcov), len aby im ublížili. Pritom ubližujú len vlastným deťom. Vždy treba brať ohľad hlavne na deti, ktoré za nič nemôžu.

modry1985
27. apr 2022

@matabb73 Priliš to berieš rodovo , je možné že vieš lepšie o sumách za energie ktoré platím v mojej nehnuteľnosti keď som býval v nej sám / keď v nej bývam s dcérou.....a príliš to berieš na seba.....Na firme mám 2 samoživiteľov / mužov / a nepožadujú zázračné výživné a nehundrú na ženy - rozhodli sa starať sa o dieťa , tak sa starajú. Viem koľko im platím / viem kde bývajú a načom sa vozia / Ak by mali mať náklad 700 - 800 eur len na 2 deti - nuž nevyžijú. O sebe nehovorím som prirodzene na tom po finančnej stránke inak ako ony - ALE ! nie každý mal možnosť študovať / nie každý mal odvahu / nie každý mal nadanie a i.....Nie nezažil som takú situáciu - nikdy v živote som sa nespoliehal na to čo mi druhý dá - a dieťa som si robil vtedy keď som vedel že sa o neho budem vedieť / časovo / materiálne / psychicky postarať. Netreba to brať osobne - to že ja viem vyživiť dcéru za 150 Eur je FAKT. Leasing na auto / benzín keďže školku mám za rohom / a hypotéku ktorú mám keď dcéra na svete nebola do toho nerátam. Moja dcéra chodí na dovolenky a výlety preto , pretože na to mám , a pretože to mám JA sám rád , nie preto že mi to zaplatí druhý rodič.....Ak by som na to nemal / je logické žeby sme nechodili a nezaujímalo by ma či druhý rodič ide na maledivy s milenkou alebo nie , je to jeho život. On/ Ona sa má podielať na bežných výdavkoch ktoré na dieťa mám / ak to nedokážem sám a požiadam o to /..... To že upozorním na to že každý z nás dostáva na dieťa cca 70 eur od 1.7 100 eur a od 1.1.23 140 eur tiež je len fakt , ktorý treba zarátať do príjmu / keby si nemala dieťa / tieto peniaze by si nemala. JA NEURÁŽAM ženy , pre mňa je rodič ako rodič a je jedno či nosí sukňu alebo nohavice.
Nesnaž sa to brať na seba / na mňa. Ja k pediatrovi chodím , na rodičovské tiež , a nevynechám jednu hodinu na záujmovom krúžku. Viem čo je to robiť z domu kým ti dieťa s 39 pobehuje po dome v jednej ruke vareška , v druhej mobil s vybavovaním firemných vecí a dohováraním nech si ide obliecť ponožky......ALE TÉMA nie je o mne / o tebe.......Ja som len napísal že MŇA 5 ročné dieťa stojí 150 eur a JA som upozornil na ekonomický FAKT - že k príjmu treba nejaké položky na ktoré máš nárok prirátať.....

matabb73
27. apr 2022

@modry1985 mal by si si znovu a pomaly prečítať čo som napísala. Mám pocit, že tomu nerozumieš alebo nechceš rozumieť.

modry1985
27. apr 2022

@matabb73 odpovedal som ti úplne na všetko. Viac nemám čo k tomu dodať...+ som pridal aj tvoj nesprávne pomenovanie lebo sme aj otcovia samoživitelia...( podla okresu od 15 do 25 % + striedavá starostlivosť od 10 do 25 % )

Strana
z3