Rozvod s cudzincom a dieťa
Skúsim tu, ale budem hľadať právnika.Bola som vydatá za Taliana a dieťa sa narodilo v IT.Zili sme spolu do jeho 5 r.potom prišlo k odluke a rozvodu v IT.Zostala som tam žiť sama so synom stretávanie prebiehalo.
Cez pandémiu som sa vrátila so synom na SK.Momentalne má 15 r a jeho otec podal žiadosť na súd, aby mu bol syn zverený.Syn je v puberte, otec je najlepší, ide na mesiac k nemu.Uz si pozerá školy kde prestupi v IT.Nemusim písať ako sa cítim.
Máte niekto skúsenosti ako dlho také súdy módu trvať, na čo sa prihliada?Na Slovensku sme 3,5 r
Je mi jasné, že syn má za chvíľu 18 r a sám sa rozhodne kde chce žiť:(
Buď múdra. Nedotiahni to až na súd. Pusti syna, keď tam chce ísť nech ide. Keď tam chce ísť do školy nech ide. Tým, že bude zverený tebe sa bude môcť kedykoľvek vrátiť. Ak by došlo na súd, syn by určite vypovedal. Stačilo by, žeby prejavil vôľu žiť s otcom a súd bude tomu veľmi veľmi naklonený. Navyše , je vo veku, kedy potrebuje mužskú ruku.
A chudák chlapec. Nenut ho "vyberať" si medzi tebou a otcom. Ak by došlo na pojednávanie musel.by si nahlas vybrať jednu stranu..ak by si vybral teba, ver tomu že váš vzťah by išiel dolu vodou lebo by to urobil kvôli tebe.
@vroni že nemám byť sebec a nech syn ide?A to, že otec bol sebec a mne tu zostane prázdny byt nevadí?Nie je 15 r chalan mladý, aby sa rozhodol a vedel aké to bude mať dôsledky?Mám sa stiahnuť a nechať všetko na čom mi záleží odísť?
Môj syn má taký názor ako sa zobudí.
Ja mu scény robiť nebudem ani manipulovať, ale srdce mám rozorvane.Ak by som tu nemala rodičov idem späť tam som mala raz taký príjem
@hipuska nechcem, aby si syn musel vplyvom súdu vybrať.Len sa mi zdá, že otec s ním manipuluje a maľuje mu budúcnosť na ružovo.Muz často cestuje vždy bola so synom cez prázdniny svokra 80% času.Stari rodičia boli na jednotku.
Muž môže manipulovať ja nie?Som zmätená ako nikdy.U otca ho už čaká Vespa plná peňaženka a voľnosť, ktorú u mňa nemá.On je typický juzan a deti všetko môžu či sestrine, z rodiny voľna výchova, všetci budu mať pizzerie a krásny život pri ženách a poháriku ako on.To 15 r chalanovi staci
@autorka, bola si sebec. Ok, stane sa. Neradim ti, ze máš syna nechať ist a mavnut nad tým rukou. Ale ze asi nebudeš mať inú možnosť (ak príde k súdu) ako ist s nim, ak o syna nechceš prísť. Proste budeš na 99% musieť uprednostniť syna pred rodičmi. Vôbec neriešim, ci je to spravodlivé, ci je ex manipulativny sviniar alebo kde bude synovi skutočne lepšie. Lebo to všetko ani len netuším. Len ti radím, aby si si pripravila aj iný plán ako bojovať s otcom o právo bývania, lebo tam tahas za výrazne kratší koniec. Nehovorím to preto, aby som ta urazila ci vytocila. Ale preto, lebo je to pravda. A nič ti nepomôžu pekne reči, keď potom zistíš, ze je všetko celkom inak.
V 15 r odchadza vela deti na vymenne pobyty do zahranicia a su aj cely skolsky rok mimo rodny dom. Vsak ho nechaj nech ide ale podmienka riadne vysledky v skole chodit pravidelne domov. Cim viac budes trvat na tom aby ostal na sk tym viac bude chciet ist on do talianska - to vies zakazane ovocie vzdy najlepsie chuti. Vsak mozno po roku toho bude mat akurat tak dost alebo sa rozhodne ist studovat do nemecka, do kanady alebo do australie🤷♀️. Co dosishnes ked mu to kategoricky zakazes alebo sa budete dotahovat po sudoch? Ze syn s tebou bude nasilu este dalsie 3rokh a hned ako sa bude moct zbalit sa zbali a budes ho vidiet po skype🤷♀️
Bohuzial je vo veku,kedy si vybera rodica podla toho,kto mu viac dovoli. Uplne ta chapem,co prezivas a ake mas obavy. Ja si myslim,ze by ho to po par mesiacoch preslo. Predsa len je ine ist na prazdniny a ine studovat tam. Otazne je,ci by otec dohliadal na plnenie si skolskych povinnosti,ci dohliadne,aby sa syn nespustil z nejakou bandou. Chlapi to celkovo inak beru ako zeny. Aj ked to velmi boli,snaz sa najst co najspravnejsie riesenie pre syna. Nech je stastny a spokojny. Vratit sa moze vzdy. Hlavne v klude o tom debatujte. Nic mu nevycitaj. On ta neodmieta ako matku,ale ma teraz v ociach suoer zivot s otcom. A ano,je to kurna nespravodlive,ze ty si ho vypiplala,bola nanho sama a otec teraz pride na hotove.
buď rada, že syn bude len v IT. môj bratanec od roka vychoval dcéru lebo manželka odišla do USA s podnikateľom s ktorým sa stretavala v hoteli Kyjev, bolo to ešte za socializmu, dlho o nej nič nevedeli, pomáhali sme mu celá rodina a keď dcéra mala 15 rokov po 89 objavila sa jej mama a vypýtala si ju na týždeň do Tatier, odvtedy boli v kontakte a na ďaľší rok išla dcéra do USA, jeho bývalá manželka už nemohla mať deti, následne jej vybavila školu v USA a odvtedy tam žije, bratranec tam za ňou chodí ale je to nanič, ona tiež občas príde, ale má tam všetko. jej mame manžel - podnikateľ -zomrel bol o dosť starší peňazí kopec nikde nemusela pracovať tak sa len starala o dcéru , ktorej tiež všetko dovolila, veľmi ťažké ale taký je život, do IT môžeš ísť aj každý mesiac a syn keď bude chcieť tiež, horšie je to z iných kontinentov, tak ako Ti dievčatá píšu nárokovať si na syna v tomto veku už nemôžeš aj keď je to bolestivé
a kde podal ziadost.. kedze uz ste dlho na sk dieta ma stred zaujmov na sk a tym padom by to malo prebehnut na slovenskom sude a nie v taliansku .. iste si najdi dobreho pravnika ... a co sa syna tyka sadni si s nim a porozpravaj sa ako s dospelym spiste pre a proti.. vzsvetli mu,ze to nieje len tak zbalit sa a ist ale branit mu aj tak nemozes .. rozumne sa skusit dohodnut teda skola tam ale kazde jedny prazdniny vratane vianoc s tebou .. alebo nech teda prazdniny chodi tam ale skolu na sk ...
Chápem obe strany, ale.... Myslím ze tvoj názor je veľmi ovplyvnený aj tým ze " ty si tá čo sa obetovala" a ex nie. Ale keď ma dieťa 15 rokov je jedno ci slovenský ci taliansky súd obe budú prihliadať na to co chce hlavne syn a nie ze ty si sa 10 rokov sama starala, alebo to ze jeho Bio otec to teraz chce. Ja by som dovolila synovi nech tam ide na prázdniny a nech si ho otec užije. Pretože iné je to mat dieťa na týždeň dva a iné je to starať sa o neho denne.
A som rozvedená a mam dieťa, len možno z tvojho pohľadu a pohľadu iných zein som "krkavcia matka" lebo doprajem dcére otca koľko chce, a po rozvode som sa neobetovala 100perc pre dieťa. Aj keď je výchova, škola, učenie, lekár a podobne záležitosti 99% na mne
Mne to znie ako absolútne štandardná situácia dietata z takej rodiny. Všetci čo poznám v okoli v tejto konstelacii, ich dieta v puberte chcelo ísť žiť za otcom do jeho krajiny. Naposledy 13. ročná dcera nemeckej kolegyne chcela ísť žiť za otcom do Guatemaly. Čo spravila kolegyňa? Vzala 3 mesiace sabatical a išli. Dcera bývala u otca a ona si prenajala byt. Po 3 mesiacoch jej dcera povedala, že chce ostať dlhšie. Kolegyňa si tam teda našla prácu na ďalší rok. Čo bude ďalej, sama som zvedavá. Mne to hovorila aj jedna dobrá psychologička, že to môžem tiež očakávať a vlastne mi to aj je logické. V tom veku sa deti zaoberajú svojou identitou, chcu si urobiť vlastnú skúsenosť. Nemáš inú možnosť, než ho nechať a veriť, že si doteraz urobila dobrý job vo výchove. Môžeš ísť žiť tiež tam ako moja kolegyňa alebo aj nie. Kľudne nápis aj neskôr, ako sa to vyvinulo. A drž sa
To je jedno, že si ty spravila všetku tu prácu, nikto ti nič nedlzi. Nás čas s deťmi je obmedzený, len ich sprevádzame na ich ceste, to si treba byt vedomý od začiatku
Prikláňam sa k väčšine, choď zo synom tam, a uvidíš ako sa to vyvinie tým že mu to zakazes nedokážeš nič akurát že ťa bude neznášať, rodičia sa budú s tým musieť zmieriť,dieťa je podľa mňa prejdnejsie
ja by som sa snazila s ex dohodnut vymenny pobyt v it na skole na rok, ved nech tam ide syn.... super vec, studovat v zahranici.
nesklzni do boja s ex, tahas za kratsi koniec
Nemôžeš ísť so synom do IT na cca 4 roky. Resp.kym nedostuduje? Aby si bola pri nom . A potom by sa rozhodlo, ako dalej
Ja si myslim že je to vzdor iné je keď otec pošle a kúpi ako keď sa ma denne starať. on na to príde sam keď odíde a nebude to podľa jeho predstav lebo keď bude tam mu toľko nedovolí keď ho bude mat na starosti a bude mať zodpovednosť a zas sa bude pýtať naspäť.
Známa odišla s dvomi synmi od manžela do iného štátu. Po pár rokoch sa chlapci vrátili k otcovi. Nezvykli si tam. Nechaj syna, nech skúsi ako je žiť bez teba. Dospieva a otec je pre neho vzor. Možno sám zistí, že chce byť s mamou. Možno si nevie zvyknúť na Slovensku, keď od narodenia žil v IT. Je to pre teba ťažké......ale nepomozes si
Drzim palce, aby ostal syn s tebou!
Myslim, ze tu ti uz ani sud nepomoze. 15 rocny si uz pred súdom moze povedat kde chce ist. Cize na tvojom mieste by som radsej isla s nim. Ak by som si mala vybrat rodicov alebo dieta, pre mna by bolo rozhodnutie jasne.
@lucylaw Ty aj autorka mi pripominate moju mamu… tiez mam rozvedenych rodicov a mama sa urazila zakazdym ked sme sa pohadali a odisla som k otcovi.. ale je to Vasa kapusta ze ako rodicia nie ste spolu a dieta je proste tam kde ma väčšiu pohodu… je naivné čakať že syn ostane doma aj keď má možno račšej IT len kôli tomu že sa oň mama starala… je takmer dospelý.. to prílišné naviazanie sa matky na dieťa keď nemá partnera dieťa príliš zväzuje… ja osobne som rozmýšlala či sa vôbec mám vydať alebo mám ďalej robiť “ kulisy” rodičom aby neboli sami 🤦🏼♀️ teraz sa mamka naviazala na moju dcéru … akože chápem ako matka že z toho ostane smutno.. na druhú stranu dieťa nám nič nedlhuje a nie je našim majetkom.
Nech si vyskúša prázdniny, výdrž to, možno aj školu keby začal si rozmysli... vacsinou zivot s.otcom je v realite iny ako predstava 🙂 kde v IT žije? Je problém tam zbehnúť kedykoľvek?
Inak ja by som nadšená nebola, určite, ale naozaj je to veľký chalan, ak pôjde do lepšieho, dibra škola, jazyk, nie nejaký nezmysel. Podporila by som ho. Nech vyskúša, dá mu to do života to co stredoškolákom štúdium v zahraničí. Ak je to len rozmar zabojovala by som.
Ale ako.som na začiatku písala, realita môže byť iná a rozmysli si život s otcom ;) ak je ten otec normálny... lebo tiež hádam všetko nedovoli
@hendikep toto naviazanie je rovnaké na dieťa aj keď toho partnera ma.
A nemôžete sa dat s mužom dokopy? A začať odznova?
Si jedináčik?
@simca06022011 tak u mojej mamky som to videla a vidim aj teraz, ked niekoho ma je klud, ked je sama jedine jej svetlo sme my a chce tu byt ovela viac a neda nam tolko dychat … takisto to funguje ak je zdrave manzelstvo tak je najprv manzel a potom deti … cize ked dieta odide z hniezda nezruti sa jej svet..preto kazdy baziruje na udrziavani partnerskeho vztahu aj pomimo vecneho riesenia len deti .. ale treba pestovat spolocne zaujmy atd.
Nedokážem si to ani len predstaviť. Určite by som bojovala za zverenie syna sebe, nech by to stalo cokolvek. Nevzdávaj sa, syn to časom pochopí, puberta raz prejde. Zazemie a vychovu ma pri tebe. Velmi držim palce ❤️
Ze sa pytas tu...vsetky sa budu tvarit ako ma rozhodnut 15r chalan, je jedno ze ty si jeho mama a dala si mu vsetko..on ma 15 tak sa ma rozhodnut a este to beries ako tazku situaciu, ako si dovolujes...ach boze, ale ked i msvokra povie, ze polievka je malo slana idu sa po*rat...ja ti neporadim, mne by srdce pukalo keby chcel odist ale proste puberta je puberta, vtedy deti vsetko naopak
@zmrzlinka2021 ty davaj rady take, v com mas skusenosti. deti si videla v telke a casopisoch, tak tu nerad, co by bolo keby... Ked raz budes matka, idealne takeho 15 rocneho dietata, vtedy rozdavaj rozumy. Dovtedy sa zapajaj do diskusii ako treba zit cnostne a bez sexu az do manzelstva, lebo to je zaruka stastneho vztahu 🤦♀️

@lucylaw Nemozes chciet aby cely svet a vsetci ludia fungovali podla teba. Nikto ti tu nevravi ake mas mat ty nazory, pohlady na rozne situacie a nesnazi sa ta tu ponizovat, co mas pisat. Je v poriadku, ze sa so mnou nestotoznujes. Je to normalny zivotny postoj.
A nie, moje nazory nie su zavisle na nejakej popularite. To hladaju ludia, ktori hladaju prijatie, lebo sa im to nedostava a v detstve nedostavalo.