icon

Rozvod, úver a bezpodielové spoluvlastníctvo manželov

metty33
24. okt 2015

Babulky surne potrebujem poradit...
s manzelom sme sa rozviedli..len neviem ako mam teraz postupovaat ohladne bsm...
s manzelom sme sa vzali pred 13 rokmi v januari..v oktobri sme kupili 3izb.byt..kedze sme si nerozumeli po 13 rokoch sme sa dohodli ze sa odstahujem aj s detmi...mame dve deti...tie uz vyse roka byvaju so mnou v 2 izb.byte..na ktory sme si s manzelom este vtedy zobrali uver..aby sme mohli odist...on zostal v 3 izb.byte..kde sme zili 13 rokov..a terax mame na 30r.uver na 2 izb.byt..kde zijem ja a deti..po roku som podala o rozvod..a tento tt nas rozviedli...deti pridelili mne..tak ako to doteraz bolo..a on plati vyzivne...
potrebujem vediet ako je najlepsie vysporiadat bsm...kedze on je v 3izb byte..na ktory neni ziaden uver..nic..zije tam sam..a ja v 2izb..na ktory je uver...viete mi poradit..ci do bsm patri len jeho byt..a dlzoba banke teda uver.malebo este aj byt kde byvam..kedze ten bude moj az ked sa splati uver. ???som z toho nestastna..nechcem spravit chybu...kedze mam aj deti..a neviem ako toto poriesit..
ma niekto s tymto skusenost?????budem rada za vsetky rady....nakolko na pravnika este nemam...kym to zacneme riesit.....
rosim moc o radu....dakujem Babulky 💜

sissy27
24. okt 2015

@metty33 ak tomu dobre rozumiem, tak obidva byty ste kúpili počas trvania manželstva - takže obidva sú súčasťou bsm ... to, kto odkiaľ odišiel a kde teraz býva, je nepodstatné, majetkové vysporiadanie prebehne s oboma nehnuteľnosťami...

metty33
autor
24. okt 2015

@sissy27 ano ja viem ze obe nehnutelnosti..ale tam kde on byva uver mie je..kde ja s detmi tam je..a este je aj uver takze ci sa posudzuje byt..alebo uver do bsm..lebo byt bude teoreticky moj az po vyplateni uveru a to je za 30rokov..a z jeho mam narok na polovicu..no som z toho jeleň :(

mihula
24. okt 2015

@metty33 on ti da polovicu z hodnoty troj izboveho bytu,ty mu das polovicu z dvoj izboveho a uver si podelite napoly.Tak by som na to isla ja.+ - =kdo komu kolko.Ak sa nedohodnete nakrmite pravnikov,sud,odhadcov.Skuste sa dohodnut mimisudne

baboobchod
25. okt 2015

Byt nie je auto na leasing 😉 Takze ten dvojizbový je rovnako váš spoločný ako aj ten trojizbovy. Takisto je váš spoločný aj úver. Takze všetko spolu sa bude na sude deliť.

metty33
autor
25. okt 2015

@baboobchod len potrebujeme aby uver isiel len na jedneho..co neviem ci sa bude dat..on ostava v 3 ja s detmi v 2...tak ake mame moznosti?nerozumiem tomu akosi..lebo on ma nema ako vyplatit..on nepreda svoj byt..

baboobchod
25. okt 2015

Najprv musí o BSM rozhodnúť sud. Co sa týka úveru, ten sa rieši az potom v banke. Ona musí súhlasiť, ze jedného z vás z toho úveru vyjme. Takze na sude sa dohodnete, pripadne rozhodne sud a potom pôjdete do banky. Pre banku však rozhodnutie komu ostane úver nie je vôbec zavazné, ona si sama posúdi, ci s tym súhlasí, aby jej ostal v úvere iba 1 dlžník.

metty33
autor
25. okt 2015

@baboobchod a ked savto nebude dat??ako vysporiadame uver??

baboobchod
25. okt 2015

@metty33 ak banka nebude súhlasiť s vynatim jedného z vás z úveru, tak v ňom naďalej ostanete obaja a obaja ste rovnako zodpovední za splácanie. Takze to by bolo na dohode vás dvoch kto tam splátku každy mesiac pošle. A ak nepošle, tak ste obaja rovnako zodpovední za nesplácanie. Na druhej strane ak ten dvojizbak pripadne rozhodnutím sudu (rozdelením BSM ) jednému z vás, tak by banka mohla s vynatim toho druhého súhlasiť. Ale ako píšem, rozdelenie BSM a úveru su dve rôzne veci. Úver je dvojstranný akt: banka-vy a s každou zmenou musia súhlasiť obe strany. T.j. Nielen vy ale aj banka.

mihula
25. okt 2015

@metty33 to,ze on ta nema ako vyplatit,nie je tvoj problem.Bude si musiet najst sposob.A ze nepreda 3izbak?Je len jeho?alebo?

metty33
autor
25. okt 2015

@mihula nie..3 izb.je oboch..to sme kupili az po svadbe..a byvalitam 13 rokov..teda ja

mihula
25. okt 2015

@metty33
@metty33 chod na stranku namicmama,tam je bezplatne pravne poradenstvo

jamabe
25. okt 2015

Známa bola vo veľmi podobnej situácii - 2 byty v bsm, na 1 hypo, 2. byt čistý.. Ona ostala v jednom, muž v druhom. Riešili to len s právnikom a s bankou. V podstate banka im schválila, že hypo sa prepísala len na 1 z nich, na ženu, a ostal jej byt, muž si vzal novú hypo na druhý byt a z tej vyplatil časť ženinej hypotéky. Nebolo to však presne polovica, lebo sa brala do úvahy aj rozdielna cena bytov.. Odporúčam navštíviť banku, v ktorej máte hypotéku a šikovného právnika, ktorý vám napíše dohodu o rozdelení bsm...

metty33
autor
25. okt 2015

@jamabe
Dakujem pekne..dufam ze sa to nejako bude dat spravit@mihula

mattuliatko30
18. jan 2016

@jamabe prosim ta kedze sa brala rozdielna cena bytov...ako to je v pripade..ked ja mam lacnejsi byt..a ostal by mi uver...a jemu ostane drahsi...mal by mi vyplatit vacsiu cast uveru??