Slobodná mamička 6 mesačného syna, výživné a styk s otcom

satidu
26. feb 2012

Ahojte som slobodná mamička mám polročného synčeka a rozišla som sa s priateľom! Chcela som sa s ním dohodnúť aby platil na malého určitú sumu on s tým súhlasil, ale hned prvý mesiac mi tolko nezaplatil a stale sa vyhovara, že nemá keby nepracoval nepoviem. Dohodli sme sa aj na tom, že si bude malého brávať každý druhý víkend na sobotu a nedeľu, ale že mi ho vždy večer prinesie, pretože je ešte maličký. A keď má prísť pre neho ráno tak príde až poobede a vyhovára sa nato, že on pracuje a potrebuje sa aj vyspať a oddýchnuť si... Neviem, čo robiť na právnika nemám a neviem ani ako to je s tými poplatkami pri súde! Chcem sa ešte spýtať aj nato, keby som sa chcela presťahovať do zahraničia ako by sa to potom malo riešiť, prosím máte s tým niekto skúsenosti! Ďakujem ☹

kamajka
3. jan 2013

@satidu Ahoj, no keď Vám to po dohode nejde, právnika nepotrebuješ, stačí napísať žiadosť na súd o zverenie maloletého dieťaťa do Tvojej osobnej starostlivosti a o úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu, čo znamená výživné a styk. Pri tak malom dieťatku môžeš žiadať styk len v Tvojej prítomnosti cca na 2 alebo 4 hodiny každý druhý víkend alebo už ako sa Vy s expartnerom medzi sebou dohodnete. Súd schváli aj rodičovskú dohodu ktorú si Vy sami navrhnete a budete s ňou obaja súhlasiť. Teraz vlastne nemôžeš robiť nič, lebo ak ste sa dohodli len ústne, takáto dohoda je neplatná a nikam sa nemôžeš obrátiť. Dohoda rodičov o úprave a povinností voči malol.dieťaťu musí byť vykonaná na súde a uvedená v súdnom rozhodnutí, inak sa považuje za nevykonateľnú.
Čo sa týka návštev on bude musieť dodržiavať stanovený čas, ak Vám dajú napr. od 14hodiny a on do pol tretej nepríde, môžeš si s dieťaťom urobiť vlastný program a nečakať na neho. Berie sa to tak, že on svoje povinnosti nedodržiava. Takisto je to s výživným, no len ak Ti ho nebude posielať tri mesiace po sebe žiadne až vtedy ho môžeš dať exekútorovi.
Poplatok na súde nebudeš platiť žiadne, pretože sa jedná o maloleté dieťa nie je to spor ako taký medzi Vami, ale pre istotu by som si napísala na Tvojom mieste k návrhu aj žiadosť o oslobodenie od platenia súdnych poplatkov, nakoľko si s dieťaťom sama s poberáš RP a prídavok na dieťa vo výške takej a takej.
Ale aj tak si myslím že tu sa poplatky súdne nevzťahujú a od podania návrhu Ti do 30 dní príde predvolanie na súd. Dovtedy ak si otec neplní svoje povinnosti riadne tak sa s ním ani vôbec nemusíš na ničom dohadovať.

kamajka
3. jan 2013

@satidu kokso kukám že to je z pred roka príspevok.. prečo tak pokazili tento modrý koník že mi to tu vyhadzuje také staré témy ktoré už daný človek zrejme ani nerieši????

domka22
15. jan 2013

bez pravnika to je na hovno

kaktusik007
16. jan 2013

@kamajka ale riesi to niekto iny a tvoja odpoved mu moze pomoct 😉

nadezdamonika
17. jan 2013

..zaujímalo by ma koľko tak by mal manžel platiť výživné na jedno dieťa? máme len jedno a manžel pracuje v zahraničí.....

chorvatka
26. jan 2013

@nadezdamonika ahoj, treba vycislit ake naklady na dietatko mas mesacne, polovicu z toho pytat od muza...sud berie do uvahy prijem muza, ak by bol vyssi, dietatko ma pravo podielat sa na jeho zivotnej urovni..som advokatka, ak treba, ozvi sa cez inter postu, poradim.Andy

beech
16. aug 2013

Ahoj,na nič nečakaj podaj Návrh na určenie výživného príslušnému súdu,aj ja som sa chcela dohodnúť a nakoniec tiež povedal že mu to finančne nevychádza a nedával mi nič až potom som podala návrh a čím skôr podáš tým lepšie lebo ja som čakala 10 mesiacov kým nás predvolali na súd!!!!!a keď budeš mať zo súdu rozhodnutie bude musieť platiť!