icon

Stačí 140 EUR mesačne na 15-ročné a 140 EUR na 12-ročné dieťa?

4. sep 2025

Ahojte. Včera mi kuratela povedala, že 280€ mesačne je dostatočne na to, aby som 2 deti (15 a 12) uživila. Hodila som to teda do kalkulačky, a vyšlo mi to 140€ na jedno dieťa. Teda ak som chalanovi dala 20€ na kartu na bus a 5€ na zošity, tak mu ostalo 115€. Na jeden deň 3,83€ na stravu (raňajky, desiata, obed, večera) za predpokladu, že nebudú potrebovať absolútne žiadne hygienické potreby a nedajbože oblečenie, alebo topánky.
Aby sa tema nerozvijala zlym smerom, nie som sociálny prípad, samozrejme prostriedkov mám viac.
Ale ako môže človek, ktorý má hájiť záujem dieťaťa povedať takúto debilinu? Alebo som ja debil a zo 140€ dokážete zabezpečiť dieťaťu absolútny základ, aby nebol hladný, špinavý?

Strana
z3
diaamax
5. sep 2025
@anonym_d02ed5

@anonym_autor ty si trochu jednoduchšia, že ?
Išla by si do toho znova? Tak tu nefňukaj, že nemáš dostatok financií na na výchovu detí.

@anonym_d02ed5 myslim si, ze odpoved na prvu vetu dala autorka v uvodnom prispevku, kde napisala ze sumu 280€ musela hodit do kalkulacky…

katkaseiner
5. sep 2025
@sissy27

@katkaseiner ja som to pochopila tak, ze maju ako rodina nejaky prijem (jej rodicak, pridavky, muzov plat, vyzivne od ex) a po zaplateni vsetkych vydavkov za byvanie, energie, stravu pre dvoch dospelych a potrieb pre najmensie spolocne dieta im zostava 280€ na stravu, hygienu, oblecenie, skolske potreby, cestovne pre dve starsie deti. Sice netusim ako sa to da takto rozdelit, ale bohvie co autorka vlastne riesi.

@sissy27 no len ten jej ex nemoze za to ze ona nepracuje lebo ma dalsie dieta a je na rodicaku... cize cokolvek on bude platit bude pravdepodobne malo...

leo2019
5. sep 2025
@anonym_7bbaab

@leo2019 neviem ako to je na isto, ale na nete píšu dB od 15-18 50e. Ale aj tak si proste nemyslím, žeby mal chlap psoielat neviem aké alimenty , len preto, že mama ma ďalšie dieťa s ktorým je momentálne doma.

@anonym_7bbaab ano ano mate pravdu tak vlastne o 50eur mesačne menej. Ale aj tak matka sa ma podieľať po finančnej stránke na deti. Ja mam pocit ze matky si začínajú robit z výživného príjem ako bejbysiterka.

klara546
5. sep 2025

Hodila si to do kalkulačky?? To si z hlavy nevedela kolko je polovica?? Kde sme sa to dopracovali ...?

parvinka0001
5. sep 2025

Ako ja fakt neviem koľko by si chcela na deti ale berme že normálna klasika rodina má vyše 2000 spolu lebo žiaľ to tak je ,dá pomaly polovičku na vydaje nutná ako hypo a podobne a ty si myslíš že môžu si dovoliť dať na jedno dieťa 500 ? Oni potom scoho muž a žena žijú z lásky či vzduchu ?

A za ďalšie presne ako to tu bolo spomenuté bola by som zvedavá koľko by dávala matka mužovi ak by on mal deti

sissy27
6. sep 2025
@katkaseiner

@sissy27 no len ten jej ex nemoze za to ze ona nepracuje lebo ma dalsie dieta a je na rodicaku... cize cokolvek on bude platit bude pravdepodobne malo...

@katkaseiner to je jasne. Vedela ake maju prijmy a vydavky a dobrovolne sa rozhodli ist do dalsieho dietata a vzdat sa jedneho prijmu, s tym nic nema ani ex a ani socialna kuratorka. Mna len zaraza a je mi z toho strasne smutno, ako vedia presne vycislit, kolko penazi ich stoja jej deti z prveho manzelstva. Samozrejme novy manzel nema voci nim ziadnu zakonnu vyzivovaciu povinnost, ale moralne… neviem, nechcela by som vedla seba chlapa, ktory sa na moje deti pozera ako na nejake nutne zlo a vypocitava, kolko zjedia. Aj mna vychoval otcim, aj ja zijem s inym ako s biologickym otcom svojej dcery a toto nebolo u nas nikdy na programe dna. Proste sme rodina, jeden balik. Jasne, ze ex ma platit vyzivne, v idealnom pripade sa aj nejakym sposobom starat, ale otcim by nemal byt len spolubyvajuci a spolusuzoliaci ich matky.

dvoncb
8. sep 2025

No je to veľmi málo ,ale prečítaj si tu koľko iný dostávajú na jedno dieťa ,ani 100€ nie

anonym_da5044
19. sep 2025

280 eur stačí na 15 a 12 ročné dieťa, keď priratas aj zo svojho ďalších 280.

jeliz59
19. sep 2025

co ti poviem,respektíve napíšem mam tazko chorého syna autista neverbalny plienky moj ex,ma určené 100€ ....no hmm voda ekektrina teplo nájom strava papať mu chuti juj až až,😂....lieky plienky...no urcite to staci no jasne a kde este terapie A INE VÝDAVKY taxíky do iného mesta vyšetrenia kontroly.....nuz niesi v tom sama.......

vikiki29
21. sep 2025

Ľudia, tu ide o to, že tých 280€ nie je výživné. Je to suma, ktorá jej ostane zo všetkých príjmov po odrátaní všetkých výdavkov. Sumu samotného výživného autorka nechce prezradiť, preto si myslim, že samotné výživné je vyššie ako tých 280€. Ale keďže nepracuje + má ďalšie dieťa, ktoré treba živiť, tak časť výživného ide na iné výdavky ako na to na čo je to primárne určené (na staršie deti). No a keďže závisť je zlá vlastnosť a autorku štve že ex sa ma lepšie ako ona, tak ho chce využiť ako oslíka otras sa. Čiže milá autorka, kuratela nepovedala žiadnu “debilinu”, treba poľaviť z nárokov a peniaze pre staršie deti (výživné + daňový bonus + rodinné prídavky + časť tvojho príjmu) používať na výdavky starších detí.

laila22
21. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8872dd
@maminkadeticiek
@anonym_7bbaab
@anonym_4268c9
Dievčatá, zle to chápete. Po spocitani všetkých príjmov a výdavkov, ostáva na všetky výdavky na dve deti 280€. Neriešim, koľko platí otec, ani ja. Nepýtam sa na výživné. Pýtam sa, či sa dá z 280€ mesačne uživiť dve deti za predpokladu, ze majú kde bývať. Lebo takto mi to bolo adresované. Doslova, 280 € mesačne je dostatočne na to, aby ste uzivili svoje deti. Hneď, ked to zrátam len v hlave, tak aj 280€ na jedno pubertalne dieťa je málo.

Preto otázka znie, koľko vás stojí absolútny základ

@anonym_autor za mňa je to málo... A verím, že ty dáš svojim deťom viac ako 140€, zabezpečujes im bývanie stravu, starostlivosť 24/7. Veď dnes jeden trápny nákup na 3 dni stojí 80€... Taky, že iba šunka, salám, ovocie, zelenina,jogurty, sladkosť do školy.. Panko zaplatí 280€ a ma svätý pokoj.

autor
22. sep 2025
@vikiki29

Ľudia, tu ide o to, že tých 280€ nie je výživné. Je to suma, ktorá jej ostane zo všetkých príjmov po odrátaní všetkých výdavkov. Sumu samotného výživného autorka nechce prezradiť, preto si myslim, že samotné výživné je vyššie ako tých 280€. Ale keďže nepracuje + má ďalšie dieťa, ktoré treba živiť, tak časť výživného ide na iné výdavky ako na to na čo je to primárne určené (na staršie deti). No a keďže závisť je zlá vlastnosť a autorku štve že ex sa ma lepšie ako ona, tak ho chce využiť ako oslíka otras sa. Čiže milá autorka, kuratela nepovedala žiadnu “debilinu”, treba poľaviť z nárokov a peniaze pre staršie deti (výživné + daňový bonus + rodinné prídavky + časť tvojho príjmu) používať na výdavky starších detí.

@vikiki29 určite prispieva menej ako 280€. Okrem toho, aj ked ma určené súdom, ze ma prispievať na nadštandardné výdavky, tak ani na tom sa nepodieľa. A to absolútne. Žiadna Exkurzia, žiadny venček, žiadna Rozlúčka so ZŠ, žiadne pracovné zošity za 47€ pre jedného, žiadne pomôcky na strednu školu (220€) ale on je chudáčik oslik otras sa? On má plat 1100, k tomu si zarába čiernotou ďalších 3000-4000€. Nerátam, ze 5 rokov dozadu povedal deckam, ze si od nich musí oddýchnuť a odvtedy ich nevidel, ani nekontaktoval. Ale on je chudáčik.

Pre ďalšie rypalky, tiez som mu nekázala skákať do postele s mojou kamarátkou v čase, ked som sa vracala s deckami z družiny.
To je úplne konikovske, aj ked nič neviem, a 3/4 veci si domyslim, aj tak ju zdrbem pod čiernu zem.

Aké nároky? V čom je barber drahší od holíčstva? Ved je to len iný vyraz, ale služba aj placa je taka istá. Fakt uz neviete do čoho si rypnut. Ale niekto ukáže zadok a vy nič ine len kopnúť a kopnúť.
Ci co mi chcete povedať, ze nemám bývať v podnájme, ale mam ísť na ubytovňu, aby som ušetrila ďalšie dvestovky? Co poviem chalanom, ked si žiadajú sladkost, banán, tyčinky? Jaaaj, ze mamička je hnila, ona zavola oslikovi, nech sa otrasie?
Dávam im prvé aj posledne, radšej nežeriem ja, akoby som nedopriala deťom!
A ďalšia vec, nehovori sa, ze rodicia sa majú podieľať rovnako na výchove a starostlivosti? Takže ja som na rodicaku, to je zle. To, ze nie su jasle v dostupnom okolí, to uz je samozrejme môj problém. Ale on je chudáčik, lebo on nemá záujem podieľať sa ani na výchove? A ze ja som im rok dozadu dávala z výplaty tisícku, aby mali štandard, a pán si neposlal ani tretinu z tej sumy, tak zas ja som nenažrana? Ved hľadáme nejaký meter a spravodlivosť.

lienka.7
22. sep 2025

@anonym_autor uprimne? Možnosť č. 2🤷‍♀️

Strana
z3