icon

Staviame dom a rozmýšľam ako to bude s BSM

20. mar 2023

Ahojte , možno taka netradična otázka , ale zaujima ma jedna vec ...mam partnera už 10rokov ...stoho dve deti ...o svadbe sme sa vždy bavili stále že neskôr. Teraz ju planujeme. Chcem sa len uistiť ako to je presne , staviame dom , hruba stavba je hotova aj s oknami...pozemok aj všetko napisane na partnera kedze to dostal darom ..ootazka znie , ak by sa stalo nieco v buducnosti (co sa dufam nikdy nestane,🙏) a sa rozvadzame , tak co by sa medzi nami delilo ? Ako tieto veci funguju? Dakujem

danieladeley
21. mar 2023

To dedenie sa zacalo riesit, ked som napisala, ze keby umrel v case PO HYPOTEKE, PO KUPE bytu, ale zaroven PRED manzelstvom, tak by nemala nic, resp. by nededila nic ( to na margo toho, ze papier netreba) Tolko sprav a zbytocne, jedno napisem a druhe sa precita 🙂

tiezjedna
21. mar 2023

@natalienka12 draik je právnik

natalienka12
21. mar 2023

@tiezjedna A? Aj ja som. A mnohi ini.

tiezjedna
21. mar 2023

@natalienka12 neviem, prečo na mňa vôbec reaguješ. Ja som narážala na to, že on upozorní, že na dátume kolaudácie vo vzťahu k prípadnej svadbe a BSM nemusí vôbec záležať, a aj tak sa nájde nejaká samozvaná koňoprávnička bez patričného vzdelania, ktorá tvrdí opak. Toť všetko.

draik
21. mar 2023

@jasminkaj
Termín kolaudácie v tomto prípade nemá nič spoločné s tým, v akom režime vlastníctva bude stavba. Už v súčasnosti je jasné, že bude vo výlučnom vlastníctve stavebníka, hoc by zajtra uzatvoril manželstvo.

zubrienka1
21. mar 2023

@cubo2 to nie je pravda. My sme tiez kupovali pozemok pred svadbou. Je pisany len na manzela. Dom sme stavali pocas manzelstva, aj sme ho potom kolaudovali. A na LV som pisana aj ja.

natalienka12
21. mar 2023

@draik Viem na aku judikaturu narazas, uz su nosne zvisle a vodorovne konstrukcie domu. Dohodou si vsak mozu po uzavreti manzelstva upravit vlastnicke vztahy inak. Alebo aj pred uzavretim manzelstva a dom bude v podielovom spoluvlastnictve.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
aculy
21. mar 2023

@miriam11 Povedala najšťastnejšia manželka pod slnkom😂😂😂 som sa dlho tak nepobavila.
By the way vychádza mi to už 18 rokov 😉

dadis
21. mar 2023

@aculy Aj neskor je mozne sa rozviest 😉

aculy
21. mar 2023

@dadis neplánujem 😉

cubo2
21. mar 2023

@zubrienka1 to preto, lebo pred kolaudaciou ho dal manzel napisat zo svojej iniciativy aj na tvoje meno. Nemusel to robit. Mas feroveho manzela.

dadis
21. mar 2023

@aculy A myslis si, ze niekto to tak planoval niekedy?

sheila121
Autor odpoveď zmazal
danieladeley
21. mar 2023

@sheila121 ake? nechapem to oznacenie

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
jasminkaj
21. mar 2023

@draik my sme taký prípad... cca 12 rokov dozadu to tak bolo. Manželov pozemok je len jeho. Kolaudovali sme po svadbe, na LV sme obaja.

zubrienka1
21. mar 2023

@cubo2 to ano, bral sobasny list. Inak clovek musi vediet, co si berie😉

autor
21. mar 2023

Aaach baby , tak som už uplne stratena ...tak ako to teda je ?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
april171
21. mar 2023

Kolauduje stavebník, teda ten, kto je napísaný na stavebnom povolení. Ten má právo k stavbe. Ak chces byť vlastnickou domu aj ty, tak máš dve možnosti. Buď si to poriešis cez stavebný úrad ešte pred kolaudáciou alebo sa dom skolauduje na tvojho muža a on ti potom polku predá, daruje...

natalienka12
22. mar 2023

Autorka, ak chces aby sme ti poradili, musis odpovedat na doplnujuce otazky. 1. Tvoj partner by bol ochotny sa s tebou dohodnut a urobit zmenu v stavebnom povoleni, aby si aj ty bola stavebnik? 2. Mas prijem aj ty? Akou mierou financujes stavbu? 3. Pises, ze vsetko dostal darom. Aj peniaze na stavbu? Z coho ju on financuje? 4. Rozpravali ste sa o majetkovych zalezitostiach? Mate hypotekarny uver na stavbu? Za sucasnej situacie ti pozemok ani dom nepatri. Ani po svadbe nebude patrit. Osobne si myslim, ze muz, ktory ma so zenou 2 deti, ktore maju jeho priezvisko, ak si ta aj vezme, tak dobrovolne na teba ziadnu cast domu neda. Ale mozem sa mylit. Nenapisala si viac podrobnosti, len cakas odpoved. A este sa tu baby kvoli tomu pohadali.

sasa1310
22. mar 2023

@luccija od toho momentu nadobudnutý majetok všetok. Treba čítať poriadnejšie. Samozrejme, že pozemok bude len jeho

veronikastrickova
22. mar 2023

Pozemok je jeho. Staviate z coho? Mate spolocnu hypoteku? Potom z domu mas polovicu

natalienka12
22. mar 2023

@veronikastrickova Na to si ako prisla? Ci len tak tliachas?

sasa1310
22. mar 2023

@veronikastrickova nemá nárok na polovicu

natalka13
22. mar 2023

@luccija moj muz mi svoj pozemok daroval teda dal do bsm. Nebere nic co je moje to je moje.
Ono je pekne mat polku domu, ale ak nemam k domu pristup, je to na dlhe sudne tahanice.

veronikastrickova
22. mar 2023

@sasa1310 pokial maju spolocnu hypo na stavbu domu, tam ano, vysudi po rozvode, pokial ma on hypo na seba nema narok na nic, aj keby mala blocky. Bola som v tejto situacii.

ivec16
22. mar 2023

na koho meno bolo vydane stavebne povolenie? ste na projekte vedeny obaja ako investori? pozemok je iba partnerov- kedze ho iba on dostal darom… dom podla toho kto je vedeny na projekte a stavebnom povoleni ako investor, a potom podla toho ako to zapisete do katastra