Staviame dom a rozmýšľam ako to bude s BSM
Ahojte , možno taka netradična otázka , ale zaujima ma jedna vec ...mam partnera už 10rokov ...stoho dve deti ...o svadbe sme sa vždy bavili stále že neskôr. Teraz ju planujeme. Chcem sa len uistiť ako to je presne , staviame dom , hruba stavba je hotova aj s oknami...pozemok aj všetko napisane na partnera kedze to dostal darom ..ootazka znie , ak by sa stalo nieco v buducnosti (co sa dufam nikdy nestane,🙏) a sa rozvadzame , tak co by sa medzi nami delilo ? Ako tieto veci funguju? Dakujem
Nerieš toto na fóre, čo najskôr smer právnik. Osobne.
@veronikastrickova nebude mať nárok na polovicu domu. Max. nárok na polovicu tej sumy, ktorú už splatili
@aculy Keby bola vo vašom vzťahu až taká dôvera, tak tvoj manžel nemá problém kúpiť bývanie spoločne s tebou. Spoločné vlastníctvo nemá absolútne žiadny vplyv na skoršie vyplatenie hypotéky. To ti asi natáral bludy tvoj manžel. Toto nie je dôvera, že si nechá jeden všetok majetok na seba a druhého nechá bez akéhokoľvek vlastníctva, aj keď do toho investujú obaja. Treba sa na tú dôveru pozrieť hlavne z druhej strany. Ty dôveruješ, lebo čo ti iné ostáva. On tebe asi moc nie, keď si nechal zadné "vráta". Či aký dôvod ti teraz dáva, keď už byt vyplatil, že prečo teraz nenapíše polovičku na teba tak ako sa patrí v manželstve.
@aculy berme, že nenastane happily ever after, a príde škaredý rozvod. Hádaj, na čo budeš mať nárok? Na nič. Bola by som v strehu, pretože ak ťa nakŕmil tým, že keby ste boli vlastníci obaja (i keď je hypo len na jedného), hypo by splatiť skôr nešla, tak kalkuluje od začiatku.
Bože, ženy, to naozaj ste v právnom bezvedomí náhodou, alebo v ňom proste chce byť???😲
@sasa1310 vieš čo, hneď ako byt vyplatil, rovno podal rozvodové papiere a mňa vykopol na ulici 😱🤦🏻♀️ Bludy mi tárať nemusí, staci, že je tu pre nás, chodíme spolu na výlety, dovolenky, či len tak na rande, keď môžeme dať dieťa k rodičom, rozprávame sa spolu pri spoločnej večeri doma a i. Existujú aj šťastne manželstva 😉
@aculy to už si písala.... My sme spolu 20 rokov, všetko máme v podielovom vlastníctve (nie len v BSM) od začiatku, aj keď bol pomer financií nevyvážený, a tiež sme šťastní😉 Čo sa týka majetku, tak vy sa na rovnocenný tím iba hráte, keby prišlo na lámanie chleba, navrch má tvoj manžel.
@aculy a preco ti manzel nedaroval polku bytu? co by spravil ak by si sa ho opytala? ved ak ste mamzelia spolocne budujete ? ci len on budeje a ziskava?
@tiezjedna
@loginexistuje
@dadis dobre dámy, idem sa venovať rodine ❤️
@aculy o zadných dvierkach, ktoré si tvoj manžel vytvára. Keby ste mali ešte hypotéku, tak aspoň nou by si niečo získala. Polovicu splatených splátok. Ale keďže sa ponáhľal aj to rýchlo vyplatil a tebe nabulikal, že nie je dobré, aby si bola na LV, tak pri prípadnom rozvode nemáš nárok ani na tie. On nie, že ťa nenapísal na LV ako rovnocennú partnerku (od toľkej lásky), ale ešte chytro vyplatil hypo, aby ani z tej ti nemusel polovičku dávať. A ty si celou láskou bez seba. Vieš, ono takéto potom najviac vyplakávajú....Držím ti palce, aby si medzi také nezapadla.
@aculy skús pri tom venovaní sa rodine manželovi nadhodiť, že teraz, keď je byt finančne vysporiadaný (na čo si prispela aj ty), aby ho vložil do BSM, prípadne navrhol model spoluvlastníctva. Ale urob to len v prípade, že unesieš realitu. Pretože možno povie, ok, poďme zajtra k notárovi. A možno ťa zas nakŕmi nezmyslami...
@sheila121 praveze ty to mas pomylene
manzelstvo je aj o tom ze pre muza je to cest starat sa o rodinu ze manzeloa
su jednym telom jednou dusou a to co maju je ich spolocne (nie podielove ale spolocne)
to je hodnota manzelstva ze nepocita na moje a tvoje ale nase a ano zena rodi prinasa na svet potomstvo stara sa o
rodinu jednym sposobom prinasa nehmotne hodnoty a muz hmotne ale vsetko je spolocne a ich
@sheila121 manzelstvo je o rovnocennosti oboch partnerov. A nie, že jeden vlastní všetko a druhý nič. Už mnohé doplatili na takúto naivitu. Vieš, ono to aj z právneho hľadiska sa všetko počas manželstva nadobúda spoločne. Aká dôvera a láska je z jeho strany, že nedaruje manželke polovičku?
@sheila121 ok, idem vykopať svojho muža z "môjho" chorvátskeho apartmánu, na ktorý som zarobila ja, ale vlastníme ho obaja, pretože sme manželia a pretože sme sa (som sa) nerozhodli pre úpravu režimu BSM... Manželstvo rozhodne neznamená jednostranne majetkovo ohnúť chrbát. Máš to dosť pomýlené.
@nesvadbovo len doplním, pokiaľ viem - tak rozšírenie BSM sa nedá spätne na nadobudnuté veci, len vopred rozšíriť na to, čo idem získať. Aspoň tak som zistila ja, keď som chcela do BSM zahrnúť byt, čo mám ešte spred svadby. Dá sa ale samozrejme vždy darovať polovicu...
Pokiaľ ešte nieste manželia, v prípade rozchodu nemáš nárok na nič, v prípade jeho smrti sú zákonnými dedicmi iba deti, nikto iný. Pokiaľ budete manželia, v prípade rozvodu, nemáš nárok na nič, lebo pozemok dostal darom, ale pre svoje dobro si odkladáj bločky a faktúry, zo samotnej stavby domu, materiál, práce a pod. To ze dostal pozemok darom neznamená ze aj dom bude celý jeho. No a keby ten rozvod, musí ta vyplatiť z nákladov na dom, poprípade ti zabezpečiť náhradné ubytovanie. Tu platí, že v prípade jeho smrti by si dedila dom s pozemkom spolu s deťmi v podiele každý 1/3. Osetri si to určite, porad sa s právnikom, lebo to nieje sranda v dnešnej dobe, keby si sa nedajbože rozvádzača a mala sa súdiť, zbláznila by si sa z toho, zobralo by ti to kus života, ver mi.
si na tom tak ze ci uzavres manzelstvo alebo nie - nemas narok na dom a ani na pozemok ..... jedina cesta je ze ti polovicu prepise darovacou listinou ,,, nielen domu ale aj pozemku
@sheila121 nie nezasekla 😉 len uznavam institut manzelstva (btw mam vyssi prijem ako manzel a majetok mame spolocny 😉

@melanta ja som teda rodila priateľovi, ale všetko máme na polovicu, aj na liste vlastníctva. Môže byť neviem aká láska, nikdy by som nešla bývať, kde by som nemala istotu, že čo potom