Striedavá starostlivosť a dve rôzne školy
Ahojte máme dieťa prváka v SS( striedava starostlivosť) nastúpilo do pravého ročníka bude navštevovať 2 školy. Máte niekto skúsenosti ako to vaše dieťa alebo dieťa v okolí zvládlo?
PS: poprosím vyjadruje sa len ku konkrétnej otázke
( Dieťa je v SS od 9m )
Ďakujem
@talbotko rozhodnutie súdu je jedna vec, to ci je to vhodne pre dieta je vec druha.
Pise ze maju SS od 9 mesiacov, no to si ja neviem ani predstaviť ze by som moju malu teraz davala na týždeň/dva len tak prec. Ale autorke to asi až tak moc nevadilo.
A o to ide, aby to bolo vhodne pre dieta. Ine bolo ked bola skolkarka a iné je to teraz.
Osobne si neviem predstaviť, ze by som sa hrdila ako rodič, ako mi na decku záleží a vystavovali ho takymto tlakom a stresom.
Aj tak zalezi od dietata ako sa vie rychlo prisposobit, adaptovat az tak Ti nepomozu skusenosti druhych.Jedna napise super u druhej to moze byt inak..
Teraz mozno dobre o 3 roky bude chciet mat kamaratky...raz to praskne.Vzdy som si myslela, ze dieta moze navstevovat iba jednu zakladnu skolu...doteraz to nikto neriesil v skolke je jedno kde je..skola bude tazka.Hlavne system ci on sa bude s nou ucit, ake bude mat vysledky a pod..ci je zodpovedny.Urcite by som to nechcela pre svoje dieta
ahoj.. myslím si, že tu by ste sa v prvom rade mali porozprávať rodičia (ak to dokážete) a zvážiť najlepšie riešenie na danú situáciu s ohľadom na vašu dcéru. Predpokladám, že pre obidvoch je dieťa na prvom mieste a sami uznáte, že navštevovať dve rôzne školy bude pre dieťa naozaj veľmi stresujúce. Vidím tu len dve možné riešenia... keďže ty si uviedla, že sa presťahovať nemôžeš... buď sa bude musieť presťahovať tvoj exmanžel alebo si jeden z vás požiada o zverenie dieťaťa do výlučnej starostlivosti.... keďže je ale dcéra od 9tich mesiacov naučená na obidvoch rodičov rovnako, z môjho pohľadu s ohľadom na dieťa by bolo lepším riešením sťahovanie jedného z rodičov..
@lienka.7 ďakujem že vieš o mojom živote,keď vieš prečo som súhlasila zo SS. Držím palce všetkým dokonalým aby to aj naďalej malí dokonale.
PS: poprosím vyjadruje sa len ku konkrétnej otázke. Ďakujem
@luccija inak teraz mimo témy a cisto hypoteticky, keby toto bolo ze praxou, ze SS u detí a 2 skoly, to akoze skoly nafuknu co sa tyka miesta? Lebo miesto v triede zabera aj v BA a aj v KE (to iba ako priklad).
A ano, sud im to tak určil, doteraz to mohlo byt ok, ale dosla zmena. V každom prípade som si istá ze vo vyššom veku sa im dcéra "podakuje".
Ja si to ani neviem predstaviť. Každá škola má aj rozdielne učebnice, iba šlabikárov sú asi 4 druhy, každá trieda postupuje ináč rýchlo, ako si bude robiť úlohy?? Jeden týždeň dostane zadanie z jednej školy a druhý týždeň po nej budú chcieť úlohu, čo dostali tentýždeň, čo tam nebola. Písomky ako nude písať? Akú máš vlastne predstavu, že to bude fungovať? To sa podľa mňa ani nedá
Nemám s tým skúsenosť,ale mam 3 detičky.myslim že to nieje dobrý nápad.Dietatko potrebuje kamarátky v skole ,aby zvladalo sa adaptovať a tešilo sa do školy.
@talbotko myslíš že nebolo rozprávanie. Aj rozoberanie s malou. Príprava čo ju čaká atď atď.. Odpovede bola keď zvládala dve škôlky tak aj školu.
Už som to tu písala počkám do pol roka ako to bude zvládať.
@lienka.7 asi ju to trapi, ked zadala prispevok.Nikto nevie co bolo...ked sa to odsuhlasovalo v 9 m dietata.Autorka bol nejaky problem z tvojej strany byvanie,...ine problemy, lebo 9 m dieta len tak otcovi nedaju.Aj, ked bol to je uz jedno...teraz by som lobovala za dieta a kludny zivot prenho.Chapem, ze ked bola od malicka s oboma rodicmi puto je silne, ale...
Ahoj, ja nemam skusenost, no napadlo mi, nebolo by moznostou skor poziadat len v 1 skole o individualny studijny plan? Tym padom by nemuselo vadit, ze by tam nebol/a kazdy tyzden, v case ked bude v druhej domacnosti by sa ucil/a doma. Zda sa mi to jednoduchsie ako kombinovat 2 skoly.
Daj vedieť potom, ako to dieťaťu ide a veľa šťastia. Možno si to iba nevieme predstaviť
@luccija veď to puto aj k otcovi aj k nám 🥺
Smutne,velmi smutne ked sa dvaja nevedia dohodnut a na dobro dietata nepozera nikto.
Ja som zažila "len" sťahovanie keď som bola v piatom ročníku, bol 3.november, viac menej začiatok školského roka. V novej škole boli riadne napred, prísnejší... Dali mi týždeň na dobehnutie učiva zo všetkých predmetov, následne z toho skúšačky. Mala som z toho neurozu, vracala som. Otras.
Beriete ako rodičia do úvahy napriklad aj to, že každá škola, resp učiteľ používa inú učebnicu, pracovný zošit, čítanku? Poradili ste sa so psychologičkou?
@bluka2 ďakujem. Dám
Držím palce nech to zvláda v pohode.
Autorka vy ste neboli od tych 9 m na sude a vlastne idete podla toho co rozhodli?podla mna malo prist k zmene a mal rozhodnut znova sud ci to bude spravne pre dieta a ako sa bude riesit skola.
Je pravda ze o tvojom zivote neviem nič. Ale pre mňa sú moje detí na 1.mieste. co u vas s ex rozhodne neplati kedze nie ste schopní sa dohodnúť tak aby dieta malo iba 1 školu, co je úplne logicky normalne.
Bezne sa detí dávajú do SS od tých 3 rokov, ty si pustíš doslova este z náruče uz 9 mesacne.
Sorry ale mam o tebe svoj názor. A môžete sa tu do mna všetky obuvat kolko len chcete. Toto normalna, milujúca matka neurobí.
@tini27 to by mohol byť zas problém s tým,s kým dieťa bude počas pracovnej doby rodičov. Ak bude trebárs u matky na domácom vyučovaní, tá nebude môcť chodiť do práce. A úprimne pripravovať dieťa plnohodnotne doma nie je len tak. Ešte napísať úlohy,ale vysvetliť dieťaťu učivo nezvládne každý rodič. Tam by znova mohol nastať problém so zvládaním.
Tu ale nemôžete porovnávať škôlku a školu... To sú dve diametrálne odlišné veci.
@belllinka to nemyslím, poznám z okolia kočku, má strednú pedagogickú, má na starosti myslím 2 súrodencov ktorí majú v škole individuálne vzdelávanie a ona sa s nimi učí kým sú rodičia v práci. Ona to teda robí denno-denne, nie len každý 2.týždeň, no ako možnosť mi to nepripadá tak zlé
Samozrejme, sú to pre rodičov financie navyše. No možnosť to je
tak o zmenu starostlivosti môžeš požiadať, ale ak bude mať dieťa dobré výsledky tak ju zrejme zamietnu...rovnako aj ex môže požiadať o zverenie jemu....tam už bude záležať aj od dieťaťa u koho a na ktorej škôlke bude chcieť ostať.....čo sa týka zvládania učiva v 2 školách, každý prípad je individuálny, záleží jednak od konkrétneho dieťaťa a samozrejme aj od škôl ako sa k tomu postavia....v jednej z nich môžu dať dieťaťu kludne individuálny študijný plán a striedavka môže pokračovať.....dieťa môže normálne chodiť do jednej zo škôl ale zároveň bude mať individuálny študijný plán, tak to majú športovci, či študenti čo niekde účinkujú....čiže napriek striedavke by navštevovalo len jednu škôlku....všetko sa dá vyriešiť ak sa chce a rodičia sa rozumne dohodnú

Skúšam si to predstaviť z pohľadu dieťaťa. Zrejme jediná v kolektíve, ktorá je tam polovicu času. Takže nevie, o čom sa spolužiaci rozprávajú (nejaký zážitok, čo sa tam zaujímavé stalo), lebo tam nebola. Potom sa ako tak dostane do obrazu a môže ísť 150 km ďalej do toho istého scenára. Možno sa nájde nejaký "dobrák", spolužiak, ktorý sa začne na tú odlišnosť poukazovať. Učivo povedzme, že je šikovný a nebude vadiť, že jedni sú v knižke o pár strán popredu / pozadu ako druhí.
Pripnem sa tu, nech si prečítam aj reálne skúsenosti, lebo si to so svojou vysoko flexibilnou druhackou neviem predstaviť. Keď to súdy odsúhlasia, tak hádam je v tom nejaká logika aspoň.