icon

Striedavá starostlivosť a dve rôzne školy

8. sep 2022

Ahojte máme dieťa prváka v SS( striedava starostlivosť) nastúpilo do pravého ročníka bude navštevovať 2 školy. Máte niekto skúsenosti ako to vaše dieťa alebo dieťa v okolí zvládlo?
PS: poprosím vyjadruje sa len ku konkrétnej otázke
( Dieťa je v SS od 9m )
Ďakujem

zorkahorka
8. sep 2022

@janage jasne, chapem

loginexistuje
8. sep 2022

osobne nemam skusenost z okolia ano skoncilo to pobytmi na psychiatrii u dietata
chapem ze je to narocne riesit a este u nas v nasim sudnictve napriek tomu by som urgentne riesila zrusenie striedavej starostlivosti tento mode nie je v najlepsom zaujme dietata

loginexistuje
8. sep 2022

ale chapem ze niekedy su okolnosti take ake su uz to ze batola dali do striedavky vypoveda vela o otcovi
ved skus pockat do polroka nech psycholog z cppp zhodnoti tento model fungovania

belllinka
9. sep 2022

@diwotworna tak skus napisat ty, svoju predstavu, ako sa da fungovat ns 2 zakladnych skolach. Daj to konkretne na priklade prveho rocnika. Dakujem

horty99
9. sep 2022

@lienka.7 Maš deti v striedavej starostlivosti ? Ak áno pochopím to , že píšeš z vlastnej " skúsenosti " ak nie iba sem zbytočne tápaš , a teoretizuješ.. Ja dieťa v striedavke mám , ktorá bola NARIADENÁ ! , ak budeš mať aj ty , potom možeš hovoriť z praxe. Vyjadruješ sa k veciam o ktorých úplne nič nevieš. Predstav si že aj 9 mesačné dieťa ak sa idete rozvádzať , obaja rodičia majú na neho rovnaké právo , a rovnaké povinnosti. Čiže ak muž k tebe príde že si dieťa berie , tak si ho jednoducho ZOBERIE.A ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a neurobíš s tým nič. Ale to je tak keď o tom nič nevieš

lienka.7
9. sep 2022

@horty99 nie, nemám dieta v striedavej starostlivosti a ani nie som proti ss, nikomu práva neupieram, to aby bolo jasne. Ale ss vtedy, keď je to pre dieta VHODNE a nie za každú cenu.
Prepac ale u 9 mes.dietata je ako možná ss? Vsak predsa je s nim doma matka. To potom si delia aj RD akoze? 2 tt zena, 2 tt muz? Nerobia ani jeden poriadne? Odhliadnuc od situácie ze ten chlap sa urcite nestara o to dieta sam 24/7, o tom vysoko pochybujem. Cize aká ss? Ide len vyslovene o ego a dokázanie si, ani neviem čoho. Ale v prospech dietata to absolútne nie je! Ss pri 9 mesačnom babatku podla mna nariadi len absolútna hyena, ano, ake su aj v našej justícii, uznávam, alebo podplateny sudca. Ale je potom na matke ďalej proti tomu bojovať.
Ako nie je v prospech dietata to, aby chodilo do 2 ZS!!! a o tomto je aj môj príspevok, chapes? Ako "milujuci" rodic toto každý pochopi a nebude tlacit na pílu zbytočne a robiť takto dietatu zle... ale mas pravdu, asi takto rozmýšľam len ja, autorke je to asi fuk.
Ako som písala, mam kamosky rozvedene, aj v ss, ale všetko ide o deti nad 5 rokov, chodiace do 1 skolky, ci skoly. Bývajúce vrámci BA, kde si rodicia nerobia vzajomne problemy a nehonia si vlastne ega a nevyhovujú si ucty uboho cez deti. Ani jeden chlap nežiadal striedavku ani na 3 rocne dieta, nieto na 9 mesacne. A fungovalinuplne normalne. A o tom to aj je. Ake ked sa 2 nevedia dohodnúť, trpí tym len dieta.

diwotworna
9. sep 2022

@belllinka určite by som urobila kompromis to dieťa bude 9 rokov s inými a nebolo by dobre každý týždeň to meniť, asi by som urobila veľký ústupok a dohodla sa že týždeň počas vyučovania bude u jedného a cez víkend u druhého inak to nevidím 😒

soldi
9. sep 2022

@diwotworna takto presne to ma kamoska. Deti v striedavke a byvaju od seba 200km. Dve skoly. Nedalo sa to, takze v zaujme deti ustupila a cez tyzden su s exom a s nou su cez vikendy a sviatky plus jej teda on este plati 300€ na kazde dieta.

diwotworna
9. sep 2022

@soldi áno aj moja keď ide o dieťa všetko ostatné musí ísť bokom....

vevesh
9. sep 2022

@lienka.7 ak ma otec o dieta zaujem (a nie o svoj novy nalez), mozes skakat na hlave aj odzemok, je rovnocenny rodic ako matka a ma rovnocenne prava ako matka. Take, ze dieta ide automaticky matke, tu nie je uz od 2010 roku asi (riesilo sa to na eu rovine vtedy). Takze, co nariadi sud, to musis akceptovat, ci sa ti to paci alebo nie. A ver tomu, ze toto nie je ojedinely pripad a nie, matky neboli "na vine" z nejakeho dovodu. Len su s otcami brany v ociach sudu ako rovnocenny vo vychove....

kinderzwillinge
9. sep 2022

Nemam dieta v striedavke, chapem, ze obaja rodicia chcu travit cas s dietatom a podielat sa na vychove.
Ale to vazne nejaky pricetny sudca toto schvali, ze dve skoly na striedacku vzdialene od seba 150km?? Ak ano, tak sa cely svet v kravsku rit obracia.

vevesh
9. sep 2022

@kinderzwillinge ano, normalne to schvaluju. Ja mam pocit ani nie ze v zaujme dietata, ale ale v zaujme toho, aby rodicovske prava oboch rodicov ostali v rovnocennej rovine a s prepacenim od*eru si to chudata deti....🤐🤐

kinderzwillinge
9. sep 2022

@vevesh Podmienkou striedavej starostlivosti by malo byt to, aby sa rodicia vedeli na starostlivosti dohodnut a byvali dostupne tak, aby malo dieta jednu skolu, jedny kruzky, jedneho lekara a pod a nie ze bude pendlovat cez pol krajiny.
Dieta je potom obet systemu a znicena psychika na cely zivot.

kvetinka75
9. sep 2022

ja sa vôbec čudujem, že toto niekto schváli. Chúďa dieťa.

vevesh
9. sep 2022

@kinderzwillinge s tym suhlasim, ale kedze som uz zazila v blizkom okoli aj "medzistatnu" striedavku nariadenu sudom, tak sa nedivim.... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

sashabb
9. sep 2022

Inak mňa by celkom zaujímalo ako to je u tých maličkých detí? Konkrétne tuna malo dieťa 9mesiacov keď sa dalo do SS. Matka bola predpokladám na RD. Ako to berie systém? A ako je v tom otec? chodí do práce? kto sa potom stará celodenne o to dieťa? či nepracuje a je na ÚP? A keď matka doma dieťa nemá tak ako je posudzovaná? Nejako mi to nevychádza, viete niekto?

vevesh
9. sep 2022

@sashabb staci, ze otec zabezpeci pocas prace opatrovanie v podobe opatrovatelky ci jasiel a moze normalne chodit do prace. A su aj ludia, ktori zarabaju peniaze, nechodenim do prace (maju prijmy z prenajmov, fondov a pod.). Takze, ak sa otec dokaze normalne postarat o dieta, sud nema dovod nevyhoviet mu.

belllinka
9. sep 2022

@sashabb existujú aj jasle

sashabb
9. sep 2022

@belllinka veď ano, ale zoberieme matke na RD dieťa aby sme ho šupli do jaslí? a matka si bude doma háčkovať a čakať kým bude mať zase dieťa u seba. Trošku divne 🙄

belllinka
9. sep 2022

@sashabb Prečo by mala háčkovať? 🙄 Môže ísť do roboty napríklad

kinderzwillinge
9. sep 2022

@belllinka Kazdy druhy tyzden?? Nehovoriac o tom, ze je/bola na rodicovskej dovolenke a na nu mala narok.

vevesh
9. sep 2022

@kinderzwillinge na rd ma narok aj otec🙄a ano, aj pracovat sa da na "dvojtyzdnovky"..

belllinka
9. sep 2022

@kinderzwillinge Nechápem prečo na 2-týždňovky? Veď normálne môže chodiť do roboty a dieťa do jasiel.

kinderzwillinge
9. sep 2022

@belllinka A preco by malo ist 9 mesacne dieta do jasiel, ked jeho mama ho lubi a chce sa onho starat full time?? Cize podla tvojho pohladu ma chuda dieta byt tyzden u mamy v jasliach, druhy tyzden u otca mozno s babkou alebo novou zenou??
Este ze ma mesiac len 4 tyzdne, lebo mat ich viac, spravia z toho vacsiu cvokaren..

erickatt
9. sep 2022

Neda sa dohodnut radsej individuálne ucenie? Ked bude u teba bude chodit do skoly a ked bude u otca bude sa ucit ,,online"??

belllinka
9. sep 2022

@kinderzwillinge ja tiež nie som za striedavku v takom malom veku, iba píšem na margo príspevku, že žena má musí sedieť 3 roky doma. Tak keď im to sú určí a nedá sa inak, tak môže byť dieťa v jasliach. Striedať jasle alebo škôlku je úplne niečo iné ako školu. Aj keď ideálne to nie je. Pred nástupom do školy mali dať tú striedvku na súd prehodnotiť.

kinderzwillinge
9. sep 2022

@belllinka Urcite nemusi sediet zena doma na rodicovskej 3 roky, tiez mi pride takato striedavka chora, ale predsa len, 9 mesacne dietatko je na svete chvilku a uz musi zvladat presuvanie hore dolu z jednej rodiny do druhej a v tomto pripade si myslim, ze je lepsie, ak je ten tyzden s maminou a nie par hodin s nou a dalsie hodiny v jasliach, co su dalsie zmeny.
V kazdom pripade si myslim, ze tu fatalne zlyhali rodicia. Ak chceli striedavku, mali sa hned dohodnut, kde bude pre oboch najlepsie byvanie kvoli praci, buducim skolam a lekarom a mali sa prestahovat do jedneho mesta co najblizsie k sebe.

belllinka
9. sep 2022

@kinderzwillinge áno súhlasím, doteraz som si myslela, že striedavku povolia iba v tom prípade, ak rodičia bývajú blízko seba

belllinka
9. sep 2022

@kinderzwillinge a samozrejme až od istého veku a nie batoľa

deniseee
9. sep 2022

Pocas korony mali deti raz do tyzdna vyucovanie online (kratke, ale mali) so svojou triednou, nasledne ale ta musela namiesto ucenia online chodit do skoly ucit deti lekarov a pod., ktori museli chodit do prace. Takze nasu triedu rozdelili a dali k inym dvom triedam na online. Ine triedy vsak boli s ucivom inde. Bol tam sice len rozdiel tyzdna/dvoch, ale bol. A bol to problem, pretoze na tie deti nastal este vacsi tlak a museli sme rychlo dobiehat, prisposobovat sa im, nasledne sa to opat vsetko pomenilo, atd. Kolektiv v triede prakticky nevznikol, je z toho nesmierne vela problemov. Tolko skusenost, ktoru predpokladam budu zazivat prave take deti, ktore budu stale pendlovat medzi dvoma skolami. Nevraviac o tom, ze skoly mozu pouzivat ine ucebnice, vyzadovat ine veci, v kazdej skole su ine deti a tazko si potom bude hladat kamaratky/kamaratov, ak bude dva tyzdne tam a dva zase prec. Kruzky u nas tiez vyzadovali, aby dieta odchodilo po prihlaseni urcitedost vysoke percento hodin. Ja by som toto pre dieta nevolila. Prave s ohladom na jeho potreby, pretoze v skole stravi vela casu, tak nech sa tam neciti stale odstrcena.