icon

Striedavá starostlivosť a dve rôzne školy

8. sep 2022

Ahojte máme dieťa prváka v SS( striedava starostlivosť) nastúpilo do pravého ročníka bude navštevovať 2 školy. Máte niekto skúsenosti ako to vaše dieťa alebo dieťa v okolí zvládlo?
PS: poprosím vyjadruje sa len ku konkrétnej otázke
( Dieťa je v SS od 9m )
Ďakujem

zuzanockamt
9. sep 2022

@lienka.7 Ja viem len o tom, že podmienkou striedavky bola návšteva jednej školy.
Tento príspevok mi príde ako sci-fi. Ani nie ročné dieťa zverené do striedavky, vzdialenosť 150 km. Psycho. Nerozumiem zmýšľaniu rodičov a hlavne matky.

lienka.7
9. sep 2022

@zuzanockamt ja sudcu ktorý toto vôbec odobri 👎👎👎 pre prvacika navyse
Nikomu neupieram pravo (otec, matka) ale kde je pravo dietata nezit v strese a chaose?

beronsche
9. sep 2022

@zuzanockamt ta riaditelka nema pravdu. Da sa to. Poznam mamicku, kt. dieta tak prvy polrok chodilo do 2 skol. Poznam aj triednu ucitelku, ta mi vravela, ze to sama povazuje za sialenost a od nej viem aj to, co som pisala, ze ucitelka z druhej skoly nechcela nijako komunikovat ohladom dietata..
ako som pisala, dieta to nezvladalo. ☹️
u nich to nebolo o tom, ze mal otec zaujem o dieta, skor mal zaujem komplikovat ex zivot..

lienka.7
9. sep 2022

@beronsche ako sa rieši napr. to, ak by v jednej skole nahodou dieta prepadalo?

zuzanockamt
9. sep 2022

@beronsche Je to pravda. Dieťa je prijaté len do jednej školy, ktorá je kmeňová a poberá aj normatív. Nemôže byť v stave k 15.9. v dvoch školách.

horty99
9. sep 2022

@lienka.7 ty totálne nečítaš čo autorka napísala a ideš si svoje. Mysliš že sudca v čase 9 mesiacov riešil základnú školu ? Ach jaj
@zuzanockamt podmienka striedavky v 9 mesiacov je návšteva akej školy ?

majada35
9. sep 2022

Autorka, radšej, prosím ťa, premýšľaj o zmene bývania Ty - kvôli dieťaťu, akoby ono malo navštevovať dve školy. Neviem si to predstaviť, učím 20 rokov ale toto je rarita. Viac skomplikovať život dieťaťu už ani nejde. Bude sa trápiť a veľmi. Adaptácia bude veľmi ťažká. Pretože jednak- dieta zamorené ucivom, iné tempo, iný prístup, možno aj iný druh šlabikáru, rozdielna matematika.. rozdielna náročnosť.., každý učiteľ vyžaduje niečo iné, je iná osobnosť..Dieťaťu sa bude pliect učivo, samotne úlohy. Prvý ročník je nosný. Tam by som nehazardovala. Prestup dieťaťa z ms do zs je obrovskou zmenou, s kt.sa musi prvák popasovať, nie im to ešte duplovať.
Nezabúdať ani na možné riziko psychických porúch...

lienka.7
9. sep 2022

@horty99 "milujuca" matka zaujimajuca sa o svoje dieta na toto mysli vopred a prebera to s rovnako "milujúcim" oteckom, co je pre ich dieta najvhodnejšie. Ci nie??? Ach jaj... škoda reči/písania s tebou

horty99
9. sep 2022

@lienka.7 Ako hovorím si neskúsená , útočná a žijúca v rozprávke Inak vybrala si už deťom vysokú školu ?
Inak donedávna bol na chybe sudca , už sudca nie je na chybe keď v 9 mesiacoch neriešil školu už je to znovu matka.....prezliekaš kabáty rýchlo

lienka.7
9. sep 2022

@horty99 splietas piate cez deviate 🤦‍♀️ nikde som nepísala ze mal sudca v 9 mes. riesit školu....

horty99
9. sep 2022
lienka.7
9. sep 2022

@horty99 vidis tam ten dodatok pre prvacika?????????? Ci len to vidis co ty chceš vidieť???
Je tam napísané niečo o 9 mes. dietati?????
NIE!!!!
Mimochodom, stale si tu nenapisala dovod, prečo tvoj ex bol vhodný na osobnú starostlivosť a ty nie. "Supermatka"

horty99
9. sep 2022

@lienka.7 U nej sa súd konal keď mala 9 mesiacov , sudca rozhodoval vtedy , ale tebe to stále nedocvaklo. Ty určite už nejakú hypotézu v rukáve máš pripravenú , takže tebe odpovedať význam nemá

lienka.7
9. sep 2022

@horty99 videla si môj príspevok vyššie???
Ci musis ist stále proti mne, lebo som si DOVOLILA vyjadriť svoj názor voči tebe??? A nesuhlasit samozrejme....

zuzanockamt
10. sep 2022

@horty99 Ako rozumný rodič by som asi podala návrh o prehodnotenie striedavky, keď má dieťa nastúpiť do ZŠ. Ale ja ako rodič by som aj bojovala za to, aby ku žiadnej striedavke nikdy nedošlo.

zuzanockamt
10. sep 2022

@horty99 prečítala som si tvoj príspevok a to, čo píšeš je naozaj veľmi čudné...aká musí byť matka, keď jej nezveria deti do osobnej starostlivosti,ale radšej uprednostnia otca? 🤔 Iba raz som sa stretla s takýmto prípadom.

horty99
10. sep 2022

@zuzanockamt presne taká ako ty - bojovala som o to aby striedavka nebola . Moj ex nie. Jednoduché nesúhlasiš so striedavkou ? Tak čo dáme dieťa otcovi ? Vravím nech si niekto skúsi 3 roky bojovať proti striedavke - a potom sa porozprávame. Návrh na prehodnotenie striedavky ja som mala - a nik ale nik nezmení to čo tu je pokiaľ sa z otca nestal alkoholik alebo dieťa nemá 14 rokov a samo nepovie u otca nechcem byť. Toto je realita ostatné je iba teória.

aafrika
10. sep 2022

Vase rozhodnutie nie je spravne,predstav si to na sebe... dost co by si pendlovala medzi dvomi domacnostami,este by si pridala aj dve rOzne skoly,kolektivy,tempo ucenia a poziadavky... blazinec. Pises,ze dieta lubi teba rovnako ako aj otca vyborne tak obaja lubte ju a vytvorte jej svet kde sa nezblazni

codal
10. sep 2022

Jako učitelka můžu říct, že něco takového je pro dítě úplně to nejhorší řešení. I přechod z jedné školy do druhé při stěhování bývá problémové, rozdílné tempo, jiné učebnice, jiné metody čtení, psaní atd., ale tohle je opravdu hazard s dětskou psychikou i vzděláním. Svému dítěti tím velmi ublížíte a nechápu, že tohle nějaký soud vůbec dovolil.

zuzanockamt
10. sep 2022

@horty99 Nuž veľmi zvláštne. Na názor dieťaťa sa prihliada omnoho skôr, nie v 14-tich.

codal
10. sep 2022

To, že se rodiče rozejdou, to se stává. Chápu, že své dítě oba milujete a chcete s ním být oba, ale pak to prostě vyřešte jinak, protože tímhle svému dítěti neskutečně ublížíte.Už to pendlováni 150km každý týden je podle mě masakr a tohle je úplně na hlavu postavené. Mám ve škole děti ve střídavé péči a jsou to takoví cestující s batůžky. Pokud své dítě tak moc milujete, tak přestaňte své potřeby upřednostňovat před potřeby vašeho dítěte a žijte někde poblíž, ať může mít jednu stabilní školu.

horty99
10. sep 2022

@zuzanockamt Nepočula som ešte aby 3,4 ročné dieťa vypovedalo pred súdom. A ja a zadávateľka témy sme riešili tak staré deti + deti v SS ti neodpovedia inak ako to že lubia oboch.
@codal a čo majú v tých batôžkoch ? Pretože ku mne dieťa chodí v tom čo má na sebe , žiaden batôžtek mu k otcovi nechystám ani on ku mne , tak by ma zaujímalo čo iné ako učebnice ( ktoré má stále so sebou či je u jedného či u druhého rodiča ) má .

codal
10. sep 2022

@horty99 Ježíš, to je jen obrazně, že prostě jsou furt na cestě, nemají jeden domov, jednu postel, jeden pokojíček a bohužel v tomto případě ani jednu školku nebo školu..to je pro dítě strašně těžké, představ si, že bys takhle neustále pendlovala ty, každý týden jiný byt, každý týden jiná práce, jiní lidé...Proč má dítě takhle odnést, že se rodiče rozešli? Rodiče by se dítěti měli snažit co nejvíc ulehčit to, že nežijí spolu, ale oni mu to místo toho ještě ztěžují, protože mají přece nový vztah, nový dům, novou práci, mají právo na nový život a mají pocit, že dítě se musí přizpůsobit.. ale to oni by se měli přizpůsobit jemu, protože dítě by mělo být na prvním místě...

horty99
10. sep 2022

@codal takže čo by si navrhovala týmto rodičom nám ženám ? Ak druhá strana neustúpi ani o centimeter a súd rozhodne o striedavke ?

codal
10. sep 2022

@horty99 já bych se stěhovala blíž, rozhodně bych udělala všechno proto, aby tohle moje dítě nemuselo absolvovat. Chápu, že je to někdy šílené, někdy možná i nereálné, ale v tomhle případně má autorka partnera, koupila dům, takže není úplně bez prostředků.

codal
10. sep 2022

@horty99 a upřímně nechápu, jak tohle může nějaký soud odsouhlasit, protože to určitě není ve prospěch dítěte.

zuzanockamt
10. sep 2022

@horty99 Vek tam nehrá úlohu, dieťa musí vedieť sformulovať svoj názor, ten musí byť v jeho prospech a súd naň musí prihliadnuť. V prípade, ktorý opusujem, malo dieťa 9 -10 rokov, nemuselo vypovedať pred súdom.

bluka2
10. sep 2022

@horty99 ak dieťa v tom systéme SS na 150 km - 200km a dve školy trpí a ex je debil s ktorým sa nedá dohodnúť v prospech dieťaťa, sú iba 2 možnosti: 1) presťahovať sa bližšie k ex, 2) nájsť si prácu niekde ďalej v zahraničí a cez súd dostať povolenie z pracovných dôvodov s dieťaťom vycestovať. To sa ťažko aplikuje, ak žena pracuje povedzme ako predavačka, ale v niektorých prípadoch to (úspešne) ide

bluka2
10. sep 2022

@codal hovoríme tu o Slovensku nie? Ten má právny systém ako má, nie perfektný, nájdu sa aj sudcovia, sudkyne čo berú úplatky alebo proste rozhodnú "v prospech dieťaťa", čo v skutočnosti nie je až tak v prospech dieťaťa. Dá sa odvolávať, avšak dobrí právnici niečo stoja, takže niektorí sú nakoniec limitovaní aj financiami

horty99
10. sep 2022

@bluka2 jj predáš dom , necháš dobre platenú prácu , rodinné vazby , a pojdeš do cudziny len preto aby si " vypiekla s ex " budeš toľko kombinovať až tvoj EX požiada o osobnú a vyhovejú mu pretože veď to ty sa sťahuješ. Taká je realita. Áno jediná možnosť je pravdepodobne sa presťahovať ( to ja riešiť nemusím 10 km ma nezabije )